≡ Menu

Coronaveckan som gått, v28 2021: Deltamutationen vanligast bland nya fall/ Lättade restriktioner – och så kan nästa steg se ut

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 28 (12 – 18 juli, 2021).

14 646 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 11 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är den lägsta inrapporterade siffran sedan oktober.

Förra veckan ökade antalet bekräftade fall för första gången sedan april. Men den här veckan är den avvikelsen borta i Folkhälsomyndighetens statistik. Nu visar graferna en kontinuerlig nedgång – som fortsätter även denna vecka. Det handlar fortfarande om låga nivåer och förändringen har inte kommenterats av Folkhälsomyndigheten, men i en fotnot i veckorapporten anger myndigheten att de bytt sätt att redovisa bekräftat smittade och att de under nästa vecka kommer sammanställa antal positiva fall över tid. Just nu är i alla fall antalet bekräftade fall fortsatt nedåtgående, liksom antalet som testat sig.

Smittan ökar däremot i två regioner (Jämtland och Stockholm) och nu är det också tydligt att den smitta som finns i huvudsak handlar om deltamutationen. I veckan stod det klart att deltamutationen nu är dominerande bland alla nya fall. Sedan tidigare har alfamutationen, som först upptäcktes i Storbritannien, varit dominerande.

Det är också tydligt att en allt större del av de positiva fallen kan härledas till utlandet. Medan fallen som upptäckts inom Sveriges gränser har minskat, har andelen som upptäckts utomlands ökat. Med anledning av det (och den stora spridningen av deltaviruset i hela världen) rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att alla – även svenskar – som reser in i Sverige från länder utanför norden ska ta ett PCR-test. Utöver det rekommenderas resenärer också att minimera antalet kontakter första veckan efter ankomst.

Vårdbelastning i Sverige är fortsatt på – förhållandevis – mycket låga nivåer. Endast 18 personer är inlagda på intensivvården i Sverige, totalt är det färre än 150 som behöver sjukhusvård för covid-19. Det är nu så få att covid knappt belastar vården längre, enligt Socialstyrelsen. Samtidigt är trycket på vården nu högt av andra skäl, till exempel benbrott – vilket antas bero på att folk nu rör sig mer ute i naturen än vanligt.

Sverige inför nu fler lättnader, i enlighet med vad som tidigare var planerat. I torsdags, den 15 juli, slopades kvadratmetersbegränsningen: Det vill säga hur många som får vistas inomhus per kvadrat i en butik, gym eller nöjespark. Verksamheterna måste fortfarande se till att det inte blir trängsel. Tåg och bussar kan nu också fyllas på som vanligt utan begränsningar. Allt detta har inneburit att till exempel Liseberg och Gröna lund kan sälja fler biljetter och att SJ öppnat upp fler platser på tågen. Anders Tegnell menar att det är rimligt att införa lättnaderna, eftersom smittan inte ökat och att de viktigaste åtgärderna är kvar: Att hålla avstånd, jobba hemifrån och stanna hemma om man är sjuk. Men också att till exempel inte tillåta nattklubbar. Andra länder där deltaviruset blivit dominerande bland de nya fallen har sett en plötslig och snabb ökning av fall, men Tegnell menar att de nya åtgärderna, som coronatest för den som varit utomlands, därför är effektiva.

Snart kan det också bli dags för att lätta på de sista åtgärderna. Det menade Tegnell i veckan, som tror att arenor kan fyllas upp med folk redan i slutet på augusti. Tidigare har Folkhälsomyndigheten angett en rad nyckeltal som måste vara uppfyllda innan man kan gå till den lägsta nivån: Det behöver vara färre än 50 fall per 100 000 invånare (just nu 32), färre än 100 vårdade på slutenvård (just nu 147), färre än 25 på IVA (just nu 18) och vaccinationstäckningen med 1 dos behöver vara över 70 procent (just nu 71,9).

Vaccin

5 892 242 har nu fått minst en dos vaccin (71,9% av vuxna befolkningen), och 3 755 292 (45,9%) är fullt vaccinerade. Totalt har 9 647 534 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 550 000 nya doser, men bara knappt hälften så många mot vad som levererades förra veckan. Under juli kommer antalet levererade doser minska något, vilket varit känt sedan tidigare.

Alla 18-åringar kan nu boka vaccinering i Sverige efter att Uppsala i veckan till slut öppnade upp för åldersgruppen. I veckan kom också besked om att vaccinering för 16-åringar kan komma igång redan i andra veckan av augusti. För de 16- och 17-åringar som vill vaccinera sig kommer det inte behövas samtycke från föräldrarna, åtminstone inte i alla regioner. Men trots god tillgång till vaccin väljer många unga bort att boka tid. Sol, bad och ledighet antas vara anledningen. Samtidigt kan det bli för sent om man väntar. I Skåne behöver man boka dos 1 nu, annars kan man missa tåget: Om några veckor kommer regionen behöva prioritera de som ska ha dos 2.

55 000 rapporter om biverkningar efter vaccin har kommit in till Läkemedelsverket. 4 000 av dem har bedömts som allvarliga. 260 misstänkta dödsfall har totalt rapporterats, men det är inte säkert att varken dödsfallen eller biverkningarna har samband med vaccinet. Givet hur många som har vaccinerats är antalet biverkningar få, menar Läkemedelsverket.

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • rabey juli 20, 2021, 00:21

    Stora moln, lite regn. Danmark registrerade 20 381 biverkningar, varav 6 862 behandlades. Av 50 blodproppar, inklusive två dödsfall, verkade 46 vara orelaterade till vaccination. I fyra fall kan det inte uteslutas. 88 rapporterade dödsfall. I samtliga 88 fall uppskattar den danska läkemedelsmyndigheten att det är mindre troligt att det finns en koppling till vaccinet och att dödsfallet sannolikt orsakas av andra tillstånd.

  • Ingen juli 23, 2021, 18:44

    Hej Emanuel.
    När nu drygt 70% är vaccinerade så skulle de vara väldigt intressant att veta hur stor del av de ovaxinerade knappt 30% som blivit sjuka jämfört med de redan vaccinerade?

    Finns sådan statistik tillgänglig?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.