≡ Menu

Coronaveckan som gått, v43

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 43.

(Read this story in english)

5 933 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 15 dödsfall jämfört med förra veckan. Även om det fortfarande är låga siffror, ser vi nu tendenser till en fortsatt uppåtgående kurva:

Folkhälsomyndigheten har också noterat rekordmånga tester, under den senast analyserade veckan: Över 148 000 tester. 3,9 procent av de testade visade positivt, vilket innebär att smittan på totalen ökat kraftigt, upp 31 procent jämfört med veckan innan.

Under veckan nåddes den näst högsta dagsnoteringen av bekräftade fall någonsin. Givetvis handlar det om att vi nu testar i mycket högre utsträckning än i våras, men noteringen nåddes trots att flera av de hårdast drabbade regionerna nu nådde maxkapacitet i testning: Uppsala rapporterar om just det och minst fyra andra regioner fick under veckan halverad kapacitet på grund av utebliven leverans.

Bekräfade fall per dag i Sverige

Uppsala går in i ett allt mer kritiskt läge – och nu införs skärpta råd. Efter att i veckor varit hårt drabbade konstaterades i veckan att detta inte är klustersmitta, utan ökad samhällspridning i staden. Hela Uppsalas intensivvårdavdelning är nu fullbelagd, med totalt nio coronasmittade patienter. Många sjukvårdsanställda är oroliga och trötta, men chefsläkaren i Uppsala säger samtidigt att läget inte går att jämföra med trycket i våras.
En rad nya råd har i veckan inskärpts lokalt i Uppsala: Allmänheten uppmanas att bara umgås med den närmaste familjen och undvika kollektivtrafik.
Även i Skåne, Örebro, Östergötland och Stockholm är ökningen av smittan särskilt stark och nu varnar regeringen att det kan komma fler lokala restriktioner om människor inte tar sitt ansvar.
Men trots den kraftigt ökade smittan kom också flera överraskande besked:

Maxtaket för allmänna samlingar höjs och restriktioner för 70+ försvinner.

Maxtak. I flera månader har det diskuterats att höja maxtaket för publik från 50, och i torsdags kom alltså beskedet: Nu tillåts 300 i sittande publik. Villkoret är att det ska vara minst en meters avstånd för publiken, och det ska kunna hållas under hela besöket. Regeringen menar att man testar gränsen på 300, men att den kan sänkas eller ökas beroende på hur den hanteras. Kultur- och idrottsbranschen jublar, men varnade också för att det inte är en räddning: De flesta behöver fylla sina teatrar för att gå runt.
Beskedet och maxgränsen kom en dag innan en stor ny internationell studie publicerades som konstaterar att förbud mot publika evenemang är det som stoppar smitta bäst. Men statsepidemiolog Anders Tegnell är inte orolig eftersom studien utgått från evenemang där besökare inte håller avstånd – och att myndighetens nya regler kräver särskilt avstånd.

Restriktioner för riskgrupper försvinner. Efter att i månader hintat om uppdaterade rekommendationer för riskgrupper, kom sådana i torsdags. Sedan 16 mars har riskgrupper och de över 70 år uppmanats att hålla sig borta från fysisk kontakt till den grad att man ombads att inte gå till butiker och handla mat. Men nu tas alla sådana rekommendationer bort och riskgrupperna får samma rekommendationer som alla andra. En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att rekommendation till äldre räddat minst 750 liv. Förändringarna kan komma leda till att fler dör med covid-19 säger Folkhälsomyndigheten, men det är ändå är värt det, eftersom det behövs åtgärder som är hållbara att följa över tid – som i sin tur kommer rädda liv. Lättnaderna har mötts av jubel, men också besvikelse över att ingen ytterligare hjälp eller belöning ges för de riskgrupper som hållt sig hemma i sju månader.

Det får vara slutfestat nu, sa statminister Stefan Löfven i veckan och förklarade att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer är förbjudet. Det är inte en rekommendation, utan en lag där överträdelser är straffbara. Rytandet kommer efter att nattklubbar missbrukat både förtroendet och reglerna. Nattklubbar beklagar beskedet och tycker att det är ”ologiskt”. Komikern Jacke Sjödin gjorde genast en musikvideo om saken:


Regeringen vill skapa pandemi-lag som ska hjälpa till mot trängsel. För just trängsel har fått mycket uppmärksamhet i veckan. Många vittnar dels om trängsel i kollektivtrafiken i storstäder, men också att privata och statliga tågbolag inte hjälper kunderna hålla tillräckligt avstånd. Stockholms lokaltrafik menar att de gjort vad de kan, men börjar ändå nästa vecka med biljettkontroller igen. Västtrafik har börjat lägga in förslag på gåväg, när man söker resväg i deras app. Men inget av det är tillräckligt och därför vill regeringen införa den nya lagen för att motverka trängsel på tåg, butiker eller badplats. Något sådant lagutrymme finns inte idag. Lagen kommer kunna införas tidigast nästa sommar, men hälsominister Lena Hallengren tror att vi kanske inte ens är mitt i pandemin än och att det därför kommer vara tillräckligt.

I korthet:

Till sist:
Statsepidemiolog Anders Tegnell uppges överväga pension i april nästa år, eftersom han då fyller 65 år. Men när man lyssnar på den aktuella intervjun är han ganska tydlig med att ”de flesta på den här arbetsplatsen fortsätter jobba [efter 65], så det kommer kanske jag också göra”. Hur som helst har det fått spinn och Sveriges mest inflytelserika på nätet, Lucas Simonsson, valde att göra en sång om saken:

Det var allt för den här veckan – skriv en kommentar om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Sven Román oktober 25, 2020, 19:29

  Hej, Emanuel! Enligt SVT har 5933 avlidit i Sverige, inte 5918. /Med vänlig hälsning, Sven Román

  • Emanuel Karlsten oktober 25, 2020, 19:31

   Ja, tack, talen var rätt uträknade (ökning) men jag hade glömt uppdatera totalsiffran! Tack för att du var så snabb och vaksam!

 • Mikael Rasmusson oktober 26, 2020, 10:36

  Varför försvann 14 avlidna i Kronoberg? Jag har inte sett ngn officiell förklaring,

  • Emanuel Karlsten oktober 26, 2020, 10:45

   Det skrev jag om den vecka det var aktuellt.

   • Mikael Rasmusson oktober 27, 2020, 14:30

    Jag hittar inga detaljer, Idag -15 på totalen, trots att 15 avlidit.

 • Marko oktober 26, 2020, 15:53

  Halo, tack igen för bra redovisningar. Tänkte på en sak gällande undantaget från undantaget som inte nu var ett undantag – danstilställningar. Läget verkar oklart. Enligt regeringens sida så återgår man till läget före 8 oktober för just ”danstillställning”. Då var det, enligt Polisen, ok att vara 50 på ett dansgolv men många fler runt om som t ex åt mat/drack. Jag har inte sett något i lag eller föreskrifter om ändrat det, men ändå gör Polisen nu en ny tolkning – att det max får vara 50 i lokalen vid en danstillställning. Och då blir frågan – vad ÄR en danstillställning? För de allra flesta sådana sker i lokaler med serveringstillstånd. Och vad gäller om de har tillstånd för danstillställning, men inte öppnar dansgolvet? Mycket oklart här. Jag skulle tro att det lagen säger är samma som det som gällde mellan 29 mars – 8 oktober – max 50 på dansgolvet, fler i lokalen (om det är ett serveringsställe). Verkar som Polisen tolkar detta annorlunda än vad regeringen själva skriver på sin sida…

  Grotta gärna mer i detta… ;)

  (Sen håller jag med klubbarna i Sverige att detta var överilat, det finns säkert över 100 000 serveringsställen i Sverige, och om nu en handfull av dem inte lyckades hålla det smittsäkert kan man lägga tillfälliga restriktioner på dessa med befintlig lagstiftning/råd, utan att sabba för alla i Sverige…)

  https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/andring-i-forordning-om-forbud-mot-att-halla-allmanna-sammankomster-och-offentliga-tillstallningar/

  • Tommy Andersson oktober 27, 2020, 08:52

   Ha, det här är väl ett mini exempel på hur hela världens pandemi-hantering varit? Media skriker i örat på politikerna…gör något, gör något…tills de agerar i panik (och gärna följer andra).

   • marko oktober 27, 2020, 09:24

    Tyvärr är det nog så… ;)

 • Kristoffer oktober 26, 2020, 23:35

  Något jag saknar i veckorapporteringen (eller egentligen i rapporteringen som ligger till grund för det):
  Är det ingen som börjat rota i varför det återigen är mycket smitta på särskilt boende?
  sll.se (Region Stockholm) har de senaste veckorna rapporterat ca 20 smittade per vecka och nu senast 24 nya smittade på en halv vecka. Är smittspridningen där alltså ungefär lika stor som i befolkningen i stort (som hade 1341 nya fall, men troligtvis något större mörkertal)? Skulle de inte skyddas bättre nu? Görs det några utredningar och studier i hur smittan kommer in?
  (smittspridningen på särskilda boenden ökade redan innan besöksförbudet togs bort, så ingen tydlig koppling till den förändringen)

  • Tommy Andersson oktober 27, 2020, 08:56

   Tror att detta kan komma upp nu i o m att hetsen mot nattklubbarna klarades av förra veckan. Borde i alla fall vara något av det viktigaste om inte det viktigaste att få klarhet i och reda ut nu.

 • Gunnar Lindhe oktober 27, 2020, 13:52

  Till Emanuel eller någon annan som har koll på detta, jag försöker hitta ett ngt/ngr ställen där det redovisas hur många som vårdas inom intensivvården och då globalt. Den enklaste, sedan om det är den mest relevanta vet jag inte som jag har funnit är worldometer (seriositet critical). För ett tag sedan noterade jag Ryssland alltid redovisas med samma tal 2 300 och började därför leta efter en annan/kompletterande källa. Någon som har tips på det?

 • Gunnar Lindhe oktober 27, 2020, 16:29
  • marko oktober 27, 2020, 16:51

   Tack

 • christian oktober 28, 2020, 20:00

  3,9% positiva. Den siffran är ju mer intressant att jämföra med tidigare veckor än antal positiva.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.