≡ Menu

Coronaveckan som gått, v49

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 49.

(Read this story in English)

Denna text finns även som podd och video.

7 067 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 386 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan.
Det är fler döda på en vecka än vad Norge haft under hela pandemin.
De flesta av de inrapporterade dödsfallen inträffade inte senaste veckan, men det är inga goda nyheter eftersom det sannolikt innebär att vi kommer se dödstalen fortsätta stiga. Enligt Adam Altmejds algoritm är vi nu uppe i drygt 75 döda – per dag.

Smittan fortsätter att öka i samhället, men kurvan stiger inte längre lika brant. För den senast inrapporterade helveckan, v48, har det inte kommit lika många rapporter om problem i testkapaciteten från regionerna, vilket i så fall innebär att kurvan flackats ut något. Vi har alltså slagit rekord i antal tester även denna vecka, det gjordes 275 712 tester.

Men tyvärr är det också rekordmånga bekräftade fall, totalt 36 675 – eller 13,3 procent av de som testat sig. Totalt har Sverige nu passerat en kvarts miljon bekräftade fall.

Men det finns samtidigt några intressanta trendbrott. Först en lite udda sådan: 20-29-åringar toppar inte längre smittolistan. Sedan två veckor tillbaka är det istället åldersgruppen 40-49 som ligger högst, följt av 30-39.

Men ännu mer glädjande är de färska siffrorna som kommer från mitten på vecka 49: Antal sjukhusinlagda minskar! Förra veckan skrev jag att vi precis var i höjd med vårens topp på totalt antal sjukhusinlagda. Men istället för att passera toppen har vi denna vecka vikt av nedåt. Det är ännu tidigt att säga om det är en tillfällig nedgång.

Klart är att flera regioner fortfarande har ett extremt högt tryck. Framför allt de regioner som var skonade i våras. I Skåne har man till exempel tre gånger så många patienter inlagda nu och man befarar att toppen kommer att nås först kring jul.

Läget är allvarligt och även om smittan går ner nu, tror flera experter att det kan komma en ny, tredje våg, efter nyår. Nästa vecka väntas Folkhälsomyndigheten komma med nya detaljerade råd inför julhelgen, men redan nu har det avslöjats att vi kan vänta tuffare krav på arbetsgivare så att de gör det enklare för anställda att jobba hemifrån.

För att bromsa smittan ytterligare stängs gymnasieskolor från och med måndag vecka 50. Beslutet gäller fram till 6 januari och eleverna får under tiden undervisning på distans, precis som i våras. Grundskolan fortsätter undervisning som vanligt och statsepidemiolog Anders Tegnell menar att utbrotten på högstadier är mycket färre och mindre än på gymnasier. (Läs mer om smittan i skolmiljöer). Att just äldre skolbarn sprider smittan är tydligt även i Folkhälsomyndighetens egen data:

Även för de minsta barnen blir det nya regler: Om en förälder är smittad får barnet inte längre gå till förskolan. Jag skrev om det förra veckan, att problemet inte är smittan, utan arbetsbelastningen i att bygga smittsäkra slussar. Lärarförbundet ser det som en seger.
Apropå rekommendationer för barn kan det redan nästa vecka komma nya riktlinjer som tillåter äldre barn, födda innan 2005, att träna utomhus tillsammans.

Annars har det mesta i veckan handlat om vaccin. För nu är det nära, även om det ännu inte finns något godkänt vaccin för EU eller Sverige. Vaccinet kommer att vara gratis i Sverige och sjuka äldre och personal på äldreboenden blir först ut, totalt 600 000 personer. Totalt har Sverige 2,6 miljoner i riskgrupp, men innan påsk beräknas det bara finnas vaccin till 2 miljoner. Och det finns också problem i att man ännu inte vet vilket vaccin det blir (även om Storbritanniens godkännande av Pfizers vaccin i veckan är en fingervisning) eller hur det kan förvaras. Bara en enda region har en färdigskriven plan. Fortfarande finns också en oro hos många inför vaccinets säkerhet, men vaccinsamordnaren menade i veckan att den som är orolig kan ”vänta och se”, det kommer ta lång tid innan friska medborgare kommer erbjudas vaccin. Samtidigt finns inget annat alternativ än vaccin för Sverige och världen. Tar inte tillräckligt många vaccinet kommer restriktionerna behöva hålla på i flera år. Statsministern har aviserat att han kommer att vaccineras – i linje med den prioriteringsordning som finns.

Tre debattartiklar har fått särskilt stor spridning i veckan:
– ”Åtgärderna mot pandemin är den största masshysterin någonsin”, säger överläkare Sven Roman.
”Om en månad går jag i konkurs och får sälja mitt hem”, säger musikalstjärnan Philip Jalmelid.
– ”Sveriges anti-lockdown floppade”, skriver Washington post (och Wall street journal har skrivit ett liknande reportage)

Nyheter i korthet från veckan:

Till sist:

Hajpen kring Anders Tegnell fortsätter, trots stigande smittotal. Åre crêperie valde i veckan att göra sin egen speciella julhyllning: En fullkroppsmodell av Tegnell i pepparkaka. Nio timmar tog det och 1,85 lång blev den.

Det var allt för den här veckan, skriv en kommentar om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Nils Gunnar Lindhe december 6, 2020, 22:32

  Bra sammanfattning och intressant överblick som vanligt. Jag kan rekommendera Eric Bertholds debattinlägg i SvD 2020-12-05. Erik är hemsjukvårdsläkare i Tibro och skriver utifrån ett mer basalt perspektiv dvs de erfarenheter han har haft fronten, att arbete nära den grupp som är hårdast drabbade åtminstone sett till ett vårdperspektiv och dödstal. Hans artikel blir än mer intressant om man dessutom läser hans första debattinlägg i SvD för ca en månad sedan.

 • Lillemor december 6, 2020, 23:07

  Bra sammanfattning. Vad det gäller förvärvade antikroppar tror jag att FHM måste acceptera dessa hur ska man annars kunna motivera vaccinet. Dessutom finns det ett antal som i lugn och ro vänta kan på turen att bli vaccinerad.

 • Lucas december 6, 2020, 23:27

  Angående invandrargrupperna som är mer drabbade. Frågan Tegnell får är åter igen, varför Sverige har mer smittspridning än andra skandinaviska länder, svaret som ges efter en quick fix är att det finns invandrargrupper som är oproportionerligt drabbade. De tre mest drabbade är syrier, irakier och somalier. Den 4:e mest drabbade är finländare! Vänta lite nu. Hur kan finnar i det sammanhanget vara mer drabbade finnar i Sverige än i Finland? Det kan bara bero på den miljön som de befinner sig i. Den miljön är den Svenska strategin. Finnarna blir som en kontrollgrupp för respektive miljö. Ett bevis för att den svenska strategin inte alls är bra för finnar. Tänk om det samma gäller för Svenskar i Finland? Det skulle innebära ett bevis för att den finska strategin även är bättre för svenskar. Eller?

  • Sven december 7, 2020, 22:45

   En korkad förklaring av Tegnell och andra ”experter”. Det är snarare att dessa grupper har sämre villkor, sämre ställt och mindre att välja på. Till exempel äga bil och där med tvungna att åka mer kollektivt, överrepresenterade i yrken som vård/omsorg, mer religiösa eller sociala och går till kyrkor och mosker, socialaföreningar, etc

 • Robert december 7, 2020, 09:09
  • Emanuel Karlsten december 7, 2020, 10:35

   Det är flera intressanta studier som publicerats i veckan, men jag försöker göra ett strängt urval kring det som berör pandemin och Sverige – och som varit störst.

   • Robert december 7, 2020, 12:57

    Jag förstår att du måste begränsa dig till ett fåtal studier, men v47 skrev du om den danska studien och det här är väl minst lika intressant då, tänkte jag.

    • Emanuel Karlsten december 7, 2020, 13:22

     Jag utgår från en princip om att skriva om de studier som fått fäste i den svenska debatten, eller som har särskilt stor betydelse för den svenska hanteringen av pandemin. Just den danska studien hade ju väldigt stor betydelse i Sverige, eftersom flera rapporterade om den.

     • J december 11, 2020, 02:45

      Hej!
      Sent på bollen här, men en intressant aspekt av den tyska studien är ju precis som Forbes skriver att den är en rigoröst utförd studie som visar en stor effekt av munskydd.

      Den danska studien feltolkades ju av många svenska medier, det framgick ju tydligt av pressmeddelandet att det som studerats var skyddseffekten av kirurgmasker för användaren i en situation där andra inte använder mask – utfallet var väl ungefär det förväntade (dålig effekt då den typen av masker inte är avsedda för att skydda användaren från smitta). Artikelförfattarna sade sig ju tro på att allmänt maskbärande var effektivt. Trots detta blev artikeln ett slagträ för maskskeptiker :/

      Ur det perspektivet hade det varit kul om du hade hjälpt till att höja rapporteringen kring vetenskapliga studier :)

     • Robert december 13, 2020, 20:32

      Hej igen! Nu var den tyska studien huvudrubrik på Aftonbladets startsida (idag mellan 17:00 och 20:00 cirka.) kanske värt att ta upp den i veckans sammanfattning?

 • Torbjörn Johansson december 7, 2020, 20:51

  Hej, Det vore väldigt intressant om du kunde undersöka varför de vanligaste dödsorsaker minskar så kraftigt i år. Vad jag kan se så är det de första 6 månaderna i år ungefär 4500 färre som dött i hjärt kärlsjukdomar och cancer. Varför? De senaste 10 åren har det varit ganska konstant.

 • Ingemar Siby december 8, 2020, 02:33

  Emanuel: Du som är grävande journalist: Skulle inte du kunna kolla vilka regioner som gjort samma djupstudie som Östergötland publicerade den 6:e aug.? Den som sa att endast 15 med CV-19 dog AV CV-19

  OCH en studie i Stockholms län visar att sambandet mellan fattigdom och CV-19 är stort! Alltså: Tillbaka till välfärdssamhället!
  OCH Sven Romans artikel hävdar det jag hävdade redan för ett halvår sedan: Åtgärderna orsakar större konsekvenser än sjukdomen! -ändå tar Roman inte upp massvälten, som OXFAM flaggade för den 8:e juli: 120 miljoner dör av svält jorden över PGA åtgärderna!

  BÄSTA MOTÅTGÄRDEN hade varit att vräka pengar över sjukvården, istället för över rika företag så att de kunde berika aktieägarna mer än vanligt.

  • Emanuel Karlsten december 9, 2020, 09:33

   Ingemar: Den enda jag vet som gjort det är Blekinge.

   • Ingemar Siby december 9, 2020, 21:54

    Du skrev vid något tillfälle om Sörmland och Kronoberg. Har du länken till Blekinge? Har du frågar övriga regioner.?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.