≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – October 7, 2013

 1. Marcus Birro: Det pågår en utrensning av kristna – Dagen:

  Dagen slår fast att Birro är talesperson för kristna i Sverige. Det är märkligt i en nyhetstext. Ännu märkligare att den är skriven av Daniel Grahn, publisher för @Dagen. Jaja.

 2. Twitter / AndersSundell: Diagram: Vem attackerade vem …:

  Om du inte såg söndagens partiledardebatt så har @anderssundell gjort ett diagram över vilka partiledare som attackerade vilka. Detta alltså gjort med papper och penna under söndagskvällen. Vet inte om det är imponerande eller helt galet!
  Missa inte heller hans diagram om vem som fick ordet mest (och minst) under debatten. Det Anders här gör är det researcharbete som borde göras av traditionella journalister. Här bloggar han om saken.

 3. Twitter / Evlan: Partisekreterare twittrar om …:

  En bild av samtiden.

 4. Journalistik är inte en synonym till tidning!:

  För den som orkar sätta sig in mer i NSD och betalväggarna har @gertfrost skrivit långt och resonerande. intressant!

 5. Siri’s Voice Actor Comes Forward: It Was ’Creepy’ at First:

  Ok, det här är lite creepy. Rösten bakom Siri, röstkontrollen i Iphone, träder fram.

 6. Nyhetsmorgon om orkanstormen med könsnamn « Youtubes bästa klipp – topplista vecka/månad/år:

  Det är fredag (tydligen också i @nyhetsmorgon), inled helgen med ett härligt skrattpiller! Och skönt: @staffandopping har är inte längre ensam om att ha sagt könsord i morgonsoffan!

 7. Laddar ner från PirateBay – Serietecknare Elin Lucassi i LitteraturMagazinet:

  Fantastisk illustration om moralpaniken!

 8. Karta över internets befolkning och respektive lands mest besökta sajt.
  Världskartan ser då lite annorlunda ut, vilket såklart är fascinerande. Men det mest intressanta med det här är väl att jag lärde mig att Yahoo är Japans största sajt:

 9. Photo by instagram:

  Instagram meddelar att de börjar med annonser. Men “smakfullt”. Spännande!

 10. Nytt historiskt rekord för Aftonbladet | Välkommen in!:

  Nya Orvesto har kommit och med den också en del siffertrixande för alla. Jag vet inte om detta faller inom den kategorin, men oavsett det är Aftonbladets räckvidd helt bisarr. Över 3 miljoner läsare – om dagen – i sina kanaler. Tittar man på Kia index har tvåan Expressen drygt 2 miljoner besökare på webben – i veckan. Nu är det såklart inte det som ska mätas, utan Expressens orvestosiffror, för det att det ska vara rättvist. Men jag gissar att de ligger så långt efter att det inte kommer bli någon skrytpost om det.

 11. Portad från att titta på Bingolotto | Nyheter | Aftonbladet:

  Skaparen bakom Bingolotto-wiki har äntligen fått förtjänt uppmärksamhet. Vi är några stycken som har haft kontakt med honom tidigare när hans wiki fick uppmärksamhet för ett år sedan eller två. Jag själv ringde både Bingolotto och talade med hans bror. Som alla var lite skeptiska till att man skulle skriva, eftersom man inte visste hur man skulle skriva det. Ingen, jag inklusive, ville att det skulle framstå som lyteskomik. Alexander har en diagnos, asperger om jag minns rätt, som gör att han med djupt engagemang tar fram all fakta och jobbar med alla detaljer. Det finns så mycket fördomar kring det här att man inte vill ta fram det och låta sedan skylla det på något annat än hans gedigna engagemang. Om än kring en väldigt konstig sak. 
  Jag tycker Aftonbladet verkligen gjorde det snyggt här. Vinkeln blev perfekt – att han inte längre får bedriva forskning – och det blev en hyllning till en man med engagemang istället för komik kring ett udda intresse, tycker jag.  

 12. Rackartygarna på TV6 Play – Rackartygarna – TV6:

  För 1,5 år sedan gjorde vi på Ajour en serie om Youtubestjärnor. http://www.ajour.se/tagg/youtubestjarnor/ Vi såg att allt fler svensktalande kanaler hade fler tittar på Youtube än de etablerade tv-programmen. Vilket då (och nu!) var fascinerande. Flera av dem har idag egna program i SVT, men en av de vi inte fick att ställa upp på en intervju var Rackartygarna. Ett gäng unga killar som gör stunts. Häromdagen såg jag att de nu fått en egen show i tv6. Imponerande att se att trenden fortsätter. TV lånar stjärnglans från nätet. Jag antar att det är en övergångstid – just nu har vi tradition och vana av att bygga upp annonsaffären i gammeltv, vilket gör att digital-tv söker sig dit – för pengarnas skull, och credden.

 13. FRA – Så här kollar du om du blivit signalspanad på:

  Det här var ju spännande! Ska försöka själv.

 14. Vem är Veronika?:

  Det ÄR fascinerande vilket enormt spinn @kwasbeb’s text har fått. Trots hajp! :) För de oinitierade är det nog samtidigt ett klimax. En text utan ett slut. Inte för att det är dåligt – Jack förklarar väl i efterhand att det han gör är att leverera ett mysterium – utan för att man inte från början får veta att man inte kommer att få veta. 
  Men skit i det nu. Det intressanta här är ju att den här typen av texter får välförtjänt utrymme! Och inte minst: den person som allra ivrigast från början vägrat kalla sig för journalist får nu allt mer uppmärksamhet för att det han gör just är att tydliggöra journalistikens förtjänster för andra. Hela texten är ju egentligen journalistporr – en genomgång av digital research och presenterad med puls och dramatik. Briljant på många sätt!
  Själva ämnet finns det ju flera exempel på, vilket Jack nämner längst ner i den här texten
  Men det spännande är ju det livegräv Jack har satt igång nu. Där Flashback och hobbydetektiver hjälper till att hitta nya spår. Det blir spännande att följa!

  Angående själva ämnet kommenterar jag det för Aftonbladet

  (ps: artikeln har toppat metros mest-lästa-listor i två dagar nu. Vilket såklart säger något om hur många som delat och läst, men också något om metro.se:s storlek. Det ÄR en spännande och offensiv nätsatsning som Metro har startat, jack är perfekt som spindel i sociala medier-nätet och det här var en mycket bra presentation till den sortens digitala journalistik de kan positionera sig inom)

 15. Favorit i ärkebiskopsvalet: Jungfrufödseln är en mytologisk term – Dagen:

  Vi ska få en ny ärkebiskop i Sverige. Jag börjar med den informationen, för jag tror den förbigått de flesta. I dagarna har bland annat Anette Novak intervjuat kandidaterna i öppna utfrågningar. Min favorit är den här – @biskopantje. Inte bara för att hon är så digitalt aktiv och framåt, utan också för att hon är en sympatisk person och verkar ha en bra idé om var kyrkan är på väg. Eller vad sägs om det här citatet: “Jag vill göra om vår kultur. Vi har blivit en kyrka där medlemmarna blivit konsumenter och där verksamheten produceras av proffs”

 16. Dagstidningarna fortsätter tappa räckvidd | Medievärlden:

  Visst är det alarmerande siffror. GP tappar 10 procent av räckvidden på ett år, liksom kvällstidningarna. DN kommer “lindrigt” undan med “bara” sex procent. Men mitt i allt: Det är ganska fascinerande att Aftonbladet fortfarande har 829 000 läsare i print – varje dag! Det säger något om vilket extremt tidningsläsande land vi är och att även om vi faller med tio procent om året så kommer det ta en ganska bra stund innan tidningsläsandet blir en irrelevant plattform för nyhetsläsare idag.
  Det indikeras väl kanske inte minst när skickahemgratistidningarna “Mitt i” håller kvar sin räckvidd och ditotidningen Direktpress ökar med tio procent. 

 17. Brain Wound Eliminates Man’s Mental Illness – New York Times:

  Dagens mest bisarra (historiska – 1988) story hittar jag via @damonrasti. En man med tvångssyndrom (tvätta händerna tvångsmässigt osv) mådde dåligt av det. Han frågade sin mor vad han borde göra, varpå mamman sa att han borde skjuta sig själv. Sagt och gjort: mannen gick ner i källaren och sköt sig själv i huvet. Men överlevde mirakulöst och när han vaknade hade han skjutit bort tvångssymptomen. En ding ding värld som källa? Nej, världens mest prestigefulla tidning: New york times.

 18. Alla asiater håller ändå bara käften | Patrik Lundberg | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet:

  @patriklu har verkligen gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Nästan varje gång jag läser honom hajar jag till, lär mig något nytt, tar med mig ett intressant perspektiv. Jag fick upp ögonen för honom någon gång innan Kinapuff-hetsen och har kunnat följa hans resa, hans penna. Vi har träffats några gånger, hängt någon mer. Käkat middag och i förra veckan gjorde vi sällskap till pressnatta. Och det är en sån härlig kille, med en så grym penna att jag får ett sådär härligt pirr i magen när det går bra för honom. Jag unnar honom verkligen den uppmärksamhet han får för det han gör och hoppas att Aftonbladet ger honom mer och mer plats!
  Det här är en fantastisk krönika. Igen.
  Heja!

 19. Idrottsgatan 25, Falköping – Svensk Fastighetsförmedling:

  Säg att det är ett skämt? Jag vill att detta ska vara planterat. Isf är det BRILJANT!

 20. Söndagskolumn #68. Om politik, journalistik och Hanne Kjöller. | Jan Helin:

  @janhelin om Hanne Kjöllers bok. Men jag reagerar mest på Helins definition av opinionsjournalistik: ” Den fakta som stöder den politiska uppfattningen värderas som viktiga, de som talar emot den trycks undan. Sådan är själva metoden i opinionsjournalistik och för alla andra som ska bygga ett argument. Det är inget fel i det. Men resultatet blir inte opartisk journalistik.”

  Då undrar jag givet vis: varför kalla det på ledarsidorna för journalistik?
  Det har blivit någon slags inflation i vad vi beskriver som “journalistik”. Till den grad att vi fått lägga in “kvalitetsjournalistik” framför det vi tycker är faktisk journalistik. Det är en konstig utveckling.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.