≡ Menu

Folkhälsomyndigheten redovisar antalet som dör MED corona – inte som dör AV corona

Varje dag redovisar Folkhälsomyndigheten hur många nya dödsfall man registrerat under det föregående dygnet. Men har alla verkligen dött av just corona, eller kan det vara en annan sjukdom?
Nej, men alla har diagnostiserats med covid-19, i nära anslutning till dödsfallet, berättar Folkhälsomyndigheten.

Read this post in english

Det har varit en återkommande fråga på denna blogg: Har verkligen svenskarna dött AV covid-19? Vad händer om någon är döende i cancer och ovanpå det diagnostiserats med covid-19 – vad är då dödsorsaken? Frågan ställs inte minst givet hur många som vanligtvis dör dagligen i Sverige.

Nu ger Folkhälsomyndigheten tydliga besked.

– Dödsfallen som redovisas från Folkhälsomyndigheten är personer med en laboratoriebekräftad covid-19 diagnos som avlidit i nära anslutning till sjukdom, det vill säga inom 30 dagar av diagnosen. Detta innebär att några kan ha avlidit av en orelaterad orsak, men även att personer som avlider senare i förloppet inte räknas. Detta är ett mått som fungerar väl inom influensaövervakningen som ett konservativt mått på avlidna, säger pressekreterare Jon Pelling.

Utöver det tittar på Folkhälsomyndigheten på en rad andra variabler, som antal dödsfall per vecka, oavsett orsak, och lägger det i en modell.

– Modellen beräknar det dödsfall som är väntat för årstiden. När de faktiska dödsfallen går upp mycket över det väntade kallas detta överdödlighet, säger Pelling.

Under presskonferensen förra veckan sa statsepidemiolog Anders Tegnell att man hittills inte har sett någon överdödlighet och att vi till exempel ser en kraftig nedgång av influensa just nu. Något som även denna blogg rapporterat tidigare.

Varje vecka redovisar Folkhälsomyndigheten i en rapport om det skett någon överdödlighet, nästa rapport släpps på fredag.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Mikael Wester april 16, 2020, 15:11

  Det kanske går på ett ut. Kan vara som så att en hel del dör med det utan att få diagnosen. Smittskyddsläkaren i Jämtland sa igår (?) att det hos mkt sjuka kanske virus bara finns nere i lungorna. Ett svalgprov kan då vara falskt negativt. Är pensionerad läkare. Vet inte riktigt vad som gäller när någon dör i/med en anmälningsskyldig sjukdom. Kan tänkas att den då måste stå med på dödsbeviset. Frågan med eller av är ganska svårt att bedöma. Själv så blev det väl att det sista som tillstötte var orsaken och det andra bakomliggande orsaker.

 • Joe Thornton augusti 13, 2020, 22:27

  Från Socialstyrelsens hemsida:

  ”Antalet avlidna fram till den 10 augusti 2020: 5 612
  Av dessa har 90 procent (5 032 av 5 612) laboratoriebekräftad covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens databas över smittade.”

  10%(!) har alltså INTE laboratoriebekräftad covid-19.

  Och från Socialstyrelsens veckorapport:

  ”Personer som har avlidit och registrerats med covid-19 som underliggande dödsorsak i dödsorsaksintyg (ICD-10: U07.1 eller U07.2) inkomna fram till och med den 10 augusti 2020 med en giltigt personnummer eller samordningsnummer.”

  I Sverige gäller alltså fall med registrerad covid-19, men när man läser vidare i Socialstyrelsens statistik är det inte längre döda MED covid-19, utan döda I covid-19.

  ”Avlidna i covid-19 enligt dödsorsaksintyg inkomna fram till den 10 augusti 2020…”

  https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/

 • Ingvar S januari 7, 2021, 20:50

  ”Dö med covid” används ofta av de som vill förminska pandemin då det antyder att personen skulle dött i alla fall.

  Mycket riktigt handlar en stor del av dödsfallen om redan sjuka eller äldre, inte sällan i vård eller vårdboenden men den som tror att ”dö med covid” betyder att det ur smittsynpunkt är mindre allvarligt än ”dö av covid” bör vara medveten om att det i sig är en alarmerande brist att sjuka och vårdbehövande smittas av en virussjukdom där de borde vara som säkrast, nämligen i vårdapparaten. Så, att dö med covid eller dö av covid eller dö i covid, är i princip en oviktig distinktion om man inte är forskare eller läkare. Den som är dödssjuk i en annan sjukdom skall inte behöva smittas av covid19 dessutom.

 • Mårten oktober 18, 2021, 06:10

  Hej Emanuel,
  Har det gjorts någon genomgång hur olika länder rapporterar dödsfall av/med C19, och hur man jämför olika länders statistik?
  MVH Mårten

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.