≡ Menu

Ikväll kan Öppen granskning vinna en guldspade – igen

När resten av Sverige bänkar sig framför Melodifestivalens final ikväll samlas Sveriges journalistmurvlar på Gräv-galan i Göteborg. Varje år avgörs vilka tidningar, teve- och radioprogram som får guldspaden i olika kategorier.

Och, precis som förra året, är Aftonbladets Öppna granskning en av de nominerade.

2011 skapade jag och Aftonbladet ett manér för att göra stora granskningar tillsammans med läsare. Jag har skrivit om det här förut, hur det började med Skolgranskningen och fortsatte med ”Piller, pengar, psykvård” – som förra året blev nominerat till Guldspaden.

Och så till sist – Polisgranskningen. I år är den nominerad i klassen webb.

Jag har sedan den första granskningen stegvis fasat ut mitt eget deltagande och var under Polisgranskningen bara med en dryg vecka. Jag varken kan eller ska därför ta eller dela på någon som helst credd från de som är nominerade ikväll – Josefin Sköld och Martin Ekelund. Men jag är otroligt stolt över att konceptet har hållt över tid, även i guldspadejuryns ögon, och berättar gärna mer om bakgrunden.

”Öppen granskning” är en metod för att bredda redaktionen från att vara några få reportrar, till att bli en redaktionell armé. Redan i researchstadiet öppnas en granskningssajt upp som berättar om granskningsämnet. Utöver bloggen finns ett grundkit med funktioner som ska hyvla ner tröskeln för läsare som vill delta. En öppen dokumentbank där redaktionens researchmaterial laddas upp, men där också läsaren har möjlighet att bli publicerad. Antingen med ett tips, en bild, en video eller ett dokument. Öppenheten innebär att läsare kan hjälpa till att kolla och kommentera tipsen som kommer in, rekommendera eller bara använda dem som en hänvisning till att man har bidragit till den stora granskningen.
Den tredje funktionen är en typ av databas. När vi granskade skolan listade vi alla svenska grundskolor tillsammans med mastig data som läsaren sedan kunde jämföra med andra skolor i hens område. När vi granskade psykiatrin skapade vi databaser över hur olika län klarade sig. Och på Polisgranskning plockade vi (där projektledare Maria Trägårdh bör ha rejält med credd) in @jensfinnas och skapade tillsammans ”Brottskoll”, en tjänst där läsaren kunde se sannolikheten för att ett brott kommer lösas där de bor.

Och detta alltså bara om själva metoden. För själva innehållet, avslöjandet och resultatet stod Josefin Sköld och Martin Ekelund för. Och vilket jobb de gjorde!
Det är det som är nominerat ikväll.

Och även om vi inte vinner ska vi ikväll fira och vara glada – journalistik blir allra bäst när den görs tillsammans med läsaren.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.