≡ Menu

Coronaveckan som gått, v44: Smittan ökar igen/ Fem regioner slutar erbjuda gratis coronatest/ Felaktig bild om vaccin sprids

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 44 (1 – 6 november 2021).

15 057 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 32 fall, vilket är är samma ökning som förra veckan. Sverige ligger fortfarande förhållandevis lågt i dödstal per 100 000 invånare, särskilt jämfört med resten av Europa – där WHO nyligen gått ut och varnat för en halv miljon fler dödsfall i vinter. I veckan passerade världen också 5 miljoner bekräftade dödsfall med covid-19.

Smittan i Sverige vänder nu tydligt uppåt igen. Förra veckan innehöll smittökningen även eftersläpande data, men även med veckans rena data syns en tydlig ökning – även om det är från låga nivåer. Totalt handlar det om 5 900 bekräftade fall, och det går i linje med en ökad smitta i hela Europa och med de förväntade scenarier som Folkhälsomyndigheten gjort för hösten. Smittan skiljer sig väldigt mycket mellan regionerna: I Västmanland har man till exempel en kraftigt uppåtgående smittspridning, medan smittan minskar i Kronoberg.

Antalet som testade sig var ungefär samma som föregående vecka, men det här är sista inrapporterade helvecka där rekommendationerna att testa sig fortfarande gäller alla som insjuknat. Sedan i måndags, den 1 november, rekommenderas endast sjukvårdspersonal och ovaccinerade att testa sig. I alla regioner utom fem (däribland Stockholm och Västra götaland) erbjuds fortsatt gratis tester för den som vill – vilket min egen genomgång visade i veckan.

Fortsatt är det de yngsta, 10-19 år som står för den största andelen smittade men nu ökar det också i flera andra åldersgrupper, även om det är från låga nivåer.

Vårdbelastningen ligger kvar på en låg nivå och glädjande är också att smittan på äldreboende tydligt minskar, rimligtvis i takt med att allt fler får en tredje påfyllnadsdos. Det är nu tydligt att smittan går upp som mest i de yngsta grupperna, som alltså ännu inte fått en boosterdos.

Totalt ser vi alltså en ökande smittspridning – även bland vaccinerade – vilket är både förväntat och acceptabelt, så länge det inte går ut över varken dödstal eller ökad vårdbelastning. Däremot kan det dyka upp nya lokala restriktioner, eftersom det parallellt med covid-spridning också sker stor spridning av till exempel RS-virus.

Förskolebarn ska inte gå till förskolan sjuka. I veckan har debattens vågor gått höga kring något som verkar vara ett missförstånd. För rekommendationen har tolkats som att barn kan återgå till förskolan sjuka, vilket fått vården att gå i taket. Folkhälsomyndigheten har därför tydliggjort att det inte handlar om att sjuka barn ska släppas tillbaka – de ska vara hemma. Däremot kan man återgå till förskolan efter hemmavistelse även om man bara har lätta symptom kvar.

Det finns fortsatt stor kritik mot att man nu inte testar fullvaccinerade, men Folkhälsomyndigheten menar att statistiken aldrig har gett en fullständig bild, man har bara fångat en del av de smittade. Det kommer därför räcka att ha koll på de tester som görs på de ovaccinerade och vårdanställda – de blir ett slags stickprov för hur smittan sprids i samhället. Jag har tidigare rapporterat om att Anders Tegnell egentligen aldrig trott att åtgärder har särskilt stor betydelse för smittspridningen. Men trots att rekommendationen kring testning nu förändrats, kommer de flesta regioner alltså erbjuda det gratis till medborgarna.

Efterspelet fortsätter kring coronakommissionens delbetänkande. Den nytillträdda generaldirektören för Folkhälsomyndigheten, Karin Tegmark Wisell, förklarar att anledningen till att Sveriges relativt milda åtgärder handlar om att man tagit hänsyn till fler saker än coronaviruset. Den avgående partiledaren Stefan Löfven tyckte att kommissionen ”tog i” när de beskriver testningen som ett ”haveri”, samtidigt menar han att det är regionernas ansvar – vilket kommissionen håller med om. Socialstyrelsen menar att de försökt påpeka sjukvårdsmateriel-bristen långt innan de fick uppdraget och att de, när de väl fick uppdraget, försökt hantera det efter bästa förmåga.

I veckan har också författaren Johan Anderberg skrivit en lång och flitigt delad text som på ett sätt ger en motbild till coronakommissionens kritik: Sverige är också landet som aldrig fick den där katastrofen andra länder talade om.

Vaccin

7 263 918 har nu fått minst en dos vaccin (85% av befolkningen över 16 år) och 6 932 722 (81,2% av befolkningen över 16 år) är fullt vaccinerade.

Förra veckan dubblerades vaccinationstäckningen bland 12–15-åringar, den här veckan slår det av på takten. 35 procent i åldersgruppen är nu vaccinerade, vilket är elva procentenheter fler än förra veckan. Men fortfarande har inte alla regioner öppnat för vaccinering av barn och har man öppnat är de inte högsta prioritet.

Totalt har 14 697 481 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är 170 000 fler doser än förra veckan.

Den totala ökningen framstår liten om man samtidigt räknar in att en tredje dos har hunnit distribuerats till 35 procent av landets äldre. Och täckningen bland 80-plussarna redan är relativt hög, även om det skiljer sig kraftigt mellan regionerna. Denna åldersgrupp har nu högsta prioritet i vaccineringen.

I takt med att allt fler skolor nu drar igång vaccinering för barn ökar pressen på svenska skolor från små antivaccingrupper. Vaccinmotståndare har inlett organiserade kampanjer mot skolor för att sätta stopp för vaccineringarna och skräckhistorier – utan stöd i vetenskapen – sprids. I Örebro väntas man sätta in väktare i samband med skolvaccinationerna, för att förhindra aktivister att störa ordningen.

I veckan fick också en opublicerad och ogranskad svensk forskningsartikel stor uppmärksamhet efter att författaren och läkaren Lena Einhorn tog upp den under Folkhälsomyndighetens presskonferens. Hon påstod att studien visade att Pfizers och Astras vaccin inte gav något skydd mot ”symptomatisk sjukdom” efter sju respektive fyra månader. Det har i veckan tolkats som att vaccin inte skyddar, men tvärtom visar artikeln ett ~80 procents skydd mot svår sjukdom – något även artikelförfattaren, forskaren Peter Nordström, bekräftar för mig. Det finns även andra otydligheter i studien som rimligtvis kommer att korrigeras om nu forskningsresultaten blir publicerade i ansedda Lancet.

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • tereceloveforeverse november 7, 2021, 22:03

  Hej, tack för ytterligare en bra genomgång. Hur ser det ut på IVA med vaccinerade/ovaccinerade?

  • Emanuel Karlsten november 7, 2021, 22:10

   Tack, valde att inte ta med det denna vecka eftersom det är så få där nu, men det är fortfarande en majoritet av de på IVA som är ovaccineade (58%), trots att de ovaccinerade alltså bara utgör drygt 17 procent av totalen.

   • tereceloveforeverse november 7, 2021, 22:25

    Ok tack! Tror du det blir en pandemi bland ovaccinerade här, som media skriver att det blivit i Tyskland?

    • Emanuel Karlsten november 7, 2021, 23:03

     Jag vet inte, jag vet inte heller hur många ovaccinerade de har i Tyskland och jag vet inte hur många av de ovaccinerade i Sverige som genomgått infektion osv.

 • rabey november 7, 2021, 22:08

  Oroväckande resultat av forskning i USA. Dessutom rapporterar Rumänien om dödsfall bland vaccinerade personer dagligen (officiella 10% i en minoritetsbefolkning)

  https://www.phi.org/press/breakthrough-infection-study-compares-decline-in-vaccine-effectiveness-and-consequences-for-mortality/

  • Bengt Hansson november 8, 2021, 11:47

   Sådana påståenden från Rumänien kräver detaljer, såsom typ av vaccin, doser etc. Annars blir du bara merchant of fear.

  • csvanefalk november 11, 2021, 10:15

   Att vaccineffekten avtar över tid har ju varit vedertaget från början, det är därför det är av högsta vikt att tredje dosen till alla grupper rullas ut så snart som möjligt.

 • Kristoffer november 7, 2021, 23:24

  Tryckfelsnisse har varit framme och ätit upp några ord på slutet av denna mening:
  ”vilket är 170 000 fler doser än förra veckan och alltså färre.”

 • Ewy Törnhage november 8, 2021, 11:36

  Tack för (som alltid) balanserad genomgång av läget! Du gör ett utmärkt jobb!

 • Inge november 8, 2021, 12:41

  Tack för länken till Johan Anderbergs tänkvärda inlägg i Svenska Dagbladet.

 • Sandra november 9, 2021, 10:51

  Hej och tack för den bästa rapportering kring covid!

  Jag ser inte att du, eller någon annan för den del, inklusive Fohm, kommentera eller följt upp det här viktiga reportaget från SVT 25/10:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-en-vaccindos-racker-for-barn-som-har-haft-covid

  Hyperimmunitet och frågan om dos 2 till ungdomar 12-15 år är högaktuellt, då dos två nu börjar ges till barnen den här veckan i Stockholm. Oavsett om barnet har hyperimmunitet eller inte.

  Jag är 100% för vaccination, men tycker att frågan är oerhört viktig då den ju handlar om barn, etik och risker på både lång och kort sikt.

 • Mats Anderson november 29, 2021, 16:15

  Som vanligt bra FAKTABASERAD genomgång.

  Saknar just faktabaserad info i många media. Ett exempel är tex att förenklat rapportera att ”nu ökat antal smittade dramatiskt” utan att samtidigt rapportera huruvida antalet testade ökat eller minskat. Sällan man hör om skillnaden (eller icke skillnaden) i procenttalet smittade mellan veckorna … Samma sak när man jämför antalet insjuknade vaccinerade och ovaccinerade, man tenderar att glömma att antalet vaccinerade är betydligt mer än ovaccinerade.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.