Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 4.
Den här veckan är det ett år sedan det första bekräftade fallet med corona konstaterades i Sverige. Totalt har nu 11 591 avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 586 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan. Dödligheten avtar alltså, men från höga nivåer. Sverige rapporterar fortfarande fler dödsfall på en vecka, än vad Norge har gjort under hela pandemin.
Det är också tydligt att smittan minskar allt mer. Antalet tester var senaste helveckan färre än 200 000, för första gången sedan oktober. Att det är så få tester verkar inte bero på testkapacitet, men kanske att vanliga förkylningar har minskat dramatiskt under julen och färre därför har coronaliknande symptom. ”Akut luftvägsinfektion”, som är det medicinska namnet på förkylningssymptom, är nere på augustis nivåer. Anders Tegnell menar att det är vanligt att luftvägsinfektioner minskar under julhelgerna.

Andelen som testat positivt var den senaste veckan 12,3%, den lägsta siffran sedan mitten på november. Minskningen har skett jämnt i alla åldersgrupper och alla regioner utom Norrbotten har en minskad smitta.

Den dramatiska nedgången för sjukhusens beläggning fortsätter också. Både totalt, ute i landet och i Stockholm.

Anders Tegnell tror att minskningen beror på ökad immunitet hos befolkningen. Samtidigt är han bekymrad över att det muterade viruset kan skapa en tredje våg. Ännu vet vi inte hur omfattande spridningen av det muterade viruset är, eftersom knappt 1 procent av de uppfångade fallen granskas genom helgenomsekvensering. Folkhälsomyndigheten vill skala upp så att man om fyra veckor ska kunna granska tio procent av alla positiva coronafall. Efter att gränsen till Norge stängdes förra veckan har Folkhälsomyndigheten denna veckan önskat att samtliga inresande i Sverige ska kunna visa ett färskt, negativt covid-test. Regeringen snabbutreder frågan. Utrikesdepartementet förlänger samtidigt sin avrådan från att resa utanför EU-länderna. Regeringen beslutar också att lägga ytterligare 1,4 miljarder kronor på snabbtester. Sedan tidigare är det budgeterat 7,5 miljarder kronor för testning 2021.
Inför sportlovet avråder nu Region Skåne från resor till fjällen, både i Sverige och utomlands. Österrike är stängt för turister, men borgmästare på skidorterna larmar om att hundratals svenska turister tar sig dit ändå. I veckan rapporterades om hur svenska, festande skidturister fått böter i Österrike.
Vaccin
Totalt 230 068 personer är nu bekräftat vaccinerade i Sverige. Det innebär att 2,2 procent av befolkningen har fått sin första dos och 0,1 procent har fått sin andra. I den sköraste åldersgruppen, de över 90 år, har 30 procent fått sin första dos:

I veckan gjorde jag en enkät bland Sveriges regioner som visade att 92 procent av alla levererade doser har förbrukats, men enstaka regioner sparar fortfarande doser eftersom de är oroliga att leveranserna ska sina. I veckan godkändes Astra Zenecas vaccin av EU och första doserna förväntas levereras till Sverige 7 februari. Det blir det tredje godkända vaccinet, men dess tidigare avgörande betydelse (delvis eftersom vaccinet inte behöver förvaras i extrem kyla) har dock förändrats då företaget levererar 60 procent färre doser än utlovat och det befaras inte ha lika god effekt på äldre. Sverige överväger att sätta en övre åldersgräns på vaccinet, något till exempel Tyskland redan har gjort. Trots detta menar vaccinsamordnaren att man kommer lösa tillgången genom fler doser från andra tillverkare och att alla som vill kommer att kunna vaccineras till sommaren. De nya förutsättningarna innebär dock att trycket kommer att bli hårdare under andra kvartalet, då det väntas komma upp till en miljon doser i veckan.
Professor Leif GW Persson har i veckan påstått att han har blivit erbjuden att köpa Pfizers vaccin av en privatläkare. Det tillbakavisas av vaccinsamordnaren som menar att om det erbjuds är det fejk eller illegalt, bara stater kan i dagsläget köpa vaccin. Däremot har det i veckan avslöjats hur flera sjukvårdschefer börjat vaccinera sina anhöriga. En sammanställning visar att det fuskats i nästan hälften av Sveriges 21 regioner.
I veckan har det också framkommit att man kan utvinna sex doser istället för fem från varje vaccinflaska från Pfizer. Det har fått Pfizer att börja fakturera för sex doser, istället för fem, vilket kan vara ett avtalsbrott. Sverige avvaktar med att betala Pfizers fakturor.
I Göteborgs stad har det skickats ut 12 000 kallelser om vaccin till de med hemtjänst, men i breven hänvisas det bara till hemsidor för information. I Göteborg har också tio personer på ett äldreboende smittats – trots att de fått två doser av Pfizers vaccin. Vaccinet behöver sju dagar innan det har full effekt, vilket är anledningen till smittan. I Israel, där över hälften av befolkningen nu vaccinerats, är det extremt få – 0,04 procent – som smittats efter två doser vaccin fått full verkan. WHO hoppas att vaccin ska göra att världen har kontroll på viruset 2022.
4 av 10 Sverigedemokratiska väljare är skeptiska till vaccinet och nu planerar Jimmie Åkesson en kampanj för att få fler att vaccinera sig.
Nyheter i korthet:
- Malmö har beslutat att dela ut gratis munskydd till alla elever och lärare. Staden är därmed först ut och den enda som tagit ett sådant beslut.
- Författaren Lars Norén dog i veckan med covid-19. Även journalisten Annette Kullenberg .
- Restauranger är inget riskområde för smittspridning, sa Anders Tegnell i veckan, vilket branschen tolkade som en seger. Men samtidigt ger myndigheten olika besked.
- Tigrar och lejon har smittats med corona i Borås djurpark och en multisjuk tiger fick avlivas. Delar av personalen har tidigare varit sjuka och smittan kan vandra från människor till kattdjur.
- Minkuppfödning kommer att vara tillfälligt förbjudet under hela 2021. Industrin bedöms vara en riskfaktor för smitta.
- Folkhälsomyndighetens generaldirektör åkte kollektivt under rusningstid utan munskydd. Han menar själv att han glömde och att det är genant.
- Flera debattartiklar har fått stort genomslag i veckan. Störst fick läkaren som är trött på alla ”medicinska baksätesförare”, men stora blev även en text om att alkohol ökar risken att smittas, en text från 26 forskare som varnar för en tredje våg om vi inte gör mer och en text om att hårdare tag inte gör nytta.
- Förtroendet dyker för nästan samtliga myndigheter som hanterar corona, och även för regeringen har förtroendet från allmänheten halverats sedan i maj, enligt en undersökning från DN.

Till sist:
I Haparanda har man specifika råd. Väldigt specifika råd, för hur man ska undvika smitta:
Det var allt för den här veckan, tipsa gärna om du saknar något.
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.