För första gången sedan mars vårdas nu mindre än 300 patienter med covid-19 på svensk intensivvård. Det framgår av statistik från Svenska intensivvårdsregistret och bekräftas av Socialstyrelsen.
– Ja, igår låg siffran under 300 för första gången sedan mars, säger Pontus Rotter, biträdande operativ chef på Socialstyrelsen.
Enligt Socialstyrelsens siffror var det 295 personer som intensivvårdades för covid-19 den fjärde juni. Och enligt Svenska intensivvårdsregistret är vi även idag, den 5 juni, under 300, då 296 personer som intensivvårdas med covid-19. Siffran rapporteras direkt från landets intensivvårdsavdelningar till både Socialstyrelsen och SIR. I de fall en avdelning missar att skicka in den dagliga siffran räknas den senaste inrapporterade siffran in – i diagrammet ovan är den siffran markerad blå. Socialstyrelsens Pontus Rotter säger att de kommer berätta om siffran från 4 juni under dagens presskonferens, medan en officiell siffra för den 5 juni kommuniceras först på måndag.
Antalet intensivvårdade i Sverige har fallit i princip konstant, sedan toppen i slutet på april och statistik från SIR visar att en kraftig majoritet av de inlagda hittills har varit män och äldre.

Sedan tidigare har det funnits kritik mot att de över 80 år inte tas in på intesivvården, men läkare har återkommande förklarat vilken svår påfrestning intensivvård är för en äldre mer bräcklig kropp och att det görs beslut från fall till fall.
Det är framför allt personer äldre än 40 år som lagts in på IVA. Endast tio procent av totalt intensivvårdade är yngre än 40 år.

Bland de inlagda har den största riskfaktorn varit hypertoni, högt blodtryck. Något som ofta beror på att man är äldre. Diabetes är den näst största riskgruppen, exklusive ålder. Därefter följer hjärt-/lungsjukdom. Män är generellt överrepresenterade.

Läs också: Över 90 procent av dödsfallen med covid-19 är 70 år eller äldre
Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
(denna artikel uppdateras med ett citat från Socialstyrelsen 13:14)