≡ Menu

Beslut från Google efter överklagande: Swebbtv permanent raderad

Den kontroversiella Youtubekanalen Swebbtv har försvunnit från plattformen för gott. Detta enligt uppgifter till denna blogg från en centralt placerad källa på Google. Swebbtv ska ha överklagat nedstängningen, vilket granskats innnan Google slutligen gett avslag.

Det var dagen innan julafton som Youtube beslutade att ta bort Swebbtv:s hela kanal och samtliga av deras videoklipp. Det var inte första gången och jag kunde redan förra året berätta om hur Google av misstag stängt ner kanalen. Den här gången var nedstängningen inte ett misstag.

Kanalen, som startade 2016 och drivs av Mikael Willgert, har profilerat sig genom att göra lågmälda intervjuer med klimatskeptiker, högerextrema Alternativ för Sverige, eller långa diskussioner om massinvandring. Kanalen beskrivs som ”högerextrem” av stiftelsen Expo, men Swebbtv själva menar att de mest har ”kritiserat politiken i frågor som rör klimatlarmen, massmigrationen och familje- och könsfrågor. Även hälso- och läkemedelsfrågor har avhandlats”. Just läkemedelsfrågor och desinformation om vaccin är något som Youtube har haft under särskild lupp den senaste tiden.

Under julhelgen har flera andra alternativmedier, som Fria tider och Nyheter idag, stängt ned sina hemsidor i protest mot beslutet och i ett försök att väcka uppmärksamhet för frågan. Till ingen nytta.

För Google, som äger Youtube, har alltså beslutat att stänga ned kanalen permanent. Officiellt kommenterar Google inte enskilda fall, men uppgifterna kommer från en centralt belägen källa med insyn i processen. Samma källa menar att kanalen flera gånger brutit mot Youtubes regelverk, men känner inte till de exakta överträdelserna. Swebbtv själva menar att de inte fått någon information alls. Youtube har däremot en ordning där en kanal raderas först efter att ha fått en varning och sedan efter att ytterligare tre regelöverträdelser skett inom en tremånadersperiod. Varje överträdelse flaggas upp av Youtube, vilket innebär att kanalinnehavaren informeras.

Swebbtv har sedan nedstängningen nu publicerat sig på egen plattform.

Youtube beslutade i dagarna att också att blockera Donald Trumps Youtubekonto. I samband med nedtagningen av Trumps konto förklarade Youtube delar av sin process här.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Mikael Rasmusson januari 15, 2021, 16:24

  En blandad kanal, men en del intressant om Estonia som bekräftades av dokumentären. Det var nog det mest obekväma materialet för makthavare.

 • Inge Nilsson januari 15, 2021, 17:31

  Bra att du tar upp fallet med SwebbTV och vad som nu pågår av nedstängning och censur av alternativ media och personliga konton, tillsynes helt godtyckligt, eller om man inte har den rätta värdegrunden. Detta är oerhört allvarligt och ett direkt angrepp på det fria ordet och den i grundlagen fastlagda yttrandefriheten i vårt land.

  Samma etiska regler som gäller i det allmänna samhället bör ju gälla även de multinationella företagen som har sin verksamhet här?
  Det som nu pågår av censur och godtyckliga nedstängningar styrda av multinationella aktörer är något vi aldrig tidigare varit i närheten av i Sverige.
  Hur ser du som journalist på att media utan att ifrågasätta, köpt stiftelsen Expos bild av Swebbtv?
  Skulle jag sätta en motsvarande etikett på Expo så bedömmer jag stiftelsen som klart vänsterextrem!
  Jag är möjligen inte objektiv i min bedömning, samtidig som Expo med sin vänsterprofil knappast är objektiv i sin bedömning av SwebbTV.
  Det är märkligt att Expo har fått ett sådant inflytande i Svensk media att deras bedömning tycks förbli helt oemotsagd?
  Det måste få vara Sveriges lagar som skall gälla i vårt land! Knappast som det nu blivit att de multinationella företagen styr med sina egna normer och agendor?

  • Mikael januari 16, 2021, 05:56

   Tar upp? Hittar du ett enda kritiskt ställningstagande i det som Emanuel skriver?
   Jag tror att felet ni gör är att ni tror att Emanuel ogillar den här, och andra nedstängningar.

   Tills jag kan läsa åtminstone en antydan av problematisering runt det här från Emanuel läser jag det här blogginlägget som en hyllning, det är också i linje med Emanuels tidigare historik som bloggare.

   • Inge Nilsson januari 16, 2021, 16:06

    Bra att Emanuel belyser just nedsläckningen av SwebbTV som blivit lite av en ögonöppnare för många i vad som nu pågår för att stoppa det fria ordet. Sen skulle det vara intressant om Emanuel ville kommentera att just att den vänsterextrema stiftelsen Expo nu blivit något av ett facit och huvudkälla för de etablerademedierna i bedömningen av alternativa media?

 • peter januari 15, 2021, 22:07

  swbtv har sagt bra saker och dåliga saker.
  Det som skrämmer mig är att privata mediekanaler godtyckligt kan ta bort det dom inte gillar.
  Köps YouTube upp av nån rik högerextremist så kan dom blockera vänsterpartiet eller om YouTube köps upp av en vänsterextremist så kan moderaterna tas bort.
  Vad YouTube vill vet jag inte dom kan ha goda eller onda avsikter, problemet är att dom kan bestämma över saker dom inte borde få bestämma över. yttrandefriheten.

  Något som blivit modernt är ”vår värdegrund” men ingen får veta vad värdegrunden står för.
  Finns ingen koppling mellan värdegrund och godhet.
  Hade Hitler lev i dag så hade även han haft en värdegrund, något att tänka på.
  Det är renodlad diktatur att ta bort åsikter med orden strider mot vår värdegrund för det är att tysta någon när det går emot ens egna intressen.

  Det finns saker på YouTube som borde tas bort och det finns saker som har tagits bort som var bra att det försvann.
  Problemet är att det inte är YouTube som ska få avgöra vad som ska få sägas.

 • Inge Nilsson januari 19, 2021, 18:07

  Nu är det ju så att SwebbTV är endast blockerad på Youtube!
  Deras program sänds fortfarande på Internet och finns på swebbTV hemsida

  I länken nedan kommenterar man SVTs inslag om avstängningen från Youtube samt Corona situationen i Sverige.

  http://gantrack3.com/t/l/5604839/3_ODg5NDI0Nzc2Mg==/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.