≡ Menu

Folkhälsomyndigheten: Avtalet med Johan Giesecke avslutades i september

Sedan augusti har Johan Giesecke inte skickat några fakturor till Folkhälsomyndigheten. Nu bekräftar myndigheten att alla avtal är brutna med den tidigare statsepidemiologen.
– Vi har nu byggt upp en bredare egen kompetens på de områden han hjälpt oss med, bekräftar Folkhälsomyndigheten via pressekreterare.

I augusti kunde denna blogg publicera interna mejl som tydliggjorde Johan Gieseckes inflytande på Folkhälsomyndigheten. Både innan och efter att han formellt anlitades hade han stor påverkan på Sverige strategival och fokus på flockimmunitet. Kontraktet med Folkhälsomyndigheten var okänt för allmänheten fram till att denna blogg avslöjade det i maj. Innan dess intervjuades Giesecke i medier som oberoende expert kring coronaviruset och Sveriges strategi. För dessa framträdanden försökte Giesecke också fakturera Folkhälsomyndigheten, vilket jag också kunde avslöja i maj. Statsepidemiolog Anders Tegnell vidimerade fakturan, påstår Johan Giesecke i ett internt mejl. Folkhälsomyndigheten menade att fakturan var fel och inte skulle betalas ut.

Avtalet, som upprättades 31 mars 2020, sträckte sig fram till 31 december förra året och innebar att Giesecke skulle bidra med analys och modellering under maximalt 800 timmar.

Totalt blev det 394 timmar. Arvodet, som i sammanhanget var relativt blygsamt, var 1250kr timmen, innebar att Giesecke fakturerade totalt en halv miljon kronor, exklusive moms, för sitt arbete.

Folkhälsomyndigheten bekräftar att avtalet är avslutat i förtid. I ett uttalande skriver myndigheten att Giesecke har andra uppdrag, bland annat för WHO, och att han nu ska prioritera dem.

”Vi har nu byggt upp en bredare egen kompetens på de områden han hjälpt oss med. Hans hjälp under den första delen av pandemin var mycket viktig och vi är tacksamma att han prioriterade myndigheten under den tiden.”, hälsar Folkhälsomyndigheten via deras presstjänst.

Det bekräftas även av Johan Giesecke i ett mejl.

”Jag tog initiativet till att avsluta kontraktet när jag blev utnämnd till vice ordförande i WHOs rådgivande grupp STAG-IH i augusti. Jag kunde inte hinna med bägge uppdragen.”

Enligt Anders Tegnells mejlogg, som är offentlig handling, har kontakten mellan Tegnell och Giesecke fortsatt även efter kontraktets avslut. Johan Giesecke är också fortfarande kallad till Folkhälsomyndighetens expertgrupp, trots att han formellt aldrig tillhört den. Uppdaterat 25/1: Folkhälsomyndigheten menar att han under hösten ingått i en utökad kontaktgrupp, men att det är först sedan 1 januari 2021 som han formellt ingår i expertgruppen.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Mikael Rasmusson januari 15, 2021, 13:34

    Bra gräv! Förvånar mig inte att Giesecke fortfarande är i kulisserna.

  • Gunilla Kinn mars 7, 2021, 00:51

    Idag dök upp Giesecke upp i en SVT-intervju (https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/johan-giesecke-i-svt-sverige-gjorde-ratt) och tydligen figurerar han i Folkhälsomyndighetens kulisser – men nog verkar det som att han inte längre blir tillfrågad av medierna om kommentarer. Jag har tänkt att medierna är mer försiktiga nu än i våras och att han delvis hamnat på svarta listan, eller kan det vara så att han själv begränsat sina medieutspel av olika skäl?!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.