≡ Menu

Coronaveckan som gått, v32

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 32.

5 763 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 20 fall på en vecka eller knappt 0,5 procent, vilket är en halvering av dödstal jämfört med förra veckan. Folkhälsomyndigheten skrev till och med ner dödstalen med -3 i veckan efter att en region rapporterat fel. Men klart är att det finns många positiva saker att lyfta: I veckan rapporterades noll intensivvårdade covid-patienter i Jönköpings län (som hade första bekräftade fallet), noll IVA-fall på det tidigare hårt belastade Mälarsjukhuset och noll IVA-fall på Danderyds sjukhus, vars intensivvårdsavdelning haft stort medie-fokus under pandemin. Det totala antalet inskrivna på IVA i Sverige är knappa 40 stycken, och varje dag skrivs det in någon enstaka nya fall.

Samtidigt ökar fallen bland de unga, 20-29 år, vilket oroar Anders Tegnell, men det verkar inte förvåna de unga. Även de delar av Sverige och världen som tidigare varit milt drabbade ser nu en uppgång av fall. Värmland rapporterar en ökning, liksom Norge och Danmark. Totalt 70 länder i världen rapporterar uppgång nu. Expressen har sammanfattat och lyfter till exempel upp att R-talet är lägre i Sverige och nästan dubbelt så högt i Norge. Med det sagt: Sverige har fortfarande drygt 350 nya fall per dag, vilket är långt över våra grannländer.

Utvecklingen fortsätter att få internationella medier att närstudera Sverige. Newsweek, som förra veckan fick nästan 1 miljon Facebookreaktioner på sin artikel om hur få fall det finns i Sverige, har i veckan gjort en uppföljning där de inkluderat varje tänkbar mätpunkt om vår strategi. Även tyska Focus publicerar en beundrande artikel om hur Sverige kört solo och nu inte delar övriga världens oro för en andra våg.

Sveriges Bruttonationalprodukt, BNP, rasade 8,6 procent under andra kvartalet, enligt nya preliminära siffror från SCB. Det är det största största tappet på 40 år och nästan en procentenhet värre än förväntat. Samtidigt klarar sig Sveriges ekonomi bättre än många andra länder i Europa (där snittet var -11) som Italien (-18,5), Frankrike (-13,8), men även bättre än USA (-9,5). Flera internationella medier har noterat hur det gått relativt bra för Sverige. Tyskland ligger ungefär i nivå med Sverige, på den nivån spås också Finland och Norge landa – trots att alla dessa tre länder hade en hård lock-down. Att Sverige inte klarade sig bättre menar analytiker beror på att vi är extremt exportberoende.

Samtidigt har nästan inga av regeringens budgeterade stödpengar gått åt. Bara knappt 2 procent av det budgeterade omställningsstödet om 39 miljarder har hittills beviljats och betalats ut. Och bara 0,5 procent av hyresstödet och flera andra stöd har inte heller nyttjats, enligt SVT:s sammanställning. Mest nyttjat är permitteringsstödet, som väntas uppgå till 95 miljarder kronor, pengar Sverige kommer att låna.

Kulturministern måste avgå, det menade i veckan komikern Jonas Gardell och har fått medhåll från flera i branschen. Kravet kommer eftersom ministern ännu inte presenterat en plan för kulturbranschens framtid. Teatrar och konserthallar behöver veta nu om hur våren 2021 ska se ut för att våga investera pengar och boka lokaler. Kulturbranschen sysselsätter fler än fordonsindustrin, enligt Gardell, och kritiken har eskalerade efter ett evenemang med 250 personer som tilläts äta middag tillsammans – så länge ingen artist uppträdde. Även Svensk fotboll har riktat hård kritik i veckan liksom andra företrädare för idrotten. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind säger att hon inte kommer avgå, men återkomma med ett besked i frågan inom några veckor.

Debatten om munskydd fortsätter. WHO har gjort en ”wear a mask”-challenge för sociala medier, och uppmanar alla att bära mask under kommande vecka – och lägga ut en bild på det i sociala medier.

Att det är målat blågult i början på filmen har fått flera Sverige-kritiker att spekulera i att utmaningen är särskilt riktad mot Sverige, men det är falskt: färg-mallen användes av WHO i en video redan i mars.

I veckan har också Karolinska institutet (KI) publicerat en studie om att munskydd gjorda av tyg kan minska smittspridning. ”Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd”, skrev forskarna på KI i ett pressmeddelande. Anders Tegnell var dock föga imponerad och menade att studien inte visade något nytt och att han fortfarande väntar på mer forskning. ”I Sverige har vi ett sjunkande antal fall och att då addera munskydd är kanske inte rätt väg. Men om vi ser nya problem kommer vi att titta på munskydd liksom andra åtgärder.”, sa Tegnell. SD har i veckan krävt munskydd i kollektivtrafiken och kritik mot Tegnell har fortsatt komma från läkare, men även stöd. Utomlands rapporteras Sveriges unika hållning i munskyddsfrågan flitigt. Dailywire skriver liksom Fortune.

Ett vaccin kan finnas i Sverige i början av 2021, enligt Sveriges vaccinsamordnare. Sverige gör sin upphandling via EU och sju andra länder och idén är att köpa upp en rad vaccin och sedan fördela det som fungerar bäst mellan länderna. Det kommer alltså att handla om flera vaccin, riktat mot olika grupper. ”Kanske kommer skyddet att bli så kortvarigt att de kommer att behöva ges varje år, ungefär som vi gör med influensavaccinet i dag.”, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Samtidigt har ny forskning kommit som pekar på att en vanlig förkylning skulle kunna ge ett naturligt skydd mot covid-19.

I väntan på vaccin kommer allt fler berättelser om hur covid-19 ger långtgående konsekvenser för individer – även långt efter infektion. Sandra har varit sjuk sedan i mars, Christofer berättar om sina fyra månader med corona och barn kan drabbas av hyperinflammation. Sven, 82, har inte fått träffa sin fru sedan 60 år på fyra månader och är trött på det. Och när Jan inte längre fick träffa sin mamma och hennes hälsa försämrades tog han ut henne från äldreboendet och vårdade henne själv på hotell.

Mycket handlar om antikroppar och immunitet just nu och professor Agnes Wold har i veckan gett en liten lektion om hur det fungerar. Klicka på tweeten för att läsa hela den långa tråden.

En liten skandal kring antikroppar håller just nu på att rullas upp, eftersom det visar sig att professor Björn Olsen med flera gjort en uppmärksammad pilotstudie om antikroppar med 450 personer, utan etiskt tillstånd. Studien är nu anmäld till åklagarmyndigheten och en åklagare har tilldelats.

Några ytterligare händelser i korthet:
Antalet skilsmässor ökar under pandemin. Ungefär fem procent fler skilde sig under pandemin, jämfört med samma period föregående år.
– Göran Greider har skrivit en av veckans mest uppmärksammade opinionstexter om ”6 saker som retar mig i coronadebatten
– En engelsk korrespondent tycker svenska medier har svikit, och publicerar kritik i Aftonbladet.
– En läkare poängterar att antalet som i Sverige dör ”med” corona är ungefär samma som dör ”av” corona. Läkaren tar avstamp i denna blogg och menar att valet att skriva ”med” skulle vara politisk motiverat, vilket är konstigt. Anledningen att denna blogg använder ”med” är för att Folkhälsomyndigheten varit tydlig med att det är så de räknar. Det är också därför minus 3 dog i fredags, för att dessa förvisso hade testats positivt för covid-19, men dog inte inom det 30-dagars-spann som krävdes för att hamna i statistiken.

Till sist: Utrikesminister Ann Linde har kommit hem – från en utlandssemester vid medelhavet.

Det var allt för den här veckan, skriv gärna en kommentar om du tycker något saknas!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Cristian Bogdan augusti 10, 2020, 10:02

  Danderyds sjukhus har inga corona fall alls. Inte bara på IVA.

 • CW augusti 10, 2020, 22:30

  Du går på samma luring som övriga media. De ”läkare” du länkar till som vill ha munskydd är från ”de 22”.

  De har bytt strategi nu och förser enskilt eller i grupp om 4-5 medierna med inspel, som alltid är samma gamla ramsor som ”de 22” körde. I princip ”munskydd munskydd munskydd, se på våra grannländers framgång och vår död, lidande och undergång”

  Ett gräv kring de 22, deras sätt att torgföra sina åsikter och eventuella motiv… det finns kanske några av dem som skickats från offentliga adresser.

 • Marko augusti 10, 2020, 23:51

  Tack för bra reflektioner som vanligt :) Några tankar jag tycker du kan ta vidare om du har idébrist ;) 1. Existerar asymtomatisk smitta? T o m WHO undviker detta ord, de talar hellre om pre-symtomatisk, dvs att folk inte har hunnit känna av smittan än, men att alla som smittar faktiskt har symtom förre eller senare. I vissa fall kan denna symtom vara liten, och då är troligen även smittorisken låg. De som är symtomfria riskerar således till väldigt liten del att smitta alls, om än över huvud taget. 2. Vid PCR-est så söker man befintligt virus. Men om en person utsatts för virus, och dennes immunförsvar direkt tagit kol på det ”inbrottsförsöket”, så kan man ändå finna virusrester även ifall personen inte blivit sjuk i egentlig mening (du finner stöldmärken men inget inbrott har skett). Dessa personer smittar således inte heller, då de inte insjuknat – men kan ändå få positiva utslag i PCR-test (såg ett inlägg om detta från en erkänd immunolog). Kan det stämma – och vilka ”felaktigheter” kan det medföra, och vilka ”lättnader” kan det innebära? 3. Många vittnar om ”sveket” mot de boende på SÄBO. Nu är det iofs bara ån procent av dessa som avlidit i Covid, och krasst skulle majoriteten avlida av annat under närmaste månaderna ändå (enligt statistiken). Men ingen verkar ha tagit fasta på att den procentuella dödlighetenr för boende på Säbo vs övriga plus 65 inte är ovanligt hög i år. I decennier har det varit runt häften av alla avlidna i den åldersgruppen som har sin bostad inom säbo. Och den så kallade överdödligheten sjunker vecka för vecka, så när året är slut kan vi lika gärna sammanfatta 2020 som ett ”normalt” år även i denna pandemi… Ta vad du vill – skit resten :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.