≡ Menu

Kartläggning: Regionerna som sparar flest vaccindoser

Folkhälsomyndigheten har skarpa rekommendationer om att förbruka alla doser som levereras till regionerna. Men en rundringning bland regionerna visar att det är flera regioner som inte litar på leveransen och sparar en stor del av doserna.

Totalt 19 av 21 regioner svarat vid en rundringning, bara Region Blekinge och Dalarna har inte återkommit. Till de 19 regionerna har det till och med vecka 3 gått ut 322 375 vaccindoser, enligt Folkhälsomyndigheten. Av dessa doser uppger regionerna att 92 procent har förbrukats eller skickats ut för förbrukning. Totalt antal doser som ännu inte förbrukats är drygt 26 000.

Det är långt bättre än de tidigare siffror som rapporterats om att hälften av doserna ännu inte förbrukats.

Tre regioner sparar mer än en tredjedel av sina doser. Mest sparar Värmland som hittills har kvar nästan hälften av sina levererade doser, 46 procent eller 6700 doser. Anledningen är att regionen vill ha en jämn vaccinationstakt, skriver regionens vaccinsamordnare Anders Nordmark i ett mejl.
”Det kommer på sikt innebära att alla får både sin första och andra dos av vaccinet inom den tidsperiod som är rekommenderad. Har man fått sin första dos är man också garanterad sin andra dos. Vi räknar med att uppnå en leveransgrad på 85 procent efter ungefär tre veckor.”

Halland och Västerbotten har båda sparat ungefär 36 procent av sina doser. Västerbotten har sparat flera doser för att det ska räcka till de som har fått sin första dos. Halland menar att de nu kommer öka takten, men alltid ha en liten buffert.
”I den takt vi håller kommer vi vara nere på ett omsättningslager om 700 doser v 7. Det antalet ser vi är rimligt att ha för att stötta vid eventuella fördröjningar i leveranser, så att invånare som bokat tid inte behöver boka om”, skriver region Halland via sin presstjänst.

Andra regioner som sparat på doser menar att det härrör från tiden då regionerna rekommenderas att spara. När de första 10 000 doserna levererades fanns en sådan rekommendation från Folkhälsomyndigheten. I till exempel Kronoberg, som sparat 23 procent av doserna, är man idag tacksam för det.
”Nu när tilldelningen minskat kan vi använda dessa doser som buffert”, skriver regionen via presstjänst.

Att vaccinleveranserna varit oförutsägbara har också inneburit att regioner tagit aktiva beslut att även framåt behålla en större buffert.
”Vi försöker att hålla en balans mellan att vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt och att säkra att alla ska få dos 2 i rätt tid. Med tanke på den senaste tidens besked kring minskade leveranser känns det som ett klokt val”, skriver region Norrbotten i ett uttalande.

Att det trots allt på totalen är få doser sparade – alltså bara åtta procent – beror på att de största regionerna har förbrukat i princip alla sina doser.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Karin januari 27, 2021, 15:44

    Fass godkänner att andra dosen kan dröja upp till 42 dagar om man inte lyckas hålla det angivna intervallet på 3 veckor för Pfizer (eller 4 veckor för Moderna). Därför borde man inte hålla inne doser bara för att säkra att man kan ge andra dosen efter precis 3 veckor, det finns lite marginal och brister tillgången en vecka kan man skjuta upp det till nästa vecka.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa