≡ Menu

Flera missledande påståenden i Jimmie Åkessons debattartikel om Tegnells avgång

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vill att Tegnell avgår, skriver de på DN debatt. Men underlaget till artikeln är bristfälligt. Jag har skrivit om missförstånd bakom Folkhälsomyndighetens tidiga uttalanden tidigare, men givet debattartikeln finns det anledning att upprepa dem. För de förekommer frekvent i Åkessons debattartikel.

För det första: Tjänstemän på myndighet ”avgår” inte, det är inget förtroendeuppdrag. Tegnell får sparken av den han är underställd, i detta fall generaldirektören Johan Carlson. Givetvis kan han också säga upp sig. Det kan tyckas vara en petitess i sammanhanget, men är viktigt, eftersom ”avgå” indikerar att beslut och tjänstemanna-anställning skulle ha med politiken att göra.

Sedan lägger Jimmie Åkesson en rad påståenden i Folkhälsomyndighetens mun, som saknar nyanser:

Åkesson påstår att Folkhälsomyndigheten sagt: ”Ingen risk att svenskarna kan sprida coronaviruset. ’Risken är obefintlig.’”

Citatet handlar om de första upptäckta fallen av covid-19 i Kina och är hämtade från en intervju i Aftonbladet den 2 februari. Sverige evakuerade 11 svenskar och kontrollerna var rigorösa. Samtliga resenärer (totalt 250 européer) testades inför resan, den med symptom fick inte åka med. Vid mellanlandning testades resenärerna igen och en tredje gång när de landade i Sverige. Därefter sattes samtliga i 14 dagars “frivillig karantän”, eftersom “erfarenhet visar att tvångsåtgärder inte för med sig följsamhet”. Det är i den här kontexten som Anders Tegnell kommentarer följande:

“Jag skulle säga att risken att smittan sprids i Sverige med den här gruppen är helt obefintlig. Ingen grupp som kommit till Sverige är så välkontrollerad som den här gruppen. De har dessutom suttit helt isolerade i sina hem i Wuhan”

Åkesson påstår att Folkhälsomyndigheten sagt: ”Coronaviruset kommer inte att spridas i svenska samhället under nuvarande omständigheter.”

I intervjun med Svenska dagbladet, som publicerades på nätet 6 februari hade Sverige bara haft ett bekräftat fall, en kvinna som reste hem från Kina och som sedan satte sig i självisolering. Med bakgrund av det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, följande:
”Coronaviruset kommer inte att spridas i svenska samhället under nuvarande omständigheter. Vi kan få enstaka fall och enstaka sekundärfall inom familjer, det går inte att undvika.”

Reportern själv lägger till slutsatsen att Carlson ”anser att det är helt osannolikt med ett större sjukdomsutbrott i Sverige”, men det är inget direktcitat.

Åkesson påstår att Folkhälsomyndigheten sagt: ”När det gäller sportlovsresor finns det absolut ingen anledning att oroa sig för coronaviruset. I Alperna och södra Europa finns ingen spridning över huvudtaget.”

Tegnell säger detta till TT i slutet på vecka 6. Just då fanns fyra bekräftat smittade personer i Italien, varav tre var utländska medborgare. Givet kunskapsläget då fanns alltså ingen indikation på någon inhemsk spridning eller på att myndigheter inte följt upp eller tappat kontrollen.

Åkesson påstår att Folkhälsomyndigheten sagt: ”Jag tror inte att det kommer att bli en ’klassisk’ pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt.”

Sant. Detta har sagts, 7 mars, och Tegnell har själv efteråt kommenterat att han bedömde att så skulle vara fallet – och att han hade fel. När han skulle kommentera det igen, gör han ytterligare bedömningar som senare skulle komma att bli hårt kritiserade. Från Svd:
”– Jag vet inte. Jag trodde att de skulle få stopp på det i Kina, men min bedömning visade sig inte vara rätt. Men jag tror inte att det kommer att bli en ”klassisk” pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt. Utan det ”hoppar” från olika ”hot spots” som Wuhan och norra Italien.
Vad är risken om allmänheten uppfattar att ni tonar ner allvaret i situationen?
– Det viktiga är att stå på så vetenskaplig grund som möjligt. Min erfarenhet talar för att man vinner på det på sikt, i stället för att vända kappan efter vinden.
Hur hade du känt angående era beslut om det hade blivit en allmän spridning och folk hade dött?
– Det hade varit jättejobbigt förstås, men världen är sällan så svartvit. Så viktiga är inte våra beslut, så många andra aspekter skulle spela in i ett sådant läge.”

***

Jimmie Åkesson får och ska givetvis tycka det han och hans parti vill, men att, som Åkesson, dra slutsatsen att dessa citat var ”grovt felaktiga” är att ta i. Det bör man veta när man läser debattartikeln.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • BS Matsson juni 7, 2020, 12:35

  ”Tegnell sade också att just smittspridningen i Italien kan vara extra intressant nu i sportlovstider då många besöker de italienska alperna. Men det finns just nu inga indikationer på att smittan nått just skidorterna. Smittspridningen har skett framför allt på slätten i Milano och Lombardiet.”

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/02/26/virusspridning-i-iran-oroar-i-sverige/

  Den 26e Februari
  Italien: 453 fall (varav 130 den dagen) och 12 döda.

 • Marko juni 7, 2020, 13:24

  Tack för en bra och saklig artikel 👍

 • Mariann Karlsson juni 7, 2020, 14:31

  Tack för bra artikel…Åkesson har vart tyst länge… tack och lov (eller inte fått utrymme, kanske)… och när han väl hörs i media.så gnäller han som vanligt, ljuger som vanligt och har inga konkreta lösningar…HAN borde avgå…

 • Carina Bjurgard juni 7, 2020, 14:48

  Tack för klargöranden och för att ha pekat ut faktafelen

 • Nisse i Hökarängen juni 7, 2020, 15:07

  Problemet med det här landet är att ingen vill ta ansvar.

  • EH juni 7, 2020, 16:17

   Vad får du det ifrån?

  • Roland juni 8, 2020, 14:45

   Ett större problem ar att populister har ett sjukt intresse att alltid hitta nån skyldig att peka ut. Och att man gärna töjer lite på sanningen när de pekjar ut nån skyldig.

 • Kerstin juni 7, 2020, 15:13

  Bra Emanuel.Ett jätteproblem är att ståndpunkter svänger mellan avancerad vetenskap och politik.Inte enkelt för vare sig journalister eller politiker.
  Men titta på Norge.Där hade man fler fall totalt än Sverige när man stängde ner. Nu är 238 döda 3 i respirator Men man har haft massor av människor i karantän.
  Det pratas om evidens. Ja då passar man sig för att släppa loss en sådan här smitta. Man tillämpar vanliga hederliga principer vid smittbekämpning. Absolut inte säga att smittan skall spridas med lagom hastighet och att vi får utvärdera sedan. Jag ser rött. Men är bra att lura i folk journalister och politiker..Smittans karaktär av att spridas innan symtom är ju själva grejen…
  Snälla böna för att FHM får in folk som kan styra upp saken nu. Smörgåstårta karantän munskydd. Och mkt tidigare råd. Inte halva meningar med möjlighet till tolkning. För det har varit ett jätte problem Har du viss kunskap hör du ngt annat än när man lyssnar rakt av.

 • Sten Magnusson juni 8, 2020, 19:49

  Jag ber att få tacka för denna nyanserade artikel av Emanuel Karlsten där han visar att SD-ledaren än en gång slarvar med den information som finns och har funnits.

  Att SD-ledaren gör det är bedrövligt men desinformation brukar han ju hålla på med.

 • Anneli Karihtala juni 9, 2020, 16:44

  Är inte minsta förvånad. Saklighet är inte Jimmy Åkessons starka sida!

 • Mats Georgson juni 11, 2020, 17:38

  Emanuel, vad är det som är så ”missledande” egentligen?

  Samtliga dessa citat är korrekta. Du försvarar, eller nyanserar kanske, genom att återge en kontext.

  Men det är ju bara att låta deras brist på riskmedvetenhet, framförhållning och kompetens bli just en ursäkt. Ju sämre koll de har, desto mer ”förståeligt” att de gör uttalanden som sen visade sig vara helt åt pipsvängen.

  Det som *är* fakta är att alla dessa retrospektivt urkorkade citat är korrekta, men inte har åldrats väl. Alls. Och samtliga är uttalade när pandemin sedan länge var i full gång i Asien. Det är det som är det centrala. Tegnell och FHM hade väldigt dålig koll.

  Nu delas det här inlägget med kommentarer likt de som ligger här ovanför om att kritiken mot Tegnell är osaklig, att det slarvas med information, att Åkesson ljuger, håller på med desinformation, etc. Och ännu värre saker.

  För av någon anledning anser tusentals att när du skriver ”Sant.” eller ”Flera missledande påståenden i Jimmie Åkessons debattartikel” så utgör det någon form av faktagranskat facit.

  Du har många som lyssnar väldigt noga till dig. Snälla, förvalta det förtroendet!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.