≡ Menu

Därför är ”förlorad smak och lukt” ett symptom på corona

Uppdaterat 14/4: Folkhälsomyndigheten har nu ändrat och har lagt till ”förlorad smak och lukt” som symptom.
”Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna. Även diarré har omnämnts.”

Artikeln nedan finns kvar för att visa hur man resonerat tidigare.

***

Flera i Sverige har rapporterat om hur de förlorat smak och lukt när de drabbats av Corona-viruset, covid-19. Mest uppmärksammat är kanske bloggen Mokkasin, där Sofia Vusir Jansson, skriver om hur hon och deras familj upplevde viruset. Detta efter att de senare diagnostierades med coronaviruset.

”Det är endast ETT symtom som varit samma hos oss alla – vi har tappat all lukt och smak. I flera dagar – för mig, Liv och Viggo sedan i lördags. I början av veckan fick jag känslan – detta så sjukt märkligt, det är helt DÖTT. Visst har jag tappat smak/lukt tidigare men då har jag varit dyngförkyld, snorig eller ont i halsen – nu har jag inget av detta. Och det är helt borta, inte ens en gnutta, det känns som det aldrig kommer komma tillbaka, inte en tillstymmelse i snart en vecka. För mig är det absolut det ENDA som inte känns normalt i min kropp.”, skriver Vusir Jansson i bloggen.

Samtidigt har flera vetenskapliga studier pekat på att just förlorad smak och lukt kan vara ett symptom på covid-19. Ibland det enda symptomet.

–– Sydkorea har testat ett stort antal människor och för 30 procent av dem som testade positivt för corona var nedsatt luktsinne det huvudsakliga symptomet, skriver en talesperson för ENT UK, det brittiska förbundet för öron, näs- och halssjukdomar.

Men svenska Folkhälsomyndigheten vill ändå inte gå ut med förlorad smak och lukt som ett officiellt symptom.

– Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet – och därmed smaksinnet – under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna. Många som har genomgått en rejäl förkylning har känt av detta, oavsett om man är snorig eller inte, svarar Sara Rörbecker, presstalesperson på Folkhälsomyndigheten.

Hon utesluter inte att myndigheten kommer att lägga till detta som symptom, i takt med att ny kunskap tillkommer från den vetenskapliga litteraturen eller från WHO.

– Vi uppdaterar inte informationen med mindre än att vi har säkra och välgrundade uppgifter som är relevanta. Så listan över symtom kan komma att justeras efterhand, kanske läggs lukt- och smakförlust till och kanske inte, säger Sara Rörbecker.

Just nu skriver WHO följande kring vad som är de vanligaste symptomen.

”The most common symptoms of COVID-19 are fever, tiredness, and dry cough. Some patients may have aches and pains, nasal congestion, runny nose, sore throat or diarrhea. These symptoms are usually mild and begin gradually. (…)”

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Beata april 28, 2020, 14:47

  Hej!
  Hur har det blivit nu?
  Har ni fått tillbaka smaken och lukten?
  Har exakt samma sak och det är så fruktansvärt irriterande.
  Mvh Beata

  • Patrik maj 2, 2020, 09:27

   Hej

   Jag (kille 35 år) tappade lukten och smaken för 8 dagar, lite täppt i näsan och lite småsnorig.
   Min sambo 33 år (kvinna) tappade lukten och smaken ungefär samtidigt.
   Symptomen är ju inte så jobbiga vi känner oss pigga men dom är likadana dag efter dag känns det som nu.
   Börjar bli irriterande nu det här.. Hur länge hade ni symptomen?

  • Annette juni 4, 2020, 10:53

   Fick du svar på detta? Nu har jag varit utan smak/lukt i 6 veckor. För 1,5 vecka sedan uppfattade jag plötslig något och det har hänt lite då och då sedan dess. Men det är väldigt svagt. Det går inte att läsa sig till någon information om hur lång tid det här kan ta. Väldigt frustrerande och en nervös känsla av att det kanske aldrig kommer tillbaka??!!

   //Annette

   • Martina Aurén juni 7, 2020, 23:34

    Har också tappat lukt och smak, varit borta sen den 10/5. Alltså snart en månad :( tänk om man aldrig får tillbaka det?!

  • Anders Tallbom januari 13, 2022, 16:35

   Jag fick feber och förkylnings symptom. Ganska kortvarigt, ca 4 dagar. Har väldigt skumma upplevelser efter detta. Tappade all smak. Jag kunde bara avgöra om det var sött.,salt eller pepprigt. En ständig lukt av cigarettrök vilket jag initialt skyllde någon granne för, tills jag märkte att det stank vart än jag gick. Det har nu gått 5 dagar sedan jag blev frisk. Fimpstanken är borta men smaken är bara väck

 • Nicklas maj 3, 2020, 17:05

  Jag tappade både lukt och smak för 5v sen i samband med förkylning och feber i 5 dagar. Första 3 veckorna var den 100% borta, efter 4v har det kommit tillbaka på ungefär 50% skulle jag uppskatta det till, och ligger fortfarande där. Orolig att det inte blir bättre än såhär, men får hålla tummarna att det kommer tillbaka snart.

  • Sandra maj 13, 2020, 14:25

   Jag tappade också lukt och smak, ca 6 dagar efter första symtomen. Kom tillbaka till ca 50-70% efter ett par veckor, men nu har det gått 6 veckor sedan jag blev i övrigt symtomfri och har fortfarande inte 100% lukt och smak. Har även nu en en kall känsla i näsan mest hela tiden vid inandning. Testade pollenmedicin, men gjorde ingen skillnad. Det är som att något frätts sönder i näsan eller nåt, men är inte torr. Så himla konstigt. Någon annan som har det eller liknande?

   • Mia maj 18, 2020, 17:53

    Min lukt o smak försvann också efter ca 7 dagars sjukdom. Dagen före och samma dag det försvann hade jag en brännande känsla i näsan vid inandning, som om något frättes sönder. Min man kände aldrig detta, men han förlorade också lukt o smak. Efter 8 veckor har smaken kommit tillbaka till ca 50%, men det känns som om det har avstannat. Min man fick tillbaka efter 4 veckor. Hur lång tid ska det ta? Vad vet man från de länder som drabbades före oss?

   • Linnéa maj 28, 2020, 23:58

    Hej!
    Jag har precis samma symptom vad gäller den frätande känslan i näsan.
    Gör ont emellanåt vid inandning och känner ingen som helst lukt eller smak. Har haft feber men ingen hosta eller dyl. Inget halsont heller.
    Har denna frätande känsla gått över eller har du fått svar på vad det beror på?
    Superkonstigt då jag i övrigt känner mig rätt så frisk.
    Ha det fint, ta hand om dig!

   • Kent Andersson juni 9, 2020, 16:14

    Hejsan! Jag har haft dålig smak och luktsinne i snart 2 månader. Kommer och går hela tiden. Ena minuten känner jag smak nästa är den borta. Försökt fått hjälp men dom säger bara att det kommer att bli bättre efter en tid. Rädd för att jag kanske aldrig får tillbaka till 100%.

  • Tess maj 14, 2020, 18:50

   På sidan lukttest.se utför flera länder tester där man har förlorat smak och lukt registerar på sin sida testar vissa saker i flera dagar och skattar. Karolinska som driver för sverige. Har precis som flera skrivit här lite täppa och småförkyld som övergått i smak och luktbortfall nu i 8 dagar och rätt oförändrat med nästäppan…

 • Lotta maj 4, 2020, 20:11

  Hej! Är hemma med influensa-liknande symtom sen 4 dar. Igår när jag vaknade var mitt lukt och smaksinne Helt borta.
  Såå tråkigt, då det enda man kan/orkar göra är ju att äta gott och titta på tv.
  Då vet man att det kan fortsätta i flera veckor 😩

 • Lena maj 5, 2020, 18:40

  Har tappat lukt och smak efter att jag har haft Corona 13/4,är nu frisk men har ännu inte fått tillbaka min lukt och smak tillbaka?? hur länge är det borta, Mvh Lena

 • Anders maj 8, 2020, 23:26

  Blev av med smak och luktsinne på 45 min.
  Från en god middag med lukt o smaklökarna fungerade. Hämtade sonen på fotbollsträning och kom hem och skulle ta en öl och grillchips som inte smakade någonting.
  Läskigt fort har det gott och har känner fortfarande inte någon smak på mat eller drycker. Har haft lite feber men det är det ända än så länge..

  • Kim Andersson maj 29, 2020, 23:09

   Hej!
   Hur mår du nu? Vad hände efter du postade att lukt smaksinnet försvann så fort?
   Mitt har försvunnit nu i kväll.. började hosta i tisdags.. lite feber på kvällen, likaså ons o torsdag. Fredag vaknar pigg, känner mig frisk. Grillar på kvällen o två timmar senare lukt o smak borta. Sjukt nojig o rädd..

   • Kim juni 4, 2020, 10:52

    Testade mig i måndags, fått svar COVID19
    Läskigt för jag är ju inte sjuk. Idag bara nästäppa långt in. Lukt o smak delvis tillbaka..

 • Sofia J maj 11, 2020, 13:54

  Hej, positivt svar på covid- 19
  Sjuk sen 8 dagar. Till en början feber, värk och halsont. Efter 4 dagar försvann smak/lukt och är fortfarande borta. Jag jobbar som kökschef och är så orolig hur länge detta ska sitta i. Är för övrigt nästan helt återställd.

 • Mico maj 11, 2020, 14:19

  Hej . Har tappat lukt och smak sen 7 dagar nu . Är så olycklig och deppig . Har även ont i halva kroppen bara nedredelen så fort jag känner kyla typ om jag öppnar balkongen så börjar värken . Jätte konstigt det har varit så i 3 dagar med värk . Annars ingen rinnande näsa ingen feber . Huvudvärk hade jag två första dagarna när jag började förlora lukt och smak och kände mig täpt i näsan . Försöker äta nyttigt ingefära spenat apelsin citroner . Är väldigt trött också sover mer än normalt …. somsagt olycklig utan smak och lukt .

 • Annelie maj 14, 2020, 19:05

  Hej, tappade lukt o smak den 12 april då jag insjuknade i Covid 19, tyvärr är det fortfarande helt borta, vet någon hur länge detta kan vara?

  • Anna juni 14, 2020, 19:49

   Hej! Jag undrar också. Förlorade lukten totalt i slutet på mars. Fortfarande helt borta. Så tråkigt!! Har din lukt kommit tillbaka?

 • Gustav maj 15, 2020, 13:57

  Hade feber och ont i kroppen i lite drygt 1 vecka innan lukten försvann helt, hittade inget i lägenheten som luktade det minsta, testade parfymflaskor, whiskeyflaskor etc. Inga andra förkylningssymptom, ingen hosta eller något. Men så fort febern hade lagt sig så tog det inte så lång tid innan lukten kom tillbaka, från att den försvann så tror jag inte det tog mer än 5-6 dagar innan jag var tillbaka på kanske 95% igen…

 • Jonathan Sideström maj 16, 2020, 18:16

  Har inte haft luktsinne på tre dagar ungefär, känner ingen alls. Började hosta för 5 dagar sen och kände mig förkyld, näsan rann. Nu känner jag mig frisk förutom att jag inte känner lukt eller smak ett dugg. Måste vara Corona

 • calle maj 18, 2020, 00:00

  Hej,
  Om man är symtomfri men inget luktsinne fortfarande? När anses man vara frisk och kan återgå till vardagen?
  Vh.

 • Elsbeth Johansson maj 21, 2020, 08:44

  Hej!
  Hade influensa i två veckor. Har inte fått tillbaka lukten. Det har gått 8 veckor nu!
  Har luktat på ättika men kände ingenting.
  Är inte testat för Corona.
  Elsbeth

  • Anna juni 14, 2020, 19:51

   Hej! Har du fått tillbaka ditt luktsinne än? Jag har inte känt någon lukt alls sedan slutet på mars, den är helt borta.

   • Annette juni 14, 2020, 20:10

    Efter sju veckor kan jag ibland i ett snabbt ögonblick uppfatta en svag doft. Och om jag luktar på något med mycket doft. Men det är väldigt svagt. Och smak uppfattar jag bara som beskt, surt, salt o sött.
    Idag fick jag höra att Zink kan vara bra…men varför finns det så lite information om hur lång tid det kan ta och vad man kan göra för att få det tillbaka?!

    • Anton juni 26, 2020, 04:45

     Samma här, så konstigt att man knappt kan läsa om detta! Det är 2-3 dagar som gäller enligt myndigheterna….

   • Camilla Tengbom juni 28, 2020, 21:15

    Hej,

    Jag tappade min lukt och smak i mitten av april. Var bara lite småsnorig, feber någon dag och sedan täppt i bihålorna. Höll mig hemma från jobb i 3 veckor.

    Nu sedan ca en vecka tillbaka känner jag en konstant söt smak i munnen. Skumt.
    Lukten kommer tillbaka ibland stötvis, känner helt plötsligt min parfym tex för att sedan vara helt borta igen. Har missat många bajsblöjor på min 2-åring pga detta😳
    Skönt att läsa att fler haft så långt luktbortfall!

 • Anna-Karin Alm maj 24, 2020, 13:44

  Haft värk överallt i kroppen, ont i huvudet och trött/matt/orkeslös i 2 v , feber i 1 dag, förkyld lite i ett par dagar, torr i hals o näsa, torr rethosta som gör mig svettig men inte intensiv och nu försvann lukt o smak. 50 år . Är det Covid eller vad?

 • Alexandra maj 24, 2020, 22:54

  Hej!
  Har också tappat lukt o smaksinnet TOTALT, inne på 11 dagen nu och har blivit friskt. Läskigt att läsa att det tagit upp till 8 veckor för vissa att återfår sin lukt/smak men då till 50-70% kapacitet.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nar-kommer-sverige-latta-pa-restriktionerna
  Spola fram till 0:55 för att lyssna på när smittoexperten Johan Giesecke säger att man endast tappar luktsinnet i 2-3 dagar ”bara” och att det inte är bestående.

  Detta är hemskt, kan inte njuta av någon mat eller dryck. Hoppas jag återfår lukt o smaksinnet snart och ni andra också!

 • Alexandra maj 24, 2020, 22:56

  Juste, skulle även tipsa om olja för näsan för er som känner er kalla och tomma efter covid-19. Jag kännde mig helt förstörd i näsan efter sjukdomen och användning av nässpray men köpte sedan sesamolja i sprayflaska på apoteket och näsan känns mkt bättre och återfuktad!

 • Kalle maj 28, 2020, 14:11

  Hej,
  torsdag 21 maj kände jag ett tryck på bröstet, andningen kändes tyngre än vanligt under mitt tyngdlyftningspass.
  Dagen efter var jag i princip helt utslagen och förblev det under helgen. Ingen feber dock, trots att jag kände mig varm och febrig. På måndagen 25 maj kände jag mig piggare, ingen värk eller ”feberkänsla”.
  Onsdagen 27 maj kände jag att lukt- och smaksinnet helt hade försvunnit och idag torsdag 27 maj är lukt/smak fortfarande tydligt borta. Förhoppningsvis släpper det snart. Förutom lukt- och smaksinnet känner jag mig pigg och glad. Hoppas det släpper för er andra, är så sugen på att få känna lukten av kaffe och snus igen!

 • Ulf maj 29, 2020, 09:13

  Mitt började den 20/5, med lite heshet, sedan dagarna efter det en väldigt torr känsla i näsan. Jag är normalt alltid lite snorig och känslig för pollen upplevde ju detta som något mycket bra (vad bra man kan sova utan en massa snor). Den 24/5 försvann sedan lukt/smak och så har det varit sedan dess. I övrigt inga symptom.

 • Jonas Gustavsson maj 30, 2020, 19:56

  Konstigt att lukt/smak-bortfall inte diskuterats mer som ett ev bestående men, om man visste att man riskerade det så skulle ”folk” nog vara ännu mer försiktiga. Tappade luktsinnet helt efter tre dagar, nu har det gått 11 dagar och luktsinnet är i princip fortfarande borta, smak finns men är dämpat. Känner mest söta dofter men ingen nyans alls. Vi får se hur det går, jäkligt trist

 • Anisa Mohamed maj 31, 2020, 16:44

  Jag tappat lukt och smak I 5 dager nu . Lite tap i nässan men annars ingen andra covid 19 symtom. Ska testas imorgon. Är orolig att min smak/lukt inte kommer tillbaka.

 • Kimmo maj 31, 2020, 23:09

  Tappade luktsinnet totalt 27/5 efter 5 dagars feber och lite hosta. I samband med att lukten försvann kände jag en brännande känsla i näsan. Smak finns till viss del men lukten är BORTA. Man är ju nyfiken på när detta rättar till sig?? Förövrigt är jag återställd.

 • Daniel juni 27, 2020, 13:00

  Min flickvän som haft bekräftad corona tappade lukt/smak under 4 veckor. Nu tillbaka gradvis. Jag själv som smittades av henne fick istället hjärtklappning. Milda stmptom i övrigt. Hjärtat slår konstant på runt 100-110 istället för min normalt låga vilopuls på runt 50. Blodtrycket har inte påverkats och är fortsatt lågt. Att ha ett hjärta som slår så snabbt dygnet runt är inte kul men akutläkaren sa att han haft många patienter med samma symptom. En del av dem i mer än 6 veckor. Jag är snart inne på vecka 3. Kan vara läge att skapa en tråd för hjärtklappning som symtom efter covid-19?

 • Martin december 2, 2020, 22:46

  Smak och luktsinnet kraftigt ”avtrubbat” sedan covid19 i Mars (nu December)
  Känner inte igen dofter som innan mer än om jag jag stoppar näsan i kaffeburken.
  Luktade häromdagen på på favoritlikör ”Amaretto di Saronno” som BORDE lukta som Björnklister.
  Den doftade tyvärr bara ”läder”.

  Hoppas verkligen någon kan finna ett sätt att fixa detta.
  Vardagen är inte speciellt rolig med detta.
  Men man får väl vara glad att ha överlevt antar jag.

  PS.
  Raklödder idag ..så registrerar jag bara ”drivgasen” ur giletteburken….äcklar mig varje gång…obehagligt faktiskt…bara gas liksom.

  /Martin

 • Karro juni 24, 2021, 17:16

  Hej! Jag är nyfiken på hur det har gått för er som tappade lukt och smak för ett år sedan. Har det blivit bättre? Har själv varit utan i ca 7 veckor och börjar snart tappa hoppet. Lite har kommit tillbaka men väldigt flyktigt.

 • Martin juni 24, 2021, 21:22

  Åt en första jordgubbe ifrån södra Sverige dag, dagen innan Midsommarafton.
  Smakade ingenting.
  Men man lär sig uppskatta konsistensen.

  Svårt att uppskatta konsitensen av nyklippt gräs dock.

  Hoppas på nån sorts fix för detta. :-(

 • Kalle november 23, 2021, 13:37

  Hej! Hur har det gått för er med smak och lukt? Har varit utan ett par månader, det kommer och går. Hur lång tid tog det för er att få tillbaka?

 • Andreas Stenberg februari 20, 2022, 14:02

  Har varit 100% utan smak och lukt i över 6 månader.
  Konstigaste var att det kom ca en v efter att jag tog vaccin spruta nr 2 Pfizer, hade inte covid-19…
  Och det är skitjobbigt att fölora 2 sinnen på samma gång, man känner inte om något bränns vid , luktar rök, då man eldar med ved och har barn är det alltid en oro .

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.