≡ Menu

Coronaveckan som gått, v17: Smittan minskar/Försenade vaccinmål/Ilska mot vaccinpass

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 17 (26 april – 2 maj, 2021).

14 048 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 125 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är tio fall färre än förra veckans ökning, och därmed fortsätter de inrapporterade dödstalen minska för tredje veckan i rad.

Nu syns också en tydlig minskning i antal bekräftade fall. Trots de många som testat sig – 316 000 under senast inrapporterade helvecka – minskar antalet bekräftat smittade med tolv procent jämfört med föregående vecka. Minskningen sker i alla åldersgrupper och i 14 av Sveriges 21 regioner är minskningen statistiskt säkerställd, vilket är ett välkommet trendbrott. Men samtidigt: Jämför vi med Europa står Sverige för 13 av de 15 regioner med högst smittspridning i hela EU. Enligt Folkhälsomyndigheten beror det på att den tredje vågen kom senare till Sverige än andra länder, men många regioner är hårt drabbade nu. Östergötland talar om ”personlig lockdown” och i Västernorrland talas det om att bötfälla personer som vistas på vissa platser.

Men även vårdbelastningen minskar. Antalet fall på sjukhus minskar över hela landet, liksom både i och exklusive Stockholm.

Trycket på sjukvården är dock fortsatt extremt högt och på sina håll börjar även andra sjukdomar ta upp allt mer – och ovanligt mycket! – resurser på IVA-anläggningar. Generellt har intensivvården i Sverige nu parkerat på en hög nivå, vilket är allvarligt, eftersom ju högre trycket är på IVA, desto högre är dödligheten för de som hamnar där, enligt ny statistik från Socialstyrelsen.

I veckan har också några första fall av den indiska mutationen hittats i både i Stockholm och Västra götaland. Men det oroar inte vaccinforskare som tror att de befintliga vaccinen ger bra skydd. Bland de hittills kända mutationerna är det bara den brittiska som fått riktigt fäste – och till och med tagit över – i Sverige. Varken Sydafrikanska och Brasilianska mutationen har fått något större genomslag. Nu antas den brittiska mutationen dominera till sommaren och därefter blir det upp till vaccinen att bevisa hur väl de fungerar mot eventuella nya mutationer.

Regeringen håller på att ta fram plan för hur Sverige ska återöppnas till ett nytt normalläge. Den 12 maj ska det vara klart med detaljer för vad som ska lättas och vilka datapunkter som ska vara uppnådda för varje lättnad. ”Det finns all anledning för folk att förstå att en återgång till ett samhälle som vi hade före pandemin, det är vi inte i närheten av just nu”, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör, och menade att en total återgång kan dröja till 2023. Regeringens ordval om ”nytt normalläge” har fått flera politiker att reagera starkt, eftersom det kan tolkas som en normalisering av de inskränkningar i rättigheter som pandemilagen skapat. Socialministern menar att så inte är fallet och att de restriktioner som ska vara kvar inte är de som inskränker fri- och yttrandefriheter.

Att den nya pandemilagen ändå inskränker just yttrandefriheter blev tydligt inför 1 maj. Bensinupproret ville demonstrera smittsäkert genom att åka i en lång karavan bilar. Det var ok, så länge de inte visade upp banderoller samtidigt, eftersom pandemilagen förbjuder det.
Demonstrationer blev det ändå under 1 maj, och många av dem inte alls smittsäkra. I Stockholm anordnades de mot bland annat Sveriges åtgärder. Initiativtagarna var desamma som tidigare, vilka nu får böta. Demonstrationerna kunde avbrytas utan större tumult.

Men apropå restriktioner har en sådan lyfts redan nu: Folkhälsomyndigheten beslutade i veckan att låta barn och unga få idrotta och spela matcher utomhus. Det gillades inte av fem regioner (Västernorrland, Kalmar, Östergötland, Blekinge, Gävleborg) som vägrar lyfta på restriktionen, eftersom smittoläget är för allvarligt.

Statsministern utfrågades i Konstitutionsutskottet i veckan och fick igen förklara att Sverige inte haft flockimmunitet som strategi. Löfven fick också förklara att Sverige inte har någon formell strategi, utan att det handlar om ”700 beslut”. Utfrågningen var finalen på konstitutionsutskottet och de analyser som i veckan gjorts menar att inget riktigt eller särskilt viktigt har kommit fram.

Vaccin

2 511 121 har nu fått minst en dos vaccin (30,7% av vuxna befolkningen), och 755 773 (9,2%) är fullt vaccinerade. Totalt har 3,2 miljoner doser vaccin nu delats ut i Sverige.

Nu ska det komma ungefär en halv miljon doser i veckan. Men eftersom vaccinet från Janssen är helt pausat har leveranserna minskat med över en miljon doser under maj och juni. Det innebär också att regeringen har justerat vaccinmålet: Istället för 15 augusti ska nu alla vuxna ha fått minst en dos senast den 5 september. Regeringens vaccinsamordnare tonade senare ned beskedet och menar att 90 procent av de som vill vaccinera sig kommer ha fått sin första dos senast i juli.

Klart är att Sverige ser ut att nå ett delmål i tid: 80 procents vaccinering bland de som är äldre än 65 år. Och när samtliga över 65 år har vaccinerat sig kommer Sverige skänka sina överblivna doser av Astra till andra EU-länder. Fram tills dess ska alla Stockholmare över 65 år bara erbjudas Astra och tar de inte emot det blir de utan. I Kalmar får man böta 200 kronor om man dyker upp och tackar nej till Astra, något som har lett till flera anmälningar till JO.
Sjukvårdspersonal (som fått en första dos Astra) kan också få den andra dosen Astra – något som välkomnas av sjukvårdsfacket.

I veckan fick Sverige sitt andra dödsfall efter Astras vaccin, där det inte funnits andra bakomliggande sjukdomar. Det har gjorts extremt många rapporter om biverkningar, men Läkemedelsverket vädjar om nyanser i rapporteringen, eftersom det dels gjorts extremt många vaccinationer och dels att en anmälan eller dödsfall inte innebär att det faktiskt är en biverkan från vaccinet.

Vaccinationspasset kan börja utfärdas den 26 juni, även om det är oklart om det direkt innebär fripass för att resa i Europa. I veckan har också SPF seniorerna rasat angående passet, eftersom hundratusentals av deras medlemmar inte har tillgång till digitala verktyg och därför inte kan tillgodogöra sig fördelarna.

Nyheter i korthet

Till sist:

Den förre höjdhopparen Patrik Sjöberg fick nog av dem som inte tror att de kan smittas och la i veckan upp bilder från när han själv var inlagd på sjukhus (men inte med covid). Bilderna har fått stor spridning som ett exempel på hur viktigt det är att ta smittan och restriktionerna på allvar.

Det var allt för den här veckan, skriv gärna en kommentar om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Cicci maj 2, 2021, 21:48

  Hur kommer det sig att det enl de senaste rapporterna är så mycket lediga vaccintider? Bla i Kalmar där jag själv bor o Stockholm som jag läste om i kväll.

 • Jenny maj 3, 2021, 10:20

  Stort tack för din nyanserade coronarapportering👍.

 • lena lindell maj 3, 2021, 12:36

  Tack Emanuel för att du är saklig och som Jenny skriver nyanserad.

 • Magnus Nikolajevitj maj 4, 2021, 13:33

  Tack för bra täckning i frågan!

  Men: Som boende i en mindre befolkad del av en glesbefolkad region blir det märkbart hur rapporteringen (och kanske framförallt politiken/myndigheterna) inte lyckas filtrera bort storstäderna ur rapporteringen när smittan börjar klinga av där men istället når minst lika dramatiska nivåer i andra landsändar än de tre storstadsregionerna. Det känns som om man agerat väldigt mycket på de absoluta talen snarare än hur det ser ut i hela riket. Men det kanske är fel?

 • Victor Midmo maj 4, 2021, 15:12

  Här är en bättre film jag tog på demonstrationen (mot slutet, när dom samlades i Vasaparken).
  https://www.youtube.com/watch?v=8vI7bUJE19I
  Jag stöder dom helt. Jag är inte vaccinmotståndare eller tror att hela pandemin är en bluff (som en del där gjorde). Men restriktionerna har ju helt gått över styr och används till stor del som maktmedel nu (även om det fortfarande är väldigt milt här i Sverige, jämfört med resten av Europa). Hela nöjeslivet har ju varit stängt i princip i ett år nu och man gör dessutom väldigt lite för att kompensera dom företag som inte kan bedriva sin verksamhet. Det värsta var ju dock ändå det vi såg i förra inlägget (med Bensinupprorets demonstration)
  – att pandemilagen t o m används för att ge sig på yttrandefriheten. Det är fan ett hot mot demokratin

  Jag är också av uppfattningen att det ska vara frivilligt och upp till var och en om man vill skydda sig mot viruset. Det man ska införa restriktioner för, är dom situationer där folk som inte valt det, ändå måste utsätta sig för smittrisk. T ex arbetsgivare som tvingar folk att bara på plats fast dom kan jobba hemifrån, riskgrupper som har riskabla arbetsplatser, ska kunna få andra arbetsuppgifter om dom vill eller t ex vara hemma med statlig ersättning osv. Slopande av trängselskatten vore också på sin plats – men det ”gick ju” såklart inte p g a att det gick stick i stäv med vår idiotiska miljöpolitik. Det går att göra väldigt mycket, utan så mycket inskränkningar i friheten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.