Ny data visar hur världens medborgare rör sig: Jönköping är bäst på att jobba hemma. Östgötarna har förflyttat sig ut till skog och parker – medan Blekingeborna förändrat sina rörelsemönster minst.
Det är Google som publicerat den anonymiserade och aggregerade datan, insamlad från deras tjänster över hela världen. Syftet är att hjälpa myndigheter att förstå hur medborgare svarar på rekommendationer och lagar och Google är noga med att påpeka att det finns svårigheter att rakt av jämföra regioner med varandra. Datans exakthet varierar, särskilt om det är regioner med befolkning som bort tätt, jämfört med glesbygd.
Graferna ska därför ses som en indikator, men kan ändå vara intressant att granska.
Lättast är kanske att mäta länder mot varandra. Då är det tydligt att Norge är de som förändrat sina beteenden mest.

Förändringen utgår från de senaste två-tre dagarnas rörelsemönster, jämfört hur det normalt ser ut i respektive land. Och där ser man alltså att Norge har en kraftig minskning av handel/nöje (där shopping, restaurang och nöjen som ”themeparks” och bio). Medan alla länder har en kraftig uppgång i att röra sig ute i naturen/parker, har Norge en minskning. Rimligtvis för att Norge såhär års ändå är ute mycket i naturen, och karantänen slagit hårt mot det rörelsemönstret.
Sverige är den som minskat minst på sitt beteende, förutom när det gäller vistelser i parker/natur. Där ligger vi tvåa, efter Finland.

Men hur ser det ut om vi tittar i Sverige, region för region?
Då kan vi se att Jämtland är de som minskat allra mest när det gäller nöjen. Även Dalarna ligger högt här och det går att anta att det i dessa siffror jämförs med förra året, där just regionernas restauranger, nöjes- och skidanläggningar gör att det är betydligt mer liv i regionen jämfört med nu.

Men värt att notera att Blekinge bara har en minskning på -6 procent, gentemot det normala restaurang- och shoppingbeteendet. Tveklöst lägst.

Även när det gäller handel av livsmedel och apotek är förändringen störtst i de regioner som annars hade präglats av turism. Men Stockholm ligger på tredjeplats, med minus 14 och Östergötland, som drabbats hårt av corona, ligger också lågt.
Om vi istället tittar på förändringar i rörelse till svenskarnas arbetsplats ser vi andra regioner ta täten.

Jönköping ser störst förändring, -23, följt av Stockholm, -21, och Södermanland -18. På Gotland är det minst förändring.
Minst förändringar är det generellt på svenskarna som stannar hemma. Kanske för att det är svårt att hitta tydliga mönster här, de flesta av oss är ju hemma under stora delar av dygnet ändå. Men här ser man ändå hur storstadsregionerna är stora – Stockholm och Uppsala, men även Västra götaland och Skåne toppar. Regionerna med stor andel tjänstemän.

Förändring i kollektivtrafik, tågstationer och andra knytpunkter drabbar Jämtland hårdast, tätt följt av Stockholm och Skåne:

Till sist, det som kanske är det mest svårtydda: Andel som är ute i parker och natur. Norrbotten toppar, men där är å andra sidan det mesta natur. Mer udda är det då att Östergötland ligger lika högt. Det verkar som att den hårt drabbade regionen sökt sig ut mer än andra i naturen. Även Västra götland är mycket mer i naturen än andra, kanske för att vädret varit mer gynnsamt här under de senaste dagarna, när denna mätning är gjord.

Här hittar du all information om Sverige, samt information om hur Google använt datan och gränsdragningarna gentemot integritet.
Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.