≡ Menu

Youtubeklippp – Ett digg för videos

I dag släpper jag den egengjorda sajten Youtubeklipp.se. Här samlas youtubes bästa klipp – och du bestämmer vilka som är bäst.

Kommer ni ihåg de små klippen man delade och skickade mellan sig i slutet av 90-talet och början på 2000-talet? Allra mest på Lan och olika (då legala) fildelningsnät. ”Roliga klipp” hette oftast mapparna som delades och laddades ner. Inte så sällan svenska tokiga klipp från Killinggänget och på människor som slog sig. Det var en drog på den tiden.

Så kom Youtube och tog långsamt över marknaden. Klippen fick snabbare spridning, vi började kalla det virala succéer och förutsatte att våra vänner och kollegor skulle vara uppdaterade med de senaste heta klippen.

Fredrik Strage gjorde en lista av dem och fick Stora journalistpriset (ja, true story). Och själv började jag göra Måndagsyoutube på Dagen. Dels som ett sätt att slippa bloggproduktionspress på måndagar, och dels för att jag älskade ett bra, roligt eller tankvärt klipp.

Det blev en succé.

Youtubeletandet underlättades också efterhand. Jag fick massor av tips, och jag började snart lära mig var och hur jag skulle leta. Men jag insåg också hur svårt det var att hitta de klipp (som inte var musikvideos, porr eller ligamatcher) som var riktigt rolig, riktigt bra. Nästa snackis.

Därför skapades Youtubeklipp.se.

Det är på test, och den är inte färdig. Kalle Nilvér har hjälpt mig med kodning, och jag vet att den inte ser särskilt vacker ut. Men det är inte poängen. Grejen är att se om det får snurr, om fler än jag tycker sådant här är roligt.

Jag lägger ut några klipp per dag, allt eftersom de hittas och de passerar mitt enväldiga redaktörskap. Som så klart inte är bäst.

Det är anledningen till att det under varje inlägg finns en hiss/dissa-knapp. Utan krav på inlogg kan du klicka i om du tyckte klippet var kul eller trist. Tumme upp eller tumme ner. Utifrån dina val skapas det listor på de mest gillade klippen den senaste dagen/vecka/mån/år/ever.

Och igen! Kalle Nilver har hjälpt till med tekniken. Tusen tack – utan dig hade det bara varit en mesig blogg med ett självglorifierade redaktörskap.

Vill du vara med och koda, kanske hjälpa till med grafik eller annat? Kommentera eller maila!

Kila nu in och klicka! http://youtubeklipp.se

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Jonas Lejon januari 26, 2010, 20:45

  Sweet! Jag gillar den :)

 • Jonas Lejon januari 26, 2010, 21:45

  Sweet! Jag gillar den :)

 • Liljeros januari 27, 2010, 19:41

  Alltså, en länksamlingssida där man kan tumma upp eller ner… Så revolutionerande.

 • Liljeros januari 27, 2010, 20:41

  Alltså, en länksamlingssida där man kan tumma upp eller ner… Så revolutionerande.

 • Anonym januari 28, 2010, 22:48

  tack underbara för din nya (men ändå old school) sida, du har gjort min vecka, Lätt!
  (holländska snubben med garaget slår ju alla rekord, vilken fantastisk fnulig man!)

 • stinagee januari 28, 2010, 23:48

  tack underbara för din nya (men ändå old school) sida, du har gjort min vecka, Lätt!
  (holländska snubben med garaget slår ju alla rekord, vilken fantastisk fnulig man!)

 • Bengha maj 29, 2010, 08:35
 • Bengha maj 29, 2010, 10:35

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.