En återkommande fråga är om de nordiska länderna räknar antal döda med covid-19 på samma sätt. Det korta svaret är ja, men här kommer en genomgång:
Norge
Dödsfall räknas in i corona-statistiken när en person avlidit inom en månad efter positivt covid-19 test+ läkares bedömning. Vid dödsfall av covid-19 är det upp till läkare att kontakta kommunen, som sedan rapporterar till landets myndigheter. Utöver det går man också igenom landets befolkningsregister och om en person som dött har haft ett positivt covid-19-test de senaste 30 dagarna, räknas dödsfallet med i statistiken. Norge räknar därmed både antal dödsfall med och av covid-19.
Källa: FHI.no
Finland
Dödsfall räknas in i corona-statistiken när en person avlidit inom en månad efter positivt covid-19 test.
Om en person har avlidit inom en månad efter provtagning bedöms det som att covid-19 har bidragit till ”händelsekedjan som lett till döden”. Uppgifter om dödsfall hämtas med hjälp av ”befolkningsdatasystemet”.
Källa: THL.fi
Danmark
Dödsfall räknas in i corona-statistiken när en person avlidit inom en månad efter positivt covid-19 test.
Det innebär däremot inte att covid-19 måste vara orsaken till dödsfallet.
Källa: SST.dk
Sverige
Räknas in i statistiken ifall en person avlidit inom 30 dagar efter positivt covid-19 test.
Statistiken kommer med viss eftersläpning från regionerna till Folkhälsomyndigheten och visar antalet personer med bekräftad covid-19 som avlidit, oavsett dödsorsak. Det är dessa siffror som rapporteras utåt i Sverige och internationellt.
Socialstyrelsen gör en parallell beräkning över antal avlidna där läkare fastslår covid-19 som dödsorsak, oavsett ett positivt covid-19-test. Socialstyrelsen statistik stämmer ganska exakt med Folkhälsomyndighetens, vilket blev tydligt i en analys som Folkhälsomyndigheten gjorde i december. Där mättes Folkhälsomyndighetens ”bekräftade fall” med Socialstyrelsens ”dödsorsak” och konstaterade överdödlighet i landet. Läs analysen här.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Överdödlighet mellan länderna
Euromomo sammanställer överdödlighet i Europa och i deras data är det tydligt att Sverige har den absolut högsta överdödligheten, även om den sedan sommaren är inom det normala. Inget annat nordiskt land har passerat över gränsen för ”substantial increase”.

Sverige har haft en period av låg dödlighet både innan och efter vår stora puckel av dödsfall under mars och april.
Under augusti nådde Sverige rekord i låg dödlighet – men det säger nästan ingenting om något, enligt befolkningsstatistiker.
Sverige har tidigare haft både en månad och månadspar med högre dödlighet på grund av influensa. Men det är viktigt att vara försiktig med tolkningarna av den datan.
Läs vidare:
- Därför dog fler svenskar under en månad 1993 och 2000 – jämfört med april 2020
- Sveriges två corona-månader inte mer dödliga än 90-talets influensa – men det innebär inte att allt är normalt
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
En liten detalj som kanske ska läggas till för Sverige, FHM skriver i sina veckorapporter att:
”I ett begränsat antal fall kan det vara känt av Smittskyddsenheten att dödsorsaken inte varit
relaterad till covid-19 och då tas dödsfallet bort ur statistiken”
Tolkar detta som att vissa fall som dör inom 30 dagar efter positivt test räknas bort i Sverige (oklart hur många).
Jag tror inte det är en liten detalj. Jag tror tvärtom att det är en viktig poäng och att det är orsaken till att dödsfall tas bort flera månader tillbaka i tiden. Varför har denna förändring gjorts? Det medför att Folkhälsomyndighetens statistik blir en mix av dess urprungliga syfte och Socialstyrelsen, vilket inte är bra. Jag har hört att man redan innan, i enlighet med WHO, fått ta bort dödsfall som är orsakade av trauma, men det kan väl knappast vara särskilt många…? Det är beklagligt att en definition ändras mitt i pandemin.
Oavsett hur man räknar, så ser Sverige inte bra ut. Även om man tar på allvar Hallengrens och Tegnells mantra:
” man ska vara försiktig när man jämför länder”…
IL
Supplement
För att ta det i klarspråk, så påminner Tegnells argumentering om begbil försäljarens utläggning.
Han väljer fritt vilka länder Sverige ska jämföras med, pekar på ”öppna skolor nere i Europa” men det förbigås att det är fler väldigt drastiska åtgärder närvarande-t.ex. nedstängning, utegångsförbud, m.m.
Med andra ord, först skaffar ha sig en uppfattning, och sen, anpassar argumenteringen genom att ja, ”välja russinet ur kakan”.
Det tycker jag är farligt.
IL
Tja, begbil försäljarens mentalitet har väl en längre tid varit rådande i största delen av samhället.
Ja, alltså svårt att bortse från att Sverige har lyckats sämst i Norden men genomsnittligt i Europa.
Men intressant att många gör precis det som du sa när de kommentarer Sveriges tal i jämförelse med sitt eget land. Då går det aldrig att jämföra för Sverige är ett mindre land. Usa och UK har ju främst tagit fram stora sågen trots att de har misslyckats med. Lite whataboutism
om vi hade använt munskydd om det bara hade hjälpt 10% så hade vi kanske sparat 600 liv
Och om det istället hade haft negativ effekt så hade vi kanske haft 1000 döda till. Det är långtifrån en självklarhet att munskydd har en neutral till skyddande effekt. Den kan mycket väl vara negativ totalt sett.
Det kan inte vara negativt. Sorry.
Jo, det kan vara negativt. Munskydden som sådana är inte negativa, men om man använder dom fel (som tyvärr många gör) och har en överdriven tro på att de fungerar så att man slutar med andra försiktighetsåtgärder, då kan de faktiskt ha en negativ inverkan. Det är inte ovanligt att man ser folk ha munskydden nerdragna så att näsan inte täcks till exempel, om alla skulle ha det och man sedan struntar i att hålla avstånd, då skulle användningen av munskydd medföra en negativ effekt.
Jag har kommit till insikt, a FHM är ingen myndighet, som kommer till egna, sjävlständiga, evidens baserade slutsatser.
Utan snarare en propaganda avdelning under regieringspartii.
-Har vi inga munskydd på lager?
-Ja, då beslutar vi att de inte behövs. Så är det klart…
IL
Jag ställer mig frågande till FHM när det gäller tolkningen av forskningen.
1 Munskydd skyddar inte bäraren nämnvärt
2 Munskydd skyddar omgivning om bäraren är smittad
Man kan konstatera att ca 10-15% av Sveriges befolkningen är smittspridare det vill säga den gruppen som sprider det vidare till alla andra dessa behöver inte bära munskydd i utsatta situationer för att om en smittad person utan munskydd träffar en person med munskydd hjälper inte munskyddet
Kan vara värt att veta att dödsfall efter 30 dagar inte räknas i den oficiella statistiken och att en betydande del av de aom avlider under intenivvård gör det efter 30 dagar.
Har Sverige så usel sjukvård att de inte klarar av att rädda patienterna eller beror eländet på vår generösa invandring. I Sverige struntar regeringen i om de som byggt landet försvinner.
Nej Bettan, Sverige har inte usel sjukvård, det är en svår pandemi och en allvarlig sjukdom. Svensk sjukvård har lyckats rädda väldigt väldigt många, men tyvärr har alltför många dött. Vi har fått in covid-19 på äldreboende i högre omfattning än vad många andra har gjort, där har Sverige misslyckats, tyvärr. Vi har valt en väg hur vi skall hantera covid-19 som gjort att vi ligger ungefär mitt i smeten i Europa. Det beror inte på vår ”generösa invandring”, eller tror du att ”svenska” patienter inte har fått vård? Det är inte heller så att de som invandrat är i väldigt hög grad har dött i covid-19. Nej Bettan, ditt nämnande av ”generös invandring” grundar sig i en svartmålning av invandringen som orsak till allt som inte går bra för Sverige. Det finns mycket man kan säga om invandringen, men det är inte så att den är orsaken till allt så går Sverige emot. Tror man det är man helt enkelt dåligt påläst.
Jo du Bo! Mycket av det som har gått snett i Sverige beror på den generösa invandringen. Det finns hur många exempel som helst som visar det. Läs tidningar eller kom till Borlänge och titta! Nyligen blev en kommunpolitiker rånad och knivskuren på em i centrum. Inte många ”svennar” törs gå ut när mörkret faller på.
Att det ser ut som det gör på äldreboendena förstår jag. Dåligt utbildad personal och tillika kan de knappt prata svenska. Inte många får plats utan behöver därför få hjälp i hemmet. Min mamma tex hade olika personer varje vecka som kom hem till henne utan namnbrickor och klädkod. En del var unga pojkar som knappt kunde språket. Nej vi har en USEL äldrevård i detta land. Det går heller inte att klaga för då är man rasist!!! (Jag såg aldrig någon som tvättade händerna när jag träffade personalen)
Landet är helt klart på dekis! Det är helt klart.
Rättsväsendet är ett annat ex. En ung svensk pojke blev ihjälslagen i Borlänge centrum förra månaden, det blev inga stora rubriker av det! Det har tyvärr blivit vardagsmat.