≡ Menu

Coronaveckan som gått, v39-43: Smittan minskar – vintern blir nästa utmaning/Slopade vaccinrekommendationer för barn/Nästan dubblering av 12-åringar med självskadebeteende

Sedan maj 2022 har jag gått över till att istället månadsvis sammanfatta det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är veckorna 39-43 (26 september – 30 oktober 2022):

20 659 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 481 dödsfall sedan förra månaden.

Efter en liten ökning förra månaden ser smittan nu ut att återigen minska. Eller åtminstone ligga kvar på stabila nivåer. Därmed blev det aldrig någon ny puckel i kurvan, som Folkhälsomyndighetens tidigare scenarior visade. Även antalet provtagna liksom andelen positiva ligger stabilt eller minskar något.

Antalet inskrivna i slutenvård har också minskat och är nu nere på den lägsta nivån sedan i somras.

I Folkhälsomyndighetens sammanfattande grafik är det tydligt hur vi gått in i ett nytt läge, men där ligger antalet avlidna fortfarande relativt högt. Detta delvis eftersom myndigheterna räknar in alla som avlidna som testats positivt med covid-19 under ett givet tidsintervall, inte att covid-19 var dödsorsaken. Ett viktigare mått, medellivslängden, visar tvärtom en positiv tendens: Nu ökar den återigen.

Enligt en kompletterande undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort kan smittan vara ungefär i nivå med hur den var i mars. I slutet på september gjordes en stickprovskontroll på befolkningen som visade att 1,5 procent testat positivt – ungefär lika många som i mars. Att testa positivt innebär inte att man har sjukdomssymptom, men det visar att smittan fortfarande är relativt hög – och att vaccinen fungerar.

Nya scenarier har presenterats för hur smittan kan utveckla sig under hösten. Om viruset fortsätter som idag förväntar sig Folkhälsomyndigheten att smittan planar ut mot noll fram till januari (scenario 0).

I scenario 1 antas nya varianter introduceras som tar sig runt immuniteten. Då kommer vi få en ordentlig topp lagom till jul.

I ett sista scenario antas en sådan ny variant vara 50 procent mer smittsam än dagens och då öka kurvan ännu mer.

Det finns i dagsläget en ny variant, BQ.1, som är av ”intresse” (den näst högsta klassningen) som antas bli dominerande i EU och Sverige. Än så länge vet Folkhälsomyndigheten inte mycket om varianten – inte heller hur mycket mer smittsam den är.

WHO vill ha omedelbara och ihärdiga insatser mot postcovid. Upp till 20 procent av de som genomgått en infektion uppges ha drabbats av långvariga symptom. I Sverige finns studier om att en av åtta får postcovid och i DN berättas om unga som fortfarande lider svårt. Däremot verkar 96 procent av de som drabbas av lukt- och smakbortfall få tillbaka det inom ett halvår.

Vaccin

7 824 196 har nu fått minst en dos vaccin (86% av befolkningen över 12 år) och 7 638 455 (84% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 5 536 782 har fått en tredje dos (66,3% av befolkningen 18 år och äldre). 1 733 318 (79,2 % av de 65 år och äldre) har fått en fjärde dos.
Totalt har 24 836 133 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 1,5 miljoner doser under den senaste månaden.

Vaccinrekommendationen för barn slopas från och med 1 november. Folkhälsomyndigheten anser inte längre att rekommendationen är motiverad givet den mycket låga risken för allvarlig sjukdom för åldersgruppen. Rekommendationen för övriga vuxna kvarstår: Tre doser för alla över 18 år.

Det finns ingen eller liten koppling mellan mensrubbningar och vaccin. Det har Europeiska läkemedelsmyndigheten nu än en gång slagit fast. När en studie i augusti pekade på att vaccin i snitt fördröjde menscykeln en dag gick myndigheten igenom stora mängder data, men kunde inte hitta någon sådan korrelation.

Regionerna kunde gjort mer för att nå utsatta grupper med vaccin. I en ny rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys kritiseras myndigheterna för att inte planerat och samarbetat bättre med till exempel civilsamhället för att nå grupper regionerna visste skulle vara svåra att nå med vaccin-information. Regionerna uppmanas nu att förbättra sitt arbete.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan! Det ser ut att bli några månader till av dessa uppdateringar. Tack till er som fortsätter stötta denna rapport – tack vare er fortsätter jag.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • rabey oktober 31, 2022, 17:12

  Emanuel. Tack för det fortsatta arbetet.
  Du bör överväga kvartalssammanfattningar.
  Nästa (hypotetiska) WHO-rapport – maj 2023

  De senaste nyheterna från världen.
  I Kina 210 miljoner människor i lockdown.
  I Norge läkare slår larm!
  https://www.nrk.no/osloogviken/flere-blir-syke-og-dor-_-lege-slar-alarm-1.16153563

 • Mattias oktober 31, 2022, 17:30

  Inget om Pfizers erkännande gällande myten ”vaccinera dig för att skydda andra”? Denna vitt spridda desinformation som borde legat till grund för införandet av vaccinpass och andra kraftiga begränsningar av vårt ”normala” liv. Denna desinformation som redan vid utvecklandet av vaccinen gick att läsa ej var ett av de få kriterier som skulle uppnås för ett nödgodkännande.
  Alla jag känner vaccinerade sig för att skydda andra, ”ta en för laget” och av ”solidaritet”. Tycker du inte det är värt att nämna att vi alla blivit vilseledda och ljugna för?

  • Björn november 5, 2022, 19:42

   Mainstream media undviker väl att ta upp detta med motivationen att vaccinen aldrig påstods minska smittspridningen, dvs detta är ingen nyhet, men vi vet ju alla att det inte är sant – mycket av vaccinationskampanjen byggde ju som du säger på det.

   • Mattias november 10, 2022, 11:25

    Precis, det är ingen nyhet men har trots det, som sagt, används som ett mantra över hela (väst)världen; ”vaccinera dig för att skydda andra”. Representanter för myndigheter och nyhetsredaktioner har t.o.m. yttrat att vaccin stoppar smitta, vaccinerade får inte covid och vaccinerade sprider inte covid. Även en viss herr president har uttalat detta. De har alltså medvetet vilselett och ljugit med syfte att få människor att vaccinera sig med, minst sagt, tvivelaktiga vaccin. Emanuel väljer, precis som övrig ”oberoende, seriös och sann” medströmsmedia, att ignorera denna djupa orätt. Det är ytterst problematiskt att vi inte kan lita på de människor som har som uppgift att leda oss och leda oss i rätt riktning. Om min läkare ljuger för mig byter jag läkare. Om min statsminister ljuger för mig och uppmanar till utfrysning och diskriminering av ovaccinerade (krampaus), vad gör jag då? Jag tappar förtroendet för personen och alla personer i dess omgivning som inte avslöjar bluffen. Detta är något av det värsta som kan hända i en demokrati, att folket förlorar tron på de folkvalda. Ändock ignoreras detta av de som ska vara länken mellan folket och makten, ”journalister”. Skamligt

 • rabey oktober 31, 2022, 17:57

  Intressanta data från USA – vaccin effektivitet, omikron (grundvaccination, booster 1, booster 2).
  https://ourworldindata.org/grapher/united-states-rates-of-covid-19-deaths-by-vaccination-status?country=~50%2B

  Min bedömning av effektivitet i praktiken
  Slovenien är ett atypiskt land i Östeuropa – hög medellivslängd, liten dödlighet, högsta BNP i regionen.
  Portugal är det mest vaccinerade landet i Västeuropa.

  Vaccination i riskgrupp //// överdödlighet idag (15.08.2021) ———- BNP $ per capita 2019 /// medellivslängd 2019
  Portugal… ~ 99,99 % //// 8.5 % (9%) ———– 23333 /// 81.9
  Slovenien. ~ 75-85 % ////10 % (10%)———– 26112 /// 81.6
  Estland … ~ 70-85 % //// 10 % (7%) ———— 23427/// 79.0
  Lettland… ~ 60-80 % //// 12 % (8%) ———— 17871 /// 75.7
  Tjeckien… ~ 75-85 % //// 14 % (18%) ———- 23714 /// 79.3 (stor anarkin, 6 hälsoministrar i 2020-21)
  Polen……. ~ 75-85 % //// 15 % (16%)———– 15727 /// 78.0
  Rumänien ~ 35-45 % //// 17 % (14%) ———- 12863 /// 75.6
  Slovakien. ~ 65-75 % //// 19 % (18%) ———- 19319 /// 77.8 (MEGA förtryck, till 1.11.20 bästa resultat i EU)
  Bulgarien. ~ 30-40 % //// 23 % (19%) ———– 9914 //// 75.1
  [estimation ourworldindata org, Nära sanningen enligt mig. Men de är inte ofelbara, till exempel Ungern har för lite, Litauen för mycket]

  Vaccinerna var effektiva, men socioekonomiska faktorer var av större betydelse. Särskilt synligt i USA.
  Det är svårt att utvärdera vacciner i Västeuropa – inga kontrollgrupper, mycket hög vaccinationsnivå överallt.
  I Östeuropa (2020-22) effekten av att minska överdödlighet 2 – 4 % (främst deltavåg)

  Ekonomisk förödelse innebär mer dödlighet under de kommande åren.
  Sveriges framgångar är obestridliga. Men den största vinnaren är fattiga Belarus och Afrika (WHO-data)

 • Roger Sperrling november 1, 2022, 04:04

  OCH JAG FORTSÄTTER VIDHÅLLA ATT DET INTE LÄNGRE FINNS NÅGON COVID19 PANDEMI ELLER ENS EPIDEMI, UTAN BARA EN INFLUENSAA SOM BORDE UTROTAS GENOM ATT VACCIN ÄVEN MOT DENNA INKLUDERAS I DOM VANLIGA VACCINERNA MOT SÄSONGS-INFLUENSORNA!
  OCH DESSUTOM ATT MER ÄN 99% AV S.K. LÅNGTIDS COVID BARA ÄR HYSTERI FRÅN KVERULANTER OCH S.K. ”DOCTOR-SHOPPERS” – OCH ATT DET ÄR DAGS ATT TONA NER OCH AVSLLUTA DEN SJUKA MEDIA HYSTERIN OCH GALENSKAPEN RUNT COVID19 ELÄNDET – OCH FFA I MEDIA FÖR DET FÖRLÄNGER BARA OCH ÖKAR PÅ TOKERIERNA!
  OCH FÖR I HÖGE FARAO FÅ MASSMEDIA ATT SLUTA PÅSTÅ OCH SPRIDA LÖGNER OM OCH ATTATT DRIVA PÅ HYSTERIN OM ATT VACCINATIONERNA GER NÅGRA SOM HELST BIVERKNINGAR…!!!

 • Roger Sperrling november 1, 2022, 04:07

  OCH JAG FORTSÄTTER VIDHÅLLA ATT DET INTE LÄNGRE FINNS NÅGON COVID19 PANDEMI ELLER ENS EPIDEMI, UTAN BARA EN INFLUENSAA SOM BORDE UTROTAS GENOM ATT VACCIN ÄVEN MOT DENNA INKLUDERAS I DOM VANLIGA VACCINERNA MOT SÄSONGS-INFLUENSORNA!
  OCH DESSUTOM ATT MER ÄN 99% AV S.K. LÅNGTIDS COVID BARA ÄR HYSTERI FRÅN KVERULANTER OCH S.K. ”DOCTOR-SHOPPERS” – OCH ATT DET ÄR DAGS ATT TONA NER OCH AVSLLUTA DEN SJUKA MEDIA HYSTERIN OCH GALENSKAPEN RUNT COVID19 ELÄNDET – OCH FFA I MEDIA FÖR DET FÖRLÄNGER BARA OCH ÖKAR PÅ TOKERIERNA!
  OCH FÖR I HÖGE FARAO FÅ MASSMEDIA ATT SLUTA PÅSTÅ OCH SPRIDA LÖGNER OM – OCH ATT DRIVA PÅ HYSTERIN OM ATT VACCINATIONERNA GER NÅGRA SOM HELST BIVERKNINGAR…!!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.