≡ Menu

Coronaveckan som gått, v39

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 39.

(Den här sammanfattningen finns också som video och podd)

5 880 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 15 dödsfall jämfört med antalet som rapporterades in förra veckan. Men även om antalet döda och antalet intensivvårdade är på låga och stabila nivåer, kan man nu se en ökning i antalet upptäckta fall. Det är från låga nivåer, men ändå tydligt:

Inte sedan i juli har vi haft så många smittade per dag och vecka.
I Stockholm har smittan nästan fördubblats på två veckor, även om det handlar om låga nivåer. Under onsdagen noterades 378 smittade fall i Stockholm, den näst högsta noteringen någonsin – bara juni har en högre notering.

Samtidigt finns här flera viktiga nyanser när man ska jämföra långt tillbaka i tiden: Sverige utför nästan dubbelt så många tester nu jämfört med juni – och långt många fler jämfört med tidigare i vår. Det gör att vi nu har bättre kontroll och kan förstå hur smittan faktiskt sprids i Sverige.
Vi kommer alltså rimligtvis se fler registrerade fall med covid-19 under hösten än vi gjorde under våren, men det innebär inte att smittan måste vara med utbredd nu. Enligt bakteriologen Agnes Wold beräkningar kan smittan vara så mycket som 50 gånger mindre nu än i våras.

Men utvecklingen innebär ett trendbrott och är tveklöst bekymmersam. ”Det går sakta men säkert åt fel håll”, konstaterade Anders Tegnell i veckan. Framför allt är det unga i 20-årsåldern som sprider smittan via fester, men också idrotts- och ishockeyträningar har pekas ut som motor. Allra värst är kanske att smittan också nått in på äldreboenden. Ett 20-tal fall har registrerats på äldreboenden i Stockholm.
Om smittan fortsätter planerar Folkhälsomyndigheten att införa lokala restriktioner under kortare perioder, för att få stopp på spridningen. Myndigheten fortsätter att vädja till företag att erbjuda hemarbete, men en rundringning visar att flera stora företag redan börjat återgå till arbetsplatserna.

Världen har nu passerat en miljon döda med covid-19 och förra veckan rapporterades två miljoner nya fall, vilket är den högsta siffran hittills. Och dödsfallen ökar fortfarande i Europa, vilket inneburit att bland annat Madrid och storstäder i Wales har infört hårda restriktioner – och London befaras stå på tur. I Danmark har man noterat den högsta smittan per dag sedan i våras. Flera har därför höjt rösten för att Skåne – med mycket mindre smittofall – borde stänga gränsen, men ett sådant regionalt beslut är inte möjligt.
”Stänga gränsen” kommer däremot Finland att göra mot Sverige – igen. Stängningen innebär i praktiken att den som vill nöjesresa från Sverige till Finland kommer att behöva sitta 14 dagar i karantän. Det är bara knappt två veckor sedan Finland öppnade gränsen för Sverige och på ministernivå kritiserar nu Sverige de nya restriktionerna. Även Anders Tegnell kritiserar det hattiga öppnandet och stängandet av gränserna, och förvånas eftersom länderna innan varit överens om hur man skulle agera, men ändå agerat annorlunda. Samtidigt säger WHO att alla länder inte kan agera likadant och att den svenska strategin inte passar alla länder.

50-personersgränsen behålls i Sverige. I flera månader har det diskuterats om gränsen för allmänna sammankomster kan höjas till 500 personer, inte minst för att bidra till intäkter för en krisande kultur- och idrottssektor. Men beskedet från regeringen är att inga förändringar nu genomförs. Folkhälsomyndigheten hade i sitt remissvar rekommenderat ett lättande av reglerna och höll efteråt fast vid det beslutet. För regeringen blev den ökade smittan till slut vägledande. ”Krisen är inte över/…/Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare”, sa statsminister Stefan Löfven under en presskonferens.
Svensk fotboll var bestörta och kulturen, där Jonas Gardell blivit självutnämnd talesperson, menade att Löfven ”inte förstått någonting”. Samtidigt fanns de som var lättade över beskedet och menade att till exempel Gardell var självisk.
Beskedet påverkar inte det beslut om att från den 1 oktober tillåta besök på landets äldreboenden. Däremot har det i veckan framförts kritik mot att förslagen på nya regler för besök på just äldreboenden, är onödigt krångliga. På måndag presenteras de, men redan nu står det klart att personal inte kommer att kunna porta besökare.

En historiskt stor höstbudget presenterades i veckan, med nya satsningar för 105 miljarder. A-kassans tillfälligt höjda nivåer förlängs fram till 2022 och pengar på utbildning och introduktionsjobb satsas, liksom ett stöd på 10 miljarder till kommuner och regioner för att klara pandemins utgifter. Förhoppningen är att svensk ekonomi nu ska återstartas. ”Sockerchock i dyster tid” kallar en expert budgeten, och menar att satsningarna är till för att vi inte ska sluta spendera pengar.

Samtidigt hade Stefan Ingves en presskonferens i veckan där han menade att pandemin skapat en ”evig förlust” som vi inte någonsin tar igen.
I veckan kom också rapporter om att 100 000 unga mellan 18-24 år har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen sedan pandemins start.

Johan Giesecke har letat sig tillbaka i debatten igen, den här gången i Irland. Den svenska tidigare statsepidemilogen gav covid-utskottet i Irlands parlament rådet att låta viruset spridas i befolkningen och istället fokusera på att skydda de över 60 år. Uttalandet väckte viss uppmärksamhet och när lokala medier konfronterade Giesecke med uttalandet, drog han tillbaka rådet, eftersom han inte hade kunskap om situationen i Irland och hur landet fungerade. Om du har tio minuter över – lyssna gärna på hela intervjun.

I korthet från veckan som gått:

Till sist:
Zlatan testades positivt för covid-19 i veckan. Varpå följande tweet skrevs:

Det var allt för veckan som gått, saknar du något – skriv gärna i kommentarsfältet. Som vanligt kommer denna text även ut som video och podd, du kan se tidigare videos här och poddar här.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Bitte Cederlöf september 27, 2020, 22:30

  Hej! Tänker på personalen på äldreboenden, detta att de i början av pandemin skulle ha tvingats att jobba utan skydd. Var det inte så att det inte fanns några skydd att tillgå? Det var ju brist även på sjukhusen. Det kanske var mer så att endera skulle de jobba utan skydd, eller så hade de boende inte fått någon vård alls.

  • Emanuel Karlsten september 27, 2020, 22:31

   Jo, men klicka in och läs mer hos Sveriges radio, de har verkligen dykt djupt.

 • Tommy Andersson september 28, 2020, 00:22

  Ingves måste menat att pandemin har vart katalysatorn till en ”evig förlust” för de som verkligen skapat förlusten är politiker och ledare runt om i världen. Ledarna under hong-kong influensan där dödstalen (än så länge) var dubbelt så stora jämfört med Covid-19 sänkte inte ekonomin, övrig sjukvård eller samhället i övrigt.

 • Marko september 28, 2020, 05:12

  Jag fascineras över att så många använder termen att ”gränsen för allmänna sammankomster ska höjas från 50 till 500”. Det har aldrig varit någons förslag. Regeringen önskade in remissvar från diverse myndigheter ifall man i vissa situationer kunde göra undantag från den regeln, i ge höja gränsen. Utöver det ville de ändra regelverket så att inte bl restauranger med underhållning skulle träffas av två lagar (märkligt att ingen talar mer om det). FHM skrev i sitt yttrande att de var för dessa förändringar, om det kunde ske under säkra former, och då Max 500 personer. Polisen sa nej. Där står vi idag, inga beslut från riksdagen än…

  Sen är det rätt mycket gnäll från idrott och kultur – men detta påverkar så många andra branscher också. Jag förstår irritationen och ibland det absurda – men ett större spektra i dialogen skadar inte… 😊

 • Ulla Kraftling september 30, 2020, 20:04

  Om smittan tagit sig in på äldreboenden igen trots besöksförbud så måste den ju kommit med personal. Trots att de nu har både skyddsutrustning och kunskaper om smittbarriärer, vilket tydligen saknades i början.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.