Företag över hela Sverige försöker just nu lyxa till det för sina arbetstagare. Julkorgar skickas hem, julluncher budas. Men allt kan innebära en skattesmäll för arbetstagare.
Varje år brukar företag bjuda anställda på jullunch eller andra festligheter. Det bokförs som internrepresentation och är en kostnad som företag kan ta utan att det drabbar arbetstagaren. Men när julfirandet i många fall nu sker i den anställdas hem uppstår problem. Arbetsgivaren kan fortfarande betala, men eftersom måltiden äts i hemmet räknas det som en förmån.
– Det krävs en fysisk sammankomst för att anställda ska kunna äta gratis på arbetsgivarens bekostnad. Om arbetsgivaren skickar hem mat till bostaden för att ätas i samband med en videokonferens så är reglerna om skattefri måltid på grund av intern representation inte tillämpliga, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skattemyndigheten.
I praktiken innebär det att all typ av mat som skickas hem ska redovisas av arbetsgivaren som en förmån för anställda. Fika, sillen, glögg eller frukter – arbetsgivaren är skyldig att redovisa allt. De anställda får sedan betala skatten på värdet, så kallad förmånsbeskattning.
Det finns dock lösningar. Varje år kan arbetsgivaren ge en skattefri gåva till anställda på 450 kronor. Men den har oftast redan budgeterats till att vara just en fysisk gåva från arbetsgivaren. Och så finns Coronagåvan. Strax innan sommaren beslutade regeringen att göra en lättnad för företag som ville ge en uppmuntrande gåva till sina anställda under pandemin. Upp till 1000 kronor kunde ges skattefritt till anställda, i form av gåva. Det är också den som regeringen hänvisar till kan användas nu.
”Dessa gåvor kan arbetsgivaren ge sina anställda, exempelvis för att skapa julmys, utan att de anställda blir förmånsbeskattade”, svarar Johan Ekström, pressekretererare hos finansministern, i ett mejl.
Men fanns det inte anledning att utöka det nu inför jul, när ni samtidigt vill uppmuntra folk att arbeta just hemifrån?
”Det finns ingen intention att detaljreglera om arbetsgivarna ska ge coronagåvan till sina anställda som en sommarpresent, en julklapp eller både och.”
För anställda på företag där coronagåvan och julgåvan redan är använd väntar en förhöjd skatt i nästa deklaration.
– Arbetsgivaren ska redovisa förmånen och sen förtrycks den med alla andra uppgifter i deklarationen, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skattemyndigheten.
—-
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.