≡ Menu

Coronaveckan, v10 – en tillbakablick

Varje vecka sammanfattar jag veckan som gått – men vad hände under de tidiga veckorna? Då knappt någon trodde att pandemin skulle få fäste i Sverige.
Det här är en genomgång av vecka 10
.

Den här artikeln möjliggörs på grund av läsare som varje månad stöttar ekonomiskt, överväg att göra det du också.

Ännu har ingen i Sverige avlidit med covid-19 och det är nu veckan efter Stockholms sportlovsvecka. Förra veckan, vecka 9, blev ett slags försiktigt genombrott för smittan i Sverige. Innan veckan var slut hade Sverige gått från två till tolv fall. Smittan var dock ännu inget stort samtalsämne. Några klagade över att det inte gjordes kontroller på Arlanda eller stoppades flyg från Iran. Några läkare flaggade för att Sverige inte hade beredskap för ett utbrott, att barn från sportlovsresor borde stanna hemma, men annars var tonerna mer: Lugna! Panik är värre än smittan. Statsministern var såklart informerad och hade tagit ett första symboliskt grepp och samlat Krishanteringsrådet för första gången sedan skogsbränderna 2018. Men allt det var alltså vecka nio.

Nu är det vecka 10. Men inte heller den här veckan gör coronaviruset ett särskilt stort intryck. Det finns ännu ingen konstaterad pandemi och Sverige pratar den här veckan mer om ”Lilla hjärtats” död och protesterar mot att Jimmie Åkesson rest till Grekland för att dela ut flygblad för att mota bort flyktingar.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är ännu inte älskad. Tvärtom är han hårt kritiserad, närmast häcklad. Inga särskilda åtgärder mot viruset har tagits. Visst, det finns några allmänna råd om att tvätta händerna, stanna hemma om man är sjuk och hosta i armvecket, men inget mer. Under en presskonferens hostar Tegnell inte alls i armvecket, utan rakt i händerna. Moderate riksdagsledamoten Hanif Bali slår inte först, men träffar hårdast och snart skrattar sociala medier åt den gråa myndighetspersonen som påstås leda oss igenom en eventuell kris.

Nya fall upptäcks i rask takt under veckan. Ännu testas bara de som kommer från något av de länder som är i riskzoner, i huvudsak Kina, Iran och områden kring Alperna. Från Iran har flygtrafiken till Sverige nu stoppats, vilket gjort att några svenskar fastnade i det hårt drabbade Iran. Men att stoppa flyg nu är för sent, menar infektionsöverläkare Björn Olsen. Och framför allt kommer flera vittnesmål från de som tror sig vara smittade, men inte får testas: Berättelsen om ”Maria” som träffat Italienare i Berlin, men inte får testas, cirkulerar i medier denna vecka.

De som får testa sig är totalt 4 200 under vecka 10. Totalt får Sverige denna vecka 200 bekräftade fall, en ökning med nästan 2 000 % jämfört med veckan innan. Två tredjedelar av fallen kommer från Stockholm och över hälften är äldre än 40 år, enligt Folkhälsomyndigheten. Åtta procent av fallen fick smittan i Sverige, av någon som varit utomlands.

Under vecka 10 får Sverige också sina första fall på intensivvården. Fyra fall med covid-19 lades in under vecka 10. Samtliga hade insjuknat veckan innan.


Folkhälsomyndigheten börjar se ett kraftigt eskalerande läge. Under måndagen höjer man risknivån för allmän spridning från 2 till 3. Nu försöker man också hitta sätt att övervaka en eventuell smittspridning på samhällsnivå. Det beslutas att använda den sentinel som används för att övervaka influensan: En slags stickprovs-undersökning som läkare gör på vårdcentraler för att få koll på hur utbredd influensan är. På onsdagen berättas det om beslutet, men det är först senare myndigheten kommer få veta att man under veckan fångar 1 fall, bland 67 testade. Det kom att bli ett första oroande tecken på samhällsspridning.

Medierna börjar fyllas på med coronanyheter, men de får inget stort fäste hos allmänheten. Nyheten om att viruset kan spridas på ytor som dörrhandtag och räcken blir de coronanyheter som sprids mest på sociala medier, tillsammans med att någon skickar bluff-sms om corona. Reaktionerna kan generellt sammanfattas med att man antingen tycker mediers rapportering är överdriven, eller underdriven. Eller att man blir panikslagen av vad man får läsa. Det senare drabbade till exempel den buss med svenskar som reste hem från Italienska alperna. De får ta emot hot inför hemresan och är oroliga för att gå av bussen. Eller som barnet med asiatiskt ursprung. Som åker spårvagn och får ta emot påhopp och rasism kopplat till corona på grund av sitt utseende.

Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten får mer kritik ju längre veckan går. Varför avråder man inte alla som varit i högriskområden att stanna hemma? Varför tar man inte det säkra före det osäkra? Tegnell svarar att det är lättare att få kontroll om alla agerar som vanligt, det vill säga bara stannar hemma om man är sjuk. Om de utan symptom stannar hemma från jobbet är risken att de börjar utöka sitt umgänge till andra personer – vilket skulle försvåra smittspårningen. Går de till jobbet och blir sjuka blir det lättare att snabbt kartlägga vilka de smittat.
Tegnell medger också att han och myndigheten missbedömt virusets spridning från Kina. Tidigare trodde han inte viruset skulle leta sig hit, vilket var fel. Han menar ändå att myndigheten försöker ta beslut på så fast vetenskaplig grund som möjligt.

Dagens nyheters publisher Peter Wolodarski hamnar denna vecka ovanligt nog på samma sida som Göteborgspostens ledarskribent Alice Teodorescu Måwe. Wolodarski undrar varför Folkhälsomyndigheten är så ”plågsamt långsamma” och Teodorescu Måwe varför vi inte gör mer. Immunitetsprofessorn Agnes Wold börjar profilera sig i debatten och tar tydlig position: Myndigheterna ska hyllas för sitt arbete hittills.

Under torsdagen säger Anders Tegnell att antalet importfall snart har peakat och ”sannolikt” snart kommer klinga av, förutsatt att det inte finns nya områden med stor smittspridning. Han rättar sig på lördagen och menar att han inte hade räknat med senfärdigheten i systemets rapportering, men håller kvar vid sin prognos. Nu kommer importfallen istället klinga av nästa vecka, men nu vill Tegnell inte längre vara lika säker i sin prognos. Han vill till och med säga att han är osäker på om vi kommer kunna undvika allmän smittspridning. Till Svenska dagbladet säger han att om viruset skulle börja sprida sig skulle man ställa om från att stoppa viruset, till att minimera dess spridning, framför allt hos äldre. Han fortsätter dock betona att myndigheten inte tycker att skolor ska stänga ned. Det gör ändå Campus Manilla, skolan där prinsessan Estelle går. Det irriterar Anders Tegnell som i ett reportage behöver ”någon som kan skriva bra”, på officiellt brevpapper med ärendenummer så att regionerna kan ”sticka det under näsan på rektorer”.
Svenska dagbladet frågar hur Tegnell hade känt om det i framtiden blev en allmän smittspridning och många människor dött.
”Det hade varit jättejobbigt förstås, men världen är sällan så svartvit. Så viktiga är inte våra beslut, så många andra aspekter skulle spela in i ett sådant läge”, säger Tegnell

Långt senare ska vi genom en undersökning av virusstammar få veta att Sverige just nu har fått smittan från många olika länder. Långt många fler än Italien och länderna runt alperna. Men det vet ännu inte Folkhälsomyndigheten.

Nyheter i korthet från vecka 10:

Till sist:

På lördagen fylldes Friends arena flera gånger om, när Melodifestivalen har två genrep och en final framför publik.

Samma dag håller en privatperson en stor fest som ska leda till att 70 procent av de närvarande blir sjuka. Det kallas coronans ground zero och är bara början.

På måndag ska Sverige börja se de första tendenserna på samhällsspridning.

Kommande artikel:
Coronaveckan, v11 – en tillbakablick av vad som egentligen hände under de första veckorna. Vill du möjliggöra kartläggningen? Överväg att stötta:

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Granska Stockholm!!!!!!! november 11, 2020, 18:51

    Är det inte ganska bristfälligt att inte ta upp bristen på testkit i UG överhuvudtaget? Och lite snabbt bara beröra den andra vågen i Island och hur det indikerar att strategin inte är vattentät? Att fler parametrar spelar in? Eller att den uppskalade testningen runt om i Europa INTE hindrat en andra våg? Eller varför problematiseras inte bristande lagerhållning på både skyddsutrustning och läkemedel mer – framförallt kanske den tredje statsmakten borde informera medborgarna om vilka partier som är ansvariga för att det var det Sverige som mötte krisen?

    Och så vinstintresset, det ständigt förbannade vinstintresset, det är det tyst om. Stockholm har gått med flera miljarder i vinst under detta pandemiår.. ändå lipar de om behov av nedskärningar, drar in på kollektivtrafik efter att beskylla befolkningen för att snålåka samt lägger varsel till höger och vänster – varför diskuteras inte Stockholms hantering i det stora hela mer ingående någonstans?

    Känslan blir allt mer att vi skapar pseudodebatter för att undvika att strålkastarljus styrs dit det bör. Under inga omständigheter ska vi prata om nedskärningar i vården, dåliga arbetsvillkor och vinstuttag på miljarder och åter miljarde av skattemedel av privata intresse från välfärden. Vi ger bort våra skattepengar, som högern ständigt vill sänka, till privata intresse, trots att majoriteten är emot vinster i välfärden. Och media ligger lågt. Bättre att vi styr folks uppmärksamhet mot flockimmunitet och testning, så att ingen förstår hur viktig deras röst är vid nästa val. Skamligt!

    • Bengt Hansson november 12, 2020, 14:30

      Är det så ”Stockholm har gått med flera miljarder i vinst under detta pandemiår”? Lilla Kungsbacka har gått med vinst tack vare statsbidrag för Corona-kostnader, vet jag.
      Nu när det visar sig att schablet med testningen ffa berodde på regionernas ovailja (=snålhet?) är det uppseendeväckande.

  • IL november 12, 2020, 01:41

    Hej,
    det är märkligt , att när covid19 fall går något ner, så är det de socialistiska regeringen och Folkhälsomyndighetens förtjänst.
    Men när det går upp så det är medborgarna som är dumma, följer ine rekommendationer. Eller ska det vara så, eftrsom det går upp i Peru, Bulgarien och Belgien också.
    IL

    • Sven november 12, 2020, 10:48

      Extrem socialism i Sverige nu för tiden verkligen, det osade särskilt socialism när Annie Lööf stod och mös och raljerade över de skattesänkningar de och Liberalerna fick igenom mitt under brinnande pandemi på presskonferensen i somras. En sjujäkla skattesänkning slog hon fast med ett leende.. Vem i helvete efterfrågar det helt ärligt, och framförallt nu? De spottar oss och vår välfärd i ansiktet.

      Det är väl ingen som har hyllat regeringen för att smittan gick ner? Jag tror att de allra flesta förstår att det är ett virus, ett säsongsbundet virus, och att de fungerar normalt precis så här. Viruset har inte tagit ideologisk ställning, det är politikerna som smetar på det politik världen över. 99,6 till 99,4 överlever viruset – en dag är det här också förbi, var så säker.

      Det blir vi som blir lidande när viruset politiseras och det är våra rättigheter det kommer gå ut över i slutändan.. Den politiska diskussionen bör röra förutsättningarna för pandemihantering inte själva virusets spridning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.