≡ Menu

Här är filmen som påstås ha varnat för #oslobomb

Jag har suttit klistrad vid datorn med puls i flera timmar nu. Försöker förstå vidden av allt som hänt. Nu till och med en egen skjutning på ett SSU-läger på Utöy, där @aliesbati deltagit.

Informationen varierar hela tiden. Medier rapporterar om att gärningsmän gripits, som sedan polisen dementerar.

Senast är en film som påstås ha varnat för Oslobomben redan i söndags, men fick ny titel i dag och sedan raderades.  I stressen skickar vi vidare den (jag också) utan att kolla upp den närmare. Som tur är finns människor som kollar upp, källkollar, gräver vidare.

Och som sedan hittar den påstådda terrorfilmen. Och något terrormeddelande? Nä. Men då har medier över hela världen redan kablat ut nyheten om nyckeln till terrordådet.

Saken bevisas av Google cache som fick en preview på filmen även innan den raderades:

Det finns säkert mer i den här storyn, varför kallade någon det här klippet ursprungligen för ”Wybuch w Oslo – Explosion in Oslo – 22.07.2011. Wybuch”? Gissade? Ett blindspår? En lyckträff? Säger de något i filmen i bakgrunden? Uppdaterat: @hans_g gissar att det handlar om någon som idag gjort någon typ av skämt. Ändrat titeln på en film som laddades upp i söndags och hann få med det i googles cachning. Har ingen aning om det stämmer eller ens går.

Det kommer mycket information nu. Det hela blir en lektion i kälkritik. Allra mest för oss som är mottagare, och vidarespridare, som försöker förstå vad som händer och smälta vad som är det värsta som hänt Norge sedan andra världskriget.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.