≡ Menu

Coronaveckan som gått, v31

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 31.

5 743 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 46 fall på en vecka eller knappt 1 procent, vilket är en procentenhet mindre jämfört med förra veckan. Sverige ligger alltså på väldigt låga nivåer, det lägsta sedan mars, både när det gäller antal döda, smittade. IVA-inlagda är nere på 40 i hela riket och i flera regioner firar man noll inlagda.

Plötsligt börjar internationella medier skriva långa reportage igen – men nu om hur fantastiskt Sverige är. Newsweeks artikel ”Sweden, Which Never Had Lockdown, Sees COVID-19 Cases Plummet as Rest of Europe Suffers Spike” har fått nästan 500 000 Facebookreaktioner – ungefär lika mycket som New york times felaktiga artikel. Till exempel Bloomberg skriver också, men framför allt fortsätter Sverige användas som en bricka i olika länders politiska spel kring om man ska stänga ner eller inte. Sammantaget är dock den internationella mediebilden om Sverige fortsatt neutral, det menar Svenska institutet som gått igenom alla internationella publiceringar under de senaste månaderna.
Men: Samtidigt som det går bra för Sverige är det viktigt att komma ihåg att vi placerar oss på åttonde-platsen i världen, sett till antal döda med covid-19 per capita – fortfarande fler än både USA och Brasilien (även om det i veckan påstods att många länder kan ha underrapporterat antal döda)

Sverige ska fortsätta att arbeta hemma i höst. Trots den positiva trenden meddelade regeringen och Anders Tegnell i veckan att rekommendationen förlängs och att den som kan ska jobba hemma under hösten. Detta på grund av oro för fler utbrott. Till DN säger Tegnell att det finns en del som talar för att vi ”aldrig riktigt kommer tillbaka till där vi var” och att man ska se beslutet som en ”kickoff till ett mer digitalt arbetssätt”. Till DN berättar Tegnell också hur myndigheten ser över hur man ska hjälpa äldre och isolerade, eventuellt genom att tillåta de anhöriga med antikroppar få besöka äldreboenden. Redan nu finns rapporter om hur anhöriga har klättrat in genom fönstren för att träffa släktingar. Utöver hemmajobb utformas också nya rekommendationer om kollektivtrafiken (den ska helst undvikas under hösten). Det finns även förslag om att ha flexibla tider på start för skoldagen, för att minska trängsel i kollektivtrafiken, ett förslag som mött viss kritik.

Danmark har öppnat upp för alla svenskar. Den positiva utvecklingen och den låga smittspridningen i Sverige har öppnat för att alla, oavsett region, kan besöka Danmark. ”Väntat”, sa Tegnell till SVT. UD häver samtidigt reseavrådan till flera länder, bland annat Danmark.

Björn Olsen, professorn som är en av de ”22 forskarnas” mest profilerade medlemmar, sommarpratade i veckan. Mest uppmärksamhet fick hans utspel om att medier böjt knä för Folkhälsomyndigheten och agerat sekteristiskt. Vilket så klart inte är sant, men bakom de drastiska uttalanden finns poänger, vilket jag skrev om i GP.
Olsen räknade sedan upp en rad saker han tycker Folkhälsomyndigheten bedömt fel. Men Facebookaren Peter Englund var snabb att sammanställa hur Olsen själv haft åsikter som liknat Folkhälsomyndigheten. Inlägget fick stor spridning och Expressen konfronterade senare Olsen, som delvis backade.
Apropå Sommar i P1 har en mindre storm blåst upp kring äldreforskaren Yngve Gustafssons program. Gustafsson tycker sig ha blivit censurerad av SR.

Debatten om munskydd fortsätter. 130 länder världen över har olika grader av krav på munskydd för sina medborgare och även WHO har en rekommendation, men Sverige går emot. Regeringen hänvisar att det är Folkhälsomyndigheten som göra bedömningen och Anders Tegnell menar att det inte riktigt finns någon poäng med munskydd när smittan är så låg. Internationella medier som Fortune har fått stor uppmärksamhet för sina artiklar där Tegnell säger att det inte finns ”någon poäng” att ha munskydd. Till AFP säger en brittisk smittskyddsläkare att det är märkligt envist av Tegnell: ”Om han har fel kostar det liv, om jag har fel – vad har det då gjort för skada?”. (Uppdaterat: i en tidig version av texten stod att de nordiska länderna stod enade med Sverige, det är inte helt korrekt, senast under måndag morgon, idag, gick Finland ut med rekommendation om munskydd.) Lyssna också på Vetenskapsradions sammanfattning av kunskapsläget kring munskydd.

Coronakommissionen börjar smyga igång sitt arbete med att analysera hur Sverige hanterat pandemin. På DN debatt skickar två professorer med en påminnelse om att analysera grundlagens roll, eftersom de menar att den har stor betydelse för Sveriges vägval. ””Den förklarar varför någon allmän nedstängning inte har kommit till stånd, varför Folkhälsomyndigheten styrt coronapolitiken och varför kommuner och regioner har svarat för skilda insatser i avsaknaden av en nationell strategi”, skriver professorerna.
Kommissionen har i veckan också fått kritik för att sakna medicinsk expertis.

Svenskarna har börjat resa utomlands allt mer. Charterbolagen rapporterar att de bara hade enstaka tomma stolar under julis flygningar ut i Europa. Spanien är ett populärt resmål, men få verkar oroliga för att bli smittade. Tegnell är inte orolig för att resenärerna ska ta med sig smittan tillbaka.
I Sverige semestrar vi mest i naturen, är mindre på bilvägar, men när vi väl är på krogen börjar restaurangpersonal få allt större problem med svenskar som inte vill hålla avstånd.

Ekonomi: Hur går det egentligen för Sverige? Rapporterna är många, men i veckan fick Claes Hemberg stort genomslag för sin analys om att det går dubbelt så bra för Sverige än andra länder. Men i veckan kom också en rapport om att Arbetslösheten i Sverige ökade snabbast i hela EU under juni. Åre är den kommun som drabbats hårdast av arbetslöshet under pandemin.
I sammanhanget kan också nämnas att antalet asylsökande till Sverige just nu är historiskt låga.

SVT:s träningsprogram är tillbaka. Under pandemin gjorde SVT en satsning med hemmagympa varje dag klockan 10. I veckan tog programserien slut – och SVT:s växel ringdes ned av frustrerade tittare. Nu blir det en fortsättning på det som tycks ha blivit en tradition under pandemin för en betydande del av befolkningen.

Till sist: Youtubegruppen Freudian slip productions har gjort en parodi på coronadebatten i Sverige. Missa ej:

Det var allt för den här veckan – har jag missat något? Skriv gärna i kommentarerna.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Ingrid Karlsson Espersson augusti 2, 2020, 23:23

  Äldreforskaren Yngve Gustafssons…inte Äldrefroskaren

 • Micke augusti 2, 2020, 23:40

  Är internationella mediebilden som är neutral, allmänna bilden (Sverigebilden) har inte granskats: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverigebilden-1

  Roligt att Freudian slip productions fick en shoutout! :)

 • Roger Sperrling augusti 2, 2020, 23:50

  Det visar sig nu allt mer och mer att detta CoVid19 mest är och beter sig som alla vanliga influensor orsakade av Corona-virus.
  Tyvärr bara det att denna lite mer utbredda pandemiska version har fått hysteriska reaktioner från massmedia och dito paranoida reaktioner från hypokondriska och neurotiskt lagda individer! Dito utnyttjats av politruker, demagoger och populistiska fascistoida presidenter och regimer för att spela upp fake news som om dom har full koll… Allt fda för att det snart är dags för val i deras länder..!

  Tyvärr har många små länder helt i onödan nu beslutat om obligatoriskt bruk av munskydd och Lockdowns och 7-8 månader för sent för att ha någon som helst annat än mycket negativa socioekonomiska effekter på samhället och människors liv och hälsa och ekonomi och arbete, företag etc! Till stort förfång för alla men mest och mycket riskabelt för dom fattigaste, ensamstående mödrar och spädbarn m.fl. svaga grupper! Och jag ser det tydligt här i Asien, och Afrika och på Filippinerna m.fl. länder!
  roger.sperrling@gmail.com

  • Dave augusti 4, 2020, 18:10

   Tack Roger! Har varit förblufad i flera månader. Det är tydligt att det handlar om vanlig influensa, trots propagandan som ljuger samma lögner som 2009 ( s.k. svininfluensa) och 2006 (s.k. fågelinfluensa)
   Hysterin och ”åtgärder” är mycket skadligare och farligare än själva influensan. Folk lär sig aldrig.

   • Roger Sperrling augusti 4, 2020, 22:40

    Jo, precis Dave! Och tack för vattnet på min kvarn…
    Och särskilt alla vi med läkarutbildning och lite bredare och djupare kunskaper, perspektiv och sans och vett efter utlands-erfareheter och dito från utbildning och arbete inom flera vetenskaps-grenar och andra områden … Vi måste nu enas och tillsammans sätta ner foten och stoppa dom här hysteriska CoVid19 galenskaperna! Tyvärr har dessa överdrifter och vansinnigheter dock blivit som ett svårstoppat snö- eller jord-skred av hysterisk dumhet! – Och som pga av att massmedia och politruker etc löskefolk har ”hängt på” trenderna som dom gör pengar på och som ger en illusion av kontroll och kompetens! Och tillika adderats till många enögda akademikers prestige och töntiga utspel..! Och tusentals och åter tusentals kommer att bli sjuka och dö av all plast som nyttjas och av ”alternativ-kostnaderna” pga frånvaron av insatser på alla andra områden som nu ned- eller bort-prioriteras helt pga penning-suget till CoVid19 åtgärderna!

  • Mina augusti 12, 2020, 06:22

   Det Finns inga som helst länder som inför lock downs nu, vad pratar du om ?

   • Roger Sperrling augusti 12, 2020, 07:07

    Det är synd att en massa ANONYMA och ANSIKTSLÖSA folk och fän som inte har ett dugg kontakt med varken HELA verkligheten eller HELA omvärlden, men ändå blandar sig i och skriver en massa dumheter och hävdar en massa felaktigheter här liksom på andra debatt-forum och t.o.m. inom massmedia m.a.a. CoViD19 galenskaperna…!
    För bl.a. detta ditt påstående att inget land nu infört Lock-downs och karantänsregler etcetera är ju TOTALT IDIOTISKT och helt FEL!
    Så har du t.ex. – som ett av flera länder… hört-talas om ett av Afrikas minsta länder; GAMBIA (och ett av mina hemländer f.ö.) som precis i dagarna införde en massa idiotiska och onödiga och för alla mycket skadliga restriktioner… ekonomiskt, socialt, sysselsättningsmässigt, för turismen, etc, etc…!
    Och dessutom 7-8 månader för sent för att kunna ha några som helst positiva effekter…! Hahahahaaa…!
    Nu gäller bara en enda sak – och det är att se till att vi skapar flock-immunitet så snart som möjligt – för någon annan bot finns ju inte ö.h.t. sett i nationellt och globalt perspektiv!
    Och att kommande vacciner inkluderar tidigare och nya versioner av även DETTA nya Influensavirus som har kommit att kallas CoViD19 och alltså precis som alla Influensa-virus är ett Corona-Virus av vilka det finns circa 95.000 olika typer…
    Broder Jakob…! Det är dags att börja vakna upp nu och tänka efter VAD och HUR och NÄR och VARFÖR vi skall göra saker och ta vederhäftiga åtgärder och inte bara prata strunt och skit och komma med hysteriskt pladder som om man är en av alla hysteriska populist-gubbar från SD-hållet…!!!

    Medan andra fascistoida omedvetna politrucker som den här galningen öppnar upp allt…

    President Magufuli declares Tanzania free from Covid-19

    https://www.thecitizen.co.tz/news/President-Magufuli-declares-Tanzania-free-from-Covid-19/1840340-5596290-4pe3r4z/index.html

    Hahahahaaa….

    • Roger Sperrling augusti 12, 2020, 07:24

     Och sätt in en bild på din nuna och ha ett synligt riktigt namn presenterat – eller annars tror alla att du är en Trump-anhängare eller SD’are som bara sprider lögner och Fake News och är ute för att provocera och djävlas med allt och alla och i synnerhet vi/oss som försöker föra fram sanningen!

    • Roger Sperrling augusti 13, 2020, 11:35

     Och förutom minst ett dussin utomeuropeiska länder så inför nu ävenbt.o.m. flera Europeiska länder ånyo mer strikta restriktioner igen; t.ex. Grekland … V.g. läs:

     T”to some early intervention, Greece was remarkably successful at containing the coronavirus. However, on August 10, Greece confirmed it was in a second wave due to recent spike in infections and introduced new restrictive measures aimed at stabilising the situation.”

     Har du vaknat än..?

 • Andres augusti 3, 2020, 00:51

  Kan du inte ta upp det faktum att regeringen nu tar bort den enskilt viktigaste delen i stödpaketet, den sänkta arbetsgivaravgiften? Den har räddat många småföretag och är den enda insatsen som faktiskt kommit alla företag med anställda till gagn. Det är för mig ett mysterium att man tar bort detta mitt under brinnande pandemi.

 • Ingemar Siby augusti 3, 2020, 01:07

  OXFAM publicerade för ett par veckor sedan en analys, som visar att en stor SVÄLTKATASTROF hotar – på grund av att så många länder stängts ned. 120 MILJONER människor riskerar att dö i år: Orsakerna är bl.a. att många blivit arbetslösa och att livsmedelstransporterna stoppat upp.

  https://oxfamilibrary.openrepository.com/bitstream/handle/10546/621023/mb-the-hunger-virus-090720-en.pdf

  Som Roger lägger jag skulden på globala media, som skapat panik både bland vanligt folk och beslutsfattare.

 • Inger Styrbjörn augusti 3, 2020, 09:30

  Ypperlig sammanfattning, som går djupare än vanliga nyhetssändningar. Tack!
  Delar.

 • Roland Andersson augusti 3, 2020, 21:12

  Överdödlighet under Cocid-pandemin-perioden är sannolikt ett bättre (mer sant) mått på dödligheten i Covid. Då kommer Sverige bättre ut än t ex Nederländerna.
  https://www.economist.com/graphic-detail/2020/07/15/tracking-covid-19-excess-deaths-across-countries

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.