≡ Menu

Flera sjuka med corona efter att Karolinska trängt ihop studenter för tenta

Karolinska institutet tvingar sedan förra veckan studenter på läkarprogrammet att utföra examensprov i salar. Nu har minst två studenter smittats efter tentamensprov och studenter berättar om fler fall.

Uppdaterat: Efter denna artikels publicering medger Karolinska minst två bekräftade fall. Artikeln nedan är uppdaterad.

För två veckor sedan kunde jag berätta hur Karolinska planerade att tvinga hundratals studenter på läkarprogrammet att tenta i samma lokaler. Detta trots regeringens rekommendationer. Ministern var kritisk och elever oroliga. I en enkät uppgav en majoritet av studenterna att de skulle gå på den viktiga tentamen. Till slut valde Karolinska att gå ner till max 50 personer i samma sal.

Nu visar det sig att det inte räckte. Minst två personer har testats positivt efter tentamen den 2 december. Men flera har hört av sig till denna blogg med uppgifter om upp till sju smittade studenter. En student, som vill vara anonym, säger sig ha personlig kontakt med minst fem som smittats efter salstentamen.

Läkarstudenten Gabriella Lang var inte med vid salstentan den andra december, men studerade ihop med en av dem två dagar senare. Under ett praktiskt lärarlett moment undersöktes hon av studenten. Ingen skyddsutrustning tillhandahölls vid undersökningen. Senare samma dag utvecklade studenten symptom och testade sen positivt för covid-19.

– Nu håller jag tummarna för att jag och resten i gruppen inte blivit smittade.

Enligt uppgift till denna blogg har minst två studenter från salstentan kontaktat Karolinska med uppgift om att de testat positivt. Men Karolinska institutet sa sig vid denna artikels publicering bara känna till ett fall.

– Vi har vetskap om en student som testats positiv efter en salstenta. Hen har agerat helt enligt de rekommendationer som finns: I samband med tentatillfället fanns inga symtom, de dök upp senare och då togs ett prov som var positivt, säger Annika Östman Wernersson via Karolinska institutets presstjänst.

Under torsdagskvällen uppger Karolinska institutet att de också har kännedom om ytterligare ett fall.

– Information inkom i går att två studenter sannolikt var smittade, men inte haft några symtom, när salstentan genomfördes.

Givet att dessa vara i samma sal och insjuknade samtidigt: Är det verkligen rimligt att fortsätta gå emot den normerande 8-personersregeln och bedriva salstentamen?

– Med tanke på inkubationstid så är det inte troligt att de båda smittats i samband med salstentan. Om studenter och personal följer de rekommendationer och riktlinjer som finns gällande avstånd, handhygien och att hålla sig hemma vid egna eller närståendes symptom etc, så bedömer vi att campusförlagd undervisning och examination är säkra miljöer utifrån ett smittskyddsperspektiv. Samtidigt måste vi naturligtvis vara beredda att ompröva denna bedömning om det skulle komma indikationer på att det faktiskt förekommit smittspridning i samband salstentor eller annan campusförlagd utbildning, säger Annika Östman Wernersson

Flera studenter är upprörda över hur skolledningen hanterar händelsen. Inte minst eftersom flera av dem nu är ute på praktik och riskerar att ta med sig en eventuell smitta.

– För några dagar sedan hade jag praktik på ambulansen och åkte då på två larm hem till covidpatienter som bara var några år äldre än jag själv. Ångesten man kan få av att inte få luft vill jag helst slippa. Jag förstår att man tar en risk om man väljer vårt yrke, men jag önskar verkligen att skolan, sjukhusen, lärare, vi studenter och annan sjukvårdspersonal skulle göra mer för att få till en tryggare arbetsmiljö. En där avstånd hålls, grupper hålls små och där skyddsutrustning hellre används för mycket än för lite, säger Gabriella Lang.

Högste ansvarige minister för universiteten är Matilda Ernkrans. Hon har tidigare varit kritisk till beslutet och fortsätter att bevaka frågan. I ett mejl skriver hon:

”KI är en egen myndighet och med det följer ett ansvar att anpassa verksamheten i rådande pandemi, i dialog med regionalt smittskydd och folkhälsomyndighet. Jag förväntar mig att de gör detta och förutsätter att de anpassar sin verksamhet efter rådande allvarliga läge i pandemin. Vi har kontakt med ansvarig myndighet och följer detta noga”

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Mikael Rasmusson december 10, 2020, 18:11

    Vi skulle haft en ny pandemilag i september, eller kan inte myndigheter/riksdag/regering besluta att all undervisning sker på distans? De får skriva en uppsats hemifrån istället för att tenta!

  • Hmm-food for fika december 10, 2020, 18:20

    Något OT, men tänkte det här kunde intressera dig?

    https://omni.se/norrlandska-dodsfall-talar-emot-tegnells-nordenteori/a/86PxyW

  • Ville Westman, deltog på tentan, hemma sjuk sedan 4 dagar december 10, 2020, 21:10

    Jag önskar att KI bad om ursäkt och att de säger att de antingen kommer följa 8-personersregeln på salstentorna eller hitta en lösning för distanstentor.

  • Kristoffer december 14, 2020, 13:34

    Jag tycker att det i artikeln är svårt att få grepp om vad som egentligen pekar mot salstentan som faktisk smittrisk.
    Utifrån artikeln så finns det alltså studenter som testats postitivt för covid efter salstentan.
    Men:
    1. Hur många blev smittade efter salstentan jämfört med hur många som normalt testas positivt bland dylika studenter (typ kontrollgrupp)? (I brist på det kan man tex jämföra med samhällsspridningen i Stockholm vid samma period: drygt 0,5 procent konstaterade + mörkertal.) Dvs, var tentaveckan mer riskabel än övriga veckor/andras aktiviteter?

    2. Var smittades dessa? Dvs, vilka blev smittade och vad har de haft för kontakt? Studerat tillsammans inför tentan? Haft andra undervisningsmoment? Fått det via helt andra kontakter och olika källor? (kanske skulle man via en sekvensanalys kunna reda ut om de smittats av samma version av viruset och därmed troligtvis från samma källa)

    Särskilt detta stycke från artikeln tyder ju på att det kan finnas en hel del andra betydligt riskablare moment i undervisningen än själva salstentan:

    Läkarstudenten Gabriella Lang var inte med vid salstentan den andra december, men studerade ihop med en av dem två dagar senare. Under ett praktiskt lärarlett moment undersöktes hon av studenten. Ingen skyddsutrustning tillhandahölls vid undersökningen. Senare samma dag utvecklade studenten symptom och testade sen positivt för covid-19.

    Som utomstående antar jag att detta moment hade genomförts även utan salstenta?
    Eller missade jag något som pekade ut just salstentan som en smittospridare?
    Den kan såklart inte avskrivas som risk så det vore intressant med uppföljning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa