≡ Menu

Frankrikes motdrag: Tvingar Google att förhandla med medier om ersättning

Google har tidigare vägrat betala franska medier för att de ska synas i sökmotorn. Men nu har den franska konkurrensmyndigheten beslutat att Google måste förhandla. Och fram till dess betala.

Det var under skärtorsdagen som beskedet från myndigheten kom. Det var väntat, den franska regeringen har tidigare sagt att de kommer att dra Google inför domstol, när de vägrat betala medier för att synas i deras söktjänst. Google i sin tur har sagt att de säljer ”annonser, inte sökresultat” och att ingen aktör kan bestämma hur de ska synas i Googles sökmotor. Google har därför använt den möjlighet som Upphovsrättsdirektivet gett att helt enkelt sluta visa ”rika länkar” från medier. Isteället visas bara rubriken och en url.

Det är alltså detta som Frankrike vänder sig mot. Konkurrensmyndigheten hävdar att Google missbrukar sin monopolställning när de hellre minskar ner innehållet från medier på deras tjänst, än betalar för det.

Därför har nu beslutet kommit att Google får tre månader på sig att förhandla med lokala medier. Det som myndigheten vill att Google ska förhandla om är:

  • Införandet av orättvisa handelsvillkor
  • Kringgående av lagen
  • Diskriminering (eftersom de säger att de aldrig kommer betala något mediehus)

Under tremånadersperioden måste Google visa ”rika länkar”, alltså bilder och ingress från medier om mediehusen önskar det. Google måste också skicka månatliga rapporter om hur förhandlingar går.

Enligt källor till denna blogg pågår det nu förhandlingar om hur Google generellt kan arbeta med andra program för att stötta medier, som inte minst under coronakrisen, är särskilt utsatta. Redan i veckan sjösatte man ett nytt sådant projekt.

Google Sverige vill inte kommentera utveckling, utan säger att förhandling pågår.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Gustav april 17, 2020, 23:29

    Har fransmännen inte hört talas om duckduckgo? Fast å andra sidan har jag aldrig hört talas om någon fransk sökmotor så kanske inte så konstigt att det inte blir någon konkurrens där.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.