≡ Menu

Gymnasie-elever gör praktik hos riskgrupper i hemtjänst: ”Vi kan inte stoppa lärande”

I Göteborgs region tillåts gymnasie-elever göra sin praktik hos hemtjänsten.
– Vi kan inte stoppa utveckling och lärande, säger Mariette Petric områdeschef i Mölndals stad.

Sverige har passerat 1 400 döda och en stor andel har smittats på äldreboenden. Men trots hård kritik mot att Sverige inte lyckats skydda riskgruppen bättre, får gymnasieungdomar i Göteborgsområdet fortsätta göra sin praktik i hemtjänst.

Sveriges kommuner och regioner har tillsammans med Arbetsmiljöverket skickat ut ett underlag för beslut till landets kommuner, där rekommendationen är att inte låta minderåriga göra praktik. Men de myndiga som går i Omvårdnadsprogrammet, det vill säga i tvåan eller trean på gymnasiet, tillåts göra praktik som vanligt. I Göteborgsområdet är det bara Härryda kommun som satt stopp för gymnasie-elever, oavsett ålder, enligt ett dokument denna blogg har tagit del av.

Mariette Petric är områdeschef för vård och omsorg i Mölndal. Hon har tagit beslutet att godkänna gymnasie-elever som vill göra praktik.
– Elever som går omvårdnadsprogrammet ska lära sig att jobba med våra gamla och följa basala hygienrutiner. Det gäller oavsett om det är covid-19 eller andra risker.

Men är det inte exceptionella tider nu?
– Ja, skulle det gälla att någon är smittad eller misstänkt smittad så får man ta ett fall om eleven ska vara där.

Jag tänker allra mest för brukaren. Det är ju en så speciell situation nu, är det inte ett onödigt risktagande att låta elever som inte ens gått ut sin gymnasieutbildning sköta vården för de här riskgrupperna?
–Vi kan inte stoppa utveckling och det lärandet innan de kommer ut. De går igenom basala hygienrutiner och så. Det är inte aktuellt att stoppa idag. Så länge du är frisk eller har en pågående förkylning så… en risk är det självklart, men du ska inte komma till jobbet om du har symptom.

Men du ser inte att det inte att det är en ökad risk i sig att ha hemtjänstpersonal som ännu inte gått klart sin utbildning bland 90-åringar?
– Nej de går ju med handledare, säger Mariette Petric

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.