≡ Menu

Coronaveckan som gått, v33

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 33.

5 783 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 20 dödsfall på en vecka, vilket är samma ökning som förra veckan. Flera dagar under den gångna veckan har det inte rapporterats något dödsfall alls, vilket brukar justeras upp under kommande vecka. Då är det kanske mer anmärkningsvärt att det under 30 juli fortfarande är registrerat 0 döda – kan det bli första dagen Sverige har noll döda med covid-19 sedan mars? Trots den positiva utveckling i antalet döda finns en bekymmersam ökning i smittotalen. Det är en tendens som pågått sedan slutet av juli nu, trots att antalet tester minskat (föregående vecka gjordes drygt 50 000 tester)

Den åldersgrupp som driver upp smittotalet är framför allt de yngre, i Folkhälsomyndighetens veckorapport indelat i 20-49 år.

Det är inte oväntat att smittspridningen skulle öka efter sommaren, än mindre oväntat att det skulle visa sig tydligare i andra halvan av augusti – båda sakerna var med i Folkhälsomyndighetens scenarios inför sommaren resande. Gotland är den senaste veckan till exempel den region som i relativa tal drabbats hårdast.

40 procent av de nya smittade på Gotland kommer från fastlandet, men det handlar alltså om ganska låga nivåer, 34 fall totalt. Det ska dessutom noteras att det testats mer på Gotland än i någon annan region i Sverige, mätt i relativa tal.

Att smittan sprids är kanske inte konstigt givet alla fullpackade stränder, och Västra götaland, som har haft näst mest smittspridning i veckan, säger att de är oroliga. Den ökade smittan har också gjort att andra länder nu ändrat sina rekommendationer för Sverige. Norge har nu återigen rödlistat flera svenska regioner, till exempel Värmland och sätter landsmän som ändå åker över i karantän, vilket dryga femtiotalet norrmän i veckan fick erfara. Grekland ändrar också sina rekommendationer, vilket nu hänt så ofta att svenska charterbolaget Ving tröttnat och med omedelbar verkan ställt in alla resor till landet. Men kanske har Grekland också tröttnat? Veckans mest uppmärksammade artikel handlar om svenske Tim som åkte till Grekland trots positivt corona-test. I Grekland fastnade han i en stickprovskontroll, testade positivt och fick sitta på karantänhotell istället för charter. Anders Tegnell är hur som helst kritisk till de europeiska ländernas olika besked och menar att det blir förvirrande.

Vilken plats har flockimmuniteten i den svenska strategin? I veckan publicerade jag en stor granskning av interna mejla mellan tjänstemän på Folkhälsomyndigheten. Mina två texter publicerades också av Expressen. Texten har fått stor uppmärksamhet även internationellt, där bland annat Telegraph och Newsweek skrivit, men även flera nordiska länder.

Internationellt fortsätter annars hyllningståget till Sverige. Tyska Focus skriver ytterligare långt reportage med anledning av landets rädsla för en andra våg. Artikeln avslutar med ett ”Takk så mykke Sverige” eftersom Sverige visat hur man ska hantera smittan. Daily mail skriver att ”Sverige kan få sista skrattet”. Skynews jublar över Sverige och Telegraph har två hyllande kolumner: Dels att lockdowns supporters inte kan stå ut med att Sverige får rätt. Och dels skriver deras näringslivsredaktör att Tegnell är pandemins hjälte, eftersom vi inte tappat så mycket ekonomiskt som många trodde. Vilket är sant, men:

Sveriges BNP står sig förvisso bättre än andra länder under andra kvartalet, men jämfört med norden går det dåligt.

Anledningen tros vara att Sveriges ekonomi är mer beroende av export än andra länder. I veckan publicerades en kalkyl som menade att om Sverige hade följt en tysk lockdown hade vår BNP kunnat minska ytterligare 3-4 procentenheter under första halvåret.
Arbetslösheten ökar nu också i Sverige och framför allt är det unga som drabbas.
Men en positiv nyhet i sammanhanget är att kanske bara hälften av de som ansökt om permittering utnyttjat den. Det kan vara en signal om en arbetsmarknad som är starkare än vad som förutspåtts.

Hur mycket smittar egentligen barn? Eftersom flera skolor i Sverige drar igång den här veckan har frågan uppmärksammats på olika sätt. De 22 forskarna (som numera varierar i antal) publicerade på DN debatt en text där de menar att forskning säger att barn smittar och att därför fler åtgärder borde vidtas. Tegnell slår tillbaka och menar att forskarna drar felaktiga slutsatser och att barn och elever inte driver pandemin. Både Tegnell och WHO är dock eniga i att unga nu är de som driver smittan, men Tegnell menar att skolans roll i det inte är viktig eftersom unga träffas ändå. Klart är dock att myndigheter är oroliga för trängsel i kollektivtrafiken inför skolstarten och därför till exempel uppmanat kommuner till senare lektionsstart. I Göteborg får därför alla kommunala skolor obligatorisk sovmorgon.

Munskyddsdebatten fortsätter. Efter att Danmark nu meddelat om munskyddskrav på buss och även Norge gett samma råd för vissa av landets regioner, är det i princip bara Sverige kvar i Europa som inte rekommenderar munskydd. Karolinska institutet tog i veckan ställning för munskydd och rektor rekommenderar det nu i skolan för platser där trängsel inte kan undvikas. Men Folkhälsomyndigheten håller kvar vid sin linje. Till DN säger Tegnell att det som saknas handlar inte om att munskydd stoppar virus, utan bevis på munskydds effekt ute i samhället. ”Jag tror att signalvärdet är den största funktionen med munskydd i dag, säger Anders Tegnell.
Sveriges hållning kring munskydd fortsätter också väcka stor internationell uppmärksamhet, i veckan till exempel i tyska Bild och NTV.
Men opinionen i Sverige är på väg att sväng, till fördel munskydd, åtminstone i kollektivtrafiken där 4 av 10 svenskar önskar det. Samtidigt har en av veckans mest delade Facebookuppdateringar handlat om munskydd och stöd för Folkhälsomyndighetens hållning:

Hur ska det gå för Sveriges kulturarbetare? Förra veckans krav på avgång för kultur- och idrottsminister Amanda Lind har fortsatt denna vecka. DN gör en sammanfattning av det politiska spelet och åsikterna kring kulturpolitiken den senaste veckan. Men kort sagt har inget hänt den senaste veckan, även om Folkhälsomyndigheten har upprättat en rekommendation för körer runt om i Sverige.
Amanda Lind lovade redan förra veckan besked ”inom några veckor”, men i veckan har hon till exempel talat med Dplay om hur hon ser på idrotten och kulturens förutsättningar:

Och under tiden fortsätter kulturbranschen att vara påhittig. Ett coverband skapade till exempel en konsert riktad ut mot havet, som lockade hundratals båtar.

I korthet från veckan:

Det var allt för denna vecka – saknar du något? Skriv gärna en kommentar.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Ulf augusti 17, 2020, 10:49

  Gotland och Skåne var två regioner som varit relativt väldigt väl förskonade. Sedan kommer semestertider och Tegnell säger att resande ”inte driver” smittspridningen som det så fint heter. Stockholmare m.fl. från regioner som drabbats hårdare börjar resa och semestra i stora mängder på Gotland, Skåne m.m. Nu kommer resultatet som vilken amatör som helst hade kunnat räkna ut: Gotland är nu plötsligt den region som är värst drabbat per capita och även i Skåne ökar smittspridningnen kraftigt (och även inlagda på sjukhus). Inkompetensen är ju fullständigt total…

  • Ulf augusti 17, 2020, 11:32

   Såg nu att samma gäller Västkustens turistorter enligt SVT (15:e augusti):
   ” I dag säger Smittskyddet att smittan nu är utbredd på flera av Västkustens turistorter.
   – Smittan har nu fått fäste bland de bofasta, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé.”

 • Ted Hellsten augusti 17, 2020, 10:58

  Att ett uttalande av Tarja Halonen omvandlas till att Finland pikar Sverige är inte professionellt. Tarja Halonen har tidigare varit president men representanter inte på något sätt det nuvarande statsrådet i Finland. Vad en tidigare pensionerad president säger har ingen relevans för de nuvarande finska riktlinjerna eller politiken.

  Detta kan jämföras med Anders Tegnells uttalanden där han ofta kommenterar grannländernas åtgärder. Tegnell har t.o.m. försökt göra prognoser om Finlands smittopp. Sveriges regering har pratat om hur det nordiska samarbetet försvagats trots att det funnits långvariga gränskontroller mellan Sverige och Danmark p.g.a. flyktingkrisen 2015 och som tidvis har kommit tillbaka. Finland har man uttalat sig i betydligt lägre grad från myndigheternas och statsrådets sida uttalat sig om Sverige och andra staters agerande.

 • Kom igen nu: Håll i, håll ut och håll avstånd. augusti 17, 2020, 11:57

  Det här med att immunitet skulle ha varit ett undangömt mål är väl ändå ett falskt narrativ. På ett flertal, jag skulle säga väldigt många, av presskonferenserna tidigt i pandemin diskuterades detta hela tiden. Reportrar frågade gång på gång om den möjliga immunitetsnivån, reportage gjordes om ”att den utlovade immuniteten” verkade långt borta. Antikroppstester efterfrågades och lobbades för – sen kom ”bomben” som haötade motståndarsidan: Immunitet är mer komplicerat än så (vem kunde ana?). Det pratades om T-celler och långvarig immunitet på sina håll..

  Varför ska vi ta upp ett narrativ som framförallt förekommit i utländsk media för att försvara sina egna intressen samt de drakoniska och i vissa fall, ur ett rättighetsperspektiv, helt förkastliga åtgärder? Varför driver du det? Jag förstår inte. Att ha en kontrollerad spridning innebär att människor får immunitet. Att försöka eliminera viruset går ju inte och vaccinutvecklingen och dess resultat är högst tveksam och har varit vid tidigare försök också. Vad är det ni förespråkar om ni nu är så rädda för naturlig immunitet? Vad är ert alternativ?

  När FHM har sagt att flockimmunitet inte är målet med strategin har de inte ljugit enligt mig. Platta kurvan och få hälso- och sjukvård att mäkta med har alltid varit målet med strategin – immunitet ar en följd av spridning inget mål. Det var först det uttalade målet i alla länder, platta kurvan alltså, sen plötsligt började politiska och ekonomiska intresse att spela in och länder började lura sina befolkningar att det gick att eliminera viruset. Nu får vi sansa oss lite här. Att pandemibekämpningen inte blivit en politisk fråga här är något vi ska värna om och vara stolta över. Det tyder på moral, inte det motsatta.

  • Kom igen nu: Håll i, håll ut och håll avstånd. augusti 17, 2020, 12:03

   Och ja, jag har följt ibrunda slängor 98% av alla presskonferenser, så den här grejen går jag inte på!

   • Kom igen nu: Håll i, håll ut och håll avstånd! augusti 17, 2020, 16:40

    Ett sista tillägg: Jag förväntar mig att alla högerpolitiker och medier ställer upp frivilligt som testpersoner för alla vaccin som planeras komma ut på marknaden! Så slipper de så kallade u-ländernas befolkningar stå för den biten fortsatt.

    • . augusti 17, 2020, 17:11

     Kom igen nu DN, det är en solidaritetskampanj värd namnet!

 • Tommy Arvidsson augusti 17, 2020, 13:55

  Generellt tycker jag du försöker vara neutral/objektiv men ibland märks det tydligt att du är en försvarare av den svenska strategin. Detta märks t.ex. på var du lägger fokus. Du skriver att Sverige får lovord utomlands, och som boende ”utomlands” ser jag mycket av det som skrivs. Ja, det förekommer ibland delvis positiva artiklar men det stora flertalet artiklar pekar på en misslyckad svensk strategi. Det pekas på att Sverige är ett av de länder i världen med högst dödlighet på grund av Covid-19. Vidare pekas det på att Sverige testar få i jämförelse med många länder. Sverige har nu testat ca 9% av befolkningen medan det är redan 50 länder som har uppnått 10% eller högre. 20 länder har överskridet 20%. Vidare förekommer det kommentarer om att Tegnell har låst fast sig vid sin övertygelse och p.g.a. prestige har svårt för överprövning av tidigare ståndpunkter.
  Hälsar en som inte har bott i Norden på över sex år.

  • Sven augusti 17, 2020, 14:11

   Vad fint att du hälsar det, ingen här i Sverige är medvetna om det du skriver.. Vi har censur och all utländsk media samt all social media är avstängt här – liksom google. Vi behöver verkligen er utlandsboende Sverige-experter och tyckares perspektiv. Verkligen. Förstår att det svider att ett fåtal nu börjar rapportera på ett mer positivt sätt om Sverige i den här frågan, det stämmer inte helt överens med det du varit van vid att läsa. Vi förstår…

  • Emanuel Karlsten augusti 17, 2020, 14:13

   Tommy: Jag tar upp dessa artiklar eftersom det är de som fått mest spridning och därmed läsning under veckan som gått. Om du tittar tillbaka på mina veckosammanfattningar ser du att de utländska medier med hård kritik tidigare sammanfattas på samma sätt. Det är ingen åsikt från min sida, det är en vidarebefordring av fakta.

   • Tommy Arvidsson augusti 17, 2020, 19:55

    Låter bra. Som svensk vill man ju att Sverige ska få beröm och det är tråkigt att läsa när tidningar m.m. utomlands ger tråkig vinkling. Tyvärr är det majoriteten av det jag ser. Samtidigt är det vissa svenskar som ogillar när det kommer kritik, såg just en sådan kommentar från någon, och det är väldigt omoget och korkat. Vissa blir aldrig vuxna.
    Ska erkänna att jag endast ibland hinner läsa dina sammanställningar, men de är av mycket god kvalitet.

    • Sven augusti 17, 2020, 20:05

     Lika omoget och korkat att antyda partiskhet hos Emanuel när han gör det motsatta – just sayin!

 • ? augusti 18, 2020, 11:10

  Om nu syftet är att granska strategin, bör inte alla parametrar vägas in då? T.ex. tidigare erfarenhet av massvaccinering under en pandemi i vårt land? Den läxan som Annica Linde också pratar om i en nylig intervju?

  ”Men har myndigheter och vården lärt sig något efter svininfluensan?

  – Vi byggde upp fantastiska övervakningssystem för inrapportering av sjukdomar. Jag beklagar dock och är ledsen över att vi inte då hade landstäckande vaccinationsregister på plats. Det hade varit oerhört viktigt för att kunna utreda narkolepsifallen som vi fick i samband med vaccinationen.

  Linde beskriver hur Kanada som vaccinerade med samma vaccin som Sverige inte fick någon narkolepsieffekt. Det finns misstankar om att en delkomponent i vaccinet, som ändå skiljde sig åt, kan ha haft betydelse. Men Linde säger att hon också tror att det kan ha haft att göra med när vaccin gavs.

  – Vi vaccinerade under rådande utbrott, medan de vaccinerade efter utbrottet för att förebygga inför nästa våg. Det kan ha varit så att barn i Sverige blivit både vaccinerade och infekterade samtidigt och att det förstärkte biverkan.”

  Även erfarenheten från tidigare försök att utveckla vaccin mot coronavirus, det som Cecilia beskrev?

  Är det inte rimligt att vi skapar en förståelse för alla avvägningsområde om nu inte syftet är att förvilla människor?

  Kanske även diskutera om rimligheten med att massvaccinera med tanke på möjliga effekter och när det i så fall skulle kunna göras på ett sätt som är moraliskt försvarbart?

  Och om det inte känns rimligt – vad kommer länder göra då? Låta unga och de som inte blir sjuka exponeras för viruset?

  Det finns väl en anledning att professionella, med expertkunskap inom sina område diskuterar och tar beslut i frågor som rör en pandemi? Eller vad är det du vet som inte vi andra vet? Är det något så tycker jag du bör dela med dig av det eftersom du delade med dig av det oehört dramatiska om flockimmunitet – det är väl inte mer än rätt i så fall?

  • ? augusti 18, 2020, 11:21

   Intervjun är från jplus..

 • Ingemar Siby augusti 22, 2020, 02:52

  I vecka 33 publicerade region Östergötland en granskning av de som dött MED diagnosen CV-19. Endast 15% hade dött AV CV-19%. Omräknat till hela Sverige blir det 872 personer! Dödsorsaken för övriga ca 5 000 = 85% var mestadels andra sjukdomar som åldringsdiagnoser t.ex demens.

  Rapporten har inte rönt någon uppmärksamhet. 872 döda på ett halvår är inte mycket för att skapa rubriker – i alla fall inte om syftet är att hålla folk i ”herrans tukt och förmaning” samt hindra demonstrationer och mötesfrihet.

  Stockholm läns undersökning att ca 33% av alla smittade är symtomfria – dvs inte sjuka – stämmer bra med Universitetet i Paduas studie, som visar att 40% är symtomfria. I jämförelse: Endast 10% av influensa smittade blir symtomfria.
  Forskningen att förkylning kan ge immunitet stöder också denna bild av en relativt oförarglig diagnos.

  OCH: OXFAM publicerade en rapport om hotande svältkatastrof: 120 miljoner människor hotas av svältdöden PGA ÅTGÄRDER och restriktioner mot pandemin – DVS ett katastrofalt misslyckande – har inte ens i denna blogg skapat kommentarer.

  Låt mig provocera och slunga ut en konspiratorisk tanke för att väcka reaktioner: Att det som var omöjligt att tänka har blivit möjligt: Kan det finnas en dold agenda?

  Kan Naomi Klein ha rätt i ”Chockdoktrinen” med påståendet att ”De som tjänar pengar på pengar” (Parasiterna) skapar och utnyttjar chocker och katastrofer för att inskränka demokrati och mänskliga rättigheter, samt för att kapa åt sig än mer och plundra ännu fler på ekonomiska tillgångar?

  Spridningen av CV-19: Skulle det kunna vara grunden till en media skapad ”pandemi” med dold agenda enligt ovan?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.