≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – July 15, 2011

  1. Resumé: Thomas Mattsson: ”Nästa år ska vi bli ännu bättre”
  2. – Det är bara att konstatera: Expressen vann matchen om bäst rapportering från Almedalen. Roligt, aktuellt, relevant och tunga tyckare. Och även om Aftonbladet har stor yta göms de undan bakom SVTdebatt-tältet.

  3. TwentyFeet
  4. – För oss statistikjunkies är det här en kul grej. En gång i veckan sammanfattas vad du har gjort på Twitter, retweets, följare osv. Kul grej.

  5. Erik Almqvist – 8:e sexigaste politikern | Sveriges Sexigaste Politiker | Almedalsveckan | Nyheter | Nyheter24
  6. – Jag tar mig lite för pannan här. Inte bara gör Nyheter24 en lista över de sexigaste politikerna och sätter SD:s Erik Almqvist på 8e plats, utan ställer också frågan ”Vad gör nationalism sexigt?”. Eller vad sägs om den här artikeltexten: ”Han har varit i blåsväder för att ha lyssnat på vit makt-musik, handlat nazikläder och han har även filmats när han sparkade en man efter ett bråk med komikern Soran Ismail. Skandaler som skulle fått vilken politiker som helst att tvingas avgå. Trots det står Östermalmssonen orubblig kvar som riksdagsledamot och politisk sekreterare för Sverigedemokraterna. Och imponeras man inte av Almqvists politik så tvingas man imponeras av 29-åringens politiska överlevnadsskicklighet.”

  7. Sommarläsning: Helge Fossmo | cafe.se
  8. – Det här är smart av Café tycker jag. Att, inför sommarmånaderna, rota i arkivet och sedan plocka fram guldkornen i repris. Den här texten är sex år gammal. Gör det den mindre aktuell? Självklar. Gör det den mindre intressant? Inte alls. Har länge pratat om att alla stora tidningar borde förvalta den skattkista av material de har på redaktionerna och ha en fast avdelning som de uppdaterar med jämna mellanrum med material från arkivet.

  9. Självkänslans matnyttighet – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt
  10. – Tack @andreasekstrom för att du skriver det här! Aldrig blir sånt här så tydligt som under sommaren. Vikthetsen. Jag märker det på mig själv, men det är inget som vi kan prata om. Än mindre kan jag själv förstå det.

  11. Recension: Att som 32-åring flytta hem till sin mamma
  12. – En av mina gamla favoritbloggar tycks vakna till liv? Får vi hoppas på fler uppdateringar nu? Den här var fantastisk!

  13. Byter jobb
  14. – Min gamla Dagenchef @AndreasNson blir ny nyhetschef på Nerikes Allehanda. Och det är så grymt bra för både NA och Andreas. Att han varit kvar såhär länge på Dagen är ett mysterium i sig. Heja Andreas!

  15. Spotify Sound-Off: Users, Celebrities React to Launch
  16. – Skit i att klicka på den här länken och försök istället att smälta det här: How did Spotify US launch go? 85,198 blog mentions, 26,226 news mentions & 531k tweets…in just 1 day! Not bad, I’d say.

  17. Coca-Cola Offers Free Spotify Subscriptions
  18. – Fatta. Det är LÖJLIGT vilket genomslag @spotify kommer att få i USA. Coca Cola delar ut GRATIS prenumerationer till medlemmar! Coca Cola. Tycker att Spotify är så bra. Att de vill dela smittas av deras varumärke. Spotify är det största vi har haft i USA sedan… skiftnyckeln.

  19. Till mina fina läsare: –Jag tar en paus – Amelia
  20. – Fy. Fy, fy, fy. Jag har bara träffat Malin en gång. Men det spelar ingen roll. Du behöver inte ha träffat henne någon gång alls för att känna med henne här. Läs hennes avskedskrönika.

  21. Varför bara massa män och killar som skriver om sport?
  22. – Det här är, faktiskt, ett mysterium. Men all heder åt @Expressen för att de lyckats rekrytera 50/50 till sommarens sportreportervik.

  23. Gayhistoria obligatoriskt skolinslag
  24. – Varför det här blir en nyhet på Dagen.se är väldigt, väldigt märkligt. Ärkesynden, igen. http://www.dagen.se/blogg/emanuel/2008/07/kristna-gillar-homosex

  25. Här är siffrorna för Google+
  26. – Här bekräftar Google själva siffrorna om att de nu är 10 miljoner använder på Google+ – efter två veckor. I övrigt – sjukt smart pressmeddelande. Som alla tidningar oavsett inriktning kan vinkla på. Well done. ”93 procent av männen som signat upp sig på google+ söker efter partner”

  27. Webshop bloggarnas nya grej
  28. – Nya bloggtrenden: öppna webbshop. Noterat.

  29. QR Code on Tombstone Creates Dynamic Memorial [PHOTO]
  30. – Kan vi reda ut det här med QR-koder? Är det hett eller bara ett japanskt fenomen vi i Sverige aldrig kommer förstå? Aftonbladets satsning på det smygfasades ut. Och i Sverige engagerar det inte ens de mest hard core nördarna. Men ändå hakar reklambyrå efter reklambyrå på grejen. Sätter QR-koder på tidningsannonser, pelare och flygplatser. Känner ni ens någon som har laddat ner en QR-läsare i mobilen?

  31. Världens argaste optiker
  32. – Reaktionen du aldrig hade väntar vid en journalistisk konfrontation.

  33. Foo fighters avbryter konsert – ber våldsam snubbe dra åt helvete
  34. – Läckert!

  35. Daniel Ek’s Spotify: Music’s Last Best Hope – BusinessWeek
  36. – Och den här jätteintervjun med Spotifys Daniel Ek är såklart ett måste att läsa.

  37. Använd bilder i abortdebatten « Dagen.se – Nyheter om kyrka och samhälle
  38. – Jag har alltid haft den största respekt för Stefan Gustavsson. Läst hans böcker i tidig ålder för att lära mig att förstå min tro också på ett intellektuellt plan.Men jag tycker att Stefan Gustavsson med åren drar åt ett allt mer bekymrande håll. Ställer sig på haveristers sida. Det här är en debattartikel jag inte alls förstår. Stefan Gustavsson tycker att vi borde använda blodiga abortfoster bilder när vi diskuterar abort. Jämför det med Ecce Homo för att förklara hur bilder berör. Jag skrev om en av de stora problemen med abortbilderna (jämför det med ecce homo så blir skillnaden som allra tydligast) på min Dageblogg för nåt år sedan: http://www.dagen.se/blogg/emanuel/2008/09/nar-en-abortbild-moter-fel-ogonMen allra mest handlar det här om ett perspektiv som jag tycker tappas bort: Som kristen kan man tycka mycket är fel, men när vi lagstiftar ev kristen moral och etik piskar vi även de som inte tror att följa efter. Jag förstår inte det försvarbara i det?

  39. Bloggning och rapportering från Livets Ords Europkonferens för Dagen avblåst… | Samuel Varg Thunberg
  40. – Mentalisten och Trollkarlen @samuelvarg skulle åkt och bevakat Livets ords stora sommarkonferens åt Dagen. Men det drogs in. Om det är av de anledningar som Dagen påstås ge är det märkligt. Men i min värld brände Samuel ut sig med att kalla en av konferensens huvudtalare som ”bluffmakare” redan innan han sett honom. Det gör honom väldigt besvärlig att ha som rapportör. Ett väldigt svårt ingångsläge i ett redan känsligt sammanhang. Trist. Men nu kommer Samuel åka för egen räkning. Vilket jag tror kan bli minst lika bra. Det gjorde ju jag förra året: https://emanuelkarlsten.se/07/en-kvall-med-benny-hinn/

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Stefan Gustavsson juli 15, 2011, 20:58

    Hej Emanuel,
    Såg dig på TV tidigare ikväll när du pratade cookies!
    När det gäller din kommentar till min debattartikel missar du rejält och tillskriver mig uppfattningar jag inte har. Jag är nämligen inte alls för att man ska lagstifta kristen moral. Om du tar reda på mer om min samhällsuppfattning kommer du att uppptäcka att jag har en liberal syn; människor får – inom mycket vida gränser = så länge de inte skadar någon annan – leva precis hur de själva vill. Jag är en förespråkare för ett öppet, liberalt, pluralistiskt samhälle.
    När det gäller min syn på abort är den allmänmänskligt motiverad och inte grundad på Gud eller Bibeln. Den bygger på två allmänt omfattade principer i vår kultur:
    1) Människovärdesprincipen, som säger att alla människor har lika värde och rättigheter. En av statens viktigaste skyldigheter är att upprätthålla den principen och ge rättsskydd åt varje människa.
    2) Naturvetenskapen, i detta fall biologin, som säger att det mänskliga livet börjar vid befruktningen och att det därför vid en abort är en människas liv som avslutas.
    Här är den avgörande frågan: Är det en människa eller är det inte en människa som aborteras? Om det är en människa, bör staten skydda den människans liv. Om det är en cellklump eller en potentiell, men inte verklig, människa, finns det ingen anledning för staten att ha synpunkter på vad som sker.
    För mig handlar alltså frågan inte om en specifikt kristen moral ska in i lagstiftningen (det ska den inte; den ska predikas i kyrkorna), utan om när människans liv börjar.
    Ha en skön sommar! /Stefan Gustavsson

    • Emanuel Karlsten juli 15, 2011, 21:23

      Hallå Stefan,
      Jag vet inte jag tycker att jag tillskrev dig uppfattningen om att lagstifta kristen moral utifrån det här sammanhanget (det kan vi ta en annan gång). Mitt syfte var inte heller att föra en debatt om abort, utan sätta ett stort frågetecken för din debattartikel om det goda syftet i att använda bilder på slamsblodiga foster.
      Det var väldigt märkligt, tycker jag.

  • Stefan Gustavsson juli 15, 2011, 21:44

    Det beror helt hållet på hur man besvarar huvudfrågan; är det människor eller inte som vi aborterar.
    Jag tror du håller med om att medborgaraktivister på 1960-talet i södra USA gjorde rätt i när de visade blodiga bilder av hur svarta dödades pga av sin hudfärg. Om det gäller andra människors liv och kulturens samvete sover (i det fallet en massa vanliga medborgare som valde att inte tänka på de svartas situation eller fundera över sin egen människosyn eller att agera utifrån vad samvetet faktiskt sa dem) så är man moraliskt förpliktigad att försöka väcka kulturen.
    Så är det med abortbilder. Om det är våra medmänniskor som systematiskt dödas är det inte konstigt om några väljer att skrika högt. Om det å andra sidan inte är människor det handlar om är förstås både min övertygelse och alla abortbilder helt onödiga. Allt går tillbaka till människosynsfrågan.
    Abortfrågan behöver diskuteras och analyseras på alla möjliga sätt. Det jag säger i artikeln är att jag numera helhjärat också bejakar dem som väljer provokationen som kommunikationsmedel.

    • Cecilia juli 16, 2011, 21:09

      Annars kunde man visa icke-blodslamsiga bilder: t ex Lennart Nilsson-aktiga vackra foton på levande foster vid t ex vecka 10. Förmodligen ger det mer eftertanke och sympati för fosters liv än vad skräckbilder kan göra.

  • Doktor Spinn juli 15, 2011, 22:18

    Grymma kommentarer idag Emanuel. Alltid bra, men det känns som om du verkligen är en bra form och tonalitet på spåren!

  • Daniel juli 16, 2011, 08:43

    Tre små korta:

    Ett. Intervjun med Fossmo var riktigt intressant. Tack för länken.

    Två. Jag kan tänka mig att du har lite svårt för Dagen av flera anledningar, men jag förstår inte varför du måste smyga in små gliringar mot dom då och då. Som  kommentaren ”Att han varit kvar såhär länge på Dagen är ett mysterium i sig.” angående Andreas flytt gör ju ingen mycket klokare om du frågar mig.

    Tre. Som jag nämnde för Krigu på twitter när han han frågade om QR-koder, se utanför iPhone-marknaden och titta lite på android-marknaden.
    Den här appen: https://market.android.com/details?id=com.google.zxing.client.android har 10-50 miljoner installeringar. Många app-skapare använder koderna för att göra nedladdningslänkar till sina apps enklare, både för apps i och utanför Android Market. Google Code har också QR-koder för alla sina nedladdningar (antagligen av denna anledning).

    EDIT: Om du tycker 10-50 miljoner låter lite så är det samma spann som den officiella facebookappen, vilket borde säga litegrann mer.

    • Emanuel Karlsten juli 16, 2011, 09:29

      Hej Daniel!
      1) Kul! Varsågod
      2) Ja, har tänkt lite på det där. Det är svårt eftersom man inte kan berätta allt bakom. Och jag klarar inte riktigt av att vara helt tyst. Vilket kanske är dumt. Men det liksom sipprar igenom ändå. Jag blir frustrerad över att se att tidningen inte växer på nätet, inte förvaltar den kompetens som finns i huset. Det är smärtsamt på många sätt. Och därför blir jag väldigt glad när en sådan som @andreasnson:twitter äntligen går vidare. Ta det han gjorde på sin blogg, andreasnson.wordpress.com, där han gjorde ett Dagencase rakt upp och ner, men hans arbetsgivare inte ville göra den. Istället gjorde Expressen och hela Sverige ett scoop på saken.
      I ett sådant sammanhang blir jag helt enkelt glad att Andreas bestämt sig för att gå vidare.
      Men du har rätt. Jag ska tänka på det.
      3) Jag ser inte var jag nämner Iphone? Jag skriver ”mobiler”. Jag tänker inte heller på appar, utan på användning. Jag är medveten om att det är stort internationellt, men i Sverige? Inte så mycket. Men, som sagt, det kommer kanske en andra våg pådriven av all reklam, även här?

      • Daniel juli 16, 2011, 10:49

        2) Jo. Förstår som sagt ditt läge, men om du bara tänker på det blir det nog bättre, för oss läsare i alla fall.
        3) Ah, jag var oklar. Jag svarade mest på sista frågan. Hur många svenskar som har en läsare installerad på sin telefon. Och mitt svar var: ”Dom flesta som har en android (och är någorlunda intresserade av appar (utanför android market))”. Anledningen till varför jag nämnde iPhone var att jag hade för mig att du hade en och att det av ovanstående anledning mest är iPhone-användare som inte förstår meningen med att ha en läsare installerad.
        Att det i andra medier i Sverige knappt finns alls kan jag hålla med om. Och dom gånger jag har sett det här i Sverige har det oftast bara varit länkar till någon vanlig hemsida, vilket inte precis gör mig mer benägen att använda en QR-kod nästa gång jag ser en.

  • Micael Ostlund juli 16, 2011, 14:11

    Jag har också funderat på varför nyheter om snus, rökning, sprit och aborter får stora uppslag i Dagen. Är det ovanligt många snusare? rökare? som läser den tidningen och som är beroende av att få senaste nyheterna om snus och rökning? Eller finns det ett fisförnämt moraliserande mellan raderna i dessa artiklar? Det blir lite som att okontrollerat fisa på en middag över det hela …

    • Emanuel Karlsten juli 16, 2011, 21:13

      Det ligger såklart enligt ett gammalt mönster om att rapportera om klassiska moralsynder. Men jag kan tycka att man, som kyrko-organ, blir lite oansvarigt om man ofta fastnar där. Vilket man ibland (även när jag var redaktör ska villigt erkännas) tenderar göra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.