≡ Menu

Coronaveckan som gått, v29 2021: Lägsta dödstalen hittills/ Smittan ökar återigen/Över hälften i Sverige har antikroppar

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 29 (19 – 26 juli, 2021).

14 651 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är 5 fler inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är den lägsta inrapporterade siffran sedan min summering av coronaveckan började, i april förra året. Sverige är nu ett av de länder med lägst andel dödsfall i Europa, bara Malta, Lichtenstein och Island har färre andel döda de senaste två veckorna. Medelåldern för de avlidna under hela pandemin är 85 år och för den senaste månaden är medelåldern 75 år.

Samtidigt ökar nu smittan i Sverige för första gången sedan i mars i år. Det är från en låg nivå och en liten ökning – totalt 1 855 fall – men det är ändå 24 procent mer än föregående vecka och sker samtidigt som antalet som testar sig fortsätter att minska. Ökningen koncentreras till Sveriges tre storstadsregioner, vilka är de enda som visar en statistiskt säkerställd ökning under den senast inrapporterade veckan. I Stockholm har smittan ökat tre veckor i rad.

Ökningen skedde primärt i åldersgruppen 20-29 år.

Coronaviruset vårdbelastning är nu nere på totalt 122 fall i Sverige, varav 23 är fall på intensiven. Den totala siffran är viktig att hålla koll på eftersom den behöver komma ner under 100 fall för att Folkhälsomyndigheten ska lätta på restriktionerna till nästa nivå. Alla övriga mål är uppfyllda, vilket jag rapporterade om förra veckan. Men det bygger samtidigt på att smittan ska vara stabilt nedåtgående, vilket den ännu inte riktigt är.

Fortfarande antas deltaviruset vara anledningen till att smittan tar ny fart. I veckan rapporteras att nästan 80 procent av de nya fallen är av den mer smittsamma sorten Delta. I flera regioner antas samtliga nya fall nu vara av delta.

Andelen fall som kan spåras till utlandsresor ökar allt medan svenskarna kommer hem från utlandssemester. Klassiska svenska resmål som Cypern är just nu hårt drabbat av corona och resesugna svenskar drar med sig smittan hem. Anders Tegnell tycker dock inte att det finns anledning till mer än de råd som finns – att undvika trängsel, att inte umgås med många nya människor på resan, samt testa sig vid hemkomst och under en vecka begränsa umgänget. Tegnell tror inte att tvång kommer att göra större skillnad. Att trenden med att andelen utlandsfall ökar har rimligtvis också att göra med att samtliga som kommer från utlandet rekommenderas göra ett test vid hemkomst.

Givet trendbrotten för smittspridningen vill före detta statsepidemiologen Annika Linde att Sverige ska sluta avveckla restriktionerna, men nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell håller inte med. Han menar att det är för tidigt att säga om detta är starten på en ny trend, en fjärde våg, och att planen i nuläget ligger fast. Enligt den planen ska nästa lättnad ske i september. Regionalt i Stockholm är man dock mycket orolig över tendensen. I storstäderna ser man framför allt att det är de ännu inte vaccinerade unga som driver smittan.

I Svenska dagbladet har man gjort en genomgång över hur andra länder i norden sett smittan öka och resonerar om huruvida Sverige kommer att följa samma väg in i en fjärde våg.

Mer än hälften av svenskarna har nu antikroppar mot covid-19. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste kartläggning i åtta av Sveriges 21 regioner – en undersökning som gjordes i månadsskiftet maj/juni. I grupperna där vaccinationen kommit längst finns uppemot 90 procent antikroppar, medan de yngsta har lägst förekomst. Bland de under 20 år fanns antikroppar hos var tredje trots att de inte vaccinerats och det är högst bland de 11 år eller äldre, varför det är fortsatt viktigt även för yngre att förstå att de kan utsättas för smitta.
Tidigare i pandemin talades det om att flockimmunitet uppnås när över hälften har antikroppar, men med deltaviruset mutation och snabba spridning menar matematikern Tom Britton att det nu krävs 90 procent för att få stopp på viruset.

Vaccin

6 201 312 har nu fått minst en dos vaccin (75,8% av vuxna befolkningen) och 3 941 320 (48,1%) är fullt vaccinerade. Totalt har 10 142 632 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 500 000 fler doser än förra veckan.

Flera tusen lediga vaccintider finns nu att boka runtom i Sverige och regionerna är oroliga över ett lågt bokningstryck. Lägst är vaccinationsviljan bland unga och utrikesfödda. I vissa regioner öppnar man nu upp dropin-mottagningar och anställer kulturtolkar som ska få fler att vilja vaccinera sig. Regioner börjar nu också förbereda för yngre att vaccineras, i Stockholm öppnas vaccination för 15-åringar den 9 augusti. I en ny svensk studie undersöker forskare vaccinationsviljan om man betalar medborgare 200 kronor för att vaccineras, något som Folkhälsomyndigheten tycker är en olämplig idé.

Användningen av Astra Zenecas vaccin avvecklas nu i Sverige. Tidigare har det bara tillåtits för grupper över 65 år, enligt en princip jag tidigare redogjort för. Nu har nästan 90 procent i den äldsta gruppen helt vaccinerats och därför går Sverige nu över helt till Moderna och Pfizers vaccin. Det innebär också att de äldre från och med nu kan välja vilket vaccin de vill ta, något som vissa äldre ser som en seger.

Samtidigt som vaccintäckningen i Sverige är god och blir allt bättre är vaccinmotståndet i andra delar av Europa stort. I Bulgarien har bara 15 procent tagit den första dosen vilket är problematiskt även för Sverige, eftersom viruset då kan fortsätta spridas och mutera, vilket gör att våra vaccins skydd kan bli sämre.

I veckan kom en ny rapport från Israel som visar att Pfizers vaccin skyddar mindre mot deltaviruset, men har samtidigt högt skydd mot svår sjukdom. Skyddet antas vara 39 procent, medan skyddet mot svår sjukdom antas vara 90 procent. Sedan tidigare har Pfizer meddelat att man försöker forska fram en uppdatering i vaccinet som ska ge bättre skydd mot mutationer.

Sverige är det land som donerat flest doser vaccin per capita till andra länder. Det är via det internationella samarbetet Covax som totalt 1,4 miljoner doser vaccin donerats och det handlar om Astras vaccin som blivit över.

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Gustav juli 26, 2021, 14:13

  Hej Emanuel. Tack för fortsatt bra sammanställningar.
  Något ser lite konstigt ut för mig med font på punkten i slutet om inställda operationer. Den är något större än texten i de andra punkterna och utan serif.

 • Emanuel Karlsten juli 26, 2021, 14:17

  Tack kikar på det

 • Theresia juli 26, 2021, 17:28

  Det märks att det finns lediga vaccinationstider, i alla fall i Stockholm. Jag fick sms med kallelse för andra dosen redan efter fyra veckor, trots att det står tidigast sju veckor på vaccinationskortet (pfizer). Bokade såklart och är nu fullvaccinerad tre veckor tidigare än planerat.

 • rabey juli 30, 2021, 18:42

  Emanuel. Finns det jämförelser av pandemins inverkan på de ekonomiska uppgifterna för Sverige, Danmark och Norge? Vem har tappat mest?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.