≡ Menu

Coronaveckan som gått, v46

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 46.

Read this story in English

6 164 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 142 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan. Som vanligt har inte samtliga dödsfall skett under veckan som gått, men prognosen är att vi denna vecka är uppe i junis nivåer av dödsfall, med drygt 20 döda per dag.

Smittan ökar fortsatt snabbt. 228 023 testades under senast inrapporterade helvecka och 10,9 procent var infekterade, vilket innebär totalt 25 483 personer. Det är rekord, men antalet är antagligen ännu högre, eftersom det stora trycket på testning gjort att inte alla kunnat testa sig.

Sverige har just nu den snabbast ökande sjukhusinläggningen av coronapatienter i hela Europa, men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det beror på att vi är i en annan del av kurvan och börjat på en lägre nivå än andra länder i Europa. Samtidigt är Tegnell orolig för läget och tror att immuniteten är lägre än vad Folkhälsomyndigheten i våras uppskattade.

Antal inlagda på intensivvård fortsätter att öka kraftigt och tendensen från förra veckan, att andelen 80+ är ovanligt hög, fortsätter. Generellt har åldern på IVA stigit under denna andra våg av smittan, men de 80+ är nu fler än de någonsin var under våren. Det skulle kunna indikera att läkare under våren var mer restriktiva med att låta de över 80 år få intensivvård, i rädsla för att IVA-platserna skulle ta slut. Men det kan också handla om att vi har mer kunskap nu. En svensk registerstudie visar att dödligheten på sjukhus har gått ned från 24,7 procent i mars till 13,3 procent i juni. Dödligheten på IVA gick ned från 36% till 20%. Det beror dels på bättre medicin, men också på ökad kunskap. Till exempel får inte IVA-patienter per automatik respirator, något som är mycket fysiskt påfrestande, framför allt för äldre.

Ett dödsfall i den äldsta IVA-åldersgruppen blev veckans mest uppmärksammade: Skådespelaren Sven Wollter, 86 år, dog med covid-19. Wollter har tidigare under hösten turnerat, men det var vid ett besök hos familjen i Stockholm han blev smittad.

Men allt är inte mörkt. I veckan har Uppsala – den region som var först ut med de nya rekommendationerna – börjat se en något utplanad kurva över antal smittade. Det är först denna vecka som utfall av den regionala strategiomläggningen har kunnat mätas.

Men kurvan är trots allt inte nedåtgående ens i Uppsala.

Regeringen beslutade därför i veckan att stänga all alkoholservering på restauranger och barer efter klockan 22. ”Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart”, sa Statsministern och meddelade att beslutet gällde fram till 20 februari. Restauranger är särskilt utsatta för smittspridning, särskilt i kombination med alkohol, menade Lena Hallengren. Men flera krögare ifrågasatte den bilden, som Thomas Sjögren:

Så var smittas vi lättast? Enligt en stor amerikansk studie så är restauranger följt av gym de enskilt största smittplatserna (arbetsplats och hemmet är inte med i mätningen). I Sverige finns ingen liknande studie, men regionernas smittspårare gör inrapporteringar om vilka offentliga miljöer som spridning sker i. Rapporteringen görs i mån av tid och är trubbig och restaurang finns inte ens med som alternativ. I den svenska sammanställningen är arbetsplatsen och ”idrottsaktiviteter” den plats där det oftast finns smittspridning. I dessa aktiviter inkluderas förvisso ”after work” och ”fest med laget”, enligt Folkhälsomyndigheten. Minst smittspridning har förskola och ”färdmedel”.

Vad är den svenska strategin? Det råder viss förvirring i frågan. Efter sommaren la flera regioner i Sverige om sin strategi, eftersom Folkhälsomyndigheten bedömde att Sverige skulle drabbas av kluster, inte en ny våg. Nu känner sig samma regioner tagna på sängen, rapporterar DN. Flera tror också att de lugnande beskeden under sommaren fått allmänheten att slappna av, vilket också syns i mobildata om hur svenskarna rört sig. I veckan kom till och med en studie som visade att var femte svensk misstror myndigheters information om viruset.
Statsepidemilog Anders Tegnell håller inte med om att de varit otydliga, men ångrar att de höjde maxtaket för publik till 300.
Regeringen har märkt av förvirringen och gav i veckan berörda myndigheter i uppdrag att ”stärka och utveckla kommunikationsinsatserna”. Kort sagt: Tydliggör den svenska strategin.

Det finns ett vaccin mot covid-19! Det var Pfizer som blev först ut med en rekordsnabb vaccinutveckling. Vaccinet ska ha 90 procents skydd och Sverige kan få sina första doser i januari. Men fortfarande är det många frågetecken. Dels är vaccinet känsligt, behöver förvaras i minus 80 grader och vi vet ännu lite om hur länge immuniteten håller i sig. I Sverige finns det till exempel redan 150 återinfekterade fall av covid-19, blir det skillnad med vaccin? Inte heller är det känt om det finns biverkningar. Testet är gjort på drygt 40 000 personer och tanken är att Pfizer ska följa vaccineringen noga för att där spåra avvikelser.

Är covid-19 luftburet? Ja, visar en publicerad studie från Uppsala akademiska, som hittat arvsmassa från viruset i ventilationssystemet. Arvsmassan är inte smittsam och just på grund av det menar Anders Tegnell att studien inte förändrar något i myndighetens råd.

En svensk undersköterska har utförsäkras. Hon jobbade med coronaviruset i våras, men smittades själv och åkte sedan på en lång rehabilitering. Nu har hon utsatts för den regel som innebär att hon hamnat mellan stolarna. Ska regeln ändras behövs ett politiskt beslut, som ännu inte har stöd i riksdagen. Nyheten om utförsäkringen blev en av veckans största.

Test-före-fest, har blivit en ny trend i Sverige. Unga testar sig för corona, för att – om negativt – kunna gå på fest. Trenden får hård kritik. Inte minst givet att 20 av 21 regioner nått eller är nära att nå taket för sin testkapacitet. Samtidigt menar den italienska läkare som först upptäckte coronaviruset i Europa, att masstester är fel väg att gå. Dels för att det missbrukas, dels för att det är osäkert. Istället borde självisolera. Folkhälsomyndigheten vill dock utöka testerna ännu mer. Regionerna menar att de kommer ha bättre kapacitet inom några veckor.

Nyheter i korthet från veckan som gått:

Till sist:

Tyska regeringen har gjort en film för att inskärpa allvaret om smittspridningen och vad som egentligen krävs av oss just nu. Den är fantastisk, så missa ej:

Artiklar jag jobbar på inför nästa vecka:
– Har Folkhälsomyndigheten räknat rätt om smittan bland lärare?
Vill du hjälpa mig få mer tid att skriva här? Överväg då stötta:

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Arne november 15, 2020, 23:43

    Hej, vill nyansera lite kring studien i Nature som du citerar här. Frågeställningen är vilka ”points of interest” som bidrar mest till smittspridning. Detta kan nog översättas till ”besöksmål” och innefattar inte t.ex. hemmet, arbetsplats eller kollektivtrafik. Inom den kategorin är ”full service resutrant” den största smittkällan men det är inte en direkt motsättning till fhm data eftersom den inte innehåller de kategorier som fhm tycker är värst .

    Däremot så misstänker jag att fhm har lagt lite för mycket fokus på arbetsplats, hemmet och lagidrott eftersom det är platser där det är lätt att smittpåra vilket leder till att en överskattning då de flesta av deras smittpårade fall kommer därifrån . Om du har smittats i tex kollektivtrafik eller på ett café från en främling så är det nästan omöjligt att veta och fhm har valt att tolka detta som att det är små smittkällor (min gissning)

    • Emanuel Karlsten november 15, 2020, 23:44

      Bra nyans! Ska försöka förtydliga detta i texten också!

  • Bengt Hansson november 16, 2020, 10:41

    En del arbete pågår med bättre riktad information. Information tas in från nätet så bättre framhäva den alldeles utmärkta, roliga länkade tyska filmen i stället för att producera egna. Också alldeles utmärkt med tyskt tal (”gar nichts”), engelsk subtitle.

  • Sven november 16, 2020, 16:19

    En viktig lärdom för alla ni som kallar er liberaler eller tror på frihet – ord som de konservativa gärna slänger sig med – svek er i tider av kris för politiska syfte. Välkomna till den vänstra sidan i svensk kontext, det är där ni egentligen hör hemma. De var den som stod upp för de grundläggande fri- och rättigheterna trots massiv internationell påverkan, kom ihåg det.

    Låt ingen av oss vidare glömma, hur de oberoende medierna gjorde det till sin främsta uppgift att ge en plattform till människor som propagerade för grundlagsstridiga åtgärder – utan att ifrågasätta, informera eller problematisera. Samma grundlag som skyddar deras oberoende och som majoriteten av oss skulle ta upp kampen för om så krävdes. Det ska vi aldrig glömma!

  • Ingrid Olsson november 16, 2020, 21:00

    Håkan Hanberger, en av författarna till studien om minskad dödlighet bland inlagda patienter, påpekar i SvD 12 november att man inte vet orsaken för det har inte undersökts. Han tror att det beror på att vården blivit bättre. Av ovanstående diagram framgår tydligt att antalet IVA patienter 70+ minskade drastiskt under tiden. Kan vara en förklaring till den minskade dödligheten.

  • Mikael Rasmusson november 17, 2020, 18:17

    Helt klart priroterades patienter bort i våras. Grattis till priset!

  • Brigitte november 17, 2020, 21:25

    Grattis till priset!
    Jag uppskattar de informativa artiklarna om corona.

    Undrar dock: Vad är det som är genial med den tyska filmen? Jag är tyska och jag har en ganska annorlunda åsikt, om jag får uttrycka mig försiktigt. Jag undrar om det kan vara den kulturella distansen, att man inte ingår i kontexten, som gör den ”rolig”? Eller informativ? Eller…?

    • Roger Sperrling november 18, 2020, 04:23

      BÄSTA BIRGITTE,
      JAG TROR ATT DOM DÄR HALVGALNA NOTATERNA HADE HADE HAMNAT PÅ FEL FORUM…!?
      – OCH INTE ALLS BORDE ELLER SKULLE VARA HÄR ÖHT…! GAHR NIX…?!
      roger.sperrling@gmail.com

    • Evelyn Custer november 18, 2020, 20:35

      Birgitte, i min tolkning är det roliga att efter att en stämning av att ”gå ut i krig” byggs upp i början av filmen, så bekämpades ”kriget” genom att – göra ingenting! Ligga på soffan. Ha tålamod. Hur svårt kan det va? … var budskapet.

      • Brigitte november 19, 2020, 20:38

        Tack, Evelyn. Då förstår jag bättre vad andra ser. Såg väl också den tråden skymta förbi – men den försvann snabbt i en del andra tankar. Att de refererar till krig på ett ”skämtsamt” sätt var redan lite för mycket för mig.

  • Patrik november 20, 2020, 13:43

    Vad är egentligen dödligheten i covid-19 bland alla med konstaterad smitta men som inte är i riskgrupp (varken pga ålder eller med underliggande diagnos)? Gissar att den är försvinnande liten och kommentarer som den från skidåkerskan Frida Karlsson att det är en ”potentiellt dödlig sjukdom” hamnar i ett annat ljus, eller?

    • Mikael Rasmusson november 22, 2020, 21:42

      ”Our analysis finds a exponential relationship between age and IFR for COVID-19. The estimated age-specific IFR is very low for children and younger adults (e.g., 0.002% at age 10 and 0.01% at age 25) but increases progressively to 0.4% at age 55, 1.4% at age 65, 4.6% at age 75, and 15% at age 85.” Det är många som har högt BMI och/eller högt blodtryck, det räknas ju som riskfaktorer.

      https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.23.20160895v7

  • Alexander Franzén november 20, 2020, 15:05

    Hur många är inläggningarna på IVA i Sverige nu jämfört med november förra året?

  • Ulf december 2, 2020, 17:16

    Hej och tack. Bra med sammanställning av olika källor och överlag nyanserat! Jag saknade en uppdatering på antalet överdödlighet (även om jag såg din post från April med SCB om att det är svårt att mäta; den senaste kurvan på överdödlighet jag hittade var ifrån oktober. Med tanke på uppgifterna om att vi faktiskt hade lägre influensadöda 2019, vilket sedan spillde över 2020 med corona, än t.ex. Norge/Danmark, så var överdödlighet efter de förskräckliga inledningen, (bl.a. pga av äldreboenden med förbud mot syrgas, rekommendendationer om nedsövning med döden som resultat) så vore det intressant att se. I oktober var det ju marginellt (även om varje dödsfall i onödan är hemskt.)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa