≡ Menu

Coronaveckan som gått, v15: Ny beredskapsplan tas fram för eventuell smittökning/ Antalet IVA-fall slutar minska/ Oanvänt vaccin drogs tillbaka efter förorening

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 15 (11 – 18 april 2022).

18 605 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 101 dödsfall sedan förra veckan. Dödsfallen har minskat med 50 procent på en vecka i Sverige, vilket gör att vi har bland de lägsta dödstalen i både norden och Europa.

Smittan ökar i stora delar av världen, men i Sverige minskar smittan. I alla fall enligt de tre mätverktyg Folkhälsomyndigheten använder (bekräftade fall inom sjukvård, inom SÄBO och hemtjänst). Luftvägsinfektioner ökar något i samhället, men ligger ändå inom det normala för årstiden.

Antalet covidpatienter på sjukhus minskar inte längre i samma branta takt, vilket blir ett allt större problem när den planerade vården nu dragit igång. I både Stockholm och Göteborg uttrycker man oro över för vad det kommer att innebära för sommaren.
Antalet inlagda för intensivvård har slutat minska, istället har det lagt sig på en stabil, låg nivå de senaste fyra veckorna.

En ny beredskapsplan för ökande smitta ska tas fram senast den 29 april. Det beslutade regeringen i veckan och Folkhälsomyndigheten blir ansvariga för arbetet. Målet är att förbereda ett antal åtgärder som snabbt kan finnas på plats i händelse av ökande smitta. Sverige har sedan en tid inte längre någon pandemilag, vilket gör regeringens handlingsutrymme begränsat, men socialministern menar att det just nu inte är ett problem.

Dödsfall under pandemin har slagit ojämnt i Sverige – och drabbat rikare kvarter hårdast. Det visar ny statistik som Svd tagit fram. Istället för utsatta områden som Rinkeby – där smittan varit hög – är det välbärgade områden som ligger i topp. Värst utsatt är ett område på stadsdelen Kungsholmen i Stockholm, där 16 personer per 1000 invånare dog i covid-19. Sju av de tio platserna med flest covid-dödsfall har inkomster som ligger över genomsnittet i Sverige. Det förvånar delvis experter.

Hur ska vi hälsa efter pandemin? En undersökning av ekonomi-professorn Micael Dahlén visar att de flesta vill undvika fysisk kontakt helt – i jobb och nya privata bekantskaper. Men krama vänner och familj.

Vaccin

7 823 717 har nu fått minst en dos vaccin (87,1% av befolkningen över 12 år) och 7 625 752 (84,9% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 5 247 390 har fått en tredje dos (63,2% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 21 491 717 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 100 000 doser – 30 000 färre än förra veckan.

Hundratusentals doser från Moderna har återkallats efter att en vaccinflaska kontamineratstroligtvis av en mygga. Inga doser från den återkallade satsen har använts i Sverige och återkallandet klassas som en ren säkerhetsåtgärd. Doserna kommer att ersättas.

Det finns ett överflöd av vaccin i världen, menar Sveriges vaccinsamordnare och vill därmed göra upp med en mediebild av att många länder saknar vaccin. Det är även något som Amnesty kritiserat världens ledare för. Vaccinsamordnare Richard Bergström sågar WHO:s mål om att 70 procent i världens alla länder ska vaccineras innan halvårsskiftet och menar att problemet är viljan mer än tillgången.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.