≡ Menu

Kartläggning: Deltamutationen sprids allt snabbare – mer än dubblerad på en vecka

Antalet bekräftade fall av deltamutationen har ökat med över 115 procent – på en vecka. Det visar en rundringning jag gjort bland landets 21 regioner under måndagen.

Förra tisdagen publicerade Aftonbladet en enkät bland samtliga regioner om hur spridd deltamutationen var. Totalt hade då 121 bekräftade fall bekräftats, vilket var en ökning med 70 procent på fem dagar. Idag, en knapp vecka senare, är antalet bekräftade fall av deltamutationen minst 263, enligt min rundringning till landets regioner. Det innebär en ökning med 116 procent – på mindre än en vecka. Det är också 18 fler fall än de Folkhälsomyndigheten officiellt bokfört.

Smittspridningen ökar procentuellt mest på Gotland, där antalet fall gått från 5 till 13 på en vecka – en ökning på 160 procent. I Västra götaland är ökningen dubblerad och i Blekinge har man slutat räkna enstaka fall och konstaterar nu att deltamutationen står för 50 procent av alla nya fall. I flera regioner där man tidigare inte hittat några fall ser man indikationer på att det ökar snabbt. I Jönköping misstänker man sina nio första fall, även om de ännu inte är bekräftade. I Uppsala förväntar man sig en större ökning framöver, även om det tar minst en vecka att genomföra sekvensering. Det är också bara en liten del av de positiva fallen som blir undersökta efter mutationer, vilket gör att mörkertalet kan vara stort.

Deltamutationen, tidigare kallad den indiska mutationen, är mer smittsam än andra mutationer. En stor studie från Skottland visade i veckan att risken för att hamna på sjukhus är fördubblad om man smittas av delta-mutationen, jämfört med alfa – den som dominerar i Sverige (och Skottland) just nu. I Storbritannien, där deltamutationen nu står för 90 procent av alla nya fall, har man skjutit fram landets lättade restriktioner. De vaccin som finns i Sverige skyddar inte lika bra mot deltamutationen efter första dosen, men antas ge ett fullgott skydd efter två vaccindoser. I Sverige har oron för mutationen framför allt handlat om hösten. Under våren spred sig smittan snabbare än väntat bland barn och unga och det är barnen som under hösten ska mötas utan att vara vaccinerade.

Här är regionernas svar på antalet bekräftade fall av deltamutationen

RegionerEnkätsvarRegistrerat hos FolkhälsomyndighetenKommentarAftonbladet 9 juniAftonbladet 14 juni
Blekinge3131(Nu 50 procent av alla fall)416
Dalarna211
Gävleborg0000
Gotland13525
Halland0000
Jämtland00
Jönköping00Nio misstänkta fall, som är analyserade med typnings-pcr men inte helgenomsekvenserade.00
Kalmar0
Kronoberg9901
Norbotten000
Örebro1101
Östergötland2222
Skåne3211
Sörmland0000
Stockholm71722936
Uppsala55Det verkliga antalet deltafall kan förväntas vara större eftersom det är en fördröjning i rapportering på minst en vecka.34
Värmland1061061539
Västerbotten3112
Västernorrland0000
Västmanland2222
VästraGötaland1471111

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Uppdaterad 22 juni, 10:47 med siffror från Skåne.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Mikael Rasmusson juni 21, 2021, 17:27

  Ja, Delta-varianten fördubblas varje vecka, känt från England. Inom kort kommer totala antalet fall att öka.

 • Roger Sperrling juni 22, 2021, 04:06

  MEN LIKA FANKEN – DELTA ELLER VILKEN ANNAN VARIANT SOM HELST DET ÄR FRÅGA OM – SÅ ÄR DET JU ÄNDÅ BARA MEST EN VANLIG SÄSONGS-INFLUENSA OCH ”BONN-FÖRKYLNING” – SOM ÄR HELT OFARLIG FÖR > 99% AV ALLA I.Ö. FRISKA SVENSKA VÄLGÖDDA INVÅNARE!
  SÅ NATURLIGTVIS BÖR MAN JU FFA SATSA PÅ ATT SSSM FÅ VACCINERAT ALLA PATIENTER I RISK-GRUPPERNA; TYP MESOTROFA, ÖVERVIKTIGA OCH OBESA, HIV/AIDS, MORIBUNDA OCH PATIENTER MED MULTI-DIAGNOSER OCH POLYFARMACI OCH SE TILL ATT AVVISA ALLA HYSTERISKA HYPOKONDRIKER SOM I ONÖDAN SNOR VÅRDTIDER OCH RESURSER FRÅN DOM SOM VERKLIGEN BEHÖVER DOM!
  OCH INLED MHA IMAMER ETC INFORMATIONS- OCH VACCINATIONS-KAMPANJER FÖR ATT SSSM FÅ ALLA LÅGUTBILDADE VIDSKEPLIGA HYSTERIKER I DOM INVANDRAR-TÄTA OMRÅDENA VACCINERADE – EFTERSOM DOM JU FFA MEST SANNOLIKT UTGÖR DOM VERKLIGT STORA SMITTPOOLERNA!
  OCH SLUTA TERRORISERA ALLA OSS ANDRA NORMALA FRISKA MÄNNISKOR MED KRAV PÅ MUNSKYDD, VISIR OCH RESTRIKTIONER AV ALLA DE SLAG – TYP BEGRÄNSNING AV ÖPPET-TIDER FÖR BARER, RESTAURANGER ETC!

 • Arne juni 22, 2021, 14:48

  Intressant att du tittar på detta!

  Hur fungerar sekvenseringen i Sverige nu för tiden, går den inte längre igenom FHM? Har regionerna egna lab eller skickar de till företag?

 • rabey juni 24, 2021, 13:53

  Jag fick från S.C.B. särskild statistik för min nationella minoritet. 5,5% överskott av dödsfall över prognos Svenskar också cirka 5,5%. Norrmän och danskar 0% över genomsnittet (jag känner inte till prognoser). Utlänningar totalt 13% över prognosen. Jag vet nästan allt. Har det gjorts några studier om effektiviteten i begränsningarna i Sverige? I mitt land sägs det att allt har att göra med rörlighet. Inga faktiska bevis för någonting.

  • Roger Sperrling juni 25, 2021, 02:10

   HALLÅ VAKNA!

   – MEN FORTSATT ÄR DET JU ÄNDÅ BARA EN HELT OFARLIG OCH VANLIG BONNFÖRKYLNING = INFLUENSA – FÖR ~99% AV ALLA VANLIGA FRISKA SVENSKAR – OAVSETT VILKEN SABLA VARIANT AV SÄKERT MINST DOM 100.000 OLIKA VARIANTERNA AV CORONAVIRUS DET ÄN ÄR FRÅGA OM – ELLER AV DE MILJONER MÖJLIGA MUTATIONER SOM KAN UPPSTÅ DAGLIGEN AV DESSA VARIANTER….!

   SÅ SLUTA MED DENNA GALNA HYSTERI OCH SATSA ISTÄLLET PÅ ATT SSSM VACCINERA OCH PÅ ANDRA SÄTT SKYDDA DEN ENSTAKA PROCENT ELLER TVÅ AV MESOTROFA OCH REDAN MULTISJUKA SOM FAKTISKT LÖPER NÅGON SOM HELST RISK ATT BLI ALLVARLIGT SJUKA ELLER DÖ OM DE DRABBAS AV EN INFEKTION AV DETTA SIMPLA VIRUS ELLER NÄSTAN VILKA SOM HELST ANDRA VIRUS, BAKTERIER ELLER PARASITER OCH PRIONER ETCETERA…!

   VAD ÄR DET FÖR GALENSKAP OCH HYSTERI NI FORTSATT HÅLLER PÅ MED ATT SPRIDA…?

  • Mikael Rasmusson juni 26, 2021, 13:06

   Intressant, norrmän och danskar har kanske lyssnat på sina hemländers myndigheter istället för FHM? Finnar i Sverige drabbades hårt, det finns många i Sverige som kom som krigsbarn och befinner/befann sig i den sköra åldersgruppen.

   • Roger Sperrling juni 26, 2021, 16:34

    VAD ÄR DET DÄR FÖR SAKLÖST BLUDDER…?
    KAN DU VARA VÄNLIG OCH FÖRSÖKA TALA KLARSPRÅK OCH BESKRIVA VAD DET ÄR DU MENAR OCH VILL FRAMFÖRA ISTÄLLET FÖR DETTA HALVS-CHIZOFRENA SVAMMEL…!

   • rabey juni 26, 2021, 17:40

    Finländare, ett svårt ämne. Det finns färre och färre ungdomar och fler och fler äldre. Född utomlands. 65-62233. 65 + 78104. Oövervakad? Stabil demografi för danskar och norrmän. 25690/13229 och 27838/13224

    • Roger Sperrling juni 27, 2021, 06:56

     VAD FANKEN HAR DET DÄR BLARRET MED COVID19 ATT GÖRA…???!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.