≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – December 16, 2011

 1. Mikael Zackrisson: Så fick Sveriges Radio 2000 nya ambassadörer – Journalistik 3.0 – medieormen ömsar skinn | Sveriges Radio:@Zackrisson gör “hejdå” med att gå igenom vad hans projekt med inbäddningsbara radiospelare har gett Sveriges radio.
  2 000 sajter har bäddat in den, med en sammanlagd räckvidd på 14 miljoner visningar, 1,1 miljoner starter.
  Totalt har det gett Sveriges radio 6 procent fler spelstarter.
  Smart och självklart! Nu ska inbäddningen bara göras snyggare och enklare så är det fem plus!
 2. Teknik & Trender – www.gp.se:Eva Wieselgren går igenom den senaste Spotifyutmanaren, Rara. Tillsynes värdelös. Men med deras riskkapital gissar jag att de fyller på skivbolags tomma fickor med pengar.
  Det är just den här utvecklingen som är så tragisk. Skrev om det i en DN-krönika för ett halvår sedan.
 3. (4) Erik Videgard’s photos:Såhär i julfesttider – detta är väldigt roligt!
 4. Funderar på att göra en Louis CK « Magnus Betnér:Magnus Betnér funderar på att runda marknaden och göra en Louis CK – släppa en dvd för fem dollar, fritt att sprida och använda. Och ändå tjäna pengar. Läs mer här: https://buy.louisck.net/statement
 5. How to embed tweets directly from the new Twitter | Editors’ Blog | Journalism.co.uk:Du har inte missat att Twitter nu har enkla, inbäddningsbara tweets?
 6. Googles globala trendlistor 2011- vad har världen sökt efter? – Google Sweden Press Blog:Vad säger det om världen att Rebecka Black är årets mest ökande sökord?
 7. Barnporr, Ulf Nilson och JK | Thomas Mattsson – Bloggen om Expressen:Expressens chefredaktör @thomasmattsson är en taktiker av rang, men när han försvarar Ulf Nilsons krönika med detta:
  Svenska kritiker som vill använda skattepengar och arbetstid hos polis, åklagare och justitiekansler för att stoppa nyhetsförmedling och opinionsbildning i seriös och etablerad media bara att de helt enkelt inte tycker om det som skrivs, sägs och sänds… deras omsorg om tryck- och yttrandefrihet känns i jämförelse faktiskt sisådär.
  Då förstår jag inte alls. Kritiken, som bland annat kommit från Sofia Mirjamsdotter på Ajour,  handlar inte alls om saken är laglig eller att stoppa nyhetsförmedling eller opinion – utan om Expressen faktiskt vill vara avsändare för sådan…ja, rent ut sagt skit.
  Det är klart att det är tycke och smak, men det är just gott tycke och smak man förväntar sig av Expressens krönikörer – inte någon som återkommande drar rastistisk generaliserande retorik.
  Inte heller blir det bättre av sådana här försvarstal.
 8. Norran, Skellefteå » Nu öppnar Norran dörrarna:Norran skapar medielabb där unga läsare inte bara ska skicka in bilder och nyhetstips, utan också vara med och koda och skapa framtidens mediesajt.
 9. Anette Novak lämnar framtiden bakom sig | Medievärlden:@anettenovak’s förnyelsearbete med Norran är svårt att underskatta, så klart. Läser massor av matnyttigt här, men också modiga saker som att ge en Iphone till läsarna varje månad – för deras tips.
 10. Chrome – störst i världen – IDG.se:Det här är rätt oärligt av IDG. Inte bara för att det inte finns någon länk till studien för merläsning, utan också för att jämförelsen inte är mot webbläsare som helhet – utan att webbläsaren Chromes version 15 är större än Internet explorers version 8. Vilket inte är så konstigt då Chrome uppdateras automatiskt och Explorer kräver manuell uppdatering.
  Internet explorer är fortfarande störst.
 11. Christoffer Hiding – Yes, Higher! | Funded By Me – Finansiera ditt projekt genom sociala nätverk:Gamla idolartisten Christoffer Hiding använder @fundedbyme för att finansiera sitt debutalbum. Roligast är kanske att man kan skänka 1 000 kronor mot att få vara med och sjunga på plattan! Modigt!
 12. TV4 Sminket (tv4sminket) on Twitter:Hade helt missat att TV4:s smink hade ett twitterkonto! Med bilder på folk de fönat håret och sminkat. Så smart! Så bra!
 13. Fotobloggen – ekuriren.se:Smart av Ekuriren tycker jag! Istället för att bara låta reportar blogga – skicka ut datorn till fotografer! Deras journalistiska plats mår verkligen bra av att lyftas högre.
 14. Riksdagsrösten söker redaktör! | Riksdagsrösten:Detta projekt av bland annat @jocke – så bra! Så spännande! Sök jobbet!
 15. Flygbolag: Kolla in din stolsgranne via Facebook – DN.SE:Kul piloprojekt (sic!), men hur mkt vill man egentligen umgås på sådana här resor?
 16. SVT Pejl – Alla brott i Sverige:Nu har SVT pejl, som jag skrivit om tidigare bland annat på TU, släppt sin första större databasjournalistiska produkt. En karta över brotten i Sverige. Snyggt, påkostat men…vem hittar det?
 17. Gör ett klipp – köp Mona Sahlins kända kontokort | Nyheter | Aftonbladet:Men! Så fint! Mona klippte itu kreditkortet efter att hon avgick och gav delarna till de vänner som stöttat henne bäst och mest. Så fint. Fatta att vara i den stormen hon var i då. Galet.
 18. Mona Sahlins kontokort | skitch.com:Kan ni förstå detta, att Mona Sahlins toblerone-kontokort finns kvar, ituklipp och inramat? Man måste älska Sahlins humor. Originalbudgivningen finns kvar i två dagar här: http://www.tradera.com/mona-sahlins-beromda-kontokort-auktion_280404_145558048
 19. Sveriges Radio lägger ut material på Spotify och Wimp – Pressinformation | Sveriges Radio:Detta är fantastiskt roligt! Även om det hade varit ännu roligare om de också hade tagit steget att göra något nytt med Spotifys nya app-plattform.
  Jag anar att det är @zackrisson som har jobbat hårt och målmedvetet med det här och jag lyfter på hatten för honom!

  Men detta citat från Cilla Benkö:
  – Detta är en naturlig utveckling för ett medieföretag som så starkt präglas av både trovärdighet och förnyelse, säger Cilla Benkö
  Kom igen, sedan när stod Sveriges radio för förnyelse? Just nu har ert LAS-system dessutom tvingat er av med både @zackrisson och @MalinCrona, för att bara nämna några.

 20. The nightmarish SOPA hearings – ComPost – The Washington Post:Det som händer i USA nu behöver vi verkligen ta tag i, lära oss av och förstå. Det är sjukt.
 21. Alla på E24 sägs upp
  Det måste innebär att vi snart är uppe i 300 förlorade journalisttjänster i år? Snacka om året då mediehusen (inte journalistiken) mötte verkligheten.
  Det tragiska är väl att vi alltid behöver slå i botten för att förstå att vi behöver omorganisera oss till något bättre.
 22. Redan vid första klunken rödvin
  Det är synd att Birro för så många, i så många avseenden förbrukat sitt läsvärde. För detta är både viktigt och läsvärt
 23. Journalists free to use twitter

  Journalister behöver inte längre söka om lov för att få använda Twitter i brittiska rättsalar

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.