≡ Menu

Coronaveckan som gått, v27

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 27.

5 420 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 140 fall eller 3 procent, vilket innebär en procentenhet lägre jämfört med förra veckan. Att det är en tydlig nedåtgående trend i antal döda per vecka märks dels på att det på Danderyds sjukhus i Stockholm inte längre intensivvårdar en enda patient med covid-19 – för första gången sedan mars! – och att Södersjukhuset i Stockholm återgått till normalläge. Även om trycket fortfarande varierar runtom landet är Sverige just nu nere i 119 stycken som totalt vårdas med covid-19. Och det är kanske tur, för flera IVA-sköterskor berättar att de ”faller som dominobrickor”. Här är en graf över antal som just nu vårdas på svenska intensivvårdsavdelningar med covid-19.

Sverige får också beröm av WHO som menar att utveckligen är ”mycket uppmuntrande”. WHO berömmer särskilt Sveriges vetenskapliga hållning: ”Det är imponerande hur svenska beslut fattats baserade på vetenskapliga tolkningar av fakta och inte politiska tolkningar av fakta”, säger WHO:s chef för katastrofberedskap, Mike Ryan, till SVD. Däremot får vi kritik för att R-talet (hur många som varje smittad smittar) inte sjunker snabbare.

WHO hyllar också att Sverige tagit initiativ till en corona-kommission som ska gå till botten med hur effektiv vår strategi varit. Resultatet kommer att presenteras senast i februari om 1,5 år. Redan i veckan har Totalförsvarets forskningsinstitut dock slagit fast att Sverige ”hade ofullständig beredskap”. Detta eftersom Sverige saknade beredskapslager, ledarskap och tydlig information, rapporterar DN.
Avslutningsvis om WHO: I veckan meddelade de att det inte var Kina som först larmade om coronaviruset, utan WHO:s egen personal i landet. Kinas myndigheter meddelade först tre dagar senare, den 3 januari.

Immuniteten i Sverige kan vara högre än vad som tidigare rapporterats. I alla fall om man får tro på en ny, ännu opublicerad, studie från Karolinska. Enligt den är det inte bara antikroppar som avgör immunitet, utan också T-celler. Dessa celler har i studien hittats hos många av de som inte drabbats lika hårt av covid-19 (och därför inte visat antikroppar). I studien ingår 200 personer och den är alltså varken faktagranskad eller publicerad, men har skapat stor internationell uppmärksamhet. BBC och Spectator skriver och menar att studien är ”robust” och den ena av två som nyligen uppmärksammat T-cellers möjliga skydd mot covid-19.

De svenskar som gjort tidiga test för antikroppar borde göra om det. Det säger Folkhälsomyndigheten som menar att det inte är säkert att de tidiga snabbtesterna var tillräckligt tillförlitliga. Informationen är viktig, eftersom det i veckan framkom att de med antikroppar nu kan umgås med andra i riskgrupp.

Sverige och EU får nu använda medicinen Remdesivir efter godkännande av EU-kommissionen. Medicinen förkortar sjukhustiden för patienter med covid-19, men vad godkännandet i praktiken betyder är oklart, eftersom USA redan köpt upp i princip hela lagret. Sverige hoppas nu få del av den upphandling EU centralt ska göra.

Apropå uppköp framkom i veckan att Uppsalas Akademiska sjukhus tidigare köpt munskydd för över 4 miljoner kronor, men att alla var värdelösa. Bristerna upptäcktes innan munskydden började användas.

Semestern har börjat på allvar i Sverige och flera svenskar har lyckats ta sig utomlands. Veckans mest uppmärksammade artikel i sociala medier var hur svenska charterresenärer varit besvikna över bland annat buffén på chartermålet.
Svenska turister fortsätter annars vara ett rött skynke för många länder. Storbritannien svartlistade i veckan svenskar, Schweiz sätter oss i tio dagars karantän och svenska charterbolag anklagas för att ha bluffat in svenskar i Grekland. I Norge misstänks svenska turister smita in på natten, då gränsen är obevakad. Även Danmark har sedan tidigare portat svenskar, men en ny studie har visat att det tidigare varit danskar som tagit med sig smittan till Sverige, snarare än tvärtom.
Mitt i allt resande meddelade också Birka cruises att de lägger ned verksamheten. Det ekonomiska trycket till följd av pandemin blev för tufft.
Här hemma i Sverige är det Anders Tegnell vi svenskar helst dricker öl med, enligt en ny undersökning.

Sluta gnäll över förlorad semester. Det var budskapet från en mamma med en cancerdrabbad pojke. Hennes uppmaning till svenskarna blev en av veckans mest delade på Facebook.

Bråket om hur den svensk artisteliten tagit emot statliga bidrag har under veckan fortsatt. Nanne Grönwall återbetalar sitt stipendium, medan Benjamin Ingrosso skänker det till sina musiker. Artisten Petter gick också ut med en förklaring om var pengarna går, men fick snabbt kritik eftersom han har 83 miljoner kronor i sitt bolag.

Till sist: Världen tittar förundrat på hur Sverige särskiljer sig från alla andra länder och massor av medier rapporterar varje vecka. Här är ett inslag i ABC som med stora ögon går igenom hur Sverige kan ha ett av de dödligaste utfallen, samtidigt som statsepidemiologen hyllas till skyarna.

Det var allt för den här veckan. Fyll gärna på i kommentarerna med tips om du tycker något saknas!

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Ingemar Siby juli 5, 2020, 21:00

  Sverige mobbas av övriga Europa för att vi inte gör som alla andra länder: Stänga ned demokratin! Här nöjde sig regeringen med att skära bort mötesfriheten och kulturen. Slutsatsen är att när det verkligen gäller, är demokrati i farozonen.

  • Rima Sobolevskaya juli 6, 2020, 01:18

   Jag bor på Nya Zeeland. Vi hade en tidig 6 veckors lockdown för att rädda liv och folkhälsa kombinerat med stängda gränser, intensiv testning, smittspårning och karantän. Resultatet: Endast 22 döda och ingen samhällsspridning alls. Vi kan nu leva normalt, inklusive riskgrupper. Har aldrig upplevt att vår demokrati är ”i farozonen”. Tvärtom är en stor majoritet av befolkningen oerhört glada och tacksamma över att vi hade en regering som var beredd att skydda allas liv och inte gjorde som Sveriges regering och myndigheter…

   • Bo Lönnqvist juli 6, 2020, 19:52

    Instämmer till fullo.
    Bra land med bra ledarskap.
    Bott där i 2 år.

 • Kristoffer juli 5, 2020, 21:02

  Hej!
  Jag saknar en genomgång av hur smittoläget är per region. Antingen via FHMs grafer med antal smittade per dag (den med de som haft en svårare infektion och därmed är mer jämförbar). Eller sjukhusläget om den förstnämnda inte går att få tag på annat än de enstaka som presenteras på presskonferenserna.

  Om man tittar på antalet på iva och antal på sjukhus verkar Stockholm sjunka snabbare än landet i genomsnitt och snart (nu?) befinna sig på ett lägre snitt än Sverige totalt. Västra Götaland verkar tex ha en högre andel av befolkningen på sjukhus. Dessa sjukhussiffror är dock med en eftersläpning så det är snarare en bild av smittoläget för flera veckor sedan. Så det tyder på att det i dagsläget är större risk att smittas utanför region Stockholm än i. Något som vore viktigt för alla semesterfirare att ha i bakhuvudet när de reser.

 • Hanna juli 5, 2020, 21:03

  Tycker att du precis som många andra medier och framförallt våra myndigheter/politiker lägger för mycket fokus på iva vårdade o dödstal o för lite på alla sjuka. DN hade en bra artikel i veckan om de långtidsjuka. Ungefär 5% verkar hamna i den gruppen o ingen vet om/när alla blir bra. Enormt lidande o påverkan på samhällsekonomin. Ett gott skäl att inte bara hålla nere kurvan utan försöka smittspåra o minimera antalet insjuknade.

  • Rima Sobolevskaya juli 6, 2020, 01:23

   Jag har också undrat över detta…särskilt eftersom man nu börjar upptäcka att även de som inte får symptom uppvisar lungskador efter covid-19 och att viruset kan ta sig in i hjärnan och orsaka neurologiska skador. Och detta tillåter man att gradvis sptidas igenom ddn svenska befolkningen…vilka långtgående konsekvenser kommer detta få för folkhälsan?

 • Gunilla Svensson juli 5, 2020, 22:39

  Om jag får önska så önskar jag att du tittar på demensboenden. Hur de med demenssjukdom försämras i sin demenssjukdom när de inte får träffa anhöriga förutom under korta stunder på avstånd med plexiglas emellan. Hur de som bor på äldreboenden inte längre får besök av anhöriga, vilket gör att de anhöriga inte kan se att förbrukningsvaror behöver bytas ut (glödlampor, batterier till TVns fjärrkontroll, batterier till hörapparater), och hur personalen pga tidsbrist missar att meddela anhöriga detta.

 • Torgny Tholerus juli 6, 2020, 08:33

  Kan man träna upp T-cellsimmunitet? När man tränar upp musklerna, så blir de mycket starkare. Borde det inte vara samma sak med T-cellsimmuniteten? Genom att träna upp immuniteten genom att avsiktligt utsätta sig för alla virus och bakterier och annan smuts, så borde ju T-cellsimmuniteten bli starkare. Och omvänt, överdriven hygien borde försvaga immunförsvaret. Har man en stark T-cellsimmunitet, så borde man kunna klara av helt nya pandemier, eftersom T-cellerna kan se att det nya viruset liknar andra tidigare virusangrepp, utan för den skulle börja angripa kroppens egna celler.

  • Emanuel Karlsten juli 7, 2020, 09:49

   Jag vet inte detta, men om jag ska killgissa: OM det går att träna, så måste det väl tränas med hjälp av infektioner.

 • Malcolm Höök juli 7, 2020, 07:57

  Synd att du inte redovisar antalet insjuknade

 • Gunilla Rydberg juli 7, 2020, 22:38

  Hej!

  Det här hyllandet av Sverige från WHO härrör helt från en intervju med Gunilla von Hall i Svenska Dagbladet, om jag förstår det rätt. Förra gången denna journalist ställde en fråga på en presskonferens med WHO blev det rätt fel, och WHO gick, om jag minns rätt, dagen efter ut och dementerade. Det visade sig också att Sveriges statsminister precis samtidigt skickat ett brev till dem som skulle förklara den svenska strategin. WHO är, till skillnad från många här i landet exempelvis, väldigt artiga, respektfulla och väluppfostrade i intervjuer. Berömmet, som jag tolkar det denna gång, handlar om att vi nu ska utreda vad som gått fel i Sverige, det är det de uppmuntrar. Och naturligtvis att smittade och dödstal går ner i Sverige.

  Jag vet inte hur man denna gång skulle kunna få tag i ”originalupptagningen” av den här intervjun, men det här stora berömmet från WHO:s håll av Sverige, av exempelvis vårt ”vetenskapliga förhållningssätt” skulle jag nog ta med en nypa salt och snarare hänföra till uttolkaren Gunilla von Hall, med hennes förra intervju i minne.

  Här en liten tillbakablick på vad WHO sa den 11 maj (?) på en presskonferens. Det var kanske efter detta det blev tabu att prata om flockimmunitet, eller så skedde det tidigare, men det ändrar inte att det uppenbart varit en grund för Sveriges strategi:

  ”Att låta smittan spridas genom en befolkning och döda en del av den för att uppnå någon slags flockimmunitet är inte en kalkylering som något ansvarstagande land skulle vilja göra, säger Mike Ryan på WHO. Begreppet flockimmunitet är inte tänkt att användas för naturliga infektioner utan ska uppnås med hjälp av vaccin. Människor är ingen ”flock”, säger Ryan, och fortsätter: Vi behöver vara väldigt försiktiga när vi använder sådana här begrepp när det gäller naturliga infektioner hos människor eftersom det kan leda till väldigt brutala beräkningar som inte sätter människor, liv och lidande i centrum av den ekvationen.”

  Nu pratas det om T-cellsimmunitet – studierna är små och preliminära – och nobelpristagaren, biofysikern och professorn i strukturell biologi vid Stanford University Michael Levitt, tror på någon slags ”osynlig” flockimmunitet som, enligt honom, gör att infektionen ”peakar” naturligt efter fyra veckor av överdödlighet i alla länder som inte sätter in allt för repressiva åtgärder för att stoppa den.

  Vi har inte alla svar ännu och faktum är att svåra fall och dödsfall markant förefaller att sjunka i Sverige, vi vet inte exakt varför i dagsläget. Oavsett hade Sverige som samhälle vunnit allt på att regeringen och Folkhälsomyndigheten hade varit öppen med sin strategi, om den nu var flockimmunitet eller inte, både för att ett konstruktivt vetenskapligt samtal då kunnat föras och relevant kritik kunnat framföras, men inte minst för att slippa de spekulationer och den polarisering som istället blev fallet.

  Ute i världspressen ser ingen ut att tvivla på att den svenska strategin vilade på idén om flockimmunitet, inte heller på ledarsidorna på våra största svenska dagstidningar, men än så länge får vi inte nämna ”f-ordet” i något offentligt sammanhang.
  Vilken soppa det blev.

  Vänligen Gunilla

 • Wolfram Holger Meyer juli 8, 2020, 10:00

  Tack för en mycket bra sida med bra information om Covid-19-hanteringen i Sverige!
  Adam Altmejds graf, som jag har hittat här, är ju väldigt informativ liksom mycket annat!

  En sak som jag upplever som mycket bekymmersamt är att ledande media som SVT:s Rapport ger en falsk bild av grafen över antalet döda i Sverige när de om och om igen rapporterar siffror senaste veckan som preliminära och därmed felaktigt indikerar att siffror äldre än en vecka som om de vore fastslagna. Verkligheten är att väldigt många dagar sedan början av maj så är mer än hälften av de döda rapporterade senare än en vecka efter första rapporteringsdag. Detta kan enkelt verifieras på Adam Altmejds utmärkta graf där allt i blått är äldre än en vecka:
  https://adamaltmejd.se/covid/

  Jag har varit i kontakt med Rapport om denna felrapportering och fått Kalle-Anka-svar i form av att de inte håller på med egen statistik…

  Skönt att det finns alternativ, men ändå oroande när statstelevisionen går ut med felinformation med sin stora räckvidd.

  Mvh

  Holger

 • Henrik juli 9, 2020, 16:20

  Helt okritiskt återger man en liten liten del av vad who har sagt, pinsam nivå at tro att andra länder, som ligger långt före Sverige, inte skulle agera enligt vetenskap.
  Pinsamt med kommentarer om att andra mobbar Sverige pga någon dold agenda.
  Väx upp och kom in i matchen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.