≡ Menu

Kalla faktas oärliga försök att skildra Frälsningsarmén

Så är det då klart vad Kalla faktas granskning om Frälsningsarmén kommer att handla om. Homosexualitet. Så originellt. Vad kommer härnäst? Ett avslöjande om att pingstkyrkan tycker att sex före äktenskapet är en synd? Att Katolska kyrkan tycker illa om kondomer?

Det är givetvis bra att Kalla fakta granskar samhället och i synnerhet Frälsningsarmén, som är stor bidragstagare och många gånger både kommuners och statens förlängda, hjälpande hand.

Jag har bloggat några gånger tidigare om hur Frälsningsarmén effektivt parerat Kalla faktas – som de själva uppfattar – tveksamma granskning. Frälsningsarmén har svarat öppet på alla verksamhetsfrågor och inte velat gå med på en intervju som i efterhand klipps ihop.

I den trailer som Kalla fakta nu släppt på programmet ger de Frälsningsarmén rätt i sin oro. På varje punkt. Trailern dramatiserar såklart, men klistrar också effektivt och medvetet ihop en direkt osann bild.

En påa påstår att homosexuella utsatta utesluts från Frälsningsarméns hjälp. Givetvis direkt fel, vilket en snabb koll skulle visa. En anonymiserad frälsningsarmérepresentant med förvrängd (men ändå tydlig jönköpingsdialekt) röst får berätta att Frälsningsarméns grundsyn är att homosexuellt sex är synd, ett skolbokssvar från de helt öppna etikdokument Frälsningsarmén har på sin hemsida. Sedan, mitt i allt, klipps två Malawiska präster från ett helt annat samfund, världsdel och sammanhang in och säger att homosexuella är att jämställa med hundar, duvor och kycklingar. Till sist ser det ut som att någon blir avvisad från Frälsningsarmén ”för att de inte är medlemmar”. Men om man kan sin frikyrka ser man att det istället är Stefan Gustafsson, ordförande för den ekumeniska paraplyorganisationen Svenska evangeliska alliansen (SEA), som ber Kalla fakta ”lämna byggnaden” eftersom de ”inte är medlemmar” (i SEA).

Är det här någon slags höjd för ärligheten i Kalla faktas reportage är det riktigt, riktigt illa.

Givetvis får man granska Frälsningsarméns syn på medlemskap. Det finns mycket som kan anses vara tveksamheter där. Man har två grader av medlemskap, varav den ena är ett ”soldatskap” – där man avsäger sig mycket (tex alkohol) och går in i en livsstil (där tex samboskap, eller sex innan eller utanför äktenskapet är otillåtet) – och den andra är ”civilmedlemskap”, där man kortfattat gillar och supportar Frälsningarméns arbete, men inte kan eller vill vara en del av tex livstilsöverlåtelsen.

Det innebär alltså att en homosexuell kan vara medlem – civilmedlem – i Frälsningsarmén. Precis som vem som helst som hamnar i defintionen ”synda” enligt Frälsningsarméns syn på soldatskap kan vara det. Oavsett om man lever i ett förhållande som homosexuell eller, tex, dricker alkohol.

I över två år jobbade jag på den kristna dagstidningen Dagen och har skrivit spaltmeter där jag har försökt utmana kyrkan i sin syn på homosexualitet. Det kan och bör man fortsätta göra. Men någonstans måste man ha en rimlig respekt för kyrkans generella beslut att sätta gränser för sitt eget medlemskap, hur man väljer att se och tolka Bibeln och sin tro. Skulle det gå ut över vilka man väljer att hjälpa ska det fördömas. Men är det något Frälsningsarmén gör bättre än alla andra kyrkor i världen så är det att se och hjälpa människan framför syndaren – oavsett vad Frälsningsarméns eller din egen definition av synd är.

Det vore ärligt om även den bilden får plats i Kalla faktas granskning. För målsättningen med journalistik måste vara att den mest sanna och riktiga bilden kommer fram. Inte den med de mest kittlande kontrasterna.

Vi kan väl hoppas att trailern var ett hafsverk.

(Transparens: Jag är inte aktiv, men uppväxt inom Frälsningsarmén där även mina föräldrar är verksamma som kårledare)

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Dreadnallen maj 3, 2011, 23:45

  Grymt bra sammanfattat! Tyvärr lär nog alla förhoppningar om en saklig granskning komma på skam, just med tanke på den medielogik som fokuserar på de mest kittlande effekter som är möjliga att pressa ur en story.

 • Ami maj 4, 2011, 05:40

  Bra skrivet. Kalla fakta ljuger medvetet och bedrar… och alla frågor som de ställt finns det klara svar som finns öppet tillgängliga för alla på FAs hemsida. Ingen behöver undra vad FA står för- hoppas verkligen att de får skämmas i slutänden för sin dåliga journalistik.

 • Micke Kazarnowicz maj 4, 2011, 07:17

  Kalla Fakta har väl för länge sen förlorat all slags trovärdighet som granskande program? Till och med Janne Josefsson, som verkar få mer och mer Michael Moore-komplex för varje år, har mer trovärdighet.

 • Anonym maj 4, 2011, 09:05

  Hur man i Kalla Fakta går till väga i det här inslaget gör att faktiskt börjar ifrågasätta de tidigare program de gjorde tidigare. De kanske inte heller var ”fakta” i objektiv bemärkelse!

 • Andersstromberg3 maj 4, 2011, 09:31

  jag tror att man måste kolla hur Kalla fakta gör, jag är inte med i Frälsningsarmen men jag har sett hur Kalla fakta förstör för många, de tar en fjäder och gör den till en höna och kollar inte fakta bakom fjädern.

 • Anonym maj 4, 2011, 10:36

  För den som inte kan nånting, ser trailern trovärdig ut. Och med tanke på att de flesta tevetittare bara kommer att se trailern, och inte programmet, har den redan gjort skada. De avvisar alla som inte är medlemmar, och tycker att homosexuella är värda mindre än kreatur, det är vad som når ut i stugorna och lägenheterna.

 • Fredrik maj 4, 2011, 16:19

  Smaklöst att en grupp som utger sig för att vara intresserade av helhetsbilder och ”kalla fakta” istället hänger sig åt att förstärka mytbilder genom att förvränga. Usch!

 • Emma Fahlstedt maj 4, 2011, 16:52

  Tack Emanuel för ett utmärkt blogginlägg, alltid lika givande att läsa och jag skriver under på vartenda ord!

 • Mats maj 4, 2011, 19:06

  Oh, det blir så tydligt att produktionen gör detta som en ren hämd för att Frälsningsarmén på sin hemsida klär av dem totalt. Där står de, en naken produktion och gör det alla gör i en trängd situation. De går till motattack. Problemet är att de bara finner en enda punkt att attackera och det är ingen ny punkt direkt…

  Men klippa och klistra det kan de. Nu är det dock nya tider och via internet avslöjas deras fula knep. Deras journalistiska heder skjuts i sank, liksom alla de människor de nu hindrar att få hjälp från FA.

 • Dreadnallen maj 5, 2011, 09:46

  Under förutsättning att programmet är så insinuant och manipulativt som trailern förebådar, kan detta betraktas som ytterligare ett uttryck för den ”uppmärksamhetsjournalistik” som numer tycks vara förhärskande.

  Djup, analys och respekt för ämnet väger lätt i ett klimat där ämnen kommer och går från den ena dagen till den andra och det mesta verkar handla om att tränga igenom bruset. ”Kvällstidningsjournalistik” tror jag att den (något slitna) termen lyder, men den verkar influera stora delar av rikstäckande nyhetsmedia.

 • mjomark maj 5, 2011, 17:20

  Intressant att alla utgår från att Kalla Fakta är ute efter ”hämnd” och att man försöker göra ”en höna av en fjäder”. Bara för att man gjort en trailer som väcker intresse. Må så vara att den uppfattas som hårdklippt. Jag ser fram emot programmet, ska bli intressant att se vad man kommer fram till. Även om man, i vissas ögon, slår in öppna dörrar.

  (Disclaimer: Jag har jobbat för TV4.)

  • Emanuel Karlsten maj 5, 2011, 17:36

   Och jag håller med. Jag tror inte Kalla fakta hämnas, däremot tror jag att de famlar lite efter vilken typ av journalistik de kan göra när de inte kan ställa någon till svars. Vilket såklart blir ett journalistiskt problem.

 • Magnus maj 5, 2011, 20:53

  Tycker det är lite märkligt att Phil Poysti (en av ”journalisterna” bakom programmet”) enligt Tidningen Dagen är med i Filadelfiakyrkan. Pingst är ju inte direkt kända för en slappare attityd till homosexualitet. Hans pappa var tydligen missionär. Kanske via hans pappas kontakter som han fick tag på de malawiska pastorerna i trailern…

 • Lotta Kenneskog maj 6, 2011, 19:36

  Även programledaren Cicci Hallström har frikyrklig bakgrund. Ledamot i Missionskyrkans styrelse för några år sedan (2006-) med en av sina främsta ambitioner att göra Missionskyrkans arbete känt och sprida dess goda rykte.

 • Sven Ljungholm maj 8, 2011, 13:32

  For those interested in following this reprehensibly poor journalistic debacle in English, visit http://www.fsaof.blogspot.com It’s the most visited non-official SA blog on the internet, committed to the army’s worldwide mission!

 • Caylennart maj 11, 2011, 12:11

  ”Man måste kritisera och hålla igång en levande debatt kring det som man vill bevara och stödja. Att tysta ned sin kritik leder lätt till att man i längden förråder det man vill skydda.” (Bengt Kristensson Uggla)

  Detta citat av en av mina lärare i teologi drev mig till att medverka i programmet som du kan se här: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kalla_fakta?title=kalla_fakta_del_5&videoid=1632848

  Problemet med FA:s etik drabbar de soldater och officerare som är homosexuella. Några av dessa är mina konfidenter.
  Jag skrev min teol kand-uppsats om FA:s etikdokument. Om du vill kan du läsa det på http://www.blodocheld.se/blog/regnbagsprasten/20091123/vore_det_mojligt_for_jesus_att_bli_fralsningssoldat_

  M v h
  Cay Lennart
  ”Regnbågsprästen” @ Facebook, qx.se & blodocheld.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.