≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – September 4, 2011

  1. Cablegate's cables: Full-text search for “sweden”
  2. – Jag tycker det här har passerat alldeles för obemärkt förbi? Inte bara att @Wikileaks påstår att Guardian har brutit deras embargo-deal (läs storyn här. http://www.cio.com.au/article/399394/wikileaks_blames_guardian_breach/ ) utan också att det nu finns ytterligare 250 000 hemligstämplade diplomatiska dokument. Och över 4 000 av dem har ordet ”Sverige” i sig. Borde inte tidningar sätta upp en databas och få hjälp av folk att crowdsourca upp det intressanta?

  3. Löpsedel.se | daglig omvärldsbevakning ur ett begränsat perspektiv
  4. – Så många gånger som jag tänkt på det här – att det är konstigt att inte någon har startat en blogg/flickr-konto eller liknande där de postar kvällstidningslöpen från varje dag. Och så har den funnits i alla år! Eller i alla fall två år. Bokmärk.

  5. Här tar Bolt guldbilden med Sportbladets kamera | Friidrotts-VM 2011 | Friidrott | Sportbladet | Aftonbladet
  6. – Hela världen kunde se att Bolt hade lånat en kamera av något efter sitt medaljlopp och nu fotograferade segeryran. På twitter stojades det lite om saken, men ingen hade anat att den som lånade ut kameran var – Aftonbladet! Smart grej!

  7. Gradvall.se – Artiklar Intervjuer Essäer 1979-2011
  8. – Du MÅSTE läsa Jan Gradvalls intervju med journalister som bevakade London Riots. Så mkt visdomsord!
    ”För tre år sedan förbjöd en del tidningar anställda att använda Facebook på arbetstid. Men vi på The Guardian bemöttes tvärtom med skepsis av ledningen om vi inte använde sociala medier. ”

  9. Sveland–Wennstam: En bok om skilsmässa. – DN.SE
  10. – Har du heller inte hängt med i varför hela Sverige helt plötsligt diskuterar skilsmässor? På grund av den här boken. Jag tänker att det ändå är bra? Diskussionen alltså.

  11. Google Abandons “Maps API For Flash” | TechCrunch
  12. – Svt har sökt nya teknikstandards för sina sajter, när är det dags för mediesajterna att förändra hur de visar video? Flash-spelarna går mot en säker död.

  13. Smart ombordstigning på planet spar miljarder – NyTeknik
  14. – Åh, så smart! Gör direkt, flygbolagschefer!

  15. Resumé: Nyhetschefer lämnar blödande papperstidning
  16. – Jag vet att jag till viss del är jävig här, men jag tycker det här visar på stort mod. Att trots att affären ligger på pappret plocka över de vassaste cheferna till webben – för att det är det som kommer göra att vi överlever även i framtiden.

  17. Debatten om artikelkommentarerna
  18. – Thomas Mattsson använde citatet att folk inte var mogna för nätet på Twitter häromdagen. Jag tog det för en groda som han senare skulle ångra eller ursäkta. Men på sin blogg skriver han det igen: ”Nätet var moget för publiken, men publiken var inte mogen för nätet.”
    Jag har ju sagt att jag ska vänta lite med att kommentera kommentarsfältsbesluten, men låt mig bara lite snabbt stanna upp vid hur häpnadsväckande föraktfullt det här uttalandet låter. Mot människan i gemen, men kanske allra mest Expressens läsare.
    Vad är det som gör ”folk” så omogna just på mediesajter och inte på, säg, Wikipedia? Givetvis att det senare har lagt energi på att skapa en konstruktiv kultur. I det sammanhanget har alltså det omogna folket skapat Sveriges största och bästa uppslagsverk.
    Kan vi, med den kunskapen, ,sluta slå fast att folk inte är mogna?

  19. Trevlig Spotify-tjänst
  20. – Det verkar som att någon har skapat en Pandora-version av Spotify! Love you, interwebz!

  21. Hela Kyrkans Webbpris
  22. – @Brynte startar webbpris för kyrkan! Bra och viktig sak – så lite uppmuntran ges till de som engagerar sig i sin webbplats eller med idéer om vad som där kan göras.

  23. Så hanterar Politiskt Inkorrekt sina kommentarer
  24. – Det här tycker jag är ett både smart och piggt grepp av medievärlden. Om nu Sverigedemokraterna är det nya stora problemet på mediesajternas kommentarsfält – hur hanterar då SD:s egen sajt kommentarerna?

  25. Aftonbladets ”scoop” om hur jag bor | Annie Lööf
  26. – Annie Lööf, centerns partiledarkandidat, går igenom Aftonbladet avslöjande om hennes lägenhet på ett föredömligt sätt.

  27. Official Google Blog: Blogger’s fresh new look
  28. – Ja, vi ska väl bara nämna det här i randen. Att Blogger – efter sju svåra år – äntligen fräschar upp. Även om bloggplattformen, i mina ögon, för länge sedan spelat ut sin relevans jämfört med både halvbloggen Tumblr och WordPress.

  29. Välkommen till Fokiwa! « Fokis
  30. – Jag måste säga att det är imponerande. En av Sveriges största bloggare, Foki, har släppt den webshop hon medvetet planerat och byggt upp under ett år. Med högutbildade asiatiska sömmerskor och all form gjord av henne själv. Det här är inte bara entreprenörskap, utan djup och sann passion. Och det kommer att gå skitbra.
    Redan första dagen gick sajten ner av det hårda trycket. Första timmen hade hon 350 ordrar, sålde slut på de (horribla) mobilskalen och flera av plaggen. Och då är nästan alla plagg och prylar riktigt, riktigt dyra! Imponerande. Det säger så mycket om vad man kan bygga runt ett bloggvarumärke, vad det förtroende man under lång tid vårdat kan generera.

  31. Videoinlägg: ”Underbara” Clara » hej sonja
  32. – Hehe, hur mkt jag än gillar Clara så är det här ganska roligt. Cynismen som spegel kring det perfekta liv vi delar i våra bloggar.

  33. En film för ditt sextonåriga jag
  34. – Fint klipp, tycker jag.

  35. Ett par lugnande ord i stormen (slutsålda varor m.m)
  36. – och sajten överbelastades (hur den nu kan göra det – den borde väl ha samma kapacitet som Fokis.se?) och sålde 350 ordrar på första timmen. MY GOD!!!

  37. Kissies nya version
  38. – Kissie fortsätter dupera Sverige. Och dubbeldupera. Men allra mest gissar jag att hon lurar sig själv. Besvärande grej det där.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Thomas Mattsson september 4, 2011, 23:22

    Emanuel,

    Det finns inget föraktfullt i konstaterandet att nätet var moget för publiken, men publiken var inte mogen för nätet. Ibland går teknikutvecklingen så fort, påhejad av alla oss som ser så mycket gott och så många möjligheter med dem, att vi – användarna – kanske inte hinner med.

    Det är ju väldigt bra med bilar och vägar, och det fungerar väldigt väl på racingbanor och vid vissa tillfällen och platser där många användare har enats om vad som fungerar väl för alla. Men: vi kan nog ändå enas om att det är rätt bra med viss reglering, med trafikregler och ett visst inslag av efterhandsmod…, förlåt, polisiär trafikövervakning?

    Jag kan ju exemplifiera det på många sätt, men om vi ska hålla oss till interaktiviteten på mediesajterna så är det ju som det är: vi kan alla erbjuda realtidspublicering av omodererade artikelkommentarer och det har vi gjort – men erfarenheten, för många större nyhetssajter, är dessvärre att det publiceras olagligheter och olämpligheter och för många off topic-inlägg.

    Kanske kan man minska problemen med bättre funktionalitet, med ”gilla”-knappar och allt annat som man kan göra, men det måste då ställas mot alla andra behov som mediesajterna har och då prioriteras mot andra behov, ekonomi- och teknikresurser.

    Kanske kan man minska problemen med en ökad närvaro av de egna medarbetarna i tidningarnas egna sociala medier, men det är inte så enkelt som de kanske låter – trots att de större redaktionerna nu alla säger vi vilja testa detta. Men trots att en del sajter har/haft sociala medier-redaktörer är tiden också för dessa begränsade, och med svenska mediers 365/24/7-verksamhet (som ju knappast förekommer någon annanstans) är det inte heller givet att t ex reportrarna som kan sitt ämne har möjlighet att delta i efterdebatten. De kan vara lediga eller på fältet igen, typ.

    Du är ju en resonerande person, men ett problem i denna debatt är att allt för många tar till stora ord (”censur”) eller kommer med påståenden utan insikt i verksamheterna (”tidningarna får skylla sig själva”) och så får vi inte ens en seriös debatt om läsardebatten.

    Man kan tycka vad man vill om hur de stora aktörerna agerar nu, men ingen sajt har hävdat att det som görs är en framgång eller att man vet exakt hur det bör fungera i framtiden. Det är faktiskt en ödmjuk inställning – och den kommer från, typ, världens största mediesajter (relativt språkområden, marknader etc).

    Ibland får kan man, när man läser om vad som skrivs om artikelkommentarbesluten, bibringas uppfattningen att redaktionerna inte har en aning om internet. Men så är det inte. Sverige har kanske världens mest utvecklade mediesajter, och utan att lista vad som avses med det påståendet – läs: konstaterandet – så tycker jag att det också är ett styrkebevis att redaktionerna är beredda att inte bara ompröva sina tidigare policys, utan också redovisar och debatterar detta öppet.

    Vänligen

    Thomas Mattsson,
    chefredaktör för Expressen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.