≡ Menu

Google: Därför återställde vi Rosa mannens Youtubekonto

Youtubekanalen Rosa mannen stängdes av från Youtube efter copyrightanspråk. Därmed försvann en kultursamling av bortglömda guldkorn från Sveriges tv-historia. Men under tisdagen kom den tillbaka – och nu svarar Google på vad som har hänt.

Det var under förra veckan som Rosa mannens konto försvann på Youtube. Kontot, vars skapare vill vara anonym, är en välkänd profil som genom decennier sparat och köpt upp VHS-band och digitaliserat minnen från tv-historien som de flesta glömt: TV3-tshirts, hur Rapport såg ut 1981 eller Helge som bodde utan elektricitet utanför Borås, 1981. Att kanalen begick upphovsrättsbrott var uppenbart, samtidigt handlade det om klipp som till största delen var så perifera och ointressanta att de var mer ett slags kulturarv än direkt intäktsförlust. Rosa mannen har heller inte kapitaliserat på klippen genom annonser. Till slut togs alltså kanalen ändå ner, efter att Nent group hänvisade till just upphovsrättsbrott angående fem klipp från ett gammalt program, ”Mänskligt”. Medierna i P1 uppgav att det berodde på att klippen var integritetskänsliga för personerna i klippen.

Google har skapat verktyg för upphovsrättshavare för att enkelt göra upphovsrättsanspråk på innehåll på Youtube. När ett sådant anspråk görs, tar Google ned innehållet och i det här fallet, när det handlade om flera verk, så innebar det en nedstängning av hela kanalen. Nästan 3 500 videos om svensk periferkultur försvann alltså förra veckan.

Många medier uppmärksammade saken och gjorde nostalgiska svep över en kulturskatt som försvunnit. Och på Youtube startades försiktiga upprop där man försökte kontakta Nent group om en vädjan att dra tillbaka upphovsrättsanspråk.

Och det är exakt det som hände i veckan.

Enligt Joakim Larsson, kommunikationschef Google Sverige, har anmälan dragits tillbaka, vilket gjort att deras åtgärd automatiskt dragits tillbaka. I ett mejl skriver Joakim Larsson:

”När vi underrättas om ett copyrightanspråk så tar vi ner innehållet, som lagen kräver. YouTube medlar inte mellan parter, utan erbjuder verktyg där rättighetshavare kan flagga videor och uppladdaren ifråga kan bestrida anspråk. Innehavaren av en kanal kan överklaga om hen anser att ett nedtagningsbeslut har skett felaktigt. Den som gjort en copyrightanmälan kan även dra tillbaka sina anspråk – då återställs materialet.”

Den anställde på Nent group, som tagit emot allmänhetens många vädjande mejl, vill inte svara om varför de dragit tillbaka anmälan, utan hänvisar till pressansvarig Susanne Nylén.
Uppdaterat: Nylén svarar skriftligt under tisdagseftermiddagen och menar att klippen är borta, vilket var huvudsyftet med deras anmälan.
”Vi förbehåller oss rätten att själva välja när, var och hur vårt upphovsrättsskyddade material används. I det här fallet har kontot lagt upp gammalt inspelat material med personer i utsatt position vars livssituation har förändrats sedan programmen sändes, material som vi själva har valt att inte publicera, bland annat av hänsyn till dem.”

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa