≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – October 9, 2013

 1. Resumé: ”Med nya 3D-verktyget flyttar vi in tidningskänslan digitalt”:

  Vad är det jag missar här? Jag har laddat ner och testat Expressens nya mobilapp. Men 3d? Really? Det är en pdf-tidning i app-format. och jag kan zooma in, bläddra eller klicka på en artikel för att läsa den i html-format. vad är grejen? 

 2. Twitter / AndreasHamren: Jag älskar den här nyheten …:

  Jag skulle vilja skylla på sommarens nyhetstorka, men kan inte riktigt det. Eller så är det superlokalt? Men hey, kan man skriva om att golfspelare får hole in one kan man väl skriva om yatzy med åttaåringar! Här finns för övrigt originalet, från Mitt i söderort. Med bild på Hampus! https://www.evernote.com/shard/s52/sh/49f4b6ac-f7ef-406c-a1ce-f2c3ecee8a4b/d3264f60eb242b4a76c0113393f9ba3e

 3. 28 Newspaper And Magazine Layout Disasters:

  Jag älskar när tidningar gör missar, korrfel osv. Här är en helt fantastisk topplista att kika på!

 4. Så lite mobilsurf får du för pengarna | .SE:

  Om hur mobiloperatörerna begränsar surfandet via mobiltelefoner. Och hur ohederligt det är. Kanske illustreras det bäst av deras sammanfattning:
  ”500 MB Mobilt Internet – ”Räcker till ungefär 5 mätningar med Bredbandskollen per månad sen kan du glömma Wordfeud!”

  2 GB Mobilt Bredband – ”Nova/Moa/Max/Arvid får bara titta på Sean Banan i HD-kvalitet 40 gånger, sedan är du rökt!”

  10 GB Mobilt Bredband – ”7 timmars SVTPlay per månad och inget annat, SUCKER!”” “ 

 5. Stridsvagnar rullar in på Gotland – TT:

  Så, Sverige ska se till att skydda sig från eventuella ryska attacker och skickar därför över 14 stridsvagnar till Gotland. 14! Ja, det räcker säkert ifall ryssarna kommer… Helt otroligt. Vad får vi andra slåss med? Tandpetare?

 6. The technology behind the website that 30% of Swedes visit every day:

  Pingdom, den svenskstartade och världsledande tjänsten för att hålla koll på din sajts upptid, har besökt Aftonbladets teknikteam och skrivit lite om den monsterapparat det är att driva en sajt med tre miljoner besökare om dagen. Här finns flera intressanta fakta. Som att sajten pumpar ut 15 tb i bandbredd om dagen (exkl annonser och tv). Eller att mobilen står för 50 procent av trafiken.
  Om man har varit på Aftonbladets teknikavdelning är det en imponerande känsla. Som har extremt bra koll på just upptid. Man har till och med koll på när det planeras attacker mot sajten för att kunna rusta ännu bättre. Under tiden jag jobbade på Expressen hade vi stenkoll på både vår och Aftonbladets upptid. Aftonbladet hade nästan alltid 100 procents upptid.
  Mycket av det här – kanske det mesta – är tack vare deras teknikchef @petfre. Som är intresserad, kunnig, passionerad och hungrig. Han har skapat ett team och lagt en grund som gjort att Aftonbladet kunnat skala upp och bli Sveriges största nyhetssajt. Utan honom är det svårt att se hur de hade klarat det.

  Därför är det väldigt intressant att @petfre nu gått till Expressen som teknikchef. Alltså värsta konkurrenten. Förra veckan började han och för någon vecka sedan tog vi en lunch där jag fick höra lite om hans planer. Det är _väldigt_ spännande. Peter har chansen att göra om hela Aftonbladet-resan. Ta all kunskap han fått från att bygga upp den bästa sajten och göra om det – bättre. Och såklart: mer modernt. Skissen han målade upp gör att det kittlar lite i magen. Expressen är precis i början av att bygga upp en helt ny utvecklingsavdelning och det är i det läget – när man får börja om från noll – jag förstår att det blir omöjligt att tacka nej. 
  Men, det ska väldigt mycket till för att Peter ska lyckas. Ledning ska förstå, redaktion ska vara med på noterna. Trots det: jag ser verkligen fram emot att följa Expressen under det kommande året!

 7. Twitter / martinschibbye: emoji:

  @martinschibbye testar framtidens journalistik, antar jag. Och som någon kommenterade, lite elakt, “så NU upptäcker ni emojis”. Apropå det, glada smileys, skrev jag en krönika om denna farsot när det begav sig.

 8. Pappas lilla flicka – hd.se:

  Detta är en några veckor gammal artikel som jag stötte på häromdagen. Om skillnaden mellan Kenza och Blondinbella, men lika mycket en betraktelse över vår tid. Är helt fascinerad att vi kan skriva löp på löp om Leif GW, men nästan aldrig diskutera vad Sveriges största bloggare – större än Sydsvenskan vecka efter vecka – betyder. Vad hon, hennes texter säger och gör med vårt samhälle. 

  Det här är ett väldigt vackert resonemang kring det. Väldigt, väldigt läsvärt om vår tids nya makthavare. 

 9. Att disruptera reklamradio? Här är mitt recept. | Danehav.com:

  Reklamradiomakare, se hit. För mycket här (särskilt det crowdsourcade) är sådant ni kan fixa på en handvändning. Det finns redan så många lyckade internationella exempel på crowdsourcad musiklyssning som ni skulle kunna härma, kopiera, och ändå vinna på eftersom det fortfarande anses guldkantat att få sändas i tablåradio. Bra tankar av @danehav

 10. Foton från tidslinjen:

  Nu kan det ju vara så att Aftonbladet flashade innan pristagaren var klar, men det är såklart som @bisonblog konstaterar: “Detta är skillnaden mellan klickvärde och läsarvärde”

 11. Tjej råkar få superkrafter « Youtubes bästa klipp – topplista vecka/månad/år:

  Nån ny skräckfilm ska promotas och den här dolda kameran-klippet har skapats. Och wow, något av det bästa jag sett i genren!

 12. En annan grej | Fredrik Backman:

  Fredrik kan skriva ibland så att allt stannar upp, man känner och smakar på orden och fascineras. Han blandar kvällstidning med finliteratur på ett väldigt egensinnigt sätt. Det fick mig att stanna upp mitt på gatan och mobilläsa. Veckans text!

 13. Resumé: Att producera en Michelin-krog:

  Storyn bakom Dill! Jag älskar det här!

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.