≡ Menu

Coronaveckan som gått, v40

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 40.

Read this post in english

(den här sammanfattningen finns även som podd)

5 895 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med totalt 15 dödsfall sedan förra veckan. Antalet döda per vecka är sedan en tid inom normalspannet och antalet intensivvårdade har legat stabilt runt 20 personer de senaste veckorna. Men smittan fortsätter att öka i Sverige.

Det kan dock vara på sin plats att påpeka vilken skillnad denna höst ändå är jämfört med våren. Medan vi under våren alltid mätte framgång och motgång i antal döda, är det alltså antal smittade som nu utgör hela bilden av motgång. Och ja, det är sant att antal registrerat smittade inte varit så många sedan i juli, men varken kurvorna för döda, iva-fall eller sjukhusinlagda korrelerar med den ökningen.

Allt detta beror så klart på den enorma ökningen av test som nu utförs i Sverige. Medan testen i våras begränsades till de som behövde sjukhusvård, kan nu även de med milda symptom testas. Det förklarar varför Sverige inte ser samma ökning av antal döda, IVA-fall eller att – som den röda linjen i grafen ovan indikerar – totalt antal inskrivna på sjukhus med covid-19 ökar.
Det kan också vara en förklaring till varför R0-talet (som beskriver hur många en smittad smittar) kan falla under 1: Sverige exkluderar lindriga fall (se punkt 3, Data) när vi räknar ut R-talet.

Men trots allt detta kan givetvis en ökad smitta få allvarliga konsekvenser. Och att den ökar är uppenbart: I Folkhälsomyndighetens veckorapport över vecka 39 skriver de att antalet totala tester minskade något, men att andelen som testade positivt ökade kraftigt. Mätt i absoluta tal var det 40 procent fler positiva tester, jämfört med vecka innan.

En statistiskt säkerställd ökning skedde i samtliga åldersgrupper.

Det är framför allt de yngsta som driver upp smittan, från sena tonår upp i 20-årsåldern. Den tendensen fortsatte under vecka 40. Fester är ett fortsatt problem och i veckan kom rapporter om att en stor insparksfest i Mälardalen har resulterat i hittills hundra bekräftade smittade.
I Stockholm kallar man situationen med ökad smitta för ”alarmerande”. Smittan har nästan dubblats för tredje veckan i rad i regionen. I Västra götaland ökar smittan för fjärde veckan i rad och kort sagt ökar det stadigt och jämnt över hela Sverige.
Som motåtgärd har det under veckan kommit spridda insatser: Skolministern har manat till skärpning bland elever och hotar att stänga skolor om det skulle behövas. Myndigheter i Stockholm meddelar att viten om 25 000 kronor ska delas ut till krogar som inte sköter avstånd. Men mest konkret är den nya rekommendationen att den som bor ihop med någon med konstaterad covid-19 nu ska stanna hemma. Beskedet och beslutet tas av läkare efter smittspårning och det finns undantag för grundskole-elever eller de som har antikroppar.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har också sagt att vi ska räkna med att pandemin finns kvar ett år och den tidigare statsepidemilogen Johan Giesecke tror på ännu mer. Vilket fått flera att undra varför det är de mest skötsamma – de över 70 år – som får axla ansvaret, medan unga är ute och sprider smittan.

Just när smittan ökar, lättar Sverige på flera restriktioner:

I torsdags verkställdes beslutet att tillåta besök på äldreboenden och i tisdags meddelade regeringen lättnader för 50-personersgränsen.

Att regeringen kom med lättnade på maxtaket för samlingar var förvånande eftersom de så sent som förre veckan inte ville ge några sådana besked med hänvisning till smittoläget.
Men nu kom alltså två:
1) Restauranger behöver inte köra ut alla utom 50 gäster, ifall en artist uppträder. Restauranger får alltså behålla sitt undantag för 50-regeln, även med artister.
2) Maxtaket för sammankomster KAN höjas till 500 om publiken är sittande med en meters mellanrum. Beslut kommer att tas tidigast 8 oktober och träder i så fall i kraft 15 oktober.
Anledningen att man väntat med det senare förslaget är just smittoläget och nu hoppas regeringen alltså att det ska förbättras till den 8 oktober. Idrotten jublar, liksom kultursektorn – inte minst eftersom de samtidigt får ytterligare stöd på totalt 2,5 miljarder kronor.

Den internationella bilden av Sverige fortsätter att vara splittrad. New york times har skrivit ytterligare ett i raden av reportage om Sveriges hantering av pandemin, den här gången positivt, men egentligen utan någonting nytt att tillföra. Mer intressant är då The Atlantics reportage som försöker gå bortom R-talet och istället titta på variabeln K, för att förstå hur pandemin slår så ojämnt och i kluster. I en lång text går de igenom hur det till exempel skulle kunna appliceras på Sverige. Framförallt tydliggör texten hur Sverige måste sluta vara exemplet som hela världen mäter sig med.
Inte för att någon lyssnar. I veckan har till exempel en Kroatisk liberal tidning hittat en märklig hyllande vinkel och andra ljuger och menar att Sverige slagit fast att pandemin är slut i Sverige. Ljuger gör förresten också brittiske parlamentsledamoten Michael Fabricant, som menar att Sverige ska införa strikta nedstängningar:

Och sådär fortsätter det: CNN varnar för Sverige och The Sun uppmanar världen att pröva Sverige.

Nyheter i korthet från veckan:

Det var allt den här veckan. Saknar du något – skriv en kommentar!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • BS Matsson oktober 4, 2020, 22:27

  Helvetet har inte frysit igen än. Det är inte ungersk media som hyllar Sverige utan kroatisk… .hr är domänen för hrvatski ;)

 • Roger Sperrling oktober 4, 2020, 23:22

  TACK för rapporten hemifrån ett Svenskt perspektiv!

  Jag vidhåller dock att – förutom.a.p. USA – så är detta INTE… Och i synnerhet inte i SVERIGE.. per definition någon pandemi…eller ens någon epidemi längre!
  Utan bara ffa hysteri, hypokondri och mest bara vådligt överdrivna galenskaper!
  Det borde istället fokuseras på de 20-talet mer reella och betydligt allvarligare hot, sjukdomar, farsoter och problem som mänskligheten står inför!

  F.ö. det med tragikomiska just nu är ju Trumps BLUFF och sjuka utspel om att vara smittad och sjuk av CoVid19… Och allt bara för att skyla över hans idiotier och inkompetens i presidentvals-debatten visavi Biden m.m. svagheter och dumheter… Och bara för att få hela världen att fokusera på hans person isf på den bredare frågan om hans totala brist på vett och sans och hans narcissistiska och egocentriska missbruk av peesident-makten…!

  • Roger Sperrling oktober 5, 2020, 04:43

   Jag ber om ursäkt för felskrivningarna men det beror på de pyttesmå bokstäverna när jag svarar/skriver i min mobil & på natten här från Filippinerna!
   Nu är jag tillbaka på min Laptop och ser eländet…
   VERY SORRY!
   – Hoppas Ni kan dechiffrera mina skriverier likafullt…!

 • Tommy Andersson oktober 5, 2020, 02:28

  Jag har sett 95% av alla presskonferenser om Corona-läget men de självklara frågorna ställs inte, frågor som varför kallar ni det epidemi nu när vi inte kallar en vanlig influensa säsong för epidemi, det är ju varken mer fall eller döda för närvarande. Det finns ju inte heller något som talar för att Covid-19 någonsin kommer att försvinna utan att vi lär få leva med den fram över och nu ser man att dess beteende är precis som många andra respiratoriska sjukdomar över årets månader dvs mest aktiv på vinterhalvåret dvs det lär bli ”epidemi” varje år den dyker upp.

  Inte heller har jag hört någon fråga om varför vi behandlar denna pandemi på ett helt annat sätt jämfört med ex vis Hong-kong influensan. Är denna farligare? Hade vi inte kunskap? Såg man på livet på ett annat sätt? Än så länge är ju inte Covid-19 i närheten av det antal mänskor som Hong-kong tog i förhållande till antal levande på planeten.

  Varför lägger man ens en krona på att ha kontrollanter på krogar? Kontrollanter som blir trakasserade av matgäster och som dömmer olika mellan regioner. Krogägare som får agera poliser för fulla kroggäster som inte kan följa restriktioner. Restriktioner för fullt vuxna människor som bör få bestämma själva över sitt liv så länge som inte våra sjukhus är överbelastade med Covid-19 patienter (och vi är inte i närheten). Måste finnas mycket bättre ställen att lägga dessa pengar på, sjukvården t ex. Finns det ens något bevis för att dessa kontroller ger någon som helst effekt på antalet svårt sjuka? Man kan ju gissa att det är så…något som man definitivt vet är att ju mer mänskor som blir lindrigt sjuka (och håller sig hemma tills de är friska) desto mindre risk att de som är i riskgrupp blir sjuka pga ökad immunitet i samhället.

  Varför i hela friden begränsas antalet som får gå på ex vis sportevent till 500 personer oavsett arenans storlek samt om det är utomhus eller innomhus? Ja, det har nämnts att lokaltrafiken kan bli extra belastad på kort tid MEN det kan ju knappast bli mer än det är en vanlig morgon en veckodag? Obegripligt och återigen…LÅT FOLK SJÄLVA BESTÄMMA!

 • Roger Sperrling oktober 5, 2020, 04:08

  Dessutom:

  Så är hysterin och över-tron på stora effekter av ett kommande vaccin helt galet eftersom de som ffa blir svårt sjuka eller öht löper någon som helst risk att dö av en CoVid19 infektion = dom över 60 år i princip INTE får någon effekt av ett vaccin… Utan ofta istället löper en ÖKAD RISK att bli sjuka eller dö vid en vaccination!
  Jämför vaccin mot GULA FEBERN som man inom min medicinska värld och vetenskap INTE rekommenderar att man gör på människor som är över 60 år!

  Dessutom att testa eller tro på effekter av en vaccinering i fattiga Länder och ffa i Afrika är fullständigt bakvänt och igen bara sjukt utnyttjande av dom fattiga och resurs-svaga människorna där!
  Och dessutom lönlöst…pga att en stor andel av befolkningen, kanske t.o.m. en majoritet därstädes redan är till sörrer delen immuna! Och också varför ingen epidemi eller pandemi kunnat uppstå i Afrika!

  Ibland undrar jag om mina medicinska kollegor etc har drabbats av en kollektiv selektiv amnesi m.a.p. kunskaper om epidemiologi och immunologi..?
  Dito en expressiv afasi…?!

  • Roger Sperrling oktober 5, 2020, 04:54

   Men kanske… och förmodligen… samma skojare som jag minns hur dom fuskade sig igenom läkarutbildningen genom att BARA läsa gamla skrivningar och Medicinar-tryck..?! Inte läste flera ämnes-böcker från pärm till pärm som jag gjorde… Och t.o.m. kuggades på några skrivningar/tentor FÖR ATT JAG SVARADE >RÄTT< OCH SÅ SOM DET STOD SKRIVET ETC I KURS-LITTERATUREN SOM KI, LU etc ANGAV OCH REKOMMENDERADE – MEN SOM BARA VAR CHIMÄRER OCH POTEMPKIN-KULISSER…. Hahahahahahaaaa…!

 • Bengt Hansson oktober 5, 2020, 11:53

  Ang. Forlands uttalanden. I Expressens intervju talar han mer direkt om den de Facto stängda gränsen och säger, efter att tydligt också sagt att smittan sprids lokalt i kluster ”Kommer systemet att ändras inom kort?
  – Jag tror att om det jämnar ut lite mer så kommer man kanske öppna upp. Det har ju varit jättestor skillnad mellan exempelvis Norrbotten och Stockholm.” Jag tolkar det, medvetet vanvördigt, som att bara Norrbotten når Sthlms smittläge (kommer inte att hända så länge smittan florerar ö h t) så blir hela Sverige grönt : ) Farväl på obestämd framtid Norge (och Finland).

 • Mats Linder oktober 6, 2020, 17:30

  Kan någon förklara för mig varför man bör hålla 2 m avstånd till personer som man träffar t.ex. på stan medan det tydligen räcker med bara en meter om man är tillsammans med andra ”på lokal” — alltså även inomhus — eller vid evenemang (inom- och utomhus) med upp till 500 närvarande. Logiskt sett borde säkerhetsavståndet vara större om man är tillsammans med många personer — och i synnerhet inomhus — än om man står utomhus och samtalar med en enda individ. Men FHM har kanske sin egen vetenskap.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.