- Radiotjänst: Reinfeldt borde betala radio- och tv-avgiften – Nyheter | Sveriges Radio:
Detta är ju fantastiskt. För det är såklart så att Reinfeldt ska betala. Det måste alla vi andra, med våra smartphones och allt. Spännande att följa!
- Särskoleelever gömdes undan | Inrikes | SvD:
Den här artikeln är nio år gammal, men har fått nytt liv det senaste dygnet. Någon postade en skärmdump där datumstämpeln på artikeln inte syntes, utan bara ingressen. och sedan var det igång med tusentals delningar på twitter och Facebook. Några har googlat den och hittat ursprungsartikeln, den här (nog så hemsk), men de flesta delar alltså bara en skärmdump. Intressant, det också.
- TV4 granskar smutsen i skolan – #skolsnusk – tv4.se:
TV4 ska granska skolsnusket och använder “öppen granskning” som metod. Ett begrepp som lanserades i samband med de granskningar jag var med och drog igång hos Aftonbladet de senaste åren. Är det okej om jag tycker att det är smickrande? Hursomhelst: smart grepp när det handlar om något ganska enkelt: bara fota eller film hur äcklig skol-toan tex är.
- Lite föräldraansvar, om jag får be – hd.se:
En av årets största virala artiklar har skrivits. Av ingen mindre än den gamla interneträven Olater! Över 142 000 facebookinteraktioner hittills placerar texten högt på all time high-listan. I ett mejl skriver Ola: “Krönikan har 425 000 visningar på hd.se, vilket är den överlägset mest klickade artiklen på hd.se någonsin. Tranarpsbroolyckan kommer tvåa med drygt 100 000 visningar. Patrik Lundbergs “Ni sliter själen ur mig” (som var ett fantastiskt klickmonster när den kom) kom upp i 50 000 visningar.”
Grattis! - Hans plan för att rädda Twittercensus – styra tusentals konton – Dagens Media:
Twittercensus ser ut att kunna räddas av @hampusbrynolf! Väldigt listigt!
- Pinterest gör svensk version – Dagens Media:
Pinterest ska lanseras på svenska. och jag skulle gärna länka till hela pressmeddelandet som jag fick idag, men av någon anledning har de inte lagt ut det varken på Pinterest eller någon annanstans där jag letat. Hursomhelst: Det intressanta här är att Pinterest för första gången låter en lokal marknad översätta tjänsten genom crowdsourcing. Ett grepp som bland annat Twitter har gjort för att underlätta lansering på lokala marknader.
Det säger så klart något om Sverige som marknad, att man bedömer att vi är spännande och bra nog att göra en sådan grej på. Och även om Sverige beskrivs som “särskilt aktiva” nämns inga siffror. Vilket skulle vara behövligt nu. Det är svårt att avgöra dess storlek idag. - IKEA or Death:
Rolig sida: Är det en Ikea-möbel eller ett dödsmetallband? Nog svårare för den som inte kan svenska. Relaterat från @ettpunktnoll: antalet metallband per land.
- DN direktrapporterar: Nobelpriset i litteratur – DN.SE:
Så blev det då klart vem som vann nobelpriset i litteratur, Alice Munro. Jag fascineras alltid mest av vilka vågor sådan här rapportering skapar. På tre minuter skrevs 3 000 tweets över hela världen (kolla grafen), med en peak kl 11.03 (då journalister dubbelkollat stavningen) med dryga 1400 tweets. Först i Sverige tror jag @kulturnyheterna var. Och andra roliga fakta: Englund nådde inte Munro utan har talat in på telefonsvararen. Munro har bara skrivit 15 böcker, vilket ger hopp till världens alla aspirerande författare, antar jag.
- Ledande teolog går ur Svenska kyrkan – Dagen:
Detta är såklart väldigt spännande. Häromveckan så kommenterade jag just @biskopantje och berömde henne för hennes svar (om helt andra saker). Vilket på något sätt också understryker hur lite jag förväntar mig att svenska kyrkan ska ha någon som helst spets i teologiska frågor. Jag ser dem mer som en samlingsplats – en fritidsgård, ett alternativt skyddsnät i samhället – än som någon som håller tron främst. Vilket i sig är ganska sorgligt.
- Twitter / annasoderstrom: fick ett glädjande svar från …:
Konsumentmakt från @annasoderstrom! Och ja, det är helt obegripligt att det fortfarande finns saxar som kallas “pojke” för att de är tuffa och tvärtom för tjejer.
- En helt vanlig vecka i oktober | Ledarbloggen:
Aftonbladet ledare gör stor sak av att de delas mer i sociala medier än alla andra tidningar tillsammans. Det är sant. Men som någon på SVT debatt skrev är frågan om det blir missvisande att göra en mätning rakt av? Aftonbladet använder sig av Facebook-kommentarer. Vilket innebär att varje gång någon kommenterar en Aftonbladetledare kan det räknas som en “delning”. Jag vet inte varför författaren på SVT debatt är säker på det här, jag hittar inget stöd för det. Med det sagt är dock Facebooks redovisning av “delningar” väldigt problematisk. @pmnordkvist har skrivit om det här på @ajourse när det begav sig och vi talade senast igår om vad man egentligen ska kalla alla de här facebookinteraktionerna som samlingsnamn? För det är ju inte delningar. Det är interaktioner.
Nu tror jag förvisso att Aftonbladet faktiskt är störst även om vi bara skulle räkna “delningar” vilket gör att de mycket skulle kunna räkna “mer hederligt” och ändå vinna och visa sin storhet.
För det ska ju också sägas i sammanhanget: det är inte bara för sina förträffliga skribenter Aftonbadet ledare är störst – utan för att deras sajt drar dubbelt så mycket trafik som sin närmaste konkurrent. - Så kommer du igång med ”rotation curation” | Bisonblog:
Jag föreläser ibland för företag om CSR, “hållbarhet” på svenska, i sociala medier och brukar såklart ta med @sweden’s koncept med roterande kuratorskap. Visa på verksamheten genom att, transparent, låta en medborgare varje vecka få totalt kontroll på det officiella kontot.
Greppet är, för det mesta, otroligt provocerande för företag. Tanken att inte ha kontroll på kommunikationen blir för svår. Och man ursäktar med att det är ett land som gör det, men att det är svårare för ett företag. Vilket såklart inte är sant. Här gör @bisonblog en bra genomgång av hur företag också använder det roterande kuratorskapet. - Bekräftat: TV4 Stockholm skrotas – Dagens Media:
Det är väl egentligen inte _SÅ_ konstigt att lokalstationen i Stockholm skrotas och man låter lokalnyheter från andra delar av landet ta större plats. När man bor utanför Stockholm blir det särskilt tydligt hur extremt mkt plats Stockholm tar i riksnyheterna. Trots det: Stockholm behöver ännu lokalare journalistik. Bara inte säker på om tv4 är de som behöver ta det ansvaret?
En annan praktisk fråga: vad kommer sändas under lokaltv-sloten för stockholmarna nu? - Twitterkungen: ”Jag ser mig som ett stort tidningsföretag” – Dagens Media:
Dagens media följer upp den serie om “nätstjärnor” som Ajour gjorde förra året. Denna gång om Anton Perlqvist, som vi titulerade ”störste svensk på twitter”. Mycket har hänt på ett år, bra läsning här.
- Oddsen rasar för Nobelpriskandidat – DN.SE:
DN har en skatt i @korstadius. Här har Kristoffer byggt ett verktyg som mäter oddsen för nobelpriset i litteratur. Smart i all sin enkelhet, byggt med Highcharts. Nyheten är dock hur enkelt det är att manipulera oddsen. Axel Björklund skriver mer.