≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – October 3, 2013

 1. FRA – Så här kollar du om du blivit signalspanad på:

  Det här var ju spännande! Ska försöka själv.

 2. Vem är Veronika?:

  Det ÄR fascinerande vilket enormt spinn @kwasbeb’s text har fått. Trots hajp! :) För de oinitierade är det nog samtidigt ett klimax. En text utan ett slut. Inte för att det är dåligt – Jack förklarar väl i efterhand att det han gör är att leverera ett mysterium – utan för att man inte från början får veta att man inte kommer att få veta. 
  Men skit i det nu. Det intressanta här är ju att den här typen av texter får välförtjänt utrymme! Och inte minst: den person som allra ivrigast från början vägrat kalla sig för journalist får nu allt mer uppmärksamhet för att det han gör just är att tydliggöra journalistikens förtjänster för andra. Hela texten är ju egentligen journalistporr – en genomgång av digital research och presenterad med puls och dramatik. Briljant på många sätt!
  Själva ämnet finns det ju flera exempel på, vilket Jack nämner längst ner i den här texten
  Men det spännande är ju det livegräv Jack har satt igång nu. Där Flashback och hobbydetektiver hjälper till att hitta nya spår. Det blir spännande att följa!

  Angående själva ämnet kommenterar jag det för Aftonbladet

  (ps: artikeln har toppat metros mest-lästa-listor i två dagar nu. Vilket såklart säger något om hur många som delat och läst, men också något om metro.se:s storlek. Det ÄR en spännande och offensiv nätsatsning som Metro har startat, jack är perfekt som spindel i sociala medier-nätet och det här var en mycket bra presentation till den sortens digitala journalistik de kan positionera sig inom)

 3. Favorit i ärkebiskopsvalet: Jungfrufödseln är en mytologisk term – Dagen:

  Vi ska få en ny ärkebiskop i Sverige. Jag börjar med den informationen, för jag tror den förbigått de flesta. I dagarna har bland annat Anette Novak intervjuat kandidaterna i öppna utfrågningar. Min favorit är den här – @biskopantje. Inte bara för att hon är så digitalt aktiv och framåt, utan också för att hon är en sympatisk person och verkar ha en bra idé om var kyrkan är på väg. Eller vad sägs om det här citatet: “Jag vill göra om vår kultur. Vi har blivit en kyrka där medlemmarna blivit konsumenter och där verksamheten produceras av proffs”

 4. Dagstidningarna fortsätter tappa räckvidd | Medievärlden:

  Visst är det alarmerande siffror. GP tappar 10 procent av räckvidden på ett år, liksom kvällstidningarna. DN kommer “lindrigt” undan med “bara” sex procent. Men mitt i allt: Det är ganska fascinerande att Aftonbladet fortfarande har 829 000 läsare i print – varje dag! Det säger något om vilket extremt tidningsläsande land vi är och att även om vi faller med tio procent om året så kommer det ta en ganska bra stund innan tidningsläsandet blir en irrelevant plattform för nyhetsläsare idag.
  Det indikeras väl kanske inte minst när skickahemgratistidningarna “Mitt i” håller kvar sin räckvidd och ditotidningen Direktpress ökar med tio procent. 

 5. Brain Wound Eliminates Man’s Mental Illness – New York Times:

  Dagens mest bisarra (historiska – 1988) story hittar jag via @damonrasti. En man med tvångssyndrom (tvätta händerna tvångsmässigt osv) mådde dåligt av det. Han frågade sin mor vad han borde göra, varpå mamman sa att han borde skjuta sig själv. Sagt och gjort: mannen gick ner i källaren och sköt sig själv i huvet. Men överlevde mirakulöst och när han vaknade hade han skjutit bort tvångssymptomen. En ding ding värld som källa? Nej, världens mest prestigefulla tidning: New york times.

 6. Alla asiater håller ändå bara käften | Patrik Lundberg | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet:

  @patriklu har verkligen gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Nästan varje gång jag läser honom hajar jag till, lär mig något nytt, tar med mig ett intressant perspektiv. Jag fick upp ögonen för honom någon gång innan Kinapuff-hetsen och har kunnat följa hans resa, hans penna. Vi har träffats några gånger, hängt någon mer. Käkat middag och i förra veckan gjorde vi sällskap till pressnatta. Och det är en sån härlig kille, med en så grym penna att jag får ett sådär härligt pirr i magen när det går bra för honom. Jag unnar honom verkligen den uppmärksamhet han får för det han gör och hoppas att Aftonbladet ger honom mer och mer plats!
  Det här är en fantastisk krönika. Igen.
  Heja!

 7. Idrottsgatan 25, Falköping – Svensk Fastighetsförmedling:

  Säg att det är ett skämt? Jag vill att detta ska vara planterat. Isf är det BRILJANT!

 8. Söndagskolumn #68. Om politik, journalistik och Hanne Kjöller. | Jan Helin:

  @janhelin om Hanne Kjöllers bok. Men jag reagerar mest på Helins definition av opinionsjournalistik: ” Den fakta som stöder den politiska uppfattningen värderas som viktiga, de som talar emot den trycks undan. Sådan är själva metoden i opinionsjournalistik och för alla andra som ska bygga ett argument. Det är inget fel i det. Men resultatet blir inte opartisk journalistik.”

  Då undrar jag givet vis: varför kalla det på ledarsidorna för journalistik?
  Det har blivit någon slags inflation i vad vi beskriver som “journalistik”. Till den grad att vi fått lägga in “kvalitetsjournalistik” framför det vi tycker är faktisk journalistik. Det är en konstig utveckling.

 9. 1,8 miljoner lyssnar på Sportextra söndag – Radiosporten | Sveriges Radio:

  SR:s mest lyssnade program, nedbrutet på kanal. Spännande ändå!

 10. Pluttra - ny trend i förskolan – Ystad – Ystads Allehanda – Nyheter dygnet runt:

  Detta är ju fantastiskt – jag vill verkligen ha mina barn på en förskola eller skola som delger mig vad de har gjort på skolan så att mitt samtal med min dotter kan kroka i det hon har gjort under dagen. Heja Ystads kommun som verkar jobba så bra med det här! Vilket inspirerande case!
  Och det andra: det här reportaget hittade jag genom att följa Ystads allehanda på Intagram! Verkligen smart användning för en tidning! snygga bilder, kombinerad med smart länk till texten fick mig intresserad, och se här sitter jag och bloggar om saken!

 11. Hur tänkte förlaget? | Journalisten:

  Angående Kjöllerdebatten, hjälp så @bjornhager gör ner Kjöller här. Jag vill så gärna höra en debatt där hon möter honom eller någon annan. Kanske på publicistklubben ikväll? (tisdag)

 12. Så vanligt är det med avföring på händerna | GT:

  Det ringer ganska ofta journalister och frågar olika saker. Jag brukar ställa upp på det, jag tänker att det på något sätt ligger i mitt uppdrag att ge perspektiv på sociala medier-grejer. Så när man ringde upp och frågade om en instagrambild så svarade jag reflexartat, och först när det var över frågade jag vad de tänkte göra med det här. Och i någon slags chock hann jag inte reagera innan allt var över och jag var lämnad i ett stadie av “vad hände här?”, “kommer det där verkligen bli en artikel?”.
  Det blev det. Och även om det såklart får vara GT:s beslut att publicera, lärde jag mig också någonting: tygla dina reflexer, kolla vinkeln innan du svarar. Det finns verkligen inget egenvärde i att bara synas.

 13. Photo by johanhilton:

  Bilden på Gyllene grynings ledare som nu anhålls. Fantastisk. “sällan har en ond nazityp sett ut så mkt som en ond nazityp”. Skrev för övrigt om det helt bisarra att Grekland har ett nazistparti i sin motsvarighet till riskdagen på Ajour när det begav sig.

 14. Reaktionerna på en våldtäktsdom från Svea hovrätt | Juridikbloggen:

  @martenschultz skriver om våldtäktsdommen och det är intressant med nya perspektiv och höra hans nyanser. Inte minst mot känslodrev i media och polismannens bloggande (se annan länk).
  Min kommentar är ändå:
  Jag tycker inte att det är ett problem att media kanaliserar folkets känslor, genom tex debattartiklar. Här måste, som du skriver, rättsstaten fungera oavsett andras känsloyttringar, och framförallt inte ha åsikter om det. Men sedan funderar jag en del på polismannens bloggpost: är problemet hans beskrivning? För det går väl ändå att begära ut och läsa för allmänheten? Jag kan tycka att hans subjektiva beskrivning blir värre, för att det ev skadar förtroendet för polisen.

 15. Martins polisblogg: Om en gruppvåldtäkt och en modig men extremt utsatt flicka:

  Gruppvåldtäkten på en 15-årig flicka har fått pulsen på hela Sverige att gå snabbare. Sällan har jag sett en så enad front i hat mot domare, hovrätt som friat sex killar som turats om att våldföra sig på en liten tjej. Själv var det länge sedan jag kände sådan frustration, sorg, uppgivenhet.
  Här skriver en polis som påstår sig varit med i utredningen mer om fallet. Om hur vissa visat ånger, andra inte. Hur någon filmat, ytterligare någon uppmuntrat de andra att använda hans använda kondom. Det är brutalt. Sjukt. Och läsvärt.
  Men: Samme polis var också med i Husby-utredningen och skrev då också en lång och nyanserad bloggpost. Jag säger inte att detta är påhitt, men nog är det konstigt att samme polis dyker upp i två av årens mest omtalade utredningar.
  Uppdaterat: @ybsodermalm bekräftar att han verkligen har varit med.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Em oktober 3, 2013, 16:41

  Apropa Nr 15. Fast, det är väl inte sa konstigt att han varit delaktig i bada fallen eftersom Husby och Tensta är i samma distrikt (om jag fattat det rätt). Konstigare om det ena varit pa Södermalm och det andra i Rinkeby. Det är min spontana reaktion.

  • Emanuel Karlsten oktober 3, 2013, 17:42

   Nä, det konstiga är väl att han råkade vara inkopplad i så högprofilerade fall. Men som sagt, det hade en enkel förklaring.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.