≡ Menu

Vill demonstrera i smittsäker bilkortege – förbjuds av pandemilagen

Föreningen och Facebookgruppen Bensinupproret vill demonstrera 1 maj, genom en lång bilkortege. Men trots att kortegen uppfattas som smittsäker är den olaglig – ifall deltagarna fäster skyltar och banderoller på bilarna. Anledningen är den nya pandemilagen.

Sedan årskiftet har Sverige en tillfällig pandemilag som kraftigt begränsar olika medborgerliga friheter. Syftet är att trycka tillbaka smittan och skapa lagrum för att ge polisen befogenheter att upplösa till exempel stora samlingar människor. Men det är en stor inskränkning av medborgarens friheter, något som ett antal tunga remissinstanser påpekade förra veckan efter att regeringen önskade förlänga pandemilagen ytterligare. Tydligast blir det kanske med föreningen och Facebookgruppen Bensinupproret, med över 500 000 medlemmar, som vill samlas till demonstration 1 maj. Istället för folksamling har de planerat att sätta sig i bilar och skapa en lång, rullande kortege som ska protestera mot bränslepriserna, som föreningen menar är för höga. Smittsäkert – men olagligt. Detta eftersom varje demonstration, oavsett hur den organiseras, räknas som en allmän sammankomst – och då gäller regeln om max åtta personer.

Peder Blohm Bokenhielm är ordförande i föreningen Uppror, som står bakom Bensinupproret. Han har försökt hitta en kompromiss, utan framgång. Så länge kortegen vill visa opinionsbildande material och är fler än åtta personer blir det en förbjuden sammankomst.
– Oavsett om vi sitter i bilar, kör från punkt A till B, eller om vi är stillaståendes. Inga banderoller, inga skyltar, inga flaggor, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Polisen i Stockholm, som är en av platserna där föreningen vill demonstrera, har noterat planerna och bekräftar att en sådan demonstration är olaglig.
– Om man samlas och ska uttrycka en åsikt är det att anse som en allmän sammankomst – även om man åker bil, säger polisens talesperson i Stockholm, Carina Skagerlind.

Hon menar att polisen i Stockholm både fått kännedom och en rad förfrågningar om demonstrationer inför första maj och att de nu arbetar med dialog för att hitta sätt för de olika demonstrationerna att ändå genomföras. Men några kompromisser bortanför åttapersonersregeln finns inte.
– Vi har ett tiotal allmänna sammankomster som har fått tillstånd första maj och ett flertal allmänna sammankomster i Stockholm varje helg. Om man är åtta personer eller färre går det utmärkt, säger Skagerlind.

Peder Blohm Bokenhielm tycker att situationen är absurd. Han och föreningen har inga planer att avbryta demonstrationsplanerna, men menar att de kommer ta ansvar för att den sker på ett smittsäkert sätt.
– Vi har anpassat oss och hittat ett sätt att demonstrera så coronasäkert som möjligt. Alla åker i egna bilar, vi stannar inte och vi har coronarestriktioner som vi följer. Att demonstrera på ett ansvarsfullt sätt i dessa tider är jätteviktigt.

Hur ser ni på att det ändå innebär ett lagbrott, enligt polisen?
– Jag anser inte att vi bryter mot någon lag då vi är i rörelse, sitter i våra bilar och undviker all kontakt med andra, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required


Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Per Ekström april 29, 2021, 12:06

  Tack Emanuel för att du tar upp det här! Extremt viktigt att *om* man hittat sätt att demonstrera säkert på skall man också få göra detta även om lagen är väldigt oflexibel.

  Ser man till andan av lagen tycker jag det är ganska glasklart – lagen är till för att förhindra smittspridning, inte för att i första hand inskränka våra rättigheter. Därmed borde demonstration tillåtas, även om en demonstration räknas som sammankomst. Men, jag är inte jurist så…

 • Victor Midmo maj 1, 2021, 11:25

  Verkligen bevis på att det enda politikerna egentligen bryr sig om, är att få en ursäkt att få inskränka frihet och demokrati. Det handlar inte främst om att skydda folk mot smitta, utan om att utnyttja rådande situation till att utöka sin makt…

  • Nisse augusti 17, 2021, 05:57

   Exakt så

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.