≡ Menu

Coronaveckan som gått, v22-25: Smittan ökar snabbt igen/ Nya scenarier pekar på ökade sjukhusinläggningar efter sommaren/ Sannolikt med uppdaterade omikron-vaccin

Sedan maj har jag gått över till att månadsvis sammanfatta det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är veckorna 22-25 (29 maj – 26 juni 2022):

19 093 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 116 dödsfall sedan förra månaden.

De senaste två veckorna har det skett en stor ökning av antal fall i Sverige. Först en blygsam ökning, men senaste veckan ökade smittan med 37 procent. Ökningen är den största i närtid, enligt Folkhälsomyndigheten. De bekräftade fallen fångas upp i framför allt i vården och handlar i statistiken därmed om mycket färre fall än tidigare. En överblick av de senaste tio veckorna visar samtidigt en klar och tydlig ökning:

Antalet intensivvårdade har inte ökat på samma sätt.

Den ökande smittan antas ha att göra med den nya undervarianten till omikron, BA.5, som ökat kraftigt de senaste veckorna. Undervarianten är mer smittsam, men leder alltså inte till svårare sjukdom. Att viruset ökar trots att det är en bit in i sommaren är ovanligt och oroar experter. Inte för vad det innebär för sommaren, utan för vad det kommer att innebära när skolor öppnas i höst och vi börjar vistas mer inomhus.
Det har lett till att Region Skåne valt att börja med munskydd i den patientnära vården igen och det ledde också till att myndigheter och regioner gick ut och manade till försiktighet inför helgens midsommarfirande.

Folkhälsomyndigheten har samtidigt släppt nya scenarior om hur smittan kan sprida sig under kommande tre månader. I det första mer försiktiga scenariot ökar smittan i augusti men ökar aldrig till betydande nivåer.

I det andra scenariot, Scenario 1, ökar smittan mer kraftigt, upp till 7 000 fall per dag och därmed i nivå med andra vågen.

Båda scenarier beräknas utifrån de äldre ursprungs-undervarianterna av omikron, och alltså inte de mer smittsamma BA.4 och BA.5 – även om dessa inte antas ge svårare sjukdomsförlopp.

Men angående sjukdomsförlopp tror Folkhälsomyndigheten att antalet som behöver sjukhusvård kommer att öka väsentligt. I värsta fall över 200 nya sjukhusinläggningar per dag, vilket är i höjd med vårens siffror.

Folkhälsomyndigheten menar att en sådan utveckling kan hanteras av vården och att det inte finns anledning till ”panik”, men däremot att det är viktigt att vaccinera sig.

Anders Lindblom fortsätter att vara Sveriges statsepidemiolog. I början av juni kom beskedet att Lindblom – som först fick sin tjänst tidsbestämd till 30 juni – nu kommer att fortsätta i tjänsten tills årets slut.

Vaccin

7 838 695 har nu fått minst en dos vaccin (87,2% av befolkningen över 12 år) och 7 651 988 (85,1% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 5 439 028 har fått en tredje dos (65,9% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 22 674 504 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 320 000 doser.

Höstens vaccindoser kommer sannolikt komma med ett skydd mot omikron. I slutet av juni ska myndigheter i EU och USA ta ställning till om de uppdaterade vaccinen – som fortsätter att skydda mot sjukdom, men också skyddar bättre mot smitta – kan godkännas. Även om de är anpassade för de tidiga undervarianterna av omikron antas det ändå bättre kunna hantera nya varianter.

Idag rekommenderas alla över 65 år ta en femte dos, medan det är frivilligt för yngre att ta en fjärde dos. Enligt en ny undersökning av Folkhälsomyndigheten är påfyllnadsdosen viktig för de äldre. Andra svenska studier indikerar också att vaccin till och med skulle kunna ge fler antikroppar än genomgången infektion.

Biverkningarna av vaccin blev den vanligaste arbetsskadan inom vården förra året. Detta eftersom en sjukdag bokförs som arbetsskada. Den vanligaste biverkningen efter vaccin är feber och förkylningsliknande symptom, något som kan hålla i sig under en eller några dagar.

Utebliven mens beror inte på covid-vaccin. Det har EU:s läkemedelsmyndighet slagit fast.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här månaden! Jag uppdaterar nu en gång i månaden istället för veckan. Vi hörs igen i juli – njut av sommaren och så hoppas vi att pandemin snart är över.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson juni 26, 2022, 23:14

  Bra,
  Endast 116 har avlidit MED covid under senaste månaden, vilket enligt Region Stockholms undersökning 2021 betyder att endast 17%, ca 20 st, färre än en per dag av de ca 250 per dag som avlider i Sverige, har avlidit AV covid, fullständigt försumbar. Det enda som är viktigt att veta är om en sjukdom tar livet av människor, inte om de hade en sjukdom för en månad sedan och senare avled av något helt annat, eller?
  Enligt The Lancet avlider ca 40-45 människor varje dag av kyla i Sverige, ingen brukar tala om detta, varför?
  Kyla dödar 17 ggr fler, ca 5 miljoner per år, jämfört med värme https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)62114-0/fulltext

  • Göran Fälthammar juni 27, 2022, 09:14

   ”Kyla” dödar, säger du. Det studien påtalar är ju bara att fler per dag dör i perioder av temperaturer UNDER optimal temperatur (som i Stockholm alltså verkar vara 7,5grader) än i perioder ÖVER den temperaturen. Detta inkluderar då förstås inte bara halkolyckor och liknande utan också Corona och influensa och annat som främst sprids när vi håller oss inomhus.

  • Jp (@jpjp74x) juli 16, 2022, 14:05

   ”endast” 116 st har avlidit, gäller den moralen och etiken också när någon nära till dig dör?
   Som de flesta vet så har Sverige inte sköt inrapporteringen av dödsfall sen i augusti 2020, WHO uppskattar att det är runt 30% mer covid döda i Sverige som inte rapporterats in till dom. Står på deras hemsida och va inte orolig Sverige är inte det enda landet som har fuskat och ljugit. Det som är så fiffigt när kylan kommer är att de flesta har en varm jacka, mössa och även vantar, ett tips till dig inför vintern, vore det sämre om 10.00 personer dog årligen av cancer än av Covid 19?” Vi alla ska ju dö nån gång” så låter svensken som undanflykt för att inte bära en mask i affären. Moralen och etiken är borta i Sverige och skulle tro att det kommer dröja länge innan andra länder kommer kunna känna tillit ”svensken”. igen.

 • Micke juni 27, 2022, 08:20

  Saknas inte graferna över döda uppdelat på vaccinerade och ovaccinerade ?

  • Emanuel Karlsten juni 27, 2022, 09:00

   Från mig, eller från vem? Jag brukar inte ha graf över döda, det var många månader sedan.

   • Micke juni 28, 2022, 17:48

    Då kanske det är läge att införa FHMs graf, enligt den så har det under hela 2022 dött ungefär lika många per vecka i Covid som under hela hösten och fram till Jul 2021, övervägande del av de döda är vaccinerade,

    Inte för att jag gillar Putin, men jag tror han var botmedlet mot Covid, det försvann från tidningarna dagarna efter hans anfall och FHMs presskonferenser upphörde 3 mars, någon vecka efter.

 • Inge juni 27, 2022, 10:46

  ”Idag rekommenderas alla över 65 år ta en femte dos, medan det är frivilligt för yngre att ta en fjärde dos.”
  Är inte all vaccinering mot covid-19 är frivillig?

 • rabey juni 27, 2022, 14:42

  Beröm till Sverige
  https://unherd.com/2022/06/sweden-saved-children-from-lockdown/

  och intressanta kommentarer

  ”Not to mention that if Sweden hadn’t done this and gone it alone, we’d never have had a counter narrative to “the madness” and that dreadful Imperial man, whose name I can’t bring myself to type. Sweden’s role in providing another way, may have saved us all in ways we can’t yet imagin”

  • Emanuel Karlsten juni 27, 2022, 14:44

   Ja såg det. Det är ju beröm till Sverige skrivet av en svensk. Därför kanske inte superrelevant för den här sammanfattningen, resonerade jag.

   • real Hmm juli 4, 2022, 15:09

    +1

 • Inge juni 28, 2022, 07:40

  Emanuel du undviker att nämna något om ev. biverkningarna även denna gång? Jo du nämner i förbifarten något om mildare förkylningssymtom och avfärdar samtidigt alla samband gällande menstruationproblem orsakade av vaccinet som många kvinnor nu upplever?
  Den amerikanska läkaren Ryan Cole har dock en annan bild av verkligheten, han varnar nu för att vaccinen mot covid-19 är den farligaste medicinska produkt som någonsin tagits fram.
  https://rumble.com/v17c84n-global-cv19-vax-absolute-insanity-dr.-ryan-cole.html
  Ryan Cole är på inget sätt ensam som läkare om att ha sett allvarliga problem orsakade av vaccinet.

  Hur länge skall du blunda för alla de rapporter som vittnar om människor som tagit skada av alla dessa nya covid-19 vacciner? Det går knappast att avfärda alla dessa vittnesbörd som ett psykologiskt problem eller som Fake News längre.

  • Emanuel Karlsten juni 28, 2022, 09:17

   Vad är det för snack? Som du säger nämner jag det två gånger men det är inte mina åsikter utan forskning. Det är däremot dina åsikter du ger uttryck för och du har ingen rätt att använda det här kommentarsfältet varken med den tonen eller med dessa påståenden. Se det som en varning. Det finns ingen rättighet för dig att sprida skevheter eller lögner här.

   • Inge juni 28, 2022, 16:02

    Sanningen kommer alltid fram förr eller senare. Du hänvisar till forskning som motsätter sig eller förringar varje form av biverkning från dessa Covid vacciner.
    Nu finns det andra forskare som har kommit fram till motsatta slutsatser. Detta är knappast vetenskap längre utan mera en trosuppfattning för eller emot covid-19.
    Jag vet att du är en ärlig person som vill väl i din strävan. Vad som är rätt och fel kommer förr eller senare att bli uppenbart för alla. Jag är den förste att erkänna om jag har fel i min bedömning. Men vad säger vi till alla dem som har fått allvarliga problem efter covid-19 vaccineringen? Skall vi bara avfärda dessa personer som galna eller att de lider av psykiska problem där de inbillar sig att de blivit sjuka? Många läkare och studier visar att allvarliga problem finns orsakade av vaccinet men de tystas oftast och får inte höras i den allmänna debatten.
    Detta blir troligen mitt sista inlägg på din blogg, jag vill ändå tacka dej för att jag fått möjlighet att delta i samtalet. Lycka till med din journlistiska forskning. Mvh. Inge

    • Emanuel Karlsten juni 28, 2022, 16:04

     Kommer sanningen fram kommer jag att rapportera den. Tills dess håller vi oss till vad vi vet.

     • Inge juli 1, 2022, 06:39

      Eller till vad du och dina källor tror sig veta!😉
      Jag önskar dej en fortsatt skön sommar.

 • rabey juli 1, 2022, 21:39

  Ekonomisk sammanfattning.

  Sweden: Evolution of debt
  Date Debt ($M) Debt (%GDP) Debt Per Capita
  2021 227,749 36.70% $21,943
  2020 214,578 39.60% $20,674
  2019 186,294 34.90% $18,038
  2018 216,116 38.90% $21,125

  Denmark : Evolution of debt
  Date Debt ($M) Debt (%GDP) Debt Per Capita
  2021 145,887 36.70% $24,980
  2020 149,921 42.10% $25,671
  2019 116,665 33.60% $20,036
  2018 121,326 34.00% $20,896

  Finland: Evolution of debt
  Date Debt ($M) Debt (%GDP) Debt Per Capita
  2021 196,814 65.80% $35,566
  2020 187,379 69.00% $33,861
  2019 160,033 59.60% $28,964
  2018 164,893 59.80% $29,883

  Norway: Evolution of debt
  Date Debt ($M) Debt (%GDP) Debt Per Capita
  2021 232,063 48.10% $43,043
  2020 169,517 46.80% $31,442
  2019 165,772 40.94% $30,884
  2018 173,305 39.66% $32,526

  Källa – countryeconomy.com

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.