≡ Menu

Coronaveckan som gått, v30 2021: Smittan ökar för andra veckan/ Ny mutation hittad/ Hälften av svenskarna fullvaccinerade – vaccinbolagen höjer priserna

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 30 (26 juli – 1 augusti, 2021).

14 655 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är 4 fler inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är därmed den lägsta inrapporterade veckosiffran av dödsfall sedan pandemin konstaterades.

Smittan ökar nu igen för andra veckan i rad i Sverige och totalt rapporterades 2 637 fall. Det är fortfarande en ökning från låga nivåer jämfört med våren, men ändå 42 procent högre jämfört med föregående vecka, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport. Ökningen sker i 11 av Sveriges 21 regioner, men smittan minskar också i i Dalarna och i en tredjedel av landets kommuner (mest i glesbygd) upptäcktes inga fall alls. Det är alltså framför allt i tätbebyggda områden smittan ökar och där rapporterar också Länstyrelserna att allmänheten agerar som om pandemin vore över.

Antal personer som testat sig för covid ökade också för första gången sedan maj.

Smittan ökar i alla åldersgrupper utom de yngsta (0-9 år) och äldsta (80+). Störst är ökningen hos de unga vuxna, 20-30 år.

Antalet på sjukhus är fortsatt över 100. En siffra Sverige behöver understiga för att de sista restriktionerna ska kunna slopas. Totalt är nu 111 inlagda på sjukhus varav 16 på intensivvård.

Men det är inte bara belastningen på sjukvården som behöver minska utan också smittan generellt. Den stora anledningen till ökningen är deltamutationen som sedan fyra veckor dominerar i Sverige. Folkhälsomyndigheten undersöker numera samtliga positiva fall i Sverige och nu är över 90 procent av fallen av typen delta, medan alfa – tidigare kallad den brittiska mutationen – börjar försvinna helt.

Enligt en opublicerad rapport från amerikanska myndigheter är man orolig för att deltaviruset kan sprida sig lika snabbt som vattkoppor och att spridningen kan ske även bland vaccinerade. Det påstås vara anledningen till att även fullvaccinerade i USA nu rekommenderas bära munskydd. Anders Tegnell säger att man ännu vet väldigt lite om deltamutationen, men att Folkhälsomyndigheten ser motsatta tendenser i Sverige där smittan primärt sker bland ovaccinerade unga. Samtidigt ökar smittan i hela Europa och enligt Folkhälsomyndighetens statistik fortsätter svenskar också att ta med sig smittan hem från utlandsresor. I veckan kom också rapporter om att unga struntar att testa sig trots coronasymptom.

I Sverige har nu även en ny muterad variant påträffats; Lambda, som först upptäcktes i Peru i december. Det handlar om totalt tre upptäckta fall i Sverige och än så länge finns väldigt lite kunskap om vad mutationen egentligen innebär och om den skulle kunna bli dominerande. Än så länge är mutationen vanligast i Sydamerika.

Kan vi någonsin uppnå flockimmunitet – det stadie där viruset inte längre kan spridas på grund av att befolkningen är immun – med deltaviruset? Nej, menade flera experter förra veckan som menade att över 90 procent av befolkningen skulle behöva vara immuna om flockimmunitet ska uppnås. Men experterna är oense och i veckan presenterades nya beräkningar som menar att det kan räcka att 75 procent har tagit dubbla doser för att uppnå flockimmunitet. Nästan samtliga experter tror dock på en lugnare höst med klusterutbrott som inte kommer belasta sjukvården, eftersom de sköraste nu är fullvaccinerade. Även om vaccinet inte skyddar lika bra mot att smittas av deltaviruset, skyddar det fortsatt bra mot svår sjukdom.

Ett stort utbrott av corona har skett bland bärplockare i Norrbotten. Först uppgavs att 73 av de 76 thailändska bärplockarna var smittade i Tväråsel, en siffra som sedan justerades ned till 58. Bärplockarna kom till Sverige 18 juli och testade positivt 22 juli och företaget som anlitat dem uppger att de inte kände till Folkhälsomyndighetens råd om att utlandsresenärer ska testa sig direkt efter ankomst. Nu har smittskyddet i flera regioner haft kontakt med bärplockarföretag.

Vaccin

6 392 465 har nu fått minst en dos vaccin (78,1% av vuxna befolkningen) och 4 172 893 (51,0%) är fullt vaccinerade. Totalt har 10 565 358 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 400 000 fler doser än förra veckan, vilket är en jämförelsevis låg ökning. Under hela juli har vaccinleveranserna varit mindre.

Allt fler vaccintider är nu lediga och från allt fler håll höjs vädjande röster om att vaccinera sig innan skolor och arbete börjar efter sommaren. Dels eftersom det behövs mot smittspridningen, dels eftersom det kan bli svårt att få tid när höstterminen börjar. På grund av det minskade trycket minskar region Stockholm också tiden mellan första och andra dosen: Istället för rekommenderade sex veckor kan man nu få den andra dosen redan efter fyra veckor. Men det är en dålig idé tycker Västra götaland, eftersom det kan rubba schemat och göra att det inte finns tillräckligt med doser för de som tagit första dosen. Experter är oense, men Anders Tegnell tycker att Stockholms hållning är rimlig om det finns lediga tider. Framför allt eftersom det behövs två doser för att ge fullgott skydd mot deltaviruset.

Ska Sverige, som Israel, satsa på att ge sin befolkning en tredje dos, eller dela med sig till resten av världen? Det är en fråga som beslutsfattare kan ställas inför inom kort och svaret är inte helt enkelt, uppger vaccinsamordnaren. Valet står mellan att skydda de egna riskgrupperna på kort sikt, eller hjälpa till att utrota smittan helt. Om viruset ska utrotas måste hela världen få tillgång till vaccin. Samtidigt kommer rapporter om att vaccinleverantörerna Pfizer och Moderna höjer priserna på sina vaccin i hela EU. Dels för att deras vaccin fungerar bäst och dels för att efterfrågan är hög. EU-källor tycker att beteendet är arrogant, men Sveriges vaccinsamordnare – som själv har bakgrund i den privata läkemedelsindustrin – menar att bolagen är värda sina pengar.

Antivaccinrörelsen organiserar sig nu allt mer för att sprida desinformation och så tvivel om vaccinet. Aftonbladet har kartlagt personerna bakom kampanjen ”kavla ner” och har hittat kopplingar till högerextrema rörelsen.

Nyheter i korthet:

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson augusti 2, 2021, 14:44

  När IVO kritiserade Region Stockholm 2020 (och ett antal andra regioner) svarade RS med att kontrollera vilka som faktiskt hade avlidit -av- covid, det var ca 17 % övriga var de som haft covid 30 dagar tidigare, multisjuka som förväntades avlida inom kort men där covid kanske hjälpte till. Under de sista 7 dagarna har 4 avlidit x 17 % = 0,7 som avlidit -av- covid.
  Under en vecka avlider ca 1700 människor, varav ca 1 person har avlidit av covid – fortfarande en PANDEMI?

  • Inge augusti 3, 2021, 06:06

   Jag är inte helt klar över din matematik men studerar man Socialstyrelsens statistik över antalet döda i landet över flera år så följer den alltid en sinuskurva med maximum under vinter månaderna. Gällande 2020 kan man skönja en viss ökning, tittar man bakåt i tiden hittar man flera år med statistiskt högre dödstal än år 2020 samtidigt som 2021 visar ett minskat dödstal.
   Skulle man endast studera statistiken över antalet döda över tid så skulle det knappast gå att i efterhand förstå att det under åren 2020 till 2021 pågått en pandemi med restriktioner och konsekvenser som världen aldrig tidigare skådat?

   • Claes Persson augusti 3, 2021, 13:12

    Ja detta är obegripligt, under 2020 var t ex inskrivningarna på IVA mindre än något tidigare år, pandemi?

    • Kristoffer augusti 10, 2021, 00:19

     Nej, det är inget påhitt med pandemin eller att den skulle vara som en vanlig förkylning.
     Dels har vi dödsfallen:
     Det finns en tydlig påverkan på dödsfallen under de månader när det varit smittotoppar (våren 2020 samt kring nyår 2020/2021). En del av dessa var sköra och hade antagligen avlidit några månader senare av något annat, men för en stor andel var det tydligen en förkortad livslängd längre än så. Vilket kan ses genom att det blev en överdödlighet på årsbasis (inte riktigt lika stor som andelen dödsfall med covid, men inte så långt ifrån).
     Sen finns det andra toppar under andra större händelser (Tex värmeböljor), men det krävs relativt extrema sådana för att matcha covid-topparna.
     De där undersökningarna om hur många som avlidit ”med” respektive ”av” covid var såvitt jag uppfattade de fall där det var helt klarlagt att det var covid. Och att i en stor andel fall var det en kombination av faktorer (varav covid antagligen var en nödvändig del av faktorerna). Så visst är det skillnad på ”av” eller ”med”, men inte i närheten av att kunna räkna bort en klar majoritet av alla dödsfall. Under våren 2020 var det istället en underrapportering iom brist på testning.

     Men en faktor som också är viktig är alla de som drabbats av en allvarlig sjukdom. Även det är ju något att ta hänsyn till (men svårare att mäta än dödsfallen).
     Anektodiskt har jag flertal bekanta som berättat om mycket jobbiga dagar med sjukdom samt långtidseffekter.
     Statistiskt kan man istället titta på sjukhusinläggningar och särskilt belastning på IVA. När det gäller total IVA-belastning får man också tänka på att vanliga inläggningar där drogs ner för att ge plats åt covid-sjuka. (De vanliga inläggningar som försvann är alltså att man ställt in planerade operationer där det krävs intensivvård efter ingreppet.) Kanske är det därför ni sett någon totalsiffra som var lägre för 2020?
     Och finns ju gott om rapporter om helt överbelastade sjukhus och brist på syre i andra länder.

     Slutligen – att effekterna i dödlighet och sjukhus blev relativt små är ju för att det gjorts stora åtgärder och anpassningar. Det är väl som att säga att det var onödigt att bromsa bussen vid en trafikolycka för att det inte blev så stora skador när bussen krockade i 25km/h (istället för tex 70km/h om ingen inbromsning skett).

     Men med det sagt, det är inte alls självklart att mängden och sorten av åtgärder varit rätt. Kanske skulle det varit mer för att rädda fler från covids härjningar, eller kanske mindre för att minska andra negativa effekter. För det verkar än så länge inte varit det värsta viruset mänskligheten mött, men definitivt inte heller en vanlig bondförkylning.

     • Claes Persson augusti 10, 2021, 12:27

      Nu refererade jag till att Region Stockholm gjorde en mycket noggrann dödsfallsorsak-undersökning om vilka som faktiskt avlidit av covid och kom fram till 17 %.

      Självklart kan man anförs mängder av udda oväsentligheter, toppar mm.

      Det enda väsentliga är dock i slutänden hur många som under avlidit i Sverige och världen per år jämfört med genomsnittet under t ex 2000-talet, år 2020 sticker inte ut på något märkligt sätt (Varje år har sina naturligtvis variationer, 2019 var det ovanligt få gamlingar som avled, det byggde därmed upp ett ”lager” av gamla multisjuka)

      Kontentan är att vi inte har eller har haft något som kan betraktas som en pandemi, räknat på avlidna.

      Skall vi inte vara glada att inte fler avlider än vanligt och att de avlidna t o m verkar ha en högre medelålder än medellivslängden, åtminstone jag är glad för att vi inte har haft en pandemi som kostat oss väsentligt fler dödsfall än vanligt.

 • Ingemar augusti 3, 2021, 10:34

  Det finns ett antal lämpliga artiklar att läsa om denna s.k. pandemi från seriösa media:
  1) https://www.dagensarena.se/essa/mediernas-forvanskning-av-coronakritiken/ = Förödande kritik av hur media hanterat CV-19
  2) https://newsvoice.se/2021/06/svenska-lakare-covid-19/ – es_form_f1-p127845-n1 = Svenska läkare till storms mot den förda CV-19 politiken
  3) https://lakaruppropet.se/
  4) Swiss Policy Research = https://www.globalpolitics.se/fakta-om-covid-19/
  5) https://gbdeclaration.org/

  En tysk kommité av jurister från flera länder granskar de svåra kränkningarna mot mänskliga rättigheter och demokrati, som bekämpningen av CV-19 orsakat. Av någon anledning har media sållat bort att det är två olika medicinska paradigm (koncept) som står emot varandra:
  1) Det antidemokratiska/Bekämpa naturen = lika det allena rådande
  2) Det demokratiska/anpassning till naturen

  God läsning för tänkande människor

  • Inge augusti 4, 2021, 05:39

   Läkarna Hanna Åsberg, och Glenn Dormers 14 punkter är intressanta. Jag tror dock att Emanuel undviker att kommentera denna typ av information. Alternativ information om den pågående pandemin undanhålls tyvärr av de etablerade medierna eller möjligen avfärdas som Fake News.
   Jag vill dock ge Emanuel en stor eloge för att han ändå släpper igenom denna typ av kommentarer, att han sedan undviker att kommentera uppgifterna tolkar jag mera som att han inte vill riskera sitt goda rykte som reporter i den etablerade mediavärldens finrum.
   Jag tror dock att Emanuel vill stå upp för det som är rätt. Finns det en annan sida av denna pandemi som på något sätt döljs, så kommer det att visa sig förr eller senare, för sanningen segrar alltid till slut.

 • Pelle Pludt augusti 4, 2021, 21:13

  Den där Aftonbladetartikeln som du länkade till är ren propaganda och smutskastning av ”vaccinmotståndare”, som vi som bara vill bestämma över vilka substanser som injiceras i våra kroppar har kommit att kallas, något annat kan man inte säga.

  Det finns nog en och annan högerextrem som har valt att vaccinera sig, kan man då hävda att det finns kopplingar mellan vaccinerade och högerextrema?

  Att Matti Sällberg som är VD på Svenska Vaccinfabriken får prata om vaccinens förträfflighet och att Andreas Önnerfors som är en högt uppsatt frimurare står och hintar att ”konspirationsteoretiker” är potentiella terrorister visar hur lågt det har sjunkit. Det är inte journalistik det där. Pinsamt och obehagligt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.