≡ Menu

Coronaveckan som gått, v45: Ovaccinerade står för flest nya fall/ 65-åringar får tidigare påfyllnadsdos

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 45 (8 – 14 november 2021).

15 082 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 25 fall, vilket är sju fall färre än förra veckans ökning.

Det här är första helveckan som inrapporteras där de nya rekommendationerna kring testning gäller: Nu ska, som bekant, i princip endast ovaccinerade och vårdpersonal testa sig vid sjukdom. Därför har Folkhälsomyndigheten nu valt att istället redovisa hur stor andel av de smittade som är ovaccinerade, respektive vaccinerade. Graferna visar tydligt vilket skydd vaccinet ger. Under hösten, när långt över hälften av alla svenskar varit vaccinerade, är det fortfarande den ovaccinerade minoriteten som utgör den stora delen bekräftade fall. Samtidigt ökar andelen vaccinerade med genombrottsinfektioner för varje vecka. Det finns flera tolkningar av det: Dels att det är rimligt givet att över 80 procent av de vuxna svenskarna nu är fullvaccinerade. Dels att det i flera av regionerna fortfarande är fritt fram att testa sig gratis, även om du är vaccinerad. Men dels att det också är ett illavarslande tecken och en påminnelse om att en tredje påfyllnadsdos blir allt viktigare för ett fullgott skydd.

Statistiken för ovaccinerade kommer nu också uppdelat per åldersgrupp och där finns flera intressanta saker: Som att smittan både hos vaccinerade och ovaccinerade är störst bland 40-49-åringar. Åtminstone sedan hösten drog igång – under sommaren stod 20-29-åringar för den största andelen.

Tittar vi bland barn får man samtidigt lite perspektiv på statistiken: Där är 12-15-åringarna den största gruppen under hösten och smittan är nästan dubbelt så stor som den bland de vuxna. Rimligtvis har det att göra med att skolorna varit och är noggranna med att den som är hemma sjuk måste testa sig.

Även för äldreboenden kommer statistik om vaccinationsgrad. Där är i det närmaste hundra procent vaccinerade, men här syns tydligt vilken positiv effekt vaccinet haft från vinter till vår – och hur viktigt det varit med en tredje dos i den här gruppen för att vända höstens uppåtgående trend.

Testningarna minskade som förväntat denna vecka, men det kan också bero på att det varit höstlov och att en av dagarna under aktuell vecka var helgdag.

Tittar man på hur stor andel som testade positivt har det stuckit i väg. Den här grafen kan bli viktig att hålla koll på, samtidigt som den kan bli missvisande: När nu i huvudsak ovaccinerade rekommenderas att testa sig är sannolikheten högre att det är covid-19 som är orsaken till symptom än under tidigare period.

Sjukvårdsbelastningen ligger kvar på ungefär samma nivå som förra veckan (men lokalt har det kunnat vara väldigt tufft – i Blekinge har man gått upp i stabsläge på grund av ökad belastning) och på intensiven fortsätter de ovaccinerade att dominera. Folkhälsomyndigheten har släppt den här grafen som visar på trenden över tid. Detta alltså trots att de ovaccinerade utgör en så väldigt liten del av vårt samhälle nu.

Även här får vi med en uppdelning per ålder, där vi ser att det framför allt är de äldre ovaccinerade som hamnar på intensiven.

Smittan går upp bland framför allt ovaccinerade i hela Europa just nu. Från våra grannländer kommer varsel om återinförande av restriktioner – något som kan bli aktuellt även här i Sverige ifall smittan skulle förvärras. Fortsatt kommer hård kritik mot att Sverige inte längre rekommenderar bred testningäven från de som tidigare försvarat Folkhälsomyndigheten. I veckan kom också statistik som visade att regioner som testat mest också har haft lägst antal dödsfall med covid-19. Folkhälsomyndigheten säger sig vara beredda att ändra sitt beslut om de ser att det finns grund för det. Sveriges beslut går i dagsläget också emot de riktlinjer som Europeiska smittskyddet har satt upp. Något som Folkhälsomyndigheten ännu inte kommenterat.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten i sina tidigare scenarior tagit höjd och varnat för att det kan komma en markant ökning av smittan under höst och vinter. I Stockholm har man i veckan offentliggjort ett nytt värsta-scenario för smittspridningen och räknar då med att det i Sverige kan dö 5 400 fram till sommaren. Men de skulle delvis förhindras om de som inte vaccinerat sig gjorde det.

Sverige hade fem gånger mer smitta än Norge i mars 2020. Det menar en rad läkare i en debattartikel i DN debatt som gjort en ny uträkning. De menar att coronakommissionen måste ta hänsyn till det och inte – som de gör i sitt senaste delbetänkande – utgå från att smittan i mars var ungefär densamma i alla nordens länder.

Vaccin

7 276 486 har nu fått minst en dos vaccin (85,2% av befolkningen över 16 år) och 6 964 838 (81,5% av befolkningen över 16 år) är fullt vaccinerade.

Bland 12–15-åringar går vaccinationstakten denna vecka mycket långsamt framåt, bara upp två procentenheter till 37 procent som tagit första sprutan. Men det har rimligtvis att göra med att alla skolor varit stängda under höstlovet. Tidigare har riktmärket varit att dra igång vaccinering bland barn efter höstlovet.

Totalt har 14 898 408 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är 200 000 fler än förra veckan.

De som fyllt 65 år kan få påfyllnadsdos redan nu, även om det bara gått fem månader sedan senaste dosen. Folkhälsomyndigheten menar att det finns kapacitet hos regionerna och att man är orolig för att det ska bli en stor puckel inför jul.

En kvinna i Trollhättan drabbades av Astras ovanliga vaccin-biverkning, uppsökte sjukhus, men skickades hem igen. Hon återkom sedan akut, men var då i så dåligt tillstånd att hon avled. Vården i Trollhättan har i veckan upprättat en LexMaria-anmälan på sig själva. Händelsen skedde i april och handlar alltså inte om ett nytt fall. I veckan beslutade också riksdagen om statlig ersättning för alla som fått någon typ av skada efter vaccin. Det har funnits en försäkring sedan tidigare, men beslutet innebär att staten kan gå in med mellanskillnad om försäkringen inte täcker helt. Hittills har bara ett fåtal av de som begärt det fått ersättning för vaccinskador. Svårigheten handlar om att slå fast att vaccinet är orsaken till skadan.

Att vaccin skyddar mot död blir tydligt om man tittar på den här grafen över var dödsfallen i Europa just nu sker:

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • rabey november 14, 2021, 21:19

    Åsikterna går isär om den svenska strategin.
    Om det är meningsfullt att testa i för stora mängder?
    Ämne, förmodligen ännu inte diskuterat på bloggen.
    Antalet utförda testare.

    Danmark – 15 215 908 testare / 1 miljon människor – totalt 88 557 695
    Österrike – 11 382 402 testare / 1 miljon människor – totalt 103 313 519
    Tjeckien – 3 902 172 testare / 1 miljon människor – totalt 41 894 230
    Belgien – 1 955 800 tester / 1 miljon människor – totalt 22 801 762
    Norge – 1 517 555 testare / 1 miljon människor – totalt 8 314 890
    Finland – 1 374 684 testare / 1 miljon människor – totalt 7 632 874
    Sverige – 1 315 527 testare / 1 miljon människor – totalt 13 398 797

    Nederländerna – 1 076 320 tester / 1 miljon människor – totalt 18 498 260
    Tyskland – 926 847 tester / 1 miljon människor – totalt 77 993 513
    Slovakien – 769 368 tester / 1 miljon människor – totalt 4 203 251
    Polen – 610 544 tester / 1 miljon människor – totalt 23 072 429

    Överdriven dödlighet i Österrike / Tyskland till Österrike nackdel
    Tjeckien / Slovakien / Polen ingen skillnad
    Belgien/Nederländerna till Belgien nackdel

    Fler länder, automatiska uppdateringar
    https://www.euractiv.pl/section/zdrowie/news/testy-na-koronawirusa-na-milion-mieszkancow-krotkie-zestawienie/

    • Mikael Rasmusson november 15, 2021, 20:42

      Man måste relatera antalet tester till hur mycket smittspridning man haft i landet, därför behöver tex inte Finland och Norge testa mer. Testning kräver dessutom smittspårning som uppföljning, Coronakommissionen har visat att de regioner som testat mest lyckats bäst. Tyskland testade mycket under första vågen och klarade sig mycket bra, sedan har de blivit allmänt slarvigare, Vi som insåg att det gick åt skogen redan i mars förespråkade Sydkorea som föredöme, de har bara testat hälften så mycket som Polen (per capita). Tegnell har rätt i att rätt åtgärd skall komma vid rätt tidpunkt, synd att han konsekvent varit för sen med åtgärder. Nu fördröjs 3:e dosen…..

      • rabey november 16, 2021, 20:27

        Mycket beror på vårt beteende. Kommunikation mellan myndigheter och samhälle är också mycket viktig.
        Jag känner inte till detaljerna i rapporten. Kommissionen upp frågan om nationella minoriteter?
        Våren 2020 var 45% av IVA-patienterna av utländskt ursprung – statistik socialstyrelsen

        Tester hjälper. Men är det mycket? De flesta infektioner, även i Danmark, kan förbli oupptäckta.
        Tyskland testar väldigt lite. Google rapporterar att under våren 2020 gjorde de 50 000 / dag, vinter 2020 – 200 000-240 000 / dag.
        De hade länge öppna skolor och gränser. Fler smittsamma mutationer uppstod också. Inte bara Alpha
        Hon ser bra ut på statistikkontoret.
        https://www.statista.com/statistics/1127989/deaths-number-germany/

        Tegnell vidtog bara snabba åtgärder en gång. Med alfamutationen. Det kom ut medelmåttigt…

        *Jag skulle gärna diskutera mer, men språkproblemen gör det svårt för mig att kommunicera.

        • Mikael Rasmusson november 16, 2021, 22:17

          Flest döda per capita i Sverige har varit i Västernorrland och Gävleborg, inte så invandrartätt, så den teorin håller inte. Tyskland stängde ner (inkl skolor) två veckor efter första dödsfallet våren 2020, bra smittspåring och munskydd i offentliga inomhusmiljöer. Man behöver inte testa så mycket när fallen är färre. Jag var i Norra tyskland i augusti 2020, bra organiserat, hösten 2020 började de bli lite slappa. Alfamutationen var redan spridd över europa näre Tegnell reagerade, för sent att göra ngt då. (Skriv på engelska eller tyska om det underlätttar).

          • rabey november 18, 2021, 15:40

            Jag kommer att skriva kort i punkter.
            1 – Tyskland är i en liknande situation som Sverige. Stor virusspridning.
            2 – Jag håller med om att Tyskland har försvagats hösten 2020. Hela östblocket, de tidigare kommunistländerna, hade på sommaren bättre resultat än Danmark. Tegnell förutspådde det. Norge eller Finland är absoluta undantag.
            3- Det finns olika orsaker till överdriven dödlighet. Till exempel kvaliteten på sjukvården eller lokala sede. Överskott bland invandrare visar att mycket beror på oss själva.

            Jag kollade dessa regioner. Jag ser inget speciellt. Dödsfall de senaste åren.
            Gävleborgs län 3 371 3 154 3 266 3 084 3 107 3 411 …….. 2021/2015-19, 31 october 2676/2655
            Västernorrlands län 3 016 2 877 2 943 2 815 2 769 3 082 ……. 2021/2015-19, 31 october 2335/2379
            Stockholms län 15 830 15 913 15 835 16 186 15 368 18 429 …….. 2021/2015-19, 31 october 12859/13097
            Sverige 90907 90982 91972 92185 88766 98124 …. 2021/2015-19, october 73188 /73955 (*243 , 29 february)

            Jag håller inte med Tegnell om att Sverige ska jämföras med Belgien. Du kan dock jämföra med Tyskland, Österrike och speciellt Schweiz (liknande demografi och hög mänsklig kultur).
            Schweizisk statistik, mycket lik svensk statistik.
            https://www.bfs.admin.ch/bfsstatic/dam/assets/19924906/master

  • Arne november 14, 2021, 22:16

    Smög in sig ett vanligt fel med antalet vaccinerade i Sverige: ”Dels att det är rimligt givet att över 80 procent av svenskarna nu är fullvaccinerade. ”

    Ska vara ca 70%

    • Emanuel Karlsten november 15, 2021, 11:11

      Det syftar på den vuxna befolkningen, men jag la in ett förtydligande kring det nu.

    • Mikael Rasmusson november 15, 2021, 20:47

      Ja, man utesluter minderåriga som inte sprider smittan vidare enligt ngn gammal trollformel.

  • Björn november 15, 2021, 19:40

    Jag noterade den här franska studien om long-covid förra veckan. Något du uppmärksammat? Antar att den inte har nått massmedia i Sverige.

    https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2785832?resultClick=1

    • Inge november 16, 2021, 05:15

      Om jag tolkar slutsatsen av denna studie rätt så tyder resultatet på att fysiska symtom som kvarstår 10 till 12 månader efter första vågen, mer kan associeras med psykisk påverkan av COVID-19 infektion än av själva smittan. De psykiska och ekonomiska skadorna orsakade av restriktioner, skrämselpropaganda och förbud har orsakat betydligt större och allvarligare skador för samhället och den enskilde människan än de människoliv man påstår sig ha räddat, de fulla konsekvenserna av detta har vi ännu inte sett slutet av.
      Hade man betraktat denna smitta på samma sätt som man alltid tidigare har gjort vid värre influensaepidemier så hade epidemin troligen klingat av naturligt och mer eller mindre varit bortglömd nu.

      • real Hmm november 16, 2021, 13:27

        Du har fel. Det är rena fysiska men som menas.

      • Björn november 19, 2021, 13:03

        Som jag uppfattar det är huvudbudskapet från studien att det är endast ett fysiskt symptom, anosmi (nedsatt luktsinne), som kvarstår efter 10-12 månader efter att ha haft en bekräftad covid-19, om man jämför med en kontrollgrupp i befolkningen. Dvs andra fysiska problem förekom i samma utsträckning bland de som haft covid, som för de som inte haft covid.

        Däremot för dem som tror sig ha haft covid-19, men inte fått det bekräftat, fanns flera andra fysiska problem, än för de som fått covid bekräftat eller som inte haft covid. Dvs många som tror sig haft covid kanske felaktigt tror att långvariga fysiska symtom beror på long-covid, när det i själva verket kan finnas andra orsaker.

        En annan intressant detalj i studien som stärker resonemanget (direkt översatt i Google):

        ”Bland deltagarna i den aktuella studien som trodde att de hade upplevt covid-19-infektion var anosmi det enda symptom som var förknippat med bekräftelsen av diagnosen av ett laboratorietest eller en läkare. Med andra ord, de som svarade ”Nej, men jag tror att jag hade det” var fyra gånger mindre benägna att få anosmi, utan skillnader vad gäller alla andra symtom, vilket ytterligare tyder på att dessa andra symtom inte var specifika för faktisk infektion av SARS- CoV-2.”

        Dvs de som trodde sig haft covid-19, men inte fått det bekräftat var mycket mindre benägna att ha anosmi, än de som fått det bekräftat, vilket tyder på att många av dessa antagligen inte haft covid.

        Om ovan resultat är riktiga kan man diskutera om det faktiskt finns något som long-covid, vilket ju även diskuterats här i Sverige. För om long-covid endast innefattar anosmi, är ju en mer korrekt beskrivning att covid-19 kan leda till anosmi (som sitter i åtminstone i 10-12 månader), men här behövs säkert mer forskning. Jag känner inte till om det finns några fler liknande studier.

  • real Hmm november 16, 2021, 13:26

    FYI
    (Och för mig vs alldeles för många i min omgivning told you so)

    ”Sveriges covidhantering sämst bland rika länder”

    https://omni.se/sveriges-covidhantering-samst-bland-rika-lander/a/8QXAnx

  • Assan november 17, 2021, 09:42

    Vad är definitionen på ovaccinerad vs vaccinerad? Någonstans läste jag att ovaccinerad räknas tom två veckor efter andra dosen tagits. Är det din definition?

  • Leif Justusson november 18, 2021, 18:55

    Med all imponerande statistik som visas på denna sida undrar jag följande;
    När man visar statistik över insjuknade i covid-19 och delar upp det i vaccinerade och ovaccinerade…..
    Finns det ingen insjuknad som fått endast första dosen av vaccinet?
    Och hur många utgör dom i denna statistik?

    • Inge november 19, 2021, 06:42

      I statistiken för fullvaccinerade med så kallade genombrottsinfektioner, innefattar personer som smittats mer än två veckor efter den andra vaccindosen.
      Med andra ord alla som fått två doser och inte blivit sjuka inom två veckor efter andra dosen räknas som fullvaccinerad. Övriga oberoende om de tagit en eller två sprutor så räknas de som ovaccinerade i statistiken.

      • Björn november 19, 2021, 11:48

        Vet du varför de som är delvis vaccinerade inte redovisas i statistiken? Jag har för mig att jag har sett delvis vaccinerade i någon statistik.

        • Inge november 20, 2021, 05:59

          En bra fråga, men nu gäller det att visa att det är de ovaccinerade som driver smittan för att få stöd för ett kommande vaccipass.
          De flesta är nog ganska överens om att vaccipasset i sig knappast minskar risken för smitta men man hoppas och tror att fler då kommer att vaccinerar sig frivilligt.
          Om inte det hjälper med vaccinpass så blir nästa steg att tvinga de sista 20% av befolkningen att ta covid sprutan så som man nu planerar i Österike till våren.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa