≡ Menu

Coronaveckan som gått, v32 2021: Smittan ökar – tio gånger högre än Folkhälsomyndighetens värsta scenario/ Rekordfå dödsfall med covid

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 32 (9 – 15 augusti, 2021).

14 658 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är 1 mer inrapporterat dödsfall sedan förra veckan. Det är den lägsta inrapporterade veckosiffran av dödsfall sedan pandemin konstaterades.

Men smittan ökar nu för fjärde veckan i rad. Senast inrapporterade vecka rapporterades 4 599 fall, vilket är 33 procent fler än förra veckan (som i sin tur var 30 procent högre än veckan innan dess).

Det innebär 78 fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. Det är 28 fall fler än de 50/100 000 som skulle understigas för att restriktionerna skulle lättas tidigare i somras. Sett över tre veckors tid har ökningen nu skett i 18 av Sveriges 21 regioner. I Stockholm har smittan ökat sju veckor i rad och på Gotland har smittan bara under senaste veckan ökat nästan trefalt. Även antalet som testat sig har ökat. Nationellt är det nu fyra veckor i rad som antalet testade ökat och en skarpare ökning skedde under senast inrapporterade vecka.

En stor majoritet av de nya fallen är bland unga. Totalt står de under 40 år för 77 procent av alla nya fall. Ökningen skedde dock i alla åldersgrupper upp till 79 år, men var störst störst bland unga 20-29 år.

Även vårdbelastningen ökar, nu är 163 inlagda för vård på något sjukhus i Sverige. Det är 20 procent fler än förra veckan och det är andra veckan i rad som vårdbelastningen ökar. Även intensivvårdade har ökat, om än marginellt. Från 25 inlagda förra veckan till 26 denna veckan. Förra veckan menade Anders Tegnell att ökningen av antalet intensivvårdade då lika gärna kunde vara en slump istället för trendbrott, men det är nu andra veckan i rad vi ser en ökning, eller åtminstone inte en minskning av antalet intensivvårdade.

Deltaviruset är numera helt dominerande i Sverige och även om smittan under sommaren har importerats med svenskar som turistat i Europa, minskar andelen utlandsfall nu.

Anledningarna till att smittan ökar anses vara många. De onödiga utlandsresorna fortsätts pekas ut, liksom att få testar sig när de kommer hem från resan. En professor menar att om vi skulle minska antalet resor skulle smittan kunna minimeras. Länsstyrelserna rapporterar om att svenskarna blivit sämre på att hålla avstånd i allt från gym-miljöer till restauranger och en av veckans största nyheter har handlat om en tantrafestival i Värmland som samlade 500 personer (majoriteten ovaccinerade) där över 100 smittades och 12 fortfarande sitter isolerade. Arrangörerna tycker inte att det var deras ansvar, men smittan har gjort att Norge rödlistat Värmland och att invånare är arga.

Det är fortfarande oklart om de sista restriktionerna kommer att hävas i september. Regeringen vill inte ge några besked, men lovar att återkomma snarast.

Smittan är just nu tio gånger högre än det värsta av de tre scenarior som Folkhälsomyndigheten uppdaterar en gång i kvartalet. Sådana scenarior görs för att till exempel sjukvård ska kunna ta höjd för smittans eventuella utvecklingar. Men den här gången var alltså samtliga av myndighetens scenarior långt bort från verkligheten. Smittan fortsatte inte att minska under varken juli eller augusti. Smittan ökade också betydligt snabbare och är redan nu tio gånger fler än de maximalt 60 fall/dag som Folkhälsomyndigheten bedömde kunde vara värstascenariot i slutet på september.

Folkhälsomyndigheten medger att scenariorna inte stämde in, men menar att det beror på att det är svårt att beräkna in klusterutbrott, vilka får större genomslag i statistiken när smittan generellt är relativt låg. Folkhälsomyndigheten kommer att uppdatera scenariorna under nästa vecka, men bedömer inte att de har gjort något skada.

Att många nu återgår till arbetsplatser och skola oroar. Folkhälsomyndigheten har gått ut med information om hur man ska arbeta förebyggande i skolorna för att hindra smitta. Att undervisa på plats framhålls som viktigt, men lärarna går tillbaka till skolan med blandade känslor. Även flera stora arbetsplatser är osäkra på om de vill tillåta de anställda komma tillbaka i höst. Regeringen meddelade i veckan att de vill förlänga coronalagarna året ut för att snabbt kunna ändra restriktioner om smittan ökar ännu mer. Framför allt är man orolig för att smittan kommer att spridas i kluster, varför lagarna kan bli viktiga även regionalt.

Vaccin

6 639 319 har nu fått minst en dos vaccin (81,1% av vuxna befolkningen) och 4 792 566 (58,5% av vuxna befolkningen) är fullt vaccinerade. Totalt har 11 431 885 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 400 000 fler doser än förra veckan.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik är medelålders skåningar sämst på att vaccinera sig och Örebroare bäst. Färre män än kvinnor har vaccinerat sig. 52,7 procent av männen och 58,9 procent av kvinnorna är fullvaccinerade. Män anses ”strunta i hälsan”. Tidigare under sommaren har det kommit många rapporter om att de yngsta varit dåliga på att vaccinera sig, men när vaccineringen nu öppnar för 16-17-åringar berättar flera regioner om ett högt tryck och att de unga fått ett oförtjänt dåligt rykte.

Fortfarande hanterar regionerna det olika om en 16-17-åring behöver förälderns medgivande innan vaccinering. I flera regioner har man tagit fram ett mognadstest, som mest handlar om ifall ungdomen kan följa regler och fylla i formulär.

Regeringen har i veckan också skrivit på ett avtal om ett nytt vaccin, Novavax. Det handlar om leveranser under 2022 och 2023 och är på totalt 2,2 miljoner doser. Vaccinet uppges ha skyddseffekt på 89 procent.

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling augusti 16, 2021, 02:05

  APROPOS….

  ”””Coronaveckan som gått, v32 2021: Smittan ökar – tio gånger högre än Folkhälsomyndighetens värsta scenario/ Rekordfå dödsfall med covid””””

  VILKET JU BARA IGEN BEVISAR ATT DETTA BARA ÄR EN SIMPEL BONNFÖRKYLNING = SÄSONGS-INFLUENSA FÖR MER ÄN 99,99% AV ALLA SOM DRABBATS/ELLER KAN DRABBAS ÖHT…. – MEN PROBLEMET ÄR ATT MASSMEDIA OCH POLITRUKER MISSBRUKAR DENNA INFLUENSA FÖR ATT FRAMSTÅ SOM DUKTIGA….!
  – LIKSOM ATT MER ÄN 50% AV FALLEN OCH SJUKHUSVÅRDADE BARA ÄR KVERULANTER OCH HYPOKONDRIKER GÖR SINA UTSPEL OCH TAR CHANSEN ATT SPELA SITT SPEL FÖR ”DOCTOR-SHOPPING” OCH FÖR ATT FÅ ANDRAS OCH OMGIVNINGENS UPPMÄRKSAMHET!

  • rabey augusti 16, 2021, 13:12

   Roger, och hur man behandlar influensa? Vad tycker du om pueraria lobata, ginkgo biloba? De stabiliserar centrum för termoregulering., ökning av endorfiner etc

 • Johanna augusti 16, 2021, 10:39

  En fråga: kommer procenttalen för antal vaccinerade personer att justeras nu när även 16- och 17-åringar får vaccinera sig, eller kommer det fortfarande vara ”av de över 18 år”?

 • Mikael Rasmusson augusti 16, 2021, 12:03

  Förstår inte att FHM inte kan prediktera bättre, fallen hade ju redan börjat öka i Storbritannien i juni. Får se hur illa det blir till vintern, men minst en våg till blir det. Kanske ett 50-tal döda per dag som värst.

  • Mats Linder augusti 16, 2021, 19:23

   Det är helt i linje med den ”strategi” som FHM har haft ända sedan pandemins start: tona ner alla risker, förlopp osv. för att ”inte oroa i onödan”. Det finns otaliga exempel på detta men inget enda där det har visat sig att FHM har överdrivit någon enda riskfaktor. I just detta fall kan man ju dessutom tycka att FHM borde ha lite högre ambitioner än att ”inte göra någon skada” (se ovan: man ”bedömer inte att de [scenarierna] har gjort något skada”). Dessutom tror jag att man har fel om detta: det är högst troligt att en nedtoning av riskerna gör folk i allmänhet mer oförsiktiga.

 • kinapolitik augusti 16, 2021, 14:55

  Vi får väl se hur det går med Delta-varianten. Det är som ett helt nytt virus. Sjukhusen i USA ser en helt ny demografi. Nu är det 20- till 40-åringar som är svårt sjuka. Jämför man med situationen där så ser det inte bra ut inför skolstarterna. Och som vanligt vill inte myndigheterna låtsas om allvaret. Eller så förstår de helt enkelt inte…

  • rabey augusti 16, 2021, 15:22

   Titta på det här. Sjukhusinläggning i England. Åldersgrupper, koefficienter i förhållande till toppen. https://www.ons.gov.uk/visualisations/dvc1470/hospage/datadownload.xlsx

   • Björn augusti 17, 2021, 10:25

    Från data från England ovan utläser jag att andelen positiva svar som kräver sjukhusinläggning är generellt betydligt mindre nu och mer specifikt mycket mindre för de äldsta och ökar sedan långsamt successivt per åldersgrupp och för de yngsta vuxna är den lika stor som tidigare. Slutsatsen som jag drar är att vaccinen skyddar fortsatt mot att hamna på sjukhus och unga vuxna har ungefär lika stor risk att hamna på sjukhus nu som då (dvs väldigt liten).

    @rabey – om du har data på totala antalet som är inlagda på sjukhus i England, vore det intressant att följa utvecklingen där. Det borde rimligtvis vara fortsatt väldigt låga nivåer jämfört med tidigare.

    • rabey augusti 17, 2021, 16:54

     Sjukhusinläggningar finns på google. Januari max är 38434, augusti 6026. Storbritannien.

     Nordirland rapporterade intressanta siffror. Den 9 augusti var det 265 patienter.
     109 patienter (41%) fick båda doserna av vaccinet.
     18 patienter (7%) fick dosen.
     138 patienter (52%) var ovaccinerade

     151 sjukhusvårdade patienter 60 år och äldre. Av dessa fick 94 patienter (62%) båda doserna av vaccinet
     10 patienter (7%) fick en dos
     och 47 patienter (31%) var ovaccinerade

     114 patienter under 60 år. Av dessa fick 15 patienter (13%) båda doserna av vaccinet;
     8 patienter (7%) fick dosen;
     och 91 patienter (80%) var ovaccinerade …….

     !!!! Vaccinerad med 1 dos, grupp 60+ är över 99,5%. 2 doser mycket mindre. Mycket få ovaccinerade, mycket på sjukhuset.
     1 dos ger mycket.

 • Mats Linder augusti 16, 2021, 19:17

  Finns det någonstans i smittostatistiken uppgifter om hur många (eller hur stor andel) smittade som är vaccinerade (med 1 resp. 2 doser)?

  • Mikael Rasmusson augusti 16, 2021, 20:10

   Jag har sett lite olika siffror i olika sammanhang och delar av världen, i Florida var tex 47% av de nyligen smittade dubbelvaccinerade, jag gissar att det var många äldre men vet inte. I USA går det illa igen pga begränsad vaccinering i vissa delstater.

   • Inge augusti 17, 2021, 04:48

    Intressant uppgift att nära hälften av de som nu drabbas av Covid i Florida är fullvaccinerade? I USA där över hälften av befolkningen är fullvaccinerad!
    Det måste ju innebära att chansen att drabbas av Covid är lika stor oberoende om man är vaccinerad eller inte? Den enda skillnaden är möjligen att de vaccinerade inte drabbas lika hårt?

    • Mikael Rasmusson augusti 17, 2021, 09:40

     Ursäkta, jag feltolkade en rapport, men det stämmer för Storbritannien (ej Florida?) att ca hälften av de smittade är vaccinerade (John Campbell). Fast läget verkar vara under kontroll ändå, det är knappt 100 döda per dag nu istället för 1000, som det var när det var lika många smittade i julas. Också mindre långtids-Covid tack vaccineringar.

 • Björn augusti 17, 2021, 11:26

  Det är väldigt mycket fokus på smittspridningen, vilket till viss del är naturligt i och med FHMs prognoser, men det viktigaste är väl återigen hur många som blir allvarligt sjuka samt som dör. Dessa är ju fortsatt på väldigt låga nivåer även om sjukhusinläggningar är upp 20%, så är totala antalet fortsatt bara ca 150 personer i hela Sverige samt endast 1 dödsfall på en vecka.

  Visst vi måste följa noga hur detta utvecklas, men skulle vilja se dessa siffror i ett större perspektiv och jmf med andra sjukdomar. Covid-19 har väl t.ex. knappt någon påverkan på sjukvården för tillfället och risken är antagligen betydligt större att drabbas allvarligt av någon annan sjukdom än covid-19, för nästan alla. Som det ser ut just nu i alla fall.

  Gissningsvis kommer vi att få leva med att covid-19 kräver sjukhusvård för ett fåtal personer även framöver, givet att vaccin inte ger 100% skydd och att viruset fortsätter att mutera i världen. Frågan är väl hur allvarligt läget kommer att vara.

  Dessutom var väl en av de starkaste anledningarna att vi införde skärpa restriktioner förra året att inte vården skulle överbelastas och för att skydda de i riskgrupp (som nu är vaccinerade). Det kan vara värt att ha i åtanke om vi ska prata restriktioner framöver.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.