≡ Menu

Coronaveckan som gått, v14: Fjärde dos för alla över 65 år/ Ny statsepidemiolog fråntagen inflytande – kan sluta i sommar/ Var 5:e fullvaccinerad smittad inom två månader

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 14 (4 – 10 april 2022).

18 506 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 141 dödsfall sedan förra veckan.

Smittan minskar i alla utom ett av Folkhälsomyndighetens mätverktyg. I testningen hos vård och omsorg minskar smittan med 30 procent, och med liknande siffror minskar smittan även i Säbo och hemtjänst. Men bland de med förkylningssymptom (akut luftvägsinfektion) ökar smittan.

En sådan ökning syns även i till exempel Göteborgsregionen, där analyser av avloppsvatten visar att virusnivåerna legat högt ända sedan december och ökade under senast mätta vecka. Däremot ligger avloppsvattnets virusnivåer på lägre eller mer stabila nivåer i andra storstadsregioner.

Men att virusnivåerna är höga spelar mindre roll om sjukhusbelastningen minskar, vilket den fortsatt gör – även i Göteborg. Inte minst har antalet som behöver intensivvård blivit få. Medelåldern för de ovaccinerade på IVA är 46 år och medelåldern för de vaccinerade är 66 år.

Det har under pandemin varit stora skillnader i landet över hur många som dött efter intensivvård för covid-19. En genomgång av Uppdrag granskning visar att var tredje inlagd dött i Skåne, medan 1 på 9 dött i region Jönköping. Genomgången visar också att de få IVA-platser Västmanland hade innan pandemin nu har blivit ännu färre, detta eftersom det är svårt att få personal. Personalbristen har också fått flera sjukhus i Stockholm att redovisa enorma förluster under årets två första månader. Uppdrag gransknings genomgång visar också att ingen region i Sverige lever upp tillgänglighet i vården, men att skillnaderna är stora när det gäller kvalitet eller hur lång vårdkön är. Bemanning och tillgång till personal pekas ut som ett huvudproblem.

Sveriges nya Statsepidemiolog Anders Lindblom slutar redan i sommar. Folkhälsomyndigheten menar att det gick väldigt snabbt när Anders Tegnell slutade och att Lindblom – som redan var inne i organisationen med andra uppgifter – därför fick uppdraget med ett kontrakt till sista juni. Det är nu oklart om han kommer att fortsätta eller om det blir någon ny, men klart är att statsepidemiologen har fått mycket mindre inlyftande på myndigheten. Lindblom är inte avdelningschef och sitter inte heller med i ledningsgruppen. Anders Tegnell är fortfarande formellt anställd på Folkhälsomyndigheten, men har nu tagit ut semester i väntan på ett eventuellt uppdrag på WHO.

Det var i veckan socialministerns tur att förhöras i riksdagens konstitutionsutskott angående en eventuell mörkning av protokoll och vem som styrt landet genom pandemin. Socialminister Lena Hallengren avvisade kategoriskt anklagelserna och menade att hon inte var ansvarig för hur den centrala ”Gruppen för strategisk samordning” dokumenterar möten. Hon menar också att hon erbjöd coronakommissionen mer tid, men att de avböjde.

Vaccin

7 821 688 har nu fått minst en dos vaccin (87% av befolkningen över 12 år) och 7 622 163 (84,8% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 5 216 621 har fått en tredje dos (63,2% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 21 246 670 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 135 000 doser – 30 000 färre än förra veckan.

Alla äldre än 65 år rekommenderas nu av Folkhälsomyndigheten att ta en fjärde dos. Rekommendationen har tidigare gällt de över 80 år eller särskilt utsatta, men gäller nu alltså samtliga som nått pensionsålder liksom övriga vuxna med sänkt immunförsvar. Anledningen är den omfattande spridningen dels i Sverige, dels i Europa och att Folkhälsomyndigheten ser att vaccinskyddet avtar i denna grupp. Fjärde dosen bör tas fyra månader efter den tredje och regeringen skjuter till 1,2 miljarder för att täcka kostnaderna.

20 procent av de som tagit tre doser vaccin har smittats med covid-19 inom två månader. Det visar en ny delredovisning av det stora svenska COMMUNITY-projektet. De smittade var smittsamma i upp till 9 dagar och testade positivt i 11 dagar. En slutsats är att vaccin skyddar mest mot svår sjukdom, men att det också är viktigt för att minska risken för nya mutationer.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling april 11, 2022, 03:09

  BÄSTE EMANUEL & Co,
  DET ÄR FLERA BASALA FAKTA OCH GRUNDER FÖR DU/NI MÅSTE FÖRSTÅ OCH KÄNNA TILL FÖR ATT FULLT UT KUNNA FÖRSTÅ ELEMENTÄR STATISTIK OCH VENSKAPLIGT TÄNKANDE I-OCH-FÖR ATT KUNNA TOLKA OCH BEDÖMA SIFFROR OCH PÅSTÅENDEN SOM S.K. FORSKARE GÖR OCH SOM NÄMNS OCH PÅSTÅS VARA FORSKNINGS-FAKTA!
  EN AV MÅNGA DYLIKA STATISTISKA FENOMEN ÄR S.K. ”SAMVARIATION” (PÅ ENG, CO-VARIATION) – ANNARS BLIR NI LÄTT OFFER FÖR FORSKNINGS-FUSK OCH TRIX OCH LÖSA PÅSTÅENDEN M.M..!
  OCH DETTA ÄR NATURLIGTVIS MINST LIKA VIKTIGT ATT FATTA OCH FULLT UT FÖRSTÅ – SOM SKILLNADEN MELLAN ATT DÖ >PÅ GRUND AVMED< COVID19 ANTIKROPPAR I BLODET/KROPPEN SOM DU GJORDE TILL DIN STORA POÄNG!
  OCH DET GÖR ATT MAN ENKELT FÖRSTÅR ATT DEN STUDIE SOM FÖRSÖKER SÄTTA ETT ORSAKS-SAMBAND MELLAN ATT HA/ELLER HAFT EN COVID19 INFEKTION OCH BLODPROPPAR (T.EX. I BENEN, EN STROKE, EN HJÄRTINFARKT ELLER LUNGEMBOLI, ETC) – DETTA SAMBAND ÄR TILL HUVUD-DELEN OMVÄNT…. – ALLTSÅ MERA INNEBÄR ATT FOLK SOM ÄR SÅ ÅLDRADE,SJUKA OCH ÅDERFÖRKALKADE, MULTISJUKA, MEDICINERADE MED EN HEL COCKTAIL AV MEDICINER (POLYFARMACI) PGA AV DETTA/DESSA FAKTORER JU NATURLIGTVIS OCKSÅ LÖPER EN LÅNGT STÖRRE RISK ATT ÄVEN INFEKTERAS AV BL.A. EXEMPELVIS INFLUENSAVIRUS SOM JU COVID19 JU ÄR MEN SOM GAMLA OCH SJUKA ALLTID RISKERAR ATT OFTARE BLI SJUKARE ELLER T.O.M. DÖ AV!
  LEDSEN ATT JAG MÅSTE PÅPEKA OCH PÅMINNA OM DETTA OCH DESSA ELEMENTÄRA FAKTA – MEN DET ÄR DIREKT PINSAMT ATT LÄSA DYLIKT BLUDDER IHOPKOKAT AV FOLK ELLER T.O.M. KOLLEGOR SOM INTE VARKEN LÄSTELITTERATUREN ELLER DELTOG PÅ OCH AVHÖRDE UNDER MIN LÄKARUTBILDNING UNDER FÖRELÄSNINGARNA I MEDICINSK STATISTIK PÅ KAROLINSKA INSTITUTET M.FL. LÄROANSTALTER I SVERIGE OCH UTOMLANDS SOM OFTA VAR UTMÄRKTA OCH INFORMATIVA REDAN FÖR MÅNGA ÅRTIONDEN SEDAN NÄR JAG GJORDE MINA UTBILDNINGAR DÄRSTÄDES!

 • Inge april 11, 2022, 07:19

  Tysklands parlament har röstat NEJ till obligatorisk Covid19 vaccinering, 378 emot och 296 för.
  Denna gång endast för personer över 60år i ett första försök till tvångsvaccination, det blev dock ett stort bakslag för de drivande förespråkarna med ett klart NEIN!

  https://www.politico.eu/article/german-parliament-rejects-mandatory-coronavirus-vaccination/

  Någon som vet om liknande omröstningar är aktuella i Sverige?

 • rabey april 11, 2022, 11:27

  Lite statistik. Källa – medierapporter

  Inflytande på sjukhusvistelse (dödsfall och IVA är ett separat ämne):
  Wuhan -1x
  Alfa – 1x
  Delta – 2x
  Omicron – 0.66x

  Smittsamhet:
  Wuhan – 1x
  Alfa – 1.7x
  Delta – 3x
  Omikron – 6x

  sjukhusvistelse x smittsamhet:
  Wuhan 1x X 1x = 1x
  Alfa 1,7x X 1x = 1,7x
  Delta 2x X 3x = 6x
  Omicron 0,66x X 6x = 4x

  (varje mutation sin egen tröskel för flockimmunitet, omicron hade den högsta)

  Vaccinets effektivitet (mediana) för omicron är ~75 %.
  Omikron (med mindre restriktioner i EU-länder) påverkade 70 % av befolkningen (en period på flera månader).

  Vacciner är effektiva. Det finns mycket bevis för detta. Men är begränsningarna effektiva? Förutom de skandinaviska länderna känner jag inga i EU.

 • Inge april 12, 2022, 15:40

  Intressant att du nämner att ”Var femte som fått dos tre blir smittad inom två månader”

  Alltså 20% av alla de som tagit tre doser av vaccinet enligt FHM rekommendationer blir sjuka inom två månader, är inte detta oerhört anmärkningsvärt? Dessutom har det visat sig att flertalet av dessa redan haft smittan ett antal gånger. Det måste väl vara ett totalt misslyckande med tanke på hur bra dessa vaccin skulle skydda mot smitta?

  Det skulle vara intressant att få del av motsvarande statistik över smitta när det gäller ovaccinerade?

  Svaret blir dock troligen det vanliga mantrat som vi nu ständigt blivit matade med?

  ”Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död”

  Detta trotts att människor blivit både allvarligt sjuka och dött oberoende om de varit vaccinerade eller ej?
  Om jag tittar bland släkt, vänner och arbetskamrater så tycks de vaccinerade löpa en betydligt större risk att bli smittade än de ovaccinerade även med hänsyn tagen till det procentuellt ojämna förhållandet mellan vaccinerade/ovaccinerade.
  Det skulle dock vara intressant att ta del av lite bredare statistik kring detta?

 • Inge april 12, 2022, 15:46

  Är det verkligen rimligt att vi skattebetalare i Sverige har fått betala 21,5 miljarder enbart för PCR tester under 2020-2021. Enorma summor! Därtill kommer kostnaden för alla Covid-19 vacciner. Totalkostnaden för denna pandemi lär vi troligen aldrig få se sammanställd? Eller har möjligen du Emanuel sett någon totalsumma? Nu är det dessutom Ukraina som upptar all uppmärksamhet så det är väl ingen som bryr sig längre?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.