≡ Menu

Coronaveckan som gått, v35

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 35.

5 821 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 11 dödsfall på en vecka, vilket är betydligt färre jämfört med de 27 nya dödsfall som inrapporterades under förra veckan. Antalet totalt inlagda för intensivvård är nu 22 och bara enstaka nya fall har lagts in under veckan.

Inte heller antalet nya smittade ökar. I samtliga åldersgrupper står antalet nya fall antingen på samma nivå som tidigare, eller går ner. Detta trots att Sverige under veckan utfört fler tester än tidigare, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport. Antalet nya fall nu 16 per 100 000 invånare.

Flera regioner berättar också om en kraftig minskning. Undantaget är Kalmar och framför allt Skåne, där det finns en uppåtgående trend.

Under veckan har Folkhälsomyndigheten också beslutat att ta bort totalt 3 700 positiva fall från totalen, eftersom man i upptäckt att testen som använts är felaktiga. De positiva fallen som nu makuleras inträffade mest under sommarens första veckor och nästan hälften var tagna i Stockholm. Testerna anmäls nu till Läkemedelsverket.

Samtidigt rapporterar DN att 550 000 personer har testats i Stockholm under sommaren – till en kostnad av en halv miljard. Antikroppstesterna visar att totalt 16 procent (av 400 000 testade) har antikroppar – vilket är bland de högsta noteringarna i världen:
”Man har sett antikroppsnivåer på uppemot femton procent i New York, och i Madrid med omnejd samt i vissa delar av norra Italien, säger Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet.”

Det har funnits viss oro för att skolstarten skulle medföra en ökad smittspridning, vilket alltså ännu inte märkts. Så hur är det med barns smitta? I Sverige testas barn endast vid svårare fall, men i Finland gjordes tester på 11 000 barn för att studera förekomsten av smittan. Bara fem av 11 000 tester var positiva. Även i Storbritannien har liknande studier gjorts där de konstaterar att risken är ”försvinnande liten”.

Människor världen över har en positiv bild av hur Sverige hanterat pandemin, visar Nations brand index. Vi placerar oss på plats 10 av 50 när det gäller hur trygg man är att besöka Sverige och 15 av 50 när det handlar om hur vi hanterar hälsokriser. Resultatet bedöms komma ge effekt på framtida turism.

Även WHO:s expert har i veckan berömt Sverige och hävdat att andra borde följa vårt exempel. Ett beröm Folkhälsomyndigheten inte var sen att slicka i sig, även om det för den som lyssnar noga kanske inte är så mycket specifikt beröm från WHO:s expert.

När sjukhusens belastning minskar har vården också inlett ett antal sparkrav. Region Stockholm varnar till och med om varsel för sjukhuspersonal. Och de sjuksköterskor som under våren hyllades med applåder orkar inte längre. Bara på Karolinskas intensivvårdsavdelning har ett 30-tal sagt upp sig under sommarmånaderna. Anledningen är arbetsvillkor och avsaknad av uppskattning från arbetsledning. ”Ingen verkar bry sig om hur vi mår”, säger en sjuksköterska i en stor intervju i Svd.

Samtidigt undrar kultursverige när samhället ska öppna upp igen. Frågan kom i veckan från Jonas Gardell som nu vill ha ett datum. Det verkar behövas, inte minst för landets musiker. En undersökning av Musikcentrum riks visar att var tredje musiker nu överväger att lämna sitt yrke. Folkhälsomyndigheten har inte gett ett svar på deadline, men däremot gett ett remissvar på regeringens förslag om nya maxgränser. Folkhälsomyndigheten föreslår nu att max 500 personer kan samlas för till exempel idrott och kultur – om det är sittande publik och avstånd på en meter kan hållas. Tegnell har också kommenterat att eventuellt tillåta fotbollsarenor fyllas ut till 30 eller 40 procent.
Polisen säger i sitt remissvar nej till höjt max-tak, och verkar mest undra från var resurserna ska tas för att se till att de nya reglerna efterlevs.
Flera organisationer har nu skickat in remissvar till regeringen och 1 oktober väntas de nya reglerna – vilka de nu blir – verkställas.

Sverige smittspårar nu covid-19 på samma sätt som klamydia: Det är den smittade som har ansvar för att kontakta de som de kan ha smittat. Det berättade Anders Tegnell under söndagens SVT Agenda, han fick senare kritik från flera håll.

Svenskarna utan skydd från eventuella biverkningar av ett vaccin?Sverige har köpt upp vaccin via EU, men om det skulle visa sig ge biverkningar står svenskarna utan skydd. Detta på grund av ett komplicerat upplägg och samarbete med Läkemedelsförsäkringen, som gett vaccinet nobben. Läs mer i Svd.
Samtidigt kommer också rapporter om att äldre kanske inte kommer få ett fullgott skydd av vaccin.

I korthet från veckan som gått:

Till sist: Svenskarna är säkra på att andra har blivit sämre på att följa rekommendationer kring covid-19, visar en ny undersökning. Men samtidigt är vi nästan lika säkra på att vi själva inte blivit sämre – kanske snarare bättre på desamma.

Det var allt för veckan som gått – har jag missat något? Tipsa gärna i kommentarerna.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Ann-Sofie Borglund augusti 30, 2020, 22:43

  Tack för en bra sammanfattning även denna vecka. Det talades tidigare om att viruset har muterat och numera inte är lika aggressivt. Vet du om det finns några aktuella uppgifter om detta som gäller för Sverige? Att viruset är mindre aggressivt skulle bl a leda till att människor som smittas nu inte blir lika allvarligt sjuka som tidigare.

  • Roger Sperrling augusti 31, 2020, 02:42

   Viruset muterar och rekombinerar sitt RNA eller DNA kontinuerligt precis som alla andra visstb95.000 olika Coronavirus och säsongsinfluensa virus etc…
   Så ett vaccin måste göras precis som man försöker gissa sig till lämpligast möjliga kombinationer av antigener och typer av epitoper för att få effektivast möjliga influensavacciner inför varje enskilt kommande utbrott!
   Jag är också ganska säker på att vi MÅSTE inkludera också ”anti CoVid19 antigener” i alla kommande influensa-vacciner..!? Epigenetisk processer och naturlig evolution vill sedan på någon eller några generationers sikt lösa problemet och ge kommande generationer ett bättre och genetiskt betingat och ”medfött” försvar mot både detta CoVid19 liksom många både kända och okända virus- och prion-sjukdomar och infestationer och epidemier… Evolutionen pågår ju fortsatt.. 🧐

 • Helen augusti 30, 2020, 22:53

  Bra som vanligt! Men vem är han i SRs lördagsintervju?

 • Roger Sperrling augusti 31, 2020, 02:20

  VA’ VA’ DE’ JA’ SA’…!? 😁😃🤣👍❗

  DETTA ÄR OCH HAR VARIT EN GANSKA VANLIG MEN LITE SVÅRARE SÄSONGSINFLUENSA…
  PRECIS SOM SVIN- OCH FÅGEL-INFLUENSAN 2006 & 2009…
  MEN SOM MEST HAR FÖRVÄRRATS AV DOM IDIOTISKA OCH IRRATIONELLA ÅTGÄRDERNA OCH NÄRMAST VANSINNIGA HYSTERIN FRÅN MASSMEDIA OCH OLOVLIGT IMPERTINENTA POLITRUKER OCH INBILLNINGS-SJUKA SUPER-NEUROTIKER OCH POLITIKER, PRESIDENTER ETC PAPP-SKALLAR..!
  NU ÄR DET INTE ENS NGN PANDEMI LÄNGRE JU ENS…MER ÄN.I BARADBARA MILJÖVIDRIGA USA…
  GAIA vet uppenbarligen vad hon gör…😁😃🤣❗

 • Gunilla augusti 31, 2020, 12:44

  Du borde veta bättre och sätta siffror i perspektiv. Att 5 av 11000 barn i Finland har testat positivt är förvisso få, men, betydligt fler än snittet i landet. I Finland är förre än 1 person av 11000 smittade i snitt. Så hur kan man dra slutsatsen att barn är mindre drabbade än vuxna?

  • Emanuel Karlsten augusti 31, 2020, 15:44

   Jag gör ju i denna text en sammanställning av de viktigate och största nyheterna från veckan som gått, och ingen egen granskning. Den hänvisar jag till i min länk. Men det finns ju flera sätt att räkna. När Sverige till exempel räknar antal smittade, utgår det från de som själva sökt upp sjukvården och bett om att få testa sig. Det är stor skillnad på det och att aktivt söka upp 11 000 och testa dem.

   • Roger Sperrling augusti 31, 2020, 20:02

    👍👍👍❗

    Just type detta enkla sammanhang som amatörer och vanligt folk inte fattar…! Vilket i stort gör det omöjligt att diskutera med dom eller få dom att förstå varken detta; liksom vad urvalskriterier, sam-variation, inklusionskriterier, kohort eller standardavvikelse etc är…
    Ändå beter dom sig som amatör-rörmokare som aldrig hållt i en rör-tång..men som ände lägger sig i ”hur en muff ska dras”… Sic…!

 • Benita Nilsson augusti 31, 2020, 15:57

  Kommer det övergripande siffror för avlidna av Corona tror du? Inte nära med alltså.

 • Birger Wiklund augusti 31, 2020, 16:52

  Låt naturen ha sin gång ännu en gång!

 • Anders augusti 31, 2020, 22:35

  Tack för en som vanligt bra och lättläst sammanställning. Jag tycker dock att det kan vara värt att nämna att munskydden som hemtjänsten inte ville använda hos Egon, 88, inte var av rätt sort och därför med största sannolikhet hade ökat risken för att Egon skulle smittats. Rätt beslut av hemtjänsten alltså.

  • Roger Sperrling september 1, 2020, 00:22

   Men snälla nå’n då..!

   Kan vi få se en dubbelblindstudie på det då tack – så att vi säkert VET med vilken säkerhet och sannolikhet detta stämmer…! 👻🤔🙄🤣🤪😄❗

   • Anders september 1, 2020, 14:21

    Vad är det du är tveksam till? Att munskydd för byggarbete med ofiltrerad utandning inte skyddar mot smittspridning? Jag är för vetenskaplighet och saklighet men i det här fallet behövs ingen dyr undersökning.

    • Roger Sperrling september 1, 2020, 14:38

     Men då får vi väl återvända till dom gamla grekernas pseudovetenskap och anta att 2 kg munskydd faller dubbelt så fort som 1:kg munskydd…!?

     Medan jag nog hellre vill dra en parafras på mer pragmatisk vetenskap INNAN JAG PÅSTÅR NÅGOT SÅ KATEGORISKT ENSIDIGT & ANINGSLÖST & DUMT…

     Så för att tala med Galileo Galilei:

     ”MEN LIKA FANKEN SÅ RÖR HON SIG”…

     R

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.